KESKIVIIKKO 16.04.08
1. ISRAEL VARAUTUU hälytysvalmiuteen viikonlopun aikana, koska on odotettavissa, että Hizbullah voi yrittää toteuttaa uhkauksensa kostaa komentajansa Imaad Mughniyehin salamurha Israelille, vaikka Israel kieltää osallisuutensa eikä Syyrian murhatutkimukset ole vielä valmiit julkistettaviksi. Juutalaisten pääsiäinen, pessah, alkaa lauantai-iltana ja jatkuu seuraavan viikon ajan, mikä voi yllyttää terroristeja iskemään kohteisiin, jonne israelilaiset kokoontuvat viettämään juhla-ajan lomaansa. Hälytysvalmius koskee myös El-Alin matkustajakoneita, joihin lisätään Shin Betin asiamiehiä, sekä konsulinvirastoja ja lähetystöjä maailmanlaajuisesti.
ERITYISESTI Siinain alue on potentiaalinen iskukohde. Egyptin viranomaiset sanovat jahtaavansa terroriryhmää ja –ryhmiä Siinailla. Heidän uskotaan suunnitelleen terrori-iskua egyptiläiseen lomanviettokohteeseen Siinailla, joita tuhannet israelilaiset suosivat.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak asetti koko Juudean ja Samarian alueen saartoon alkaen perjantai-illasta ja jatkuen sunnuntaihin 27.04.08.
ISRAELIN PUOLUSTUSVIRANOMAISET pelkäävät, että Hizbullah saa logistista apua Syyrialta ja Iranilta, jonka vallankumouskaartilla on osastoja 50 maassa, joskin pienemmällä teholla kuin Libanonissa. Tämän uhkan pienentämiseksi Shin Bet, Mossad ja IDF:n sotilastiedustelu perustivat yhteisen tiimin, jossa on analyytikkoja ja turvallisuuseksperttejä. He tutkivat ja analysoivat eri puolilta maailmaa tulevia tietoja pyrkien haarukoimaan ne maat, joissa terroriuhka on suurin ohittamatta silti mitään maata.
2. USA ANTOI Israelille luvan liittyä sen maailmanlaajuiseen BMEWS tutkavalvonta- verkostoon, joka tarkkailee ohjusten laukaisuja ja valmisteluja siihen maailmanlaajuisesti. Tämä antaa mukana oleville maille aikaa valmistautua torjuntaan mahdollista ohjusiskua varten.
PUOLUSTUSLAITOS suoritti tiistaina onnistuneen kokeen, jossa lentokoneesta ammuttiin Blue Sparrow-ohjus, joka replikoi sekä Katjusha- että Shihab-3 ballistista ohjusta. Testiohjus Blue Sparrow oli varustettu kahdella kärjellä kokeen vaikeuttamiseksi sekä tutkaa hylkivällä järjestelmässä. Israelin Rafaelin kehittämä torjuntaohjusjärjestelmä Arrow-3 tutkavalvonta järjestelmä Green Pine radar tunnisti lähestyvän ohjuksen ja sen tiedot välitettiin välittömästi Arrow ohjuksen patteristolle. Vastaohjusta ei kuitenkaan laukaistu tässä kokeessa.
ISRAELIN puolustusvoimien hankintalistalla USA:sta on monien muitten kohteitten ohella tutkaa välttävän huippuhävittäjän hankinta, jota USA ei ole myynyt kenellekään ulkopuoliselle. Israel pelkää, että Bushin hallitus voi myydä sitä Saudi Arabialle osana maitten välisten suhteitten parantamiskeskusteluja. Saudit ovat alkaneet vilkuilla yhä useammin Iranin suuntaan maansa turvallisuuden takaamiseksi, mitä USA:n dollarin alamäki on Irakin sekavan tilanteen ohella kiihdyttänyt.
3. ISRAEL AEROSPACE INDUSTRIES (IAI) on neuvotellut Intian kanssa jatkaa aiemmin maitten välillä solmittua sopimusta, jonka mukaan IAI toimittaa Intiaan kolme Phalcon ilmahälytys- ja valvontajärjestelmää AWACS, kolmen uuden järjestelmän myymisestä Intian puolustusvoimille. Vuonna 2004 solmitun 1.1 miljardin USD sopimuksen mukaan IAI toimittaa ensimmäisen koneen kolmesta syyskuussa. IAI:n valmistamat järjestelmät on asennettu venäläisvalmisteiseen Iljushin-76 koneeseen, jota koelennetään Venäjällä. Kaksi muuta konetta toimitetaan 2009 ja 2010 aikana. Jos Intia tilaa uusia AWACS-järjestelmiä, ne valmistuvat vasta ensi vuosikymmenellä. IAI antaman arvion mukaan järjestelmä maksaa yhtä konetta kohti 300 – 400 miljoonaa USD. Phalcon järjestelmän valmistuksesta vastaa Elta. (JP)
4. PALESTIINAN AUKTORITEETTI toimii hälyttävän läheisessä yhteisymmärryksessä USA:n pahimpien vihollisten kanssa, kerrotaan raportissa, joka tiistaina esitettiin Washingtonissa Palestiinan mediatarkkailun (PMW) toimesta. ”On olemassa riittäviä todisteita, että kontaktit PA:n ja USA:n vihollisten välillä omaavat piirteitä, jotka ovat ominaisia liittolaisten välisissä suhteissa, joilla on yhteinen ideologinen side,” sanotaan raportissa, jonka esittelivät USA:n kongressin ulkomaanasioitten valiokunnassa PMW:n johtaja Itamar Marcus ja apulais-johtaja Barbara Crook. Heidät kutsui tilaisuuteen Ileana Ross-Lehtinen (R-Florida) ja Elliot Engel (D-NY). Tilaisuus oli järjestetty vain muutama päivä ennen Mahmoud Abbasin ja presidentti Bushin tapaamista Washingtonissa.
RAPORTISSA KERROTAAN: ”Vihamielisyys Yhdysvaltoja vastaan ja sen rooliin maailman johtajana on tämän siteen oleellinen osa. Jos Palestiinan valtio perustetaan ennen laadullista ideologian muutosta, on vääjäämätöntä, että ehdotettu valtio tulee liittymään USA:n vihollisten leiriin ja tulee vahvistamaan noita maita niiden kaivaessa maata Amerikan pyrkimyksissä maailmanrauhaan.” Raportissa on lukemattomia lainauksia ja viittauksia vuodesta 2005 lähtien, suurin osa niistä artikkeleita ja toimituksen kirjoituksia PA:n virallisesta lehdestä Al-Hayat Al-Jadida. Raportti päättyy toteamukseen, että PA on liittynyt moniin valtioihin, jotka pitävät itseään USA:n vihollisina ja joiden USA katsoo vaarantavan Yhdysvaltain turvallisuuden ja maailmanrauhan. Raportti viittaa sellaisiin valtioihin kuin Pohjois-Korea, Kuuba ja Venezuela, joiden kanssa PA jakaa yhteisen julkisen uhman Yhdysvaltoja vastaan ja pyrkii halventamaan sitä.
Raportissa viitataan Fatahiin, joka johtaa palestiinalaista yhteiskuntaa, mutta jonka media ja opetusjärjestelmä suhtautuu Yhdysvaltoihin vastenmielisyydellä ja halveksunnalla. Erään esimerkin mukaan, joka esiintyi Al-Jadidissa 04.01.07, ”julkiset merkkihenkilöt ja aseelliset ryhmät Yabadissa (Jeninistä länteen) päättivät nimetä kunnan koulun ja kadun Saddam Husseinin mukaan ikuistaakseen hänen muistonsa ja muistuttaakseen arabialaisuuden ja pyhän sodan arvoja, joita hän edusti”. Syyskuun 21.2006 saman lehden artikkeli kertoi, että Palestiinan työläisten yleiskokouksen johtaja Hidar Igrahim vaati, että kansallinen yhteisö painostaa Amerikkaa vetämään joukkonsa Irakista ja lopettamaan Syyrian, Sudanin ja Iranin boikotin. Sama lehti julkaisi artikkelin 10.09.07, jossa Mahmoud Abbas ylisti Pohjois-Korean johtajaa Kim Jong-Iliä tasavallan perustamisen vuosipäivänä. Abbas ilmaisi hänelle lähettämässään kirjeessä syvän ylpeyden historiallisille ja voimakkaille siteille Palestiinan ja Demokraattisen Korean välillä.
ROSS-LEHTINEN sanoi puheessaan kongressille, että samaan aikaan kun kongressi haluaa rauhaa, tasapainoa ja turvallisuutta Lähi Idässä, tämä päämäärä on kaukainen, kun Fatah julkaisee samaan aikaan karttoja Palestiinan valtiosta, joka käsittää myös Israelin alueen kokonaisuudessaan.
PA:N EDUSTAJA Ramallahissa ei nähnyt PA:n ja Abbasin asenteissa mitään väärää eikä katsonut, että PMW:n raportti oli edes paperin arvoinen jolle se oli painettu. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- HAMAS pyrkii rauhoittelemaan Egyptiä, että päinvastaisista raporteista huolimatta Hamasilla ei ole suunnitelmia murtaa uudelleen Egyptin ja Gazan kaistan välinen turva-aita, jonka egyptiläiset rakensivat uudelleen palestiinalaisten murrettua edellisen Israelin rakentaman. Egyptiläiset eivät kuitenkaan jääneet odottamaan sormi suussa, vaan vahvistivat joukkojaan raja-alueilla ja uhkasivat ampua jokaisen rajan luvatta ylittäneen ”kuin koiran”. Hamasin edustaja Gazassa Abu Zuhri kielsi huhut, että Hamas olisi koonnut aseita Egyptin rajan tuntumaan aseellisen konfliktin pelossa. Hän kuitenkin vakuutti, että Hamas on lujasti päättänyt murtaa saarto Gazan ympäriltä. IDF:n joukot ovat myös yrittäneet varautua mahdolliseen siviilien ryntäykseen Israelin puolelle rajaa. (JP)
- ARABIKANSANEDUSTAJA Ahmed Tibi (United arab list) oli mukana Dohan kansainvälisessä konferenssissa Qatarissa samaan aikaan kuin ulkoministeri Tzipi Livni. Ahmed Tibi edusti konferenssin virallisen osanottajalistan mukaan Palestiinaa. Hän myös vastusti useaan kertaan ulkoministeri Livnin esittämiä demokratiaa koskevia puheenvuoroja syyttäen, että Israel on apartheid-valtio ja syrjii arabeja, mihin Livni viittasi, että Tibi itse on konkreettinen esimerkki Israelin demokratiasta, joka sallii arabeille omat kansanedustajat ja salli Tibin matkustaa Dohan konferenssiin esittämään maata halventavia mielipiteitään. Kansanedustaja Avigdor Lieberman sanoi, että Tibin oikea paikka on Ramallahissa, ja että hänen apulaispuhemiehen asemansa Knessetissä tulee poistaa. Tibi väitti, että hänet oli epähuomiossa merkitty Palestiinan edustajaksi ja että se oli virhe. (JP)
- KAKSI IDF:N sotilasta haavoittui kiivaassa tulitaistelussa palestiinalaisten kanssa lähellä Nahal Oz terminaalia keskiviikkoaamuna. Palestiinalaiset ilmoittavat, että neljä palestiinalaista kuoli taisteluissa, joihin otti osaa myös helikopteri. Lisäksi viisi siviiliä haavoittui yhteenotoissa IDF:n ja palestiinalaisten välillä Gazassa. Palestiinalaiset ampuivat taistelujen aikana raketteja ja kranaatteja.(Haaretz)
- Eilen ja yön aikana he ampuivat ainakin 8 Kassam-rakettia ja useita kranaatteja Israelin puolelle. Tiistaina IAF:n helikopteri ampui ohjukset kahta moottoripyöräilijää kohti Jabaliyan pakolaisleirissä, surmaten Islamic Jihadin pohjoisosan komentajan Mohammed Ghousainin, ja haavoittaen toista. (Haaretz)
- YK:n turvallisuusneuvosto vaatii, että Hizbullah on riisuttava aseista, ja aloitettava todelliset rauhanneuvottelut Israelin ja Libanonin välillä. (Ynet)
- LÄNSIMUURIN yläosan kivet ovat murenemassa ja vaativat nopeita pelastus-toimia. Ne on ladottu sinne vuosisatojen aikana, eivät ole alkuperäisiä. (Ynet)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019