SUNNUNTAI 07.05.06
1. HALLITUKSEN ENSIMMÄISIÄ TOIMIA
Olmertin hallitus on antanut ensimmäisiä vinkkejä, mitä sen politiikka tulee olemaan seuraavan neljän vuoden aikana, jonka ajan se voi hallita, ellei sitä pysäytetä ennen sitä.
ENSIMMÄINEN TOIMI oli leivän hinnan korotus 7.11 %, vaikka Olmert esitti ”kruunajaispuheessaan” Knessetissä, että hallitus tulee taistelemaan köyhyyttä ja sosiaalisia epäkohtia vastaan. Olmert allekirjoitti hinnan korotuksen hintatoimikunnan suosituksesta itsenäisyyspäivän aattona, mikä herätti kansassa, josta 400 000 elää köyhyysrajan alapuolella, katkeria tunteita maan johdon juhliessa vallan linnoissa shampanja-lasien välkkyessä. Sosiaalisten epäkohtien poistaminen oli myös Labourin vaaliteema.
TOINEN NÄYTTÄVÄ JA KANSAA JAKAVA TOIMI on kolmen juutalaisperheen karkottaminen kodeistaan Hebronin kolmikerroksisesta asuintalosta, jota juutalaiset kutsuvat nimellä Beit Shapira, Abraham Avinu korttelin lähellä. Perheissä on 22 jäsentä, heistä 10 lasta, lisäksi taloon on päässyt poliisin ja armeijan varotoimista huolimatta viitisenkymmentä nuorta, jotka vastustavat karkotusta. Tuhat poliisia ja rajapoliisia sotilaitten lisäksi aloittivat saamansa karkotuskäskyn toteuttamisen 6.40 sunnuntaiaamuna. Ensimmäisten yhteenottojen aikana 15 poliisia ja 7 Hebronin juutalaisasukasta on saanut vammoja. Armeija on sijoittanut sotilaita talon ympärille sekä apuun kiirehtiviä ulkopuolisten juutalaisten että terroristien varalle ja asettanut kiväärein varustettuja tarkka-ampujia lähitalojen katoille. Alue julistettiin kielletyksi sotilasalueeksi.
Poliiseja vastaan on heitelty solvausten lisäksi maalilla täytettyjä pulloja ja muovipusseja, myös kiviä.
Tätä kirjoittaessa kaikki kolme talossa asunutta perhettä on lähtenyt vapaaehtoisesti, toisen perheen äiti kuitenkin istuutui lattialle pienen vauvansa kanssa kieltäytyen lähtemästä vapaaehtoisesti.
Karkotusoperaation lopputuloksesta ei ole epäselvyyttä, asukkaat karkotetaan ja kymmeniä ihmisiä vammautuu. Amonan operaation katkera muisto toistuu kaiken kansan nähtäville TV-kameroiden edessä.
Oikeus määräsi talon tyhjennettäväksi siihen saakka, kunnes omistusoikeus on todistettu lopullisesti. Oikeudella oli kiire tehdä karkotuspäätös, koska 30 vuorokauden määräaika oli umpeutumassa, minkä jälkeen asukkaiden karkottaminen talosta olisi ollut paljon vaikeampaa.
Hallituksen ensimmäisen virallinen istunto pidetään tänään kello 11.00 alkaen, Olmertin lopulta istuutuessa Sharonin korkeaselkänojaiseen tuoliin.
2. ILMAISKU GAZAAN
ISRAELIN ILMAVOIMIEN (IAF) ilmaiskussa perjantai-iltana PRC:n ( kansan vastarintakomitean) koulutusleirille Gazan alueen pohjoisosassa kuoli ainakin viisi PRC:n terroristia, jotka IDF:n mukaan olivat suunnitelmiensa loppuvaiheessa terrori-iskussa Israeliin. Kaksi muuta haavoittui ilmaiskussa. PRC:lla on läheiset suhteet Hamasin kanssa, jonka uskotaan käyttävän sen terroristeja operaatioittensa suorittamiseksi.
Iskun kohteeksi joutunutta koulutusleiriä käytetään myös Kassam-raketti miehistöjen kouluttamiseksi.
PRC on vannonut kostavansa IAF:n iskun.
LAUANTAINA palestiinalaiset lähteet kertovat, että 60-vuotias maanviljelijä sai surmansa ja kolme muuta haavoittui IDF:n tykistön ammuksen sirpaleista. Haavoittuneista kaksi oli maanviljelijöitä traktorissaan.
IDF sanoo ampuneensa 300 tykinammusta viikonvaihteen aikana vastauksena perjantaina ammuttuun kuuteen Kassam-rakettiin Gazasta Israeliin.
3. KANSALLISEN TURVALLISUUSNEUVOSTON JOHTAJA VAIHTUU
Kansallisen turvallisuusneuvoston (NSC) johtaja kenraalimajuri Giora Eiland astuu syrjään ja hänen tilalleen tulee entinen Mossadin varajohtaja Ilan Mizrachi, 59. Hän on toiminut Mossadissa 32 vuotta ja häntä pidetään Iranin asiantuntijana, joskaan ei palestiinalaiskysymyksissä. Hän oli ehdolla Mossadin johtajan paikalle, mutta hävisi kilvan Meir Daganille, joka nyt johtaa Mossadia.
Mizrachin tehtäviin kuuluu tehdä merkittäviä muutoksia neuvoston toimissa. Se siirretään päämajastaan Ramat Hasharonista pääministerin kanslian yhteyteen, ja sen toiminta yhteytetään pääministerin kanslian kautta tulevan informaation kanssa. Sharon ei aina kuunnellut NSC:n antamia suosituksia, mutta Mizrachin toivotaan voivan muodostaa siitä uudelleen järjestelyjen kautta pääministerin tärkeimmän neuvonantajan kansallisen turvallisuuden kysymyksissä. Tarkkailijat näkevät tässä myös hallituksen pyrkimyksen laajentaa palestiinalaisten asiaan keskittyneen turvallisuuskysymyksen laajemmalle rintamalle, jossa Iran on muotoutunut Israelin pahimmaksi uhkaksi. Iranin presidentti on toistuvasti vaatinut Israelin valtion tuhoamista ja uhannut, että USA:n iskut Irania vastaan saa sen suuntaamaan ensimmäiset vastaiskut Israelia kohti.
4. KVARTETIN AVUSTUSRAHASTO
EU:n virkailijat vaativat kvartetin maita, USA, Englanti, Venäjä ja YK, perustamaan erityisen avustusrahaston palestiinalaisten auttamiseksi. Se tulisi toimimaan ihmisystävällisenä avustusrahastona suoraan palestiinalaisille ohittaen Hamasin johtaman hallituksen. EU on valmistellut 34 miljoonan punnan hätäapu avustuspakettia opetus- ja terveyspalveluja varten. Tämä avustus voitaisiin kanavoida sellaisen rahaston kautta. Tämä toiminta mahdollistaisi avustusten jakamisen ilman, että tarvitsee asioida Hamasin kanssa.
EU:n suunnitelma ei anna mitään erityistehtävää Mahmoud Abbasille, mutta hänen toivotaan voivan toimia yhteyshenkilönä EU:n ja Hamasin hallituksen välillä. EU:n ulkoisten asioitten komissaari Benita Ferrero-Waldner sanoo, ettei EU halua Hamasin hallituksen kaatuvan, vaan odottaa sen muuttuvan.
EU avustaa palestiinalaisia vuosittain n. 500 miljoonalla punnalla. Puolet tästä tulee EU:n budjetista.
Palestiinalaisten vuosittaiset avustukset ovat suuremmat kuin minkään muun ihmisryhmän maailmassa.
5. HAMASIN TURVALLISUUSJOUKKO ALOITTAA ENSI VIIKOLLA
Hamasin perustama turvallisuusjoukko, vahvuudeltaan n. 3000 miestä ja koostumukseltaan Hamasin omista pyssymiehistä, aloittaa toimintansa ensi viikolla. PA:n sisäministeri Said Siam päätti perustaa joukon viime kuussa, ja sen toiminnan aloittamista valmistellaan Abbasin vastarinnasta ja päätöksen kumoamisesta huolimatta. Siamin mukaan joukkojen tehtävänä on lain ja oikeuden palauttaminen PA:n alueille. Abbas pelkää, että niiden tarkoituksena on mitätöidä Fatahin alaiset turvallisuusjoukot, jotka vastaavat Abbasille.
PA:n sisäministeriön edustaja Khaled Abu Hilal sanoo, että joukot aloittavat virallisesti toimintansa 14. toukokuuta, ja niiden ensimmäisiä tehtäviä on estää laiton maan rohmuaminen ja rakentaminen Gazan rannikolla, mihin ovat syyllistyneet aseelliset ryhmät, korkeat PA:n virkailijat ja yksityiset perheet.
TOINEN TEHTÄVÄ on laittomien aseitten takavarikoiminen Gazan alueella. Ensimmäisenä askeleena siinä on aseellisten ryhmien kanssa tehtävät sopimukset, ettei keskinäisiä riitoja ratkaista aseita käyttäen.
Palestiinalaiset järjestivät laajoja mielenosoituksia perjantaina ja lauantaina Hamasin hallituksen syrjimistä vastaan iskulauseella: ”Kyllä nälkiintymiselle, ei antautumiselle.” Ramallahissa asukkaat lahjoittivat 60 000 USD rahaa ja kaksi kiloa kultaa Hamasin hallitukselle. Hamasin edustajat uhkaavat, että syrjimispolitiikka aloittaa kolmannen intifadan (väkivalta-aallon), joka tulee olemaan koko Lähi Idän aluetta koskeva ja joka tulee muuttaman voimatasapainon alueella. Hassan al-Safi, korkea Hamasin virkailija Gazassa, uhkasi, että Hamas tulee katkaisemaan kaulan jokaiselta, joka yrittää kaataa Hamasin hallituksen. Hän esitti uhkauksensa erityisesti presidentti Bushille ja lisäsi, etteivät he tule alistumaan orjan asemaan.
Lauantaina Hebronin palestiinalaiset opettajat osoittivat mieltään maksamattomien palkkojen johdosta.
6. USA:N TUKI ISRAELILLE HORJUMATON
American Jewish Committee (AJC) juhli torstaina satavuotista toimintaansa. Juhla oli tavallista arvokkaampi. Vieraina olivat mm. USA:n presidentti George Bush, Saksan liittokansleri Angela Merkel ja YK:n pääsihteeri Kofi Annan. Bush vakuutti puheessaan, että ”Amerikan osallistuminen Israelin turvallisuuden takaamiseen on väkevä, kestävä ja horjumaton.” Hän myös tunnusti, että hänen rukouksensa ja toiveensa ovat Israelin entisen pääministeri Ariel Sharonin kanssa, jota hän kutsui ”rohkeuden ja rauhan mieheksi”.
Bush toisti, ettei USA voi asioida Hamasin kanssa, ennen kuin se tunnustaa kansainvälisen yhteisön asettamat kolme ehtoa. ”Demokraattisesti valittu hallitus ei voi pitää yhtä jalkaansa demokratian ja toista terrorismin leirissä.” Hän vaati kansainvälisen diplomaattisen rintaman muodostamista vastustamaan Iranin aseistautumista ydinasein. Myös Saksan liittokansleri Merkel, joka oli matkustanut Washingtoniin AJC:n tilaisuutta varten, vaati kansainvälistä yhteisöä estämään Iranin aikeet ydinaseen valmistamisesta.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021