PERJANTAI 11.07.08
1. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak aikoo maanantaina alkavan USA:n matkansa aikana selvittää virkaveljiensä ja muiden USA:n johtajien kanssa lopullisesti, mitä tehdä Iranin kanssa vai onko parempi olla tekemättä mitään. Spekulaatioita IAF:n iskusta Iraniin esitetään päivittäin. Toisissa Israelia varoitetaan pitämään näppinsä poissa muinaisen Persian alueista, toisten mukaan Israelin odotetaan tekevän ”likaisen työn” toisten puolesta, vaikka se tultaisiinkin tuomitsemaan jälkeenpäin. Barak kertonee USA:ssa, että aika valuu käsistä.
EHUD BARAK kertoi eilen puolueensa kokouksessa, että Israelilla on kaikki mahdollisuudet onnistua, jos se päättää lopulta iskeä, sillä ”Israel on alueen voimakkain valtio”. Hän kuitenkin veti syvään henkeä ja lisäsi välittömästi, että muitten vihollisvaltioitten reaktiot sen johdosta on tietenkin huomioitava, tarkoittaen tällä ainakin Iranin vasalleja Syyriaa ja Libanonia. (JP)
2. IAF VALMISTAUTUU Iranin iskun varalta kaiken aikaa. Eilen julkistettiin kuvia Israelin vakoilukoneesta CAEW, jonka sanotaan olevan maan kehittynein vakoilukone. Sen uskotaan pystyvän tunkeutumaan Iranin ilmatilaan ja sen antama tuki voi olla korvaamaton, jos IAF todella toteuttaa poliittisen johdon päätöksen toimia Iranin ydinlaitoksia vastaan.
HAARETZ esittelee web-sivullaan yhdessä TV-10 kanavan kanssa laatimiaan videokuvia Israelin uudesta lentolaivueesta, jota voitaisiin käyttää iskussa Iraniin.
BARAKIN vanavedessä IDF:n yleisesikuntapäällikkö Gabi Ashkenazi lentää myös Yhdysvaltoihin. Hänen vierailuaan kutsutaan ”rutiinivierailuksi läheisen ystävämaan kollegojensa luona”. Hallituksen edustaja vakuuttaa, ettei hänen vierailunsa tarkoituksena ole laatia hyökkäyssuunnitelmia Irania varten eikä päätöksiä siitä ole tehty. (JP, Haaretz)
3. IRANIN äskettäin suurellisesti esittämät kuvat ohjuskokeista, joiden kautta Iranin uskottiin pyrkivän näyttämään ohjusarsenaaliaan sitä epäileville tahoille, ovat asiantuntijoitten mukaan väärennettyjä. Eräässä kuvassa näkyy selvästi, että yhden ohjuksen moottori ei lähtenyt käyntiin ja ohjus jäi laukaisualustalleen. Uudessa kuvassa, joka on selvästi edellisen kanssa yhteneväinen detaljeiltaan, ”suutariksi” jääneen ohjuksen tilalle on teknisesti tohtoroitu onnistuneen ohjuksen lähtö. Tarkoitus oli esittää neljän ohjuksen samanaikainen ampuminen, mutta niistä yksi jäi lähtötelineisiinsä. Ei kai kuullut lähtökomentoa.
Uutistoimistot käyttivät tällä tavoin ”tohtoroituja” tai ”kloonattuja” kuvia esitellessään IAF pommi-iskuja Libanonin kakkossodan aikana. Kansaan, joka ei osaa epäillä petosta, sellaiset menevät täydestä. Samaa tekniikkaa käytettiin ns. Dura-kuvien yhteydessä pojasta, joka sai uutis-lähteitten mukaan surmansa IDF:n sotilaan luodeista. Tämä valokuvaajan väärennös paljastettiin Ranskassa pitkällisen oikeuskäsittelyn aikana. (JP)
4. USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice vahvisti Georgian vierailunsa yhteydessä, että Amerikka tulee seisomaan Israelin rinnalla sen joutuessa Iranin kasvavien uhkausten alaiseksi. ”Me lähetämme viestin Iranille, että me puolustamme Amerikan intressejä ja liittolaistemme intressejä. Otamme hyvin vakavasti velvollisuutemme puolustaa liittolaisiamme ja aikomuksemme on tehdä juuri niin.” Hän kertoi, että USA lisää Persianlahden maitten puolustuskykyä tarkoituksenaan varmistaa, että ne pystyvät puolustamaan itseään.
RICE puolusti myös USA:n suunnitelmia ohjustentorjuntajärjestelmien rakentamista Iranin kasvavaa uhkaa vastaan, josta sen äskeiset ohjuskokeet ovat osoituksena. Rice vakuutti, että USA on edelleen voimakas ja pystyy suoriutumaan velvollisuuksistaan.
USA:n puolustusministeri Robert Gates sammutteli huhuja sotaliekeistä Lähi Idässä todeten, ettei hän näe sodan mahdollisuutta. USA:n Valkoisen Talon edustaja Tony Fratto yhtyi Gatesin arvioon lisäten, ettei ole nähtävissä sodan vaaran kasvua.
EDUSTAJA Mark Kirk (Dem. Illinois) lähetti keskiviikkona kirjeen presidentti Bushille, jossa hän kehotti tätä kiirehtimään Amerikan ballistisenohjuspuolustuksen varoitusjärjestelmän asentamista Israeliin, jota 2009 voimaan astuva sitä tarkoittava laki velvoittaa tutkimaan USA:n puolustusosaston ja Israelin välillä. Iranin ohjuskokeita kritisoitiin USA:n kansanedustajien taholta, jotka vakuuttivat USA:n tahtoa ja kykyä puolustaa sekä itseään että liittolaisiaan kaikkia hyökkäyksiä vastaan. (JP)
5. PA:N JOHTO on aloittanut kiihkeän propagandakampanjan IDF:n Juudeassa ja
Samariassa suorittamia operaatioita Hamasin instituutioita ja laitoksia vastaan. PA:n johdon lausunnoissa varoitetaan, että ne vain vahvistavat Hamasin asemaa ja suosiota palestiinalaisten keskuudessa. Niissä vihjataan, että myös Abbasin suosio on vaarassa. Palestiinalaisten mukaan Hamasille tulee varoja monista lähteistä kuten rahanvaihdosta, pankeista ja jopa EU:n taholta. PA:n johto on hälyttävästi varpaillaan IDF:n jatkaessa ratsioitaan Nablusissa viidettä päivää sulkien useita instituutioita, joiden rahoittajiksi uskotaan Hamasia, takavarikoiden atk- ja muita laitteita. IDF teki ratsioita myös kouluihin ja jopa takavarikoiden koulubusseja. Yksi ratsian kohde oli Nablusin kaupunginvirasto, jonka pormestari on israelilaisessa vankilassa.
PA:N PÄÄMINISTERI Salaam Fayad syytti Israelia, että se ”nöyryyttää” palestiinalaisia sulkemalla kauppakeskuksia ja hyväntekeväisyyslaitoksia, joilla on yhteyksiä Hamasiin.
NABLUSIN KUVERNÖÖRI Jamal Muheisen tuomitsi jyrkin sanoin IDF:n ratsiat, joiden hän sanoi saaneen Israelin hallituksen tuen tarkoituksella hämmentää PA:ta ja kaivaen maata sen alta. Hän syytti Israelia, että ”sen päämääränä on saada aikaan anarkia ja laittomuus kaduilla Länsirannalla”. Hän kertoi, että Nablusin kauppakeskus kuuluu 70:lle kauppiaalle ja 4000:lle omistajalle viitaten, että muutamat heistä ovat kristittyjä.
HAMASIN edustaja ihmettelee, miten IDF aikoo saada murskattua sen vaikutusvallan Länsirannalla, koska ”lähes jokainen instituutio siellä toimii Hamasin kanssa yhteistyössä, ja että niiden varat tulevat lahjoituksina yksityisiltä.
PA:n johdon mielestä IDF:n operaatiot Juudeassa ja Samariassa estävät PA:n oman poliisin toimia lain ja järjestyksen palauttamiseksi. Fayad kutsui niitä ”sotarikoksiksi”. Hän kehottaa Nablusin liikekeskusta avaamaan ovensa ikään kuin IDF ei olisi olemassakaan. Fayad vieraili eilen myös IDF:n joukkojen piirittämässä Naalin palestiinalaiskylässä, jonka asukkaat ovat viikosta toiseen protestoineet Israelin rakentamaa turva-aitaa vastaan. Yhteenotoissa poliisin ja sotilaitten kanssa useita ihmisiä on haavoittunut, molemmin puolin. Fayad kiitteli asukkaitten vastarintaa. Palestiinalaisten vastustus on saamassa virallisia muotoja.
MAHMOUD ABBAS antoi äskettäin uhkaavan lausunnon, jonka mukaan hän lopettaa ”rauhankeskustelut” Israelin kanssa. Syyksi hän sanoi ”setlementtien” jatkuvan rakentamisen. Hän aikoo kertoa päätöksestään ensi viikolla Pariisissa Välimerenmaiden kokouksessa. (JP)
6. ISRAELIN ”rauhankumppani keskusteluissa Palestiinan valtiosta”, on päinvastaisista lausunnoista huolimatta lisännyt hyökkäyksiään israelilaisia siviilejä vastaan maanteillä, kaupungeissa ja kylissä. Israelilainen autoilija Kiryat Onosta haavoittui palestiinalaisen järjestämässä väijytyksessä Yakir risteyksen lähellä Samariassa perjantaiaamuna. Terroristi ampui hänen autoonsa useita laukauksia, jotka särkivät hänen tuulilasinsa ja haavoittivat häntä. Autoilija jatkoi kuitenkin matkaansa seuraavalle kohteelle, mikä pelasti hänen henkensä. Hänet vietiin sairaalaan haavojensa ja shokin vuoksi. Sotilaat aloittivat lähiseudun haravoinnin terroristin etsimiseksi. Terroristi alkoi tulittaa sotilaita haavoittaen yhtä, mutta hän itse sai lopulta surmansa tulitaistelussa.
AUTOILIJOITTEN kivityksiä tapahtui monin paikoin Juudeassa ja Samariassa. Kfar Saban ja Kedumimin ja Ginot Shomronin välisellä tiellä lähellä Azounia terroristit heittivät autoja vastaan petrolipommeja. Autoilijoita kivitettiin Tzur Hadassan lähellä Efratista länteen. Kukaan ei loukkaantunut, mutta autot kärsivät vaurioita. Näillä alueilla autoilijoitten kivitykset ja muut häirinnät ovat lähes jokapäiväisiä.
IDF pidätti kolme etsimäänsä terrorismista epäiltyä yön aikana.
PA:N VIRALLISESSA LEHDESSÄ julkistetuissa kirjoituksissa väitetään, että israelilaiset lääkärit suorittavat palestiinalaisvangeilla samankaltaisia kokeita, mitä natsit tekivät sodan aikana juutalaisille. Kirjoituksen mukaan ”lääkärit ruiskuttavat vankien suoniin hitaasti vaikuttavaa myrkkyä voidakseen tarkkailla sen vaikutusta ihmiseen. Tätä suorittavat vankilan omat klinikat. Monet nais- ja mies ovat sen mukaan menettäneet pysyvästi hiuksensa ja muun karvoituksensa. Jotkut ovat menettäneet tai menettämässä mielenterveytensä sekä suvunjatkamiskykynsä”, kirjoituksessa väitetään.
PALESTIINAN MEDIATARKKALUN (PMW) taholta todetaan, ettei tämä ole mitään uutta. PA:n johdon tarkoituksena on kylvää vihaa ja epäluuloa israelilaisia kohtaan päämääränä Israelin tuhoaminen ensin paperilla ja sitten käytännössä.
ISRAELIN TERVEYSVIRASTON taholta kielletään ehdottomasti, että tällaista tapahtuu. Päinvastoin Israelin lehdissä kerrotaan toistuvasti tapauksista, joissa vaikeasti haavoittuneita tai sairaita palestiinalaisia tuodaan israelilaisiin sairaaloihin, vaikka ei ole mitään takeita siitä, että kukaan on vastuussa heidän sairaalakuluistaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/126798
6. UUTISOTSIKOITA
- IDF varautuu tilanteeseen, että tulitauko Gazassa särkyy lopullisesti. Hamasin edustaja kertoo, että se pidätti 7 al-Aksan jäsentä Gazassa, jotka ampuivat eilen 2 Kassam-rakettia Israeliin. PA vaatii heidän vapauttamistaan. (JP)
- 79 % israelilaisista vaatii, että Olmert eroaa. Kadiman parissa Tzipi Livni ja Shaul Mofaz kamppailevat puheenjohtajuudesta. Mofaz sanoo, että jos hän voittaa Kadiman puheenjohtajuuden, Olmert voi jatkaa pääministerinä.(INN)
- USA:n Välimeren ja Persianlahden laivasto-osastot simuloivat Syyrian, Libanonin ja Hizbullahin Israeliin tekemää ohjushyökkäyksen torjuntaa. Edustajan mukaan 90% ohjuksista, myös matalalla kulkevia, ammuttiin alas. Harjoituksissa käytettiin Aegis-ohjuksia ja tutkaa. (INN)
Lämpötilat, Jsm: Pe: 23-34; La: 19-32; Su: 19-29; Ma: 19-30 C-astetta, aurinkoista.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019