TORSTAI 14.09.06

1. ISRAEL

Pohjoisen alueen sotilaskomentajan Udi Adamin ero on herättänyt laajaa huomiota poliittisella kentällä monien kiitellessä hänen siviilirohkeuttaan, mutta yhtä monet ovat lisänneet vaatimuksen, että monien toistenkin olisi syytä noudattaa hänen esimerkkiään. Varsinaiset syylliset sodan huonoon lopputulokseen ovat olleet aivan hiljaa ja käyttäytyvät kuin kaikki olisi hyvin eikä heissä olisi mitään vikaa.

Ami Ayalon, entinen laivaston komentaja ja Shin Betin johtaja, on hyökännyt varsinkin puolustusministeri Amir Peretziä vastaan, mutta hänellä on oma lehmä ojassa; hän haluaa kiihkeästi Labourin johtoon.

Kansallista tutkimuskomiteaa vaaditaan yhä laajemmin.

ETIOPIAN JUUTALAISET saivat pienen voiton hallituksesta, sillä se joutui peruuttamaan suunnitelmansa pienentää kuukausittaista kiintiötään. Heitä pääsee nyt 300 henkeä kuukaudessa, mutta sellaisenakin määrä on liian pieni verrattaessa muuttoa odottavien määrään. Määrä pitäisi vieläkin kaksinkertaistaa.

EU:N VIRKAILIJA on kertonut JPostin toimittajalle, ettei PA:n yhteishallitus Hamasin ja Fatahin kesken ole vielä riittävä, jotta EU:n myöntämiä varoja voitaisiin toimittaa PA:n kassoihin. EU:n ulkoministerit keskustelevat asiasta Brysselissä. EU haluaa, että Israel vapauttaisi suuren joukon pidättämiään ja vankeuteen tuomittuja palestiinalaisia. Murhista, niiden suunnittelusta tai osallistumisesta tuomittujen vapauttaminen pitäisi saada kansainvälisesti valvottua siten, etteivät he mene suoraan jatkamaan kesken jääneitä rötöksiään. Koko oikeusjärjestelmä joutuu outoon valoon, jos esim. Sami Quntar vapautetaan ennen aikojaan. Hänen suorittamansa juutalaisen siviilin ja hänen kuuden vuoden ikäisen lapsen murhaaminen etsii raakuudessaan vertaansa. Ei ole oikein, jos hänet otettaisiin suurena sankarina vastaan Libanonissa.

Eilen raportoitiin, että USA:n hallitus on kiihtynyt siitä, ettei Abbas saanut kiskottua enemmän Hamasin edustajilta. USA:n mielestä pelkkä yhteisen hallituksen muodostaminen Fatahin ja Hamasin kanssa ei ole riittävä, vaan hallitusohjelmaan on otettava kvartetin kolmen vaatimuksen hyväksyminen.

POLIISI JATKAA PRESIDENTTI KATSAVIN hiostamista. Nyt häntä jahtaavia naisia on jo seitsemän, ja poliisi tutkii muitakin epäilyjä, kuten luottamuksen rikkominen, petos ja puhelimien salakuuntelu. Katsav sai luvan jäädä pois korkeimman oikeuden presidentin virkaan vannomistilaisuudesta, hänen tilallaan toimii Knessetin puheenjohtaja Dalia Itzik.

PÄÄMINISTERI EHUD OLMERT muistuttaa nurkkaan ajettua hiirtä, joka on valmis puremaan mitä tahansa, joka sitä lähestyy. Tällaisessa tilassa Olmert on vaarallinen, koska hän on valmis uhraamaan Israelin strategisen aseman säilyttääkseen oman asemansa maan johdossa. Hän vihjailee uudesta diplomaattisesta aloitteesta selittämättä tarkemmin suunnitelmastaan, mutta mahdollisuuksia ei ole monia. Syyria lienee yksi.

Olmert on ottanut tavaksi, etteivät hänen kilpailijansa saa suunvuoroa puolueen kokouksissa, kuten kävi Petah Tikvan kokouksessa.

ISRAELISSA ODOTETAAN sydän kylmänä, mitä kauheuksia sitoutumattomat maat (NAM) saavat keksittyä syyttääkseen Israelia. Tilaisuus alkaa lauantaina Kuubassa. NAM-kansoja on kaikkiaan 118 ja niistä kolmeenkymmeneen maahan Israelilla ei ole diplomaattisia suhteita. Muutamiin maihin on hyvät suhteet, joista mainitaan Intia, Thaimaa, Filippiinit, Ecuador, Honduras ja Panama. Mikä vaikutus näillä mailla sitten on ja haluavatko ne edes esittää eriäviä mielipiteitä edes pahimmista Israelia syyttävistä julkilausumista, on asia erikseen, mutta kuitenkin Israelin toivelistalla. Missä lienee Suomi?

Israelissa odotetaan, että Iran, Syyria ja Pohjois-Korea, jotka ovat jäsenmaita, pyrkivät laajentamaan terrorismin käsitettä siten, että terrorismiin luetaan mukaan Libanonin sota ja Irakin miehitys.

NAM-maat tuomitsevat perinteisesti terrorismin aiemmissa julkilausumissaan ja uudessa luonnoksessa sen kaikissa esiintymismuodoissaan. Täten Libanonin ja Irakin asiat voitaisiin viedä turvallisuusneuvostoon.

2. LIBANON

Saksan hallitus hyväksyi esityksen, jonka mukaan se lähettää 2400 palveluhenkilöä Libanonin alueelle, joihin kuuluu rajapoliiseja ja tullivirkailijoita ja joitten tehtävänä on opastaa ja kouluttaa Libanonin omia virkailijoita tiivistämään maan rajavalvontaa. Saksa lähettää merivoimiaan Libanonin vesille kahden kuukauden sisällä. Ne vapauttavat italialaiset, ranskalaiset ja kreikkalaiset alukset, jotka nyt vartioivat Libanonin rannikoita mahdollisilta aseiden salakuljetusyrityksiltä. Saksa ei halua lähettää maajoukkoja Libanoniin, koska ne voisivat joutua vastakkain Israelin sotilaitten kanssa.

YK:n pääsihteeri kertoo raportissaan turvallisuusneuvostolle, että Israelin vetäytyminen Libanonista edistyy merkittävästi. Muutamia pieniä loukkauksia on tapahtunut tulitauon aikana.

Syyria lupasi tarkistaa rajansa Libanonin kanssa, jonka toivotaan selvittävän Dov-vuoren ja Shaba Farmin alueen kohtalon, jonka omistuksesta kiistellään.

AMNESTY INTERNATIONAL on raportissaan todennut, että myös Hizbullah on suorittanut ”sotarikoksia” Libanonin sodan aikana. Raportti julkaistiin 14 päivää sen jälkeen, kun järjestö oli julkaissut Israelia koskevan raporttinsa, joka on herättänyt monia vastalauseita usealta taholta.

USA:N LÄHESTYSTÖÖN tehdyn hyökkäysyrityksen kaikki neljä terroristia saivat surmansa. Neljäs yritti pakoon pakettiautollaan, mutta haavoittui luodeista niin pahoin, että hän kuoli sairaalassa ennen kuin häntä ehdittiin kuulustella, kertoi Syyrian virallinen uutistoimisto Sana. Hyökkäyksen yhteydessä kuoli lisäksi yksi syyrialainen vartija, kymmenen sivullista ja yksi kiinalainen lähetystövirkailija haavoittui ammunnassa.

Ammunta tapahtui pääasiassa lähetystöalueen muurien ulkopuolella, josta terroristit heittelivät käsikranaatteja muurin yli ja ampuivat automaattiaseillaan. kaikki terroristit olivat syyrialaisia ja heidän uskotaan kuuluneen al-Qaida järjestöön. Amerikkalaisia ei haavoittunut tulituksessa.

Joissakin piireissä arvioidaan, että koko tapahtuma oli Syyrian hallituksen järjestämä näytös.

Syyrian hallitus syyllistyi Hafez Assadin aikoina vastaavan tapaisiin näytöksiin.

AL-QAIDAN viimeisessä videoviestissä kehotetaan kaikkia muslimeja vastustamaan kansainvälisten joukkojen sijoittamista Libanoniin, koska ”ne ovat islamin vihollisia”.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019