TORSTAI 11.05.06
1. ISRAEL VAPAUTTAA OSAN PA:N VAROISTA
Israel on valmis vapauttamaan osan palestiinalaisilta työntekijöiltä ja muista lähteistä keräämistään vero- ym. maksuista. Maksut suoritetaan kvartetin suunnitteleman uuden välityskanavan kautta, ei Hamasin hallituksen eikä Abbasin kanslian kautta, kuten aiemmin suunniteltiin. Israelin vapauttamia varoja on tarkoitus käyttää tavaroitten ja palvelujen ostamiseen esim. terveyspalvelujen tarpeisiin.
Bensiini ja keittokaasu on loppumassa PA:n alueilla. Jotkut bensiiniasemat ovat sulkeneet ovensa, koska ei ole mitä myydä. Palestiinalaiset ovat alkaneet ostaa bensiiniä juutalaisista yhteisöistä kuten Kiryat Arbasta.
Monet palestiinalaiset ovat turvautuneet polkupyöriin työ- ja koulumatkoillaan, mutta arabivaimoille pyörällä ajo muodostaa vaikean häveliäisyysongelman. Monet suunnittelevat muulien ostamista.
Israelilaiset poliitikot ovat kritisoineet kvartetin ja Israelin suunnitelmia varojen antamisesta palestiinalaisille ennen kuin Hamasin hallitus suostuu sille asetettuihin ehtoihin.
USA:ssa hyväksymisvaiheessa oleva ns. anti-Hamas laki, joka kieltää kaikenlaisen avun antamisen palestiinalaisille ilman Hamasin hallituksen myöntymistä sille asetettuihin vaatimuksiin, on herättänyt kirpeää arvosteluakin, myös USA:n juutalaisjärjestöjen taholta.
2. JUUDEAN JA SAMARIAN EVAKUOINTI
Hallituksen sisällä näyttää olevan epätietoisuutta siitä, miten edetä Olmertin convergence-suunnitelman toteuttamisen kanssa. Yksimielisyys sen välttämättömyydestä on lapsellisen herttaista, mutta koska se aloitetaan, on epäselvää. Olmertin karkean aikataulun mukaan vuoteen 2010 mennessä Israelin rajat on muodostettu. Livni sanoo, ettei ensi vuonna evakuoida, mutta Haim Ramon tietää, että hallitus odottaa kuluvan vuoden loppuun ja aloittaa tositoimet juutalaisten karkottamiseksi Juudean ja Samarian sydänosista ensi vuoden alusta. Tämän vuoden hallitus odottaa, löytyisikö PA:n alueilta joku, jonka kanssa tehdä sopimuksia. Olmertin viimeiset ohjeet evakuoinnin suorittamisesta näyttävät tähtäävän vuoden 2008 loppuun, koska silloin presidentti Bushin kausi päättyy eikä hänen seuraajastaan tiedetä.
3. GAZASTA EVAKUOIDUT KASSAM-RUOKAA
Osa Gazasta karkotetuista juutalaisista perheistä sijoitettiin puuparakkeihin kibbutsi Karmiyassa. Viime vuoden helmikuussa neljä Gazasta karkotettua haavoittui Karmiyassa Kassam-raketin sirpaleista. Parakeissa asuvat 23 perhettä 56:sta teki anomuksen valtiolle, että se antaisi heille toisen asuinpaikan, koska heidän lapsensa ovat liian kauhuissaan voidakseen jatkaa elämäänsä jatkuvan rakettiuhan alaisina.
Korkein oikeus antoi keskiviikkona päätöksen, jonka mukaan valtio on antanut heille asunnon eikä se ole enää velvollinen huolehtimaan heidän turvallisuudestaan. Joku perhe on oma-aloitteisesti muuttanut hotelliin.
Parakkeja ei ole vahvistettu rakettitulta varten eikä niissä ole valtion lupaamaa ja lain määräämää suojahuonetta. Heidän pysyvät asuntonsa Talmei Yaffessa ovat rakenteilla eikä valmistumisesta ole tietoa. Ongelmaa monimutkaistaa se, että asukkaitten ja valtion välisen sopimuksen mukaan valtio antoi kahden vuoden vuokra-rahan suoraan kibbutsille könttäsummana eikä asukkaille, kuten olisi pitänyt. Kibbutsi rakensi heille puuparakit, joissa heidän oli määrä asua. Muutama suojahuone on sittemmin rakennettu, mutta liian kauaksi asunnoista. Kassam-raketin lähestyessä aikaa on 30 sekuntia siirtyä suojahuoneeseen.
Korkeimman oikeuden presidentti Aharon Barak kertoo farisealaisesti, että hän kyllä ymmärtää karkotettujen hädän, mutta tämä on se, minkä laki vaatii.
Jos tämä sekasotku on edelleen selvittämättä kahdeksan kuukautta 8000 ihmisen karkotuksen jälkeen, millainen sotku on edessä, jos 65 000 – 85 000 ihmistä karkotetaan lyhyen ajan kuluessa?
4. VUODEN 2006 BUDJETTI
Kuluvan vuoden valtion budjetti läpäisi tarvittavan yli 60 äänen enemmistön Knessetin äänestyksessä kahdella äänellä. Hallituksen kauhuksi vielä viimeisellä hetkellä kolme Labourin ”kapinallista” , Yoram Marciano, Shelly Yacimovich ja Shalom Simhon saapastelivat ulos salista ennen äänestystä. Ami Ayalon oli poissa. Kapinalliset kertoivat, etteivät he voineet äänestää Netanyahun budjetin puolesta, mutta pelkäävät saavansa kurinpalautusta Amir Peretziltä, joka pyörittää maailman viidenneksi tehokkainta armeijaa.
Budjettiesitys lähetettiin talousvaliokuntaan äänin 62-47. Olmert yritti vielä viime minuuteilla saada UTJ:n edustajat äänestämään budjetin puolesta, mutta ilman tulosta. UTJ voi vielä liittyä hallitukseen.
Likudin puheenjohtaja Netanyahu äänesti budjettia vastaan, koska se ei enää ollut hänen mieleisensä tehtyjen muutosten vuoksi. Tämä antoi Peretzille sopivan viikunanlehden äänestää budjetin puolesta.
5. JORDANIA PIDÄTTI 20 HAMASIN SALAKULJETTAJAA
Jordania ilmoitti keskiviikkona virallisesti pidättäneensä 20 Hamasin aktivistia Jordaniassa epäiltyinä osallisuudesta aseitten salakuljetukseen Jordaniaan. Pidätykset ovat yhteydessä huhtikuun 18. päivänä löydettyyn asekätköön, jossa oli Iranissa valmistettuja Katjusha-raketteja, Law panssarintorjunta-ohjuksia ja muita aseita, ja jotka oli salakuljetettu Syyriasta ja varastoitu Jordaniaan, kertoi hallituksen edustaja Nasser Judeh. Tutkimusten edetessä muitakin ihmisiä voidaan pidättää osallisuudesta salaliittoon hyökätä asuinalueille sekä sotilas- ja siviiliviranomaisia vastaan. Asekätköjä pelätään olevan enemmänkin. Löydöt ovat lisänneet ennestäänkin kireää jännitystä Hamasin ja Jordanian hallituksen välillä.
Hamas toivoi saavansa taloudellista apua arabimailta, mutta lupauksista huolimatta varoja ei ole saatu ja arabipankit pelkäävät boikottiuhan alla välittää saamiaan varoja palestiinalaisille.
Keskiviikkona Jordanian viranomaiset tapasivat Ammanissa Abbasin lähettämän korkean tason Fatah-valtuuskunnan, jota johti kenraalimajuri Tareg Abu Rajab, PA:n yleistiedustelun päällikkö. Jordanian hallituksen edustaja Judeh kertoi, että delegaatiolla oli mukanaan dokumentteja, tietoja ja todisteita, jotka osoittavat kiistatta Hamasin osallisuuden. Hän myös totesi, että Hamasin edustajat ovat yrittäneet värvätä aktivisteja Jordaniasta ja Palestiinasta, jotka lähetettäisiin Syyriaan ja Iraniin saamaan koulutusta tiedustelussa, turvallisuudessa ja sotilasasioissa.
6. HYVÄ SUOMI
Europarlamentaarikko Hannu Takkula pääsi komeasti Greer Fay Cashmanin kirjoittaman pitkän artikkelin ja kuvan kanssa JPostin sivulle no 4. Hän puhui Kristillisen Suurlähetystön Eurooppa Päivän tilaisuudessa tiistai-iltana Jerusalemissa.
Takkula kehotti puheessaan Saksaa kieltämään Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin osallistumisen Maailman cupiin kesäkuussa. Hän totesi, etteivät Euroopan ja Israelin kohtalot koskaan ole olleet sillä tavoin toisiinsa liittyvät kuin nyt. ”Samat voimat, jotka vihaavat Israelia, vihaavat myös Eurooppaa,” lisäten, että Euroopan tulee pysyä uskollisena juutalaiskristillisille juurilleen tukemalla Israelia.
Takkula tähdensi, että EU:n perinne muotoiltiin kolmessa kaupungissa – Ateenassa, Roomassa ja Jerusalemissa - , mutta eivät kaikki Euroopan parlamentit osallistu innostukseen Israelin pääkaupungista, josta on osoituksena se, ettei yhdenkään Euroopan maan lähetystö sijaitse Jerusalemissa. Takkula totesi, että ehkä juuri holokaustin seurauksena nähtiin ainoaksi ratkaisuksi rauha ja yhteistyö, joka puolestaan synnytti Euroopan Unionin. Vaikka olisi luullut opitun toisen maailmansodan kokemuksista vuosisadoiksi, kuitenkin sama anti-semiittinen retoriikka juutalaisten tuhoamiseksi elää edelleen. Hänen mielestään Eurooppa liian innokkaalla edellisten PA:n korruptoituneitten hallitusten tukemisellaan on osaltaan syyllinen Hamasin pääsemiseen valtaan Palestiinassa.
Hän kiitteli Ranskan kielteistä suhtautumista Hamasin hyväksymiseksi Euroopan Neuvostoon ja osallistumiseksi sen keskusteluihin. Hän kiitteli myös Angelika Merkeliä.
Moskovassa syntynyt Israel Beiteinu-puolueen kansanedustaja Yuri Shtern, joka johtaa Cristian Allies Caucus-toimintaa Knessetissä, totesi myös kummeksuen, miten Euroopan johtajat vieroksuvat historian opetuksia. Hänelle toukokuun 9. päivä on enemmän ”voiton päivä” (VE-day), sillä sinä päivänä entiset NL:n maat juhlivat voittoa natsi Saksasta. Aivan kuten Eurooppa tuhottiin anti-semitismin kautta, se voidaan tuhota uudelleen anti-sionismin vuoksi, hän totesi.
Eurooppa Päivän isäntänä toimi Jerusalemin Kristillinen Suurlähetystö.
Hyvä Hannu ja hyvä Suomi!

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019