PERJANTAI 21.03.08
1. KESKIAIKAINEN syytös juutalaisia vastaan siperialaisessa Novosibirskin kaupungissa. Joku tuntematon ripusti kaikkialle kaupungissa plakaatteja, joissa asukkaita varoitettiin huolehtimaan lapsistaan, koska juutalaisen pääsiäisen (pessah) lähestyessä juutalaiset kid-nappaavat ei-juutalaisia lapsia ja surmaavat heidät saadakseen verta pääsiäisleipiensä leipomiseen. Kaupungissa asuu 13 000 juutalaista; kaikkiaan tässä Venäjän kolmanneksi suurimmassa kaupungissa asuu 1.4 miljoonaa ihmistä.
JPOSTIN KOLUMNISTI Haviv Rettigin kirjoittaa artikkelissaan, että Jewish Agencyn edustajan raportin mukaan plakaatteja ripustettiin kaupungin keskustan asuinkerrostalojen sisäänkäynteihin siten, ettei kukaan voinut olla niitä huomaamatta. Jewish Agencyn anti-semitismiä vastaan taistelevan osaston johtaja Amos Hermon selvittää, että plakaateissa väitetään juutalaisten valuttavan veren surmaamistaan lapsista ja heittävän ruumiit kaatopaikalle, sekä että ”rikolliset, joita syytetään lasten surmaamisesta, näyttävät juutalaisilta ja itse asiassa ovat juutalaisia.” Hermon sanoo, että Jewish Agency valittaa asiasta Venäjän hallitukselle. Hän kertoo, ettei länsimaissa ole esiintynyt tällaisia syytöksiä miesmuistiin. ”Sellaista voi tapahtua Iranissa sekä kaikkein radikaaleimmilla islamin nettisivuilla kuten (Hizbullahin) al-Manar.” (JP) SYYTÖS on mahdoton jo siksikin, että veren syönti on ehdottomasti kielletty juutalaisilta. (3.Ms.7:26-27)
2. 25-vuotias israelilainen Uria Ohana joutui arabinuorten pahoinpitelemäksi New Yorkin Park Slope lähiössä Brooklynissa tiistaina ollessaan menossa maanalaiseen ehtiäkseen luennolle. Hän ohitti kolme arabinuorta, jotka istuivat penkillä, kiinnittämättä heihin mitään huomiota jatkaen matkaansa, mutta vähän ajan kuluttua yksi arabeista tuli takaapäin ja sieppasi hänen kalottinsa (kipa). Ohana kääntyi ja lähti arabin perään tämän juostessa kadulle. Arabi juoksi auton eteen, joka töytäisi hänet kumoon katkaisten hänen jalkansa. Toiset arabinuoret tulivat paikalle huudellen ”Allahu akbar” ja alkoivat potkia ja lyödä häntä nyrkeillään kasvoihin. Ohana käsitti tästä, että tilanne oli rasistinen. Arabinuori vietiin luterilaiseen lääkintäkeskukseen, mistä poliisi pidätti hänet. Kahta muuta arabinuorta etsitään. Uria Ohana työskentelee chabad-lubavitz rabbiinisena avustajana Wellesleyssä, Massachusettissa. (lähde: www.joelstrumpet.com, JP)
3. KRISTITYN PASTORIN 16-vuotias poika haavoittui pahoin pommiräjähdyksessä pastorin asunnossa Arielissa torstaina. Poika oli silloin yksin kotona. Pojan vanhemmat, David ja Leah Ortis, ovat hyvin tunnettuja kaupungissa ja asuneet siellä yli 10 vuotta. Pastori David Ortis työskentelee pääasiassa palestiinalaisten parissa Samariassa pyrkien saamaan heitä liittymään seurakuntaansa. Hänen vaimonsa Leah on juutalaissyntyinen, mutta omaksunut kristinuskon. Pastori David Ortis on saanut useita uhkauksia palestiinalaisilta muslimeilta, ja PA:n viranomaiset ovat pahoinpidelleet ja pidättäneet hänen seurakuntansa jäseniä. David johtaa muutaman kristityn muodostamaa seurakuntaa myös Arielissa. Puolitoista vuotta sitten kaupungissa levitettiin lentolehtisiä, joissa esitettiin joittenkin Arielin asukkaitten kuvia, mukana David. Heitä syytettiin juutalaisten käännyttämisestä. Uhkausten vuoksi asuntoon asennettiin kameroita.
POMMI OLI asetettu Purim-lahjakoriin asunnon oven ulkopuolelle, josta perheen naisapulainen nosti sen sisälle. Pommi laukesi pojan avatessa koria. Poika on kriittisessä kunnossa sairaalassa.
POLIISI ei sulje pois mahdollisuutta, että pommin asettivat joko äärijuutalaiset tai muslimit.(JP)
4. OSAMA BIN LADEN kehottaa uusimmassa teipissään, joka julkaistiin al-Jazzeeran TV-kanavalla Qatarissa torstaina, lopettamaan neuvottelut Israelin kanssa: ”Palestiinaa ei voida valloittaa neuvotteluilla ja keskusteluilla, vaan tulella ja teräksellä.” Palestiinalaisia kehotetaan liittymään al-Qaidan pyhään sotaan (jihad) Jerusalemin (al-Quds) maassa. Teipissä syytetään, että ”poliittiset puolueet ja ryhmät ovat ryvettyneet herjaavan demokratian petoksissa”, ja palestiinalaisia kehotetaan ottamaan paikkansa muslimitaistelijoitten (mujahideen) riveissä Irakissa. Tämä on tarkkailijoitten mukaan ensimmäinen kerta, kun Osama bin Laden on selvitellyt näin näyttävästi palestiinalaisten asiaa, ja toinen julkistettu viesti muutaman päivän sisällä. Tarkoituksena lienee yhdistää palestiinalaisasia laajempaan al-Qaidan käymään taisteluun. (JP)
5. OSAMA BIN LADEN syyttää keskiviikkona järjestön web-sivulla julkistetussa videossa Rooman paavia Benedict XVI vastaan syyttäen häntä siitä, että tämä johtaa anti-islamilaista ristiretkeä. Teipissä syytetään, että ”paavi johtaa profeettaa halventavaa kampanjaa, joka on osa uutta islamin vastaista ristiretkeä, ja jossa paavilla on huomattava ja pitkällinen rooli”. Paavin edustaja pastori Federico Lombardi pitää bin Ladenin syytöksiä täysin perusteettomina. Hän kertoo, että tanskalaisessa lehdessä vuonna 2006 julkaistut profeetta Muhammadia halventavat karikatyyrit olivat paavin antaman lausunnon mukaan täysin hylättäviä ja ettei mielipiteen ilmaisun vapaus anna vapautta hyökätä uskovien uskonnollisia tunteita vastaan.
PAAVI TÄSMENSI lausuntoaan myöhemmin, että uskonnollisia symboleita tulee kunnioittaa, muttei se anna oikeutta väkivaltaisiin protesteihin muslimimaissa, jotka seurasivat karikatyyrien julkistamista. Tanskassa parlamentin ulkomaanasioitten komitean puheenjohtaja totesi, että Tanskassa uhkauksiin suhtaudutaan vakavasti, koska on useita ääriaineksia, jotka kuulevat häntä ja ottavat uhkaukset todesta, vaikka Tanskaa ei mainittu videossa tällä kertaa.
PÄÄSIÄISVIIKON ohjelman vuoksi paavilla on useita julkisia esiintymisiä, mutta hänen ennestäänkin vahvoja turvatoimia ei ole näyttävästi lisätty.
6. VENÄJÄN ULKOMINISTERI Sergei Lavrov tuli eilen Israeliin suoraan Damaskoksesta, jossa hänellä oli kiinteät neuvottelut sekä presidentti Bashar Assadin että Hamas-johtajan Khaled Mashaalin kanssa.
LAVROV yritti saada pääministeri Ehud Olmertin lämpenemään Venäjän aloitteelle pitää Lähi Idän rauhankonferenssi Moskovassa, joka olisi jatkoa Annapolis-konferenssille. Lavrov kertoi isännälleen, että Moskovassa keskeisenä aiheena olisi Israelin ja Syyrian välinen rauhan-sopimus. Syyria on tiettävästi vihjaillut sellaisen mahdollisuudesta, mutta Syyria edellyttää Israelin ilmoittavan ennakkoon, että se on valmis luopumaan koko Golanin ylänköalueesta. Olmert ei tiettävästi lämmennyt asialle leveistä hymyistä – ainakin lehtikuvista päätellen – huolimatta. Israelin ennakkoehtoina ovat: Syyria lopettaa Hizbullahin ja Hamasin tukemisen, karkottaa Damaskoksessa päämajaansa pitävät terrorijärjestöt, lopettaa yhteistyönsä Iranin kanssa ja lopettaa aseitten viennin Hizbullahille. Myös Shimon Peresin ja Lavrovin välisissä keskusteluissa sivuttiin Syyrian asevientiä Hizbullahille. Lavrov kertoi Peresille, ettei hän ole saanut vahvistusta tiedoille, että Syyria toimittaisi aseita Hizbullahille. Onko Venäjän tiedustelu kesäterässä?
LAVROV puolusti Venäjän keskusteluja ja yhteistoimintaa Iranin kanssa sillä, että siten Iran pidetään kansainvälisen valvonnan IAEA:n piirissä. Hän järkeili, että jos kaikki yhteydet Iranin kanssa katkaistaan, se toimii oma-aloitteisesti ilman minkäänlaista valvontaa.
LAVROV JA LIVNI allekirjoittivat eilen sopimuksen, jonka perusteella viisumipakko Israelin ja Venäjän välillä poistetaan. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- JEMENIN aloite sovinnon aikaan saamiseksi Hamasin ja Fatahin välille ei toteutunut. Fatahin edustajat Jemenissä kertoivat tulevansa kotiin ilman sopimusta. Pahin kanto tässä kaskessa lienee Abbasin vaatimus, että Hamas luopuu vallasta ennen sopimusta. (JP)
- PUOLUSTUSMINISTERIÖN edustaja Amos Gilad palannee myös kotiin, hän Kairosta pyrittyään saada tulitauko synnytettyä Hamasin ja Israelin välille. Gilad kertoi, että Egypti investoi 32 miljoonaa USD rakentaakseen voimajohdon Siinailta Gazan kaistalle, joka pystyy tyydyttämään sen sähkön tarpeen parissa vuodessa. 150:n megawatin voimalinja rakennetaan el-Arishista. Islamilainen kehityspankki on tiettävästi luvannut rahoittaa 32 miljoonan USD projektin. Linjan rakentaminen kestää arvion mukaan pari vuotta. Gilad ei usko, että Egypti on valmis osallistumaan muulla tavoin entistä laajemmin Gazan kaistan tarpeitten tyydyttämiseen. Gilad ei usko, että tulitaukosopimus saadaan syntymään.(JP)
- ISRAELIN PUOLUSTUSMINISTERIÖ on tiettävästi kallistunut sittenkin kotimaisen Iron Dome ohjustentorjuntajärjestelmän tilaamiseksi. Ministeriön edustajat seurasivat Yhdysvaltain kehittämän Skyguard-järjestelmän koeammuntoja USA:ssa, eivätkä tulokset vakuuttaneet. Skyguard perustuu voimakkaan lasersäteen lähettämiseen lähestyvä rakettia kohti. Iron Dome järjestelmässä lähetetään tutkaohjattu vastaohjus lähestyvää rakettia kohti. (JP)
- KOLME PALESTIINALAISTA, kaksi keskiviikkona rannikolla ja yksi Khan Younisiia eilen, sai surmansa työtapaturmissa. Lisäksi pari muuta haavoittui. (JP)
- ISRAELILAISET lahjoittivat 20 000 lahjapakettia Sderotin kaupungin asukkaille Purim-hengen mukaisesti. Lahjatavarat pyrittiin hankkimaan Sderotista. (JP)
- ISRAELIN juomaveden katastrofitilanteen pelätään pilaavan kolme tärkeintä vesivarastoa ensi kesän aikana. Pumppaus Kinneretistä täytyy lopettaa loppukesästä kokonaan, mikä rasittaa muita vesilähteitä. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019