KESKIVIIKKO 10.05.06
1. MITEN VASTUSTAA KARKOTUSSUUNNITELMAA
Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen johtajisto alkaa herätä ja valmistautua tulevaa taistelua varten. He toivovat voivansa koota uskonnolliset sionistit yhteiseen rintamaan vastustamaan Olmertin suunnitelmia juutalaisasukkaitten yksipuolisista karkotuksista Juudean ja Samarian sisäosista ilman mitään vastavuoroisuutta palestiinalaisten taholta, ellei sellaiseksi katsota tehostettua rakettien ja pommien rakentamista ja kiivasta raketti ja kranaattitulta vapautuneilta alueilta Israelin asutuskeskuksiin. Tyhjennetyt kylät ja kaupungit ovat ihanteellisia terroristien koulutuskeskuksia, koska niissä on valmis infrastruktuuri.
NOITTEN UHANALAISTEN YHTEISÖJEN johtajat tekevät saman virheen, mitä he tekivät aiempien karkotusten yhteydessä: He rakentavat koko suunnitelmansa siihen, että vastarinta aloitetaan vasta sitten, kun karkotukset ovat jo alkaneet. Tämä on täysin epäonnistunut ja tuhoon tuomittu strategia. Lisäksi johtajat etukäteen päättävät, ettei vastarintaa tehdä väkivalloin eikä kirouksia saa huutaa. Miten sitä sitten tehdään?
Jos he todella haluaisivat taistella Olmertin suunnitelmia vastaan, taistelu sitä vastaan pitäisi aloittaa nyt tai sen pitäisi olla täydessä käynnissä: propagandasotaa, informaatiota, kansankokouksia, lentolehtisiä, mielenosoituksia, kaikkea, millä pystyy vaikuttamaan yleiseen mielipiteeseen, jota poliitikot kuuntelevat.
SIVIILI-IHMISTEN on turhaa yrittää taistella hallituksen takana olevaa voimakeskitystä vastaan, sillä hallituksella on käytettävissään Israelin media, oikeuslaitos, poliisi ja armeija ja enemmistö Knessetissä, ei enää siinä vaiheessa, kun suunnitelma käynnistetään kaikella voimallaan. Miksi mennä poliisin pamppujen ja puukarttujen sekä hevosten jalkoihin ruhjottaviksi, kun lopputuloksesta ei ole epätietoisuutta?
PAREMPI TAPA, jos yhteisesti todetaan evakuointi väistämättömäksi, olisi toteuttaa tyhjennettäviksi määrätyt yhteisöt muuttamaan kunnollista korvausta vastaan vapaaehtoisesti, ilman väkivaltaa. Tämän suuntaisen lakiesityksen tekivät Knessetille Avshalom Vilan (Meretz) ja Colette Avital (Labour).
2. SALAKULJETUSYRITYS EPÄONNISTUI
Israelin partiolaiva huomasi epäilyttävän kalastusaluksen siirtyvän Egyptin aluevesiltä Israelin vesille itsenäisyyspäivänä 04. toukokuuta ja vaati sitä pysähtymään. Alus pyrki pakoon, jolloin partioaluksesta avattiin tuli sitä kohti. Kalastusalus pääsi siirtymään paikalla olleitten lukuisten alusten joukkoon, eikä partioalus voinut jatkaa tulitustaan peläten osuvansa sivullisiin. Kalastusaluksen miehistö alkoi heitellä meren suuria tavarakolleja. Partioalus antoi kalastusaluksen päästä pakoon.
Kolmenkymmenen metrin syvyyteen vajonneet 13 kollia saatiin nostettua maihin robotin avulla. Niissä oli yhteensä 550 kiloa TNT muoviräjähdettä, joka oli kerätty Egyptin armeijan Siinaille asettamista maamiinoista. Se oli tarkoitettu käytettäviksi Gazan alueella valmistettavien Kassam-rakettien ja kranaattien räjähde-kärkiin.
Israelin merivoimat kertovat estäneensä lukuisia aseitten ja räjähteitten salakuljetusyrityksiä Siinailta Gazan alueelle. Toinen salakuljetustie on Gazan ja Siinain välisen rajan alle kaivettu salakuljetustunnelien verkosto, jota hoitavat beduiiniheimot yhdessä Gazan johtavien salakuljettaja-sukujen kanssa.
3. KADIMA HAJOAA ?
Pääministeri Olmert ja johtavat ministerit katsoivat huolestuneina Kadiman ja hallituskokoomuksen jäsenten äänestyskäyttäytymistä budjetin ensimmäisessä äänestyksessä Knessetissä. He katsoivat aiheelliseksi varoittaa näitä kapinallisia vakavista seurauksista, jos hallitusta tukevien rivit eivät pysy kasassa. Vain 50 kansanedustajaa äänesti budjetin puolesta, vaikka teoriassa hallituksella on 67 edustajan tuki takanaan.
Kadiman kansanedustaja, sisäministeri Roni Bar-On varoitti, että Likudin hajoaminen alkoi erimielisyyksistä budjetin sisällöstä. Hän näki tässä uusien edustajien halun saada huomiota osakseen maan mediassa.
Talousministeri Avraham Hirchson valitti, että talousvaliokunnan kokouksessa jotkut edustajat vastustivat budjettia. Gil eläkeläisten edustaja Moshe Sharoni oli tyytymätön, ettei hänen puoluettaan informoitu ennen leivän hinnan rajua 7.11 % korotusta, mikä koskee pahiten köyhiin ihmisiin.
NL:n alueelta muuttanut Maria Solodkin marssi ulos eikä osallistunut torstain äänestykseen Knessetissä. Hän syyttää Olmertia, etteivät NL:n alueelta tulleet saaneet yhtään ministeripaikkaa.
4. EI TERVETULLUT SAKSAAN
Kysymyksessä on Iranin presidentti, Mahmoud Ahmadinejad, joka ilmaisi halunsa tulla Saksan maaperälle innostamaan maansa jalkapallojoukkuetta maailman cup-kilpailuissa kesäkuussa.
”Emme halua kenenkään aiheuttavan ongelmia, olkoot ne sitten neo-natsien tai äärioikeistolaisten järjestämiä mielenosoituksia. Haluamme sievän ja miellyttävän maailman cup-kilpailun”, sanoi tri Jurgen Ruttgers, pohjoisen Rhine-Westfalenin ministeripresidentti, puhuessaan Jerusalemin Konrad Adenauerin keskuksessa, jonka useimmat jäsenet ovat Saksassa syntyneitä tai holokaustista pelastuneita.
Ruttgers ei halunnut spekuloida, miten hänen tulisi toimia, jos Ahmadinejad kuitenkin päättää osallistua kisoihin. ”En ole siinä asemassa, että voisin antaa virallisia lausuntoja,” Hän kuitenkin tähdensi, että holokaustin julkisena kieltäjänä Iranin presidentti ei ole tervetullut Saksaan. Saksan lain mukaan holokaustin kieltäminen on rangaistava rikos. Valtion päämiehenä Ahmadinejad nauttii immuniteettia ulkomailla.
Saksan liittokansleri Angelika Merkel ei ole vielä tehnyt asiassa omaa päätöstään, mutta kansainväliset ja varsinkin juutalaisjärjestöt painostavat häntä kieltämään Iranin presidentin vierailun.
5. IRAN HALUAA MUUTTA MAAILMANJÄRJESTYKSEN
Israelin armeijan tiedustelun tutkimusosaston johtaja kenraali Yosef Kuperwasser puhui Herzliassa Fischer instituutin järjestämässä konferenssissa teemalla ”Power projection – The Needs and Challenges”.
Hän sanoi puheessaan mm. : ”Iran ei ole vain kiinnostunut kehittyä suurvallaksi vaan sen pyrkimyksenä on muuttaa maailmanjärjestystä.” Teheran on hänen mukaansa globaalin terrorismin kärjessä tukiessaan Hizbullahia, al-Qaidaa ja palestiinalaisia terrorijärjestöjä, ja se on myös USA;n joukkoja vastaan Irakissa tehtyjen hyökkäysten takana. Hankkimalla ydinaseita Iran varmistaisi asemansa alueellisena ja globaalina suurvaltana ja se vahvistaisi sen hallitusta sisäpoliittisesti. ”Iranin johtajat kuvittelevat, että ydinasevalmius palauttaisi sen muinaisen mahdin ja elvyttäisi islamilaisen vallankumouksen”, hän sanoi ja lisäsi, että vaikka Iranin kansa näyttää tukevan sen johdon pyrkimyksiä, maassa on ryhmiä, jotka näkevät ydinaseen Iranin käsissä estävän maan vallankumouksen elvyttämistä.
KENRAALIMAJURI AMOS GILAD, puolustusministeriön poliittisen turvallisuusosaston johtaja, sanoi, että Iranilla on pitkän käden kyky kuten Shihab-3 ohjus, joilla se yltää Israeliin, ja joka on suunniteltu ydinkärkiä varten.
Toinen pitkä käsi on Libanonissa toimiva Hizbullah, jolla on 13 000 – 14 000 Katjusha-rakettia, joilla se voi iskeä Israeliin. Hän muistutti, ettei Iran ole kehittymätön maa kuten Pohjois-Korea, vaan sen kansa on järkevä ja edistynyt. Hän kehotti Israelin poliitikkoja pitämään matalaa profiilia Iranin suhteen eikä esittämään sille uhkauksia, viitaten tällä Shimon Peresin äskeiseen lausuntoon, että myös Iran voidaan tuhota.
Samalla tavoin spekulaatiot Israelin mahdollisista sotilaallisista optioista ovat vahingollisia, hän muistutti.
KENRAALIMAJURI AMOS YADLIN, sotilastiedustelun johtaja, tyynnytteli Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokuntaa, että toistaiseksi Iran pystyy rikastamaan uraania vain muutamia grammoja, ja pommiin tarvitaan 25 kiloa. Vuoteen 2010 mennessä Iranilla on tarpeeksi uraania pommin rakentamiseksi, hän arvioi.
Mutta eri lähteet selittävät, että Iranilla on toinen, salainen tutkimusohjelma, joka on paljon pitemmällä.
5. HAMAS JA FATAH JATKAVAT TAISTELUJA
Huolimatta sekä Fatahin että Hamasin kehotuksista joukoilleen pitää tuliaseet kotonaan, aseellisia taisteluja käytiin Gazan kaupungin Tuffahin kaupunginosassa. Ainakin 14 ihmistä haavoittui, viisi heistä koululapsia.
Jotkut silminnäkijät kertoivat, että Hamasin pyssymiehet tulittivat Fatahin hautajaisseremoniaan kokoontuneita ihmisiä.
HAMASIN EDUSTAJAT väittävät, että Fatahin turvallisuusjoukot pysäyttävät autoja, pahoinpitelevät niissä matkustavia ja pidättävät heitä. Myös Hamasin hallituksen pääministerin neuvonantajan Ahmed Yusefin auto pysäytettiin, hänet vedettiin ulos autosta ja häntä ja hänen seuralaistaan pahoinpideltiin ja heidät pidätettiin.
KVARTETIN EDUSTAJAT ovat tiettävästi sopineet kiireisen avun toimittamisesta palestiinalaisille, varsinkin lääketarpeita ja muita hätä-aputarvikkeita.
Ihmisoikeuksia ajavat lääkärit ovat varoittaneet, että Palestiinan terveysjärjestelmä on vaarassa luhistua täysin. He löysivät siihen syyllisenkin: Israelista se kaikki johtuu. Ilman Israelia kaikki olisivat tyytyväisiä ja eläisivät onnellisina elämänsä loppuun saakka.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019