KESKIVIIKKO 6.12.2017

PERJANTAI 06.12.2017
01. ONNEA Suomelle, on itsenäisyyspäivä. Mutta jostain kumman syystä internetyhteydet ulko- maailmaan ovat poikki. Palasivat 7.30 aikaan.
02. "USA:n presidentti Trump ilmoittaa tänään keskiviikkoa pitämässään puheessa virallisesti tunnustavansa Jerusalemin Israelin pää-kaupungiksi, sekä antavansa kehotuksen ulkoministeriölle suunnitelman muotoilemiseksi USA:n lähetystön muuttamiseksi Tel Avivista Jerusalemiin", vahvisti Valkoisen Talon virkailija tiistai-iltana.
Tiedotteessa todetaan myös, että presidentti Trump vahvistaa samalla tukevansa kahden valtion periaatetta. Tällä ilmoituksella Trump pyrkii tasa-painottamaan ja vähentämään arabimaiden ja muiden ulkovaltioitten tuntemaa ärtyisyyttä ilmoituksen johdosta Jerusalemin tunnustamisesta Israelin pääkaupungiksi.
Valkoisen Talon virkailija, joka ei halua antaa nimeään, vahvisti Trumpin päätöksen: "Joulukuun kuudentena päivänä 06.12.2017 presidentti Trump tulee tunnustamaan Jerusalemin Israelin valtion pääkaupungiksi suunnittelemassaan Valkoisessa Talossa pitämässään puheessa, joka alkaa keskiviikkona 01.00 pm (20.00 Israelin aikaa)".
Jerusalemin tunnustaminen Israelin pääkaupungiksi sekä USA:n lähetystön muuttaminen sinne sisältyi Trumpin vaalipuheisiin,
ja Valkoinen Talo on usein toistanut sitä.
Virkailija selitti, että "lähetystötalon rakentaminen ja muutto sinne voi kestää vuosikausia, mutta todellisuuden toteaminen, että Jerusalemin asema Israelin hallituksen sijaintipaikkana on todellisuus, jonka tunnustaminen on sekä historiallinen että moderni tosiasia".
Virkailija selitti edelleen:"Trump on täysin tietoinen kysymyksen arkaluonteisuudesta, mutta hän katsoo, ettei sitä voida ratkaista torjumalla tosiasiaa, että Jerusalemissa toimivat Israelin parlamentti, korkein oikeus, pääministerin asunto jne., mikä todistaa, että Jerusalem on Israelin valtion pääkaupunki".

03. Israelilla tulee olemaan pitkä ylämäki pyrkiessään saamaan maailman tunnustamaan USA:n presidentin hyväksymän tosiasian Jerusalemista pääkaupunkinaan, mutta Trumpin päätös siitä on kuitenkin virstanpylväs tiellä täydelliseen tunnustamiseen maailmalla.
Arabi-ja muslimimaiden suhtautuminen on ensi tuntumalta kiivaan torjuva varoituksin sen aiheuttamasta väkivaltaisesta reaktiosta, mutta hajaantuminen arabien ja muslimien keskuudessa on tosiasia, joka antaa toivoa mielipiteen muutoksesta. Todellisuudessa voisi jopa todeta, että voimakkain vastarinta tulee sekä EU:n että YK:n taholta, jotka molemmat ovat suhtautuneet vihamielisesti Israeliin omien arabi-ja muslimi-yhteyksiensä vuoksi. Kysymys on perinteisesti ollut öljystä ja kaasusta, mutta nyt toimittajia on tullut lisää markkinoille eikä arabeilla ole enää yksin-oikeus niihin, joten perinteitä olisi syytä muuttaa.
Pahiten Trumpin päätös Jerusalemista ja USA:n lähetystötsä koskee PA/PLO:n arabeihin, jotka siitä lähtien kuin ne saivat jalansijaa Israelin alueella, ovat järjestelmällisesti pitäneet kiinni vaatimuksestaan, että Jerusalemin itäosa on tulevan Palestiinan valtion pääkaupunki sen ohella, että rajalinjan tulee noudattaa 1949 aselepolinjaa ja palestiinalaispakolaisilla tulee olla paluuoikeus. Trumpin päätös jättää nuo huomioimatta.

USA:n virkailijoitten taholla Trumpin päätöstä lähetystön muutosta epäillään, sillä Jerusalemissa ei ole tarjolla tiloja, minne muutos tapahtuisi. Tontti on vuokrattu Jerusalemin Armon HaNatziv (Allenby Baracks) lähiössä, ja paikallinen arkkitehti on valittu suunnittelun aloittamiseksi, mutta sen toteuttaminen vie aikaa. Tontin omistuksesta kuitenkin ollaan eri mieltä, ja korkein oikeus voi halutessaan pysäyttää koko projektin.
Yhtenä vaihtoehtona pidetään USA:n konsulaatin rakennusten Arnonan lähiössä muotoilemiseksi lähetystön käyttöön. Muuttoon liittyy kongressin päätös rahoituksen vähentämiseksi, jos presidentti ei allekirjoita päätöksen siirtoa, kunnes muutto on
suoritettu. Trumpin nimittämä Lähi-Idän rauhan-suunnitelman johtaja Jared Kushner toivoo voivansa laajentaa Israelin ja PA/PLO:n välisiä neuvotteluja koskemaan laajemmin Lähi-Itää.
Presidentti Trump vakuuttaa rauhantahtoaan ja uskoo ajan kuluessa voivansa muuttaa maailmalle levinnen yleisen vastarinnan.
https://www.timesofisrael.com/trump-to-recognize-jerusalem-as-capital-plan-embassy-move-white-house-confirms/

04. NEW YORK TIMESin maanantaina julkistama rauhansuunnitelma, jota se kutsuu "saudi-suunnitelmaksi". on oudolla tavalla poistunut lehtien otsikoista. JP:n vakiokolumnisti Caroline B Glick käsitteli sitä column one artikkelissaan. Otan siitä muutamia kohtia.
Otsikossa hän kutsuu sitä " merkittäväksi rauhan-
suunnitelmaksi, lopultakin". Glick sanoo, että saudien kruununprinssi Mohammed bin Salman (MBS) esitteli suunnitelmansa PA/PLO:n puheen-johtaja Mahmoud Abbasille viime kuussa. MBS antoi Abbasille uhkavaatimuksen: "Hyväksy suunnitelma kahden kuukauden aikana tai eroa antaaksesi tietä nuoremmille".
Suunnitelma antaa PA/PLO:n arabeille rajoitetun itsehallinnon ilman täyttä itsenäisyyttä, eikä se olisi yhtenäinen, vaan arabienemmistöisiä laikkuja Israelin valtion rajojen sisällä.
Gazan alue saisi jatkaa itsehallintoaan siten, että sen alueeseen liitettäisiin Siinain pohjoisosa, jotka yhdessä muodostaisivat Palestiinan valtion.
Saudisuunnitelmassa Israel säilyy vahvana ja sotilaallisesti voimakkaana. Pakolaisten paluu-oikeutta ei sallita, eikä Jerusalem ole heidän pääkaupunkinsa, vaan Abu Dish sen lähellä.
Saudit ovat artikkelin mukaan kyllästyneet PA/PLO:n arabien jatkuviin rahavaatimuksiin, eikä niillä miljardeilla USD ole saatu mitään aikaan. Saudit ovat hyvin tietoisia PA:n korruptiosta ja lähíomaisten suosimisesta.

Saudi Arabia ei ole julkistanut suunnitelmaa, vaan antaa sen toimia täkynä odottaen maailman reaktioita siihen. Glick sanoo, että suunnitelman ja johdosta ilman sitäkin MBS on vihattu henkilö lännen diplomaattipiireissä hänen Iranin vastaisen kampanjansa johdosta ja hänen ehdottoman vastarintansa vuoksi Iranin hegemomia-pyrkimyksiä vastaan. Iranin nousu Lähi-Idän johtavaksi maaksi kuului Obaman tavoitteisiin, minkä murskaaminen pudottaisi pohjan hänen perintönsä muodostamiseksi rauhanrakentajana. EU-maiden suurimpana huolena on edullisten kauppa-suhteiden solmiminen ja säilyttäminen Iranin kanssa, mitä MBS:n suunnitelmat voisivat pahoin järkyttää. http://www.jpost.com/Opinion/Column-One-A-credible-peace-plan-at-last-516997

Israelin reaktio on ymmärrettävän varovainen. Siellä tiedostetaan saudien halu käydä sotaa shia-muslimeja vastaan toisten maitten kautta, jopa ehdotellen, että Israelin tulisi tuhota Hizbullah Libanonissa, mikä asettaisi Israelin suureen vaaraan 150 000 ohjusta ja rakettia hankkinutta terrorijärjestöä vastaan. Saudit myös vihjaavat, että Libanon tulisi siinä sodassa tuhoutumaan, mutta sitä ei voisi välttää, koska Hizbullah on käärmeen tavoin kietoutunut sen sekä sotilaalliseen että siviilihallintoon.
Onko saudien suunnitelma vilpitön tarjous vai onko se "honeytrap" Israelin tuhoamiseksi?

http://www.jpost.com/Opinion/Column-One-A-credible-peace-plan-at-last-516997

05. PRESIDENTTI Trumpin suunnitelma Jerusalemista sekä USA:n lähetystöstä on saanut vihaisia uhkauksia Israelin arabeilta, jotka uhkaavat aloittaa uuden intifadan. PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas julisti kolme päivää kestävän raivon ajan, jonka aikana tultaneen järjestämään verisiä mellakoita ja mielenosoituksia. JP:n kolumnisti Avi Issacharoff maalaa demoneita seinille luvaten, että tulkoon helvetti tai intifada, Abbas on valmis kuolemaan Jerusalemin kukkulalla. Artikkelin kirjoittaja varoittelee, että jos vaikkapa osa uhkauksista toteutuu Israelia vastaan, juutalainen kansa joutuu maksamaan kovan hinnan pääkaupunkinsa tunnustamisesta..
Issacharoff ennustaa väkivaltaa sekä Juudeassa ja Samariassa että muualla, mutta Abbasin päämääränä on luoda itselleen legasi Jerusalemin puolustusjana. Hän sanoo, että jos veri vuotaa Jerusalemissa, Abbas tulee kiihottamaan sitä.
Trump otti yhteyttä Lähi-Idän ns. maltillisten muslimimaiden johtajiin: Jordanian kuningas Abdullah II; Egyptin presidentti Abdel Fatah al-Sisi ja saudikuningas Salman, joilla kaikilla on avoimia tai salaisia turvallisuussiteitä Israelin kanssa. Mutta jokainen niistä esitti vakavista seurauksista, jos Trump toteuttaa suunnitelmansa.
Marokon kuningas Muhammed VI, Arabiliitto, Saudi Arabia, Islamilainen yliopisto Al-Azhar Kairossa, kukin niistä varoittavat. Mahmoud Abbas on istunut puhelimensa ääressä päiväkausia keskustellen kaikkien tuntemisensa valtiojohtajien kanssa uskotellen tilanteen vaarallisuudesta.

Issacharoff ennustaa myös, että tällä kertaa Abbas ei istu pehmustetulla "presidentin" sohvallaan vaan pukee Arafatin tapaan ylleen sotilasasun johtaen verenhimoisia kaadereitaan iskuihin sinne, missä ne tuntuvat eniten. Fatah julisti raivon päivät keskiviikosta perjantaihin. Tämä voi johtaa siihen, että Abbas piiritetään Arafatin tapaan Ramallahin Mukatan hallintokeskukseen. Tämä olisikin sopiva päätös tälle korruptoituneelle terroristijohtajalle. https://www.timesofisrael.com/for-abbas-come-hell-or-intifada-jerusalem-is-the-hill-to-die-on/

06. UUTISIA LYHYESTI
• ISRAELIN ilmavoimien IAF komentaja kenraalimajuri Amikam Norkin ilmoitti keskiviikkona, että Israelin hankkimat 9 stealth F-35 hävittäjäkonetta, jotka tunnetaan nimellä Adir, mahtava, ovat nyt toiminta-kunnossa, vain 11 kuukautta sen jälkeen, kun se sai 2 ensimmäistä konetta joulukuun lopussa. Amikam kehui koneitaan todeten, että niillä on monia ominaisuuksia, jotka ovat välttämättömiä alueella esiin nousevien uhkakuvien torjumiseksi. Ne pystyvät seuraamaan lukuisilla sensoreillaan laajalti ympäristöään ja jakamaan tietonsa toisten koneitten ja yksiköitten kanssa.
IAF on käyttänyt 11 kuukautta kouluttaen lentäjiään monimutkaisen F-35 koneen "lentävän tietokoneen" ominaisuuksiin.
Koneen hinta on lähes 100 miljoonaa USD, mutta laskenee tuotannon nousun mukana. USA antaa vuosittain 3.8 miljardia USD sotilas-avustusta, joka käytetään aseiden hankintaan USA:sta. IAF saanee 33 konetta vuoteen 2021 mennessä ja 50 konetta 2024. Koneet toimitetaan 2-3 konetta kerrallaan. https://www.timesofisrael.com/israels-f-35-stealth-fighters-declared-operational-a-year-after-their-arrival/,
• Brittimedia kertoo, että poliisi pidätti 2 miestä, 20 la 21 vuotiaita, jotka suunnittelivat pääministeri Thereza Mayn teloittamista. Poliisi tunnustaa pidätykset, mutta ei vahvista tietoja heidän suunnitelmistaan. Toiminta aloitettaisiin räjäyttämällä pommit Downing Street turvallisuusportin ulkopuolella, jonka jälkeen teloitusryhmä menisi sisään
https://www.timesofisrael.com/2-men-held-in-terror-plot-to-kill-british-prime-minister-reports/,
• Armeijan sotilaat joutuivat Tubasin asukkaitten molotovin koktailien maalitauluksi suorittaessaan etsityn miehen pidätystä, Sotilaita ei haavoittunut, mutta armeijan jeeppi sai pahoja vaurioita. https://www.timesofisrael.com/army-vehicle-firebombed-during-pre-dawn-arrest-raid/
• Israelin ensimmäiset tankkien naissotilaat suorittivat koulutuksensa loppuun ja ovat valmiit tositoimiin. Uskonnolliset eivät hyväksy heitä samaan teräskoppiin miesten kanssa, mutta minkä sille voi? https://www.timesofisrael.com/israels-first-female-tank-crews-finish-training-ready-for-deployment/
• Hallituksen koordinaattori David Bitanin poliisikuulustelut ovat laajentuneet, mukaan on otettu Bitanin perheen yhteydet perheen kanssa, jolla on rikollinen tausta. https://www.timesofisrael.com/meet-the-jarushis-the-crime-family-linked-to-likud-mk-david-bitan/
• Venäjän kilpailijat suljetaan pois 2018 talviolympialaisista, päätti IOC, Venäjän hallituksen suosiman dopingin vuoksi. Yksityiset urheilijat voivat kuitenkin osallistua kilpailuihin tiukan seurannan alaísina. https://www.timesofisrael.com/russia-banned-from-2018-winter-olympics-over-state-sponsored-doping/
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 04 -12; Tiberias 10 -19; Suolameri 13 -21; Eilad 11 -22 +C-astetta, Tänään sataa vettä, mutta huomenna kirkastuu.

Kalifornian Ventura alueella tulipalo on tuhonnut 45 000 eekkeriä ja pakottanut 27 000 ihmistä evakkoon. http://www.dailymail.co.uk/news/article-5150019/Incredible-satellite-images-extent-

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019