TIISTAI 08.07.08
1. GALILEAN VAPAUTUSPRIKAATIT, Galilee Liberation Brigates GLB, ilmoittaa
johtajansa suulla lontoolaisen arabilehden Al-Quds Al-Arabi haastattelussa olevansa vastuussa Jerusalemissa tehtyyn traktorihyökkäykseen. Sen lisäksi kolmannen osapuolen kautta tehdyssä E-mail haastattelussa ryhmän johtaja sanoo sen tehneen useita muitakin terrorihyökkäyksiä.
Heinäkuussa 2003 ryhmä kaappasi ja murhasi IDF:n sotilaan Oleg Shaichatin ja elokuussa 2007 Michael Ronkinin. GLB-järjestö väittää olleensa Mercaz Harav-yeshivaan tehdyn massamurhan takana, jossa terroristi murhasi 8 aseetonta opiskelijaa. Se väittää osallistuneensa Jerusalemin vanhassa kaupungissa tehtyyn terrori-iskuun 2007, ja että iskussa surmansa saanut terroristi oli sama, joka murhasi Michael Ronkinin.
Al-Quds Al-Arabi lehden haastattelussa GLB-järjestön nimeltä mainitsematon johtaja vihjaa, että se pitää panttivankinaan elokuussa 2003 Tiberiassa kadonnutta Dana Bennettiä, 17. Järjestön johtaja väittää, ettei IDF ole suostunut keskusteluihin panttivangin vapauttamiseksi, joita ryhmä ehdotti jo 2005. Tämä siksi, että IDF ei halua tunnustaa tällaisen järjestön olemassa oloa välttääkseen sen aiheuttaman epämukavuuden.
GLB-järjestön johtaja kertoo, että sen lunnasvaatimuksiin kuuluu kuuden Israelin arabin vapauttaminen, jotka tuomittiin osallisuudesta terrorismiin. Hän kertoo myös, että järjestö julkistaa videon, jossa naissotilas Dana Bennett puhuu ”sionismin kansalle ja johtajille”.
GLB-johtaja kertoo, että järjestö perustettiin 2002 ja että sen edustajia on kaikkialla Israelissa. Hän sanoi ”järjestön tarkoituksena olevan jahdata sionisteja missä ikinä heitä tavataan”. Vastauksena kysymykseen, aikooko järjestö osallistua Hizbullah-komentajan Imaad Mughniyehin teloituksen kostotoimiin, johtaja ilmoitti järjestön valmistelevan sionismin sydämessä ja laajemmallakin alueella ”iskuja, joita sionistit eivät ole ennen nähneet ja jotka yllättävät koko aluetta”. Hän kehotti Israelin arabeja hylkäämään kaikki poliittiset sopimukset Israelin kanssa oikeuksiensa saamiseksi, luopumaan Knessetin jäsenyydestä sekä osallistumaan taisteluun Palestiinan vapauttamiseksi. (INN)
2. ISRAELIN HALLITUKSEN edustaja Ofer Dekel allekirjoitti eilen sopimuksen Hizbullahin kanssa vankien vaihtamisesta Saksassa YK:n asettaman välittäjän Gerhard Konradin todistaessa. Hizbullah ilmoitti allekirjoittaneensa sopimuksen ennen sitä.
Sopimuksen mukaisesti IDF aloitti viikon alussa Israelissa haudattujen 190 libanonilaisen ja palestiinalaisen jäänteiden asettamisen arkkuihin, joissa ne siirretään Libanonin rajalle. Sieltä Punaisen Ristin edustajat kuljettavat ne Libanonin puolelle.
Saksalainen välittäjä Konrad oli saanut Hizbullahin toimittaman dokumentin, jossa kerrotaan Libanonissa kadonneen IAF:n navigoijan Ron Aradin kohtalosta, jonka kone sai moottorivian 1986 Libanonin yläpuolella ja pakotti miehistön turvautumaan laskuvarjoihin. Ron Arad joutui Hizbullahin käsiin ja hänen myöhempi kohtalonsa on tuntematon. Konrad ilmoitti, että hänen saamansa ilmoitus Ron Aradista on epätäydellinen ja että hän vaatii siihen useita selvennyksiä. Tämän pelätään voivan viivyttää operaatiota.
Pääministerin kansliasta kerrotaan, että operaation valmistelut ovat täydessä käynnissä, mutta ettei niistä kerrota julkisuuteen. Israelin hallitus käsittelee sopimusta istunnossaan sitten, kun se on saanut Ron Aradia koskevat dokumentit. (INN)
3. GAZAN TERMINAALIT avattiin tänään puolustusministeri Ehud Barakin määräyksestä huolimatta siitä, että raketteja on ammuttu ja kibbutsi Nahal Ozin työntekijöitä tulitettiin sunnuntaina pelloilla lähellä Gazan turva-aitaa. Barakin muuttuneeseen mieleen vaikutti Egyptin tiedustelupäällikön Omar Suleimanin suora pyyntö, joka on huolissaan Golad Shalitia koskevien keskustelujen keskeytymisestä Hamasin vaatimuksesta. Hamas pitää Gazasta Israeliin johtavien terminaalien pitämistä avoinna ehtona keskustelujen jatkumiselle. Egyptin huoleen voi vaikuttaa myös Mahmoud Abbasin eiliset keskustelut Syyrian presidentin Bashar Assadin kanssa. Egyptin presidentti Hosni Mubarak pitää Assadia kilpailijanaan palestiinalaisten suosiona hankkimisessa.
Gazan terminaalit ovat auki määrättyjen tuntien ajan, ei koko päivää.
HAMASIN EDUSTAJA Fawzi Farhoum syytti Israelia tulitaukosopimuksen rikkomisesta, minkä Israelin edustajat kiivaasti kieltävät todeten, että sopimuksen mukaan Hamas on vastuussa tulitauon pitämisestä, jota terroristit ovat rikkoneet toistuvasti. (Ynetnews)
4. SYYRIAN presidentti Bashar Assad kertoi ranskalaiselle Le Figaro lehdelle, että suoria keskusteluja Israelin pääministerin kanssa voidaan käydä vasta USA:n presidentti Bushin seuraajan aikana. Hän kertoi, ettei hän usko USA:n nykyisen hallituksen kykenevän solmimaan rauhaa Israelin ja Syyrian välille.
TURKIN viranomaiset, jotka ovat toimineet välittäjinä Israelin ja Syyrian epäsuorissa neuvotteluissa, kiirehtivät Syyriaa aloittamaan suorat keskustelut, koska nykyiset epäsuorat keskustelut eivät pysty etenemään. He katsovat, ettei niitä kannata jatkaa.
Sekä Israelin että Turkin viranomaiset vahvistavat, että he halusivat suoria keskusteluja Syyrian kanssa alusta lähtien, mutta Syyria kieltäytyi.
Israelin viranomaiset olettavat, että Turkin kiireeseen suorien keskustelujen aloittamiseksi vaikuttaa se, että Ranska on tulossa mukaan kuvioihin, mikä heikontaa Turkin pyrkimyksiä saada johtava asema Lähi Idän kysymyksissä. Sekä Assad että pääministeri Ehud Olmert osallistuvat Välimerenmaiden konferenssiin Pariisissa ensi maanantaina, mutta heidän tapaamistaan sen aikana ei ole järjestetty.
Epäsuoria keskusteluja Israelin ja Syyrian välillä on käyty kolmeen kertaan Ankarassa Turkin välityksellä. Delegaatiot ovat asuneet samassa hotellissa, mutta viestit osapuolten välillä on hoidettu turkkilaisten lähettien avulla. (Haaretz)
5. KINNERETIN vedenpinta on nyt 213 metriä meren pinnan alapuolella, mikä on alhaisin viiteen vuoteen ja joka edustaa alempaa punaista hälytysrajaa. Ylin hälytysraja on 208.9 m. Kun vedenpinta saavuttaa tämän korkeuden, Deganya Dam padot avataan ja järven vettä päästetään Jordanjokeen tulvien estämiseksi Tiberiassa. Jos vedenpinta alenee alempaan hälytysrajaan, järvestä otettavan veden mukana tulee epäpuhtauksia ja pumppaus järvestä lopetetaan. Jos vedenpinta alenee 214.4 metriin merenpinnan alapuolelle, järven puppuaseman johdot jäävät vedenpinnan yläpuolelle eikä järvestä siten voida pumpata vettä maan kansalliseen vedenjohtokanaaliin. Tämä on ns. musta hälytysraja.
Viranomaiset pelkäävät, että musta hälytysraja saavutetaan kesän aikana, minkä johdosta korjaamatonta vahinkoa on aiheutettu Kinneretin järvelle. Pelkkä veden haihtuminen alentaa vedenpintaa sentin vuorokaudessa, mitä kuiva ja kuuma ilma nopeuttaa.
Tällä hetkellä näyttää ilmeiseltä, että veden pumppaus Kinneretistä on keskeytettävä.
Toinen huoli vedenhuollosta vastaavilla viranomaisilla on pohjavesivarastojen ehtyminen, mikä aiheuttaa juomaveden suolapitoisuuden lisääntymisen.
Viranomaiset ovat antaneet veden säännöstelyä koskevia määräyksiä, joitten mukaan myös yksityispuutarhojen kastelua rajoitetaan ja sallitaan vain yön aikaan. Likaisia astioita kehotetaan saippuamaan kerralla suurempi määrä ja huuhtelemaan ne vedellä yhdessä. Suihkussa käyntiaikaa kehotetaan lyhentämään sekä hankkimaan vesihanoihin veden virtaamista sääteleviä laitteita.
Näillä toimenpiteillä uskotaan säästettävän lähes yhtä paljon kuin mitä yksi vedenpuhdistuslaitos tuottaa. (JP)
6. GABRIELIN ILMESTYS on nimeltään 120 sen korkuinen paksu kivilaatta, joka löydettiin alun perin Jordaniasta, mutta jonka antiikkiesineitten keräilijä David Jeselsohn osti antiikkikauppiaalta kymmenkunta vuotta sitten ja vei laatan mukanaan Eurooppaan.
Hän kertoo, ettei hän ymmärtänyt laatalla olevan mitään erikoista merkitystä, kunnes hän antoi sen Tel Avivin yliopiston tutkijan käsiin Ada Yardenille, joka on erikoistunut heprealaisiin kirjoituksiin. Yarden ilmoitti, että ”Jeselsohn on löytänyt uuden Kuolleenmeren kirjakäärön kiveen kirjoitettuna”.
Kiveen on musteella kirjoitettu 87 riviä heprealaista tekstiä. Teksti on osin tärkeimmissä kohdissa turmeltunut, mikä aiheuttaa tutkijoitten väittelyä, mitä tekstissä yritettiin kertoa.
Kalifornian yliopiston Talmudin professori Berkeleyssä Daniel Boyarin kertoi the International Herald Tribunelle, että ”jotkut kristityt tulevat kokemaan tekstin shokeeraavaksi – kilpailijaksi ainutlaatuiselle teologialleen – kun taas jotkut kokevat sen lohduttavaksi todetessaan sen olevan oleellisen osan juutalaisuutta”.
RIVEILLÄ 19-21 kerrotaan käännöksen mukaan: ”Kolmessa päivässä tulet tietämään, että paha tullaan voittamaan oikeudella.”
Rivi 80 alkaa sanoilla :”Kolmessa päivässä sinä tulet elämään, minä, Gabriel, käsken sinua.” Heprealaisessa tekstissä sanotaan: ”L´shloshet yamin , tarkoittaen kolmessa päivässä, mutta sen jälkeen teksti on vaikeasti luettava. Israel Knohl Jerusalemin heprealaisesta yliopistosta sanoo, että seuraava sana on ”live”, elää. Knohl olettaa, että teksti kirjoitettiin ennen Jeesuksen kutsumustehtävää, ja että siinä tarkoitettu henkilö olisi ollut Flavius Josefuksen juutalaisten historiateoksessaan mainitsema messiasehdokas Simon, jonka roomalaiset surmasivat. Knohlin tulkintaa kuitenkin epäillään. Yksi epäilijä on Israelin akatemian presidentti ja Heprealaisen ja aramean kielen emeritusprofessori, jonka mielestä Knohlin tulkinta kaipaa lisätutkimuksia. http://worldnedaily.com/index.php?fa=pageId=68924
7. UUTISOTSIKOITA
- Iron Dome ohjustentorjuntajärjestelmän koe oli täydellinen menestys. (JP)
- Venezuela avustaa raporttien mukaan Hizbullahia. (Ynet)
- Iranissa kuolemaan tuomittu ”israelilainen vakooja” on kertonut kuulustelijoilleen Mossadin käyttämistä metodeista. (Ynet)
- Iranin armeija pitää taas yhdet sotaharjoitukset. (Ynet)
- Räjähdys Hamasin leirillä Gazan eteläosassa surmasi kaksi ihmistä. Se oli luultavasti ”työtapaturma”. (Ynet)
- Iran sanoo, että Tel Aviv on sen ensimmäinen kohde hyökkääjää vastaan.
- Poliisi kuulustelee Olmertia perjantaina korruptiosta epäiltynä. (Ynet)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019