TIISTAI 18.03.08
1. PALESTIINALAISTEN PALUUOIKEUS. Päivän huomattavin paikallinen uutinen koskee PA:n uutta taktiikkaa, jolla se pyrkii osoittamaan aktiivisuuttaan ja samalla pahan kerran järkyttämään Israelin päivärutiinia. Samalla se näyttää romuttavan ajatuksen kahdesta valtiosta.
PA:N UUDEN TAKTIIKAN takana on PA:n hallituksen vankien asiain ministeri Ziad Abu Ein.
Hänen suunnitelmansa on tämä.
EIN TOTEAA aluksi, että PA on päättänyt toteuttaa YK:n päätöslauselman no 194, joka koskee pakolaisten oikeuksia. Julkilausuman, joka annettiin joulukuussa 1948, artikkeli 11 sanoo näin: ”Pakolaiset, jotka haluavat palata koteihinsa ja elää rauhassa naapuriensa kanssa, tulee sallia tehdä se niin pian kuin mahdollista, ja korvauksia tulee maksaa niiden omaisuudesta, jotka eivät sitä halua, sekä omaisuuden menetyksestä ja tuhoista, jotka kansainvälisen oikeuden tai tasapuolisuuden mukaan vastuussa olevan hallitusten tai viranomaisten tulee suorittaa.”
PA:N SUUNNITELMA, jonka otsikkona on ”Aloite paluusta ja rinnakkaiselosta”, on taktisesti ajoitettu siten, että sen julkistaminen toteutettiin juuri ennen Israelin 60-vuotisjuhlaa. Siinä kehotetaan ”palestiinalaisia, jotka uskovat rauhaan, yhteiseloon, ihmisoikeuksiin ja YK:n julkilausumiin, valjastamaan kaiken tarmonsa ja yrityksensä palatakseen kotimaahansa ja elääkseen juutalaisten kanssa rauhassa ja turvassa.” Aloitteessa todetaan, että paluuoikeus on inhimillinen, moraalinen ja laillinen oikeus, jota juutalaiset eikä kansainvälinen yhteisö voi kieltää.
”Suuren kärsimyksen (60.) vuosipäivänä Palestiinan kansa on päättänyt lopettaa tämän epäoikeudenmukaisuuden.”
ALOITE, joka on saanut useitten Ramallahin johtomiesten tuen, kehottaa ”kaikkia israelilaisia vastaanottamaan palestiinalaiset, jotka palaavat asuakseen heidän kanssaan rauhan maassa”.
Siinä kehotetaan pakolaisia palaamaan Israeliin 14. päivä toukokuuta 2008 matkalaukkuineen ja telttoineen asettuakseen asumaan entisiin kyliinsä ja kaupunkeihinsa. Heitä kehotetaan tulemaan sekä maitse, että meri- ja ilmateitse ja kantamaan YK:n lippuja osoituksena siitä, että he ovat maattomia, sekä hankkimaan UNRWA:n antaman henkilökortin. Syyriaa, Jordaniaa, Irakia ja muita arabimaita kehotetaan avaamaan rajansa, että pakolaiset saavat marssia Israeliin sekä antamaan heille kuljetusapua pyrkimyksensä toteuttamiseksi.
PALESTIINALAISIA, jotka asuvat USA:ssa, Englannissa, Kanadassa ja Latinalaisessa Amerikassa kehotetaan käyttämään ulkomaan passejaan lentääkseen Ben Gurionin lentokentälle 14.-16. toukokuuta 2008, sekä vuokraamaan tusinoittain YK:n lipun alla purjehtivia laivoja, jotka saapuvat samaan aikaan Israelin satamiin.
KANSAINVÄLISEN TUEN varmistamiseksi aloitteessa kehotetaan maailman johtajia, YK:n pääsihteeriä, journalisteja ja lain tuntijoita antamaan tukensa palestiinalaisten paluuoikeudelle. Palestiinalaiset puolestaan vakuuttavat ”harjoittavansa oikeuttaan rauhanomaisesti sekä kieltävänsä terrorin ja väkivallan”. Maailman hallituksia kehotetaan antamaan pakolaisille heidän tarvitsemaansa taloudellista tukea sekä poliittisesti tukemaan aloitetta.
ALOITTEESSA VAKUUTETAAN, ”etteivät neuvottelut Israelin kanssa, iskulauseet eivätkä YK:n julkilausumat toteuta heidän laillisia paluuoikeuksiaan”. (JP)
2. PALESTIINALAISTEN parissa äskettäin suoritetun mielipidetiedustelun mukaan Ismail Haniyeh on suositumpi kuin Mahmoud Abbas, jos presidentin vaalit pidettäisiin nyt. Tiedustelun suoritti riippumaton Ramallahissa toimiva palestiinalainen politiikan tutkimuskeskus. Tutkimuksen mukaan Ismail Haniyeh sai 47 %:n kannatuksen, Mahmoud Abbasia kannatti 46 % haastatelluista. Aiempien tutkimusten mukaan Abbasin kannatus oli 70 %, Haniyehin 55-65 %. Viimeistä edellisen tiedustelun mukaan joulukuussa 2007 Abbas sai 56 %, Haniyeh 37 %. Saman tiedustelun mukaan Fatah saisi 49 %, Hamas 31 % äänistä. Fatahin kannatus on nyt 42 % ja Hamasin 35 %, mikä osoittaa Hamasin suosion merkittävää nousua. Hamasin kannatus on Gazassa 40 %, Länsirannalla 31 %. Tiedustelu osoittaa, että Haniyehin hallituksen suosio on Gazassa ja Länsirannalla 32 %; PA:n pääministeri Fayadin hallitusta kannattaa 26 %. Haniyehin kannatus on 37 % suhteessa Fayadin 34 %:in. Tiedustelun mukaan 56 % Länsirannan palestiinalaisista on tyytymätön Mahmoud Abbasin toimiin, 41 % osoitti tyytyväisyyttä.
Abbasin epämukavuutta lisännee tieto, että 42 % oli tyytymätön Fayadin asemaan pääministerinä ja esitti toivomuksen, että Haniyeh palaisi pääministeriksi.
Jos Barghouti vapautuu vankilasta, 38 % haluaisi hänet pääministeriksi, mutta siinä tapauksessa 57 % äänestäisi Haniyehin pääministeriksi.
3. SAKSAN LIITTOKANSLERI Angela Merkel on Israelin vierailunsa aikana pyrkinyt luennoimaan israelilaisille isännilleen, miten tärkeää on huomioida rauhankeskustelujen tiellä olevia esteitä. Hän mainitsi omasta puolestaan kaksi; ensimmäinen on rakettisota etelässä ja toinen on ”setlementtien rakentaminen”. Vaikka Merkel totesi tiedostavansa ”setlementtien” rakentamisen” ongelmallisuuden, hän kuitenkin kehotti Israelia toteuttamaan velvollisuutensa ”tiekartan” määräyksissä, unohtamatta esittää samaa kehotusta palestiinalaisille.
OLMERT on herättänyt pahaa verta vakuuttaessaan viime päivinä useissa tilanteissa, että rakentaminen Jerusalemin itäosissa jatkuu lisäten, että hän on sitoutunut saavuttamaan rauhansopimus PA:n kanssa kuluvan vuoden aikana, ja että hän pyrkii toteuttamaan sen. ULKOMINISTERI Tzipi Livni ja PA:n pääneuvottelija Ahmed Qureia tapasivat eilen keskustellen kaksi tuntia, mutta heidän keskusteluistaan ei annettu mitään viitteitä. Tarkkailijat ounastelevat, että Olmertin vakuuttelut rakentamisen jatkumisesta Jerusalemin itäosissa on voinut hämmentää pahoin keskustelujen ilmapiiriä. Sekä Qureia että PA:n toinen pääneuvottelija Saeb Erekat ovat useassa yhteydessä vannoneet, että kaikki rakentaminen vihreän linjan takana, johon he laskevat myös Jerusalemin itäpuoliset alueet ja lähiöt kuten Ramot, Gilo ja Har Homa, on ehdottomasti lopetettava. ”Ei yhtäkään tiiltä saa asettaa toisen päälle Länsirannalla”, on heidän tulkintansa. OLMERT vakuutti Merkelille, että nämä Jerusalemin lähiöt, joihin kuuluvat Maale Adumim ja Pisgat ja Givat Zeev ja monet muut, ovat erottamaton osa Jerusalemia ja ne tulevat säilymään Israelin hallinnassa kaikissa ratkaisuissa. Jerusalemin vanhakaupunki ja Temppelivuori ovat kokonaan oma kokonaisuutensa, joiden asemasta joudutaan vielä vääntämään kättä, elleivät sitten Livni ja Olmert ole jo luvanneet niitä palestiinalaisille, kuten jotkut epäilevät.
USA:N ISRAELIN LÄHETTILÄS Richard H Jones kävi maanantaina tutustumassa Jerusalemissa haredien Mea Shearim lähiöön. Hän esitti sen yhteydessä huolensa Israelin harjoittamasta rakentamisesta Jerusalemissa. Hän kertoi tiedostavansa asuntojen puutteen Jerusalemissa, mutta totesi samalla, että ”joskus ihmiset joutuvat muuttamaan toiselle paikkakunnalle ja asumaan kauempana perheistään.” Hän otti kantaa Israelin harjoittamaan rakentamispolitiikkaan ns. vihreän linjan takana todeten, että Israelin tulee huomioida sitoumuksensa sekä ”tiekarttaan” että Annapolis-asiakirjaan,.
LÄHETTILÄS Jones joutui eilen selvittelemään haredi-väestön esittämiä huolia suunnitellessaan matkoja Yhdysvaltoihin. ”Miten jouheasti USA:n viranomaiset toimivat, jos haredi-ihminen esittää näille anomuksen viisumista matkustaa lyhyellä aikataululla Yhdysvaltoihin bar-mitzva tilaisuuteen tai sukulaisensa häihin, ja miten vakuutat USA:n viranomaiselle, että olet 12 lapsen isä, asut valtion tukemassa asunnossa, jonka menetät jos asut ulkomailla yli 6 kuukautta, ilman aikomustakaan jäädä Yhdysvaltoihin laittomaksi ulkopuoliseksi? Ja miten tämän selität, jos ainoa kielesi on yiddish?” Lähettiläs Jones kertoi oppineensa suuresti käynnillään Mea Shearimissa, jota hän vertasi muslimien asuttamiin alueisiin maissa, joissa hän on toiminut lähettiläänä ja sai tilaisuuden tutustua oikeaoppisten muslimien asuttamiin alueisiin kaikkine rajoituksineen. (JP)
4. RABBI YEHETZKEL GREENWALD joutui puukotuksen uhriksi tiistaiaamuna lähellä Damaskos-porttia. Palestiinalainen terroristi ehti iskemään häntä kerran niskaan, mutta joutui pakenemaan rabbin mukana olleen opiskelijan puolustaessa rabbia.
RABBI GREENWALD, 49 vuotta, asuu Beit Elissä ja opettaa Ateret Kohanim yeshivassa Jerusalemin vanhassa kaupungissa. Rabbi vietiin sairaalaan, jossa todettiin, ettei isku ollut vahingoittanut niskan verisuonia. Paikalla oleva valvontakamera kuvasi tapahtuman ja siinä näkyy myös terroristin kasvonpiirteet. Paikka eristettiin välittömästi ja poliisi aloitti terroristin etsimisen. Tämä on toinen vakava terroristiteko Jerusalemissa muutaman päivän aikana.
ISRAELIN PURIM-juhlallisuudet keskittyvät perjantaista sunnuntaihin, jolloin kaupunkien toimesta järjestetään yleisötilaisuuksia varsinkin lapsia varten, jotka pukeutuvat hullunkurisiin vaatteisiin. Purim-juhlia vietetään Esterin kirjassa kerrotun Mordechain tarinan muistoksi, jossa agagilainen korkea virkamies yritti tuhota juutalaisen kansan Persian imperiumista tuhoten siinä itsensä.
Kaikki territoriot on eristetty juhlien ajaksi, koska on pelättävissä, että terroristit pyrkivät käyttämään hyväkseen juhliin kokoontumista kansan terrorisoimiseksi.
TURVALLISUUSJOUKKOJEN varoitukset lähtevät olettamuksesta, että Hizbullah voi yrittää kostaa suurterroristi Imaad Mughniyehin teloituksen runsas kuukausi sitten 40 päivän suruajan umpeutuessa 22. - 23. päivänä maaliskuuta. Viranomaiset kertovat, että heillä on 7 vakavaa varoitusta terrori-iskusta Israelin Purim-juhlien aikana.
5. MERCAZ HARAV-SEMINAARIN terroristi, joka sai surmansa entisen IDF:n upseerin laukauksista, on Fatahin virallisen lehden Al-Hayat Al-Jedidan julkistaman artikkelin mukaan ”sulhanen”. PMW:n edustaja kertoo, että muslimit usein kutsuvat surmansa saanutta terroristia sulhaseksi, jota odottaa 72 tummasilmäistä neitsyttä Allahin puutarhassa. Hänet luokiteltiin jo aiemmin ”sankariksi ja marttyyriksi” PA:n viranomaisten ja Hizbullahin taholta, mikä oikeuttaa hänen perheensä saamaan erikoisoikeuksia ja tukea. Terrori-iskussa pahimmin haavoittunut opiskelija tuli eilen tajuihinsa. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019