SUNNUNTAI 17.09.06

1. BENEDICT XVI

Paavi Benedict XVI:n tiistaina joko varomaton tai tahallinen siteeraus 14. vuosisadan kristillisen Bysantin itsevaltiaan Manuel II Palaeologusin sen aikaista islamia koskevasta lausunnosta, jossa Manuel kysyy: ”Näytä minulle mitä uutta Muhammed sai aikaan, ja tulet löytämään vain pahuutta ja epäinhimillisyyttä, kuten käsky levittää hänen saarnaamaansa uskoa miekalla.”, on saanut muslimit kaikkialla maailmassa nousemaan paavia vastaan. Lisäksi muslimit ovat antautuneet väkivaltaisuuksiin, jotka ovat riehuneet varsinkin PA:n hallintoalueilla Gazassa sekä Juudean ja Samarian alueilla. Uutistoimistojen web-sivujen lukijat virnuilevat vastineissaan, että muslimien väkivaltainen reaktio paavin lausuntoon todistaa parhaiten lausunnon todenperäisyyden.

Paavia on uhattu henkilökohtaisesti. Somaliassa arvostettu sheikki Abu Bukar Hassan Malin on kehottanut jahtaamaan paavia samaan tapaan kuin kirjailija Salman Rushdieta, jolle on annettu fatwa, kuolemantuomio, ”islamin ja profeetan kunnian häpäisemisen vuoksi.” Italian turvallisuusmiehet ottavat uhkaukset paavia kohtaan vakavasti ja ovat lisänneet turvajoukkoja hänen suojelemisekseen. Jotkut muslimimaat ovat kutsuneet Vatikaanin lähettiläänsä konsultaatioihin.

”Islamin oikeuden miekat” niminen tuntematon ryhmä ilmoitti tuhoavansa kaikki Gazan alueen kirkot ja kirkolliset instituutiot. Se myös väitti tulittaneensa kreikkalaisortodoksista kirkkoa Zeituan kaupunginosassa Gazassa lauantaina. Ryhmä ei hyväksy paavin esittämää anteeksipyyntöä.

Nablusissa Samariassa hyökättiin lauantaina neljää kirkkoa vastaan kiväärein, palopommein ja yrityksillä sytyttää niitä tuleen palavan nesteen avulla. Vauriot olivat vähäisiä, mutta palokunta joutui sammuttamaan muutamia alkaneita palopesäkkeitä. Eräs poliisi kertoi nähneensä aseistetun joukon pakenevan paikalta autolla Gazassa. Sama ryhmä heitti palopommeja kirkkoon sekä perjantaina että lauantaina.

Kirkkojen edustajat ovat pyrkineet rauhoittelemaan tilannetta kutsuen hyökkääjiä kouluttamattomiksi ja tietämättömiksi. Hyökkäykset Nablusissa vaurioittivat anglikaanista ja kreikkalaisortodoksisia kirkkoja. Anglikaanikirkon ulko-ovi sytytettiin tuleen ja liekit levisivät jo sisätiloihin, jotka palokunta sammutti. Nablusissa hyökkäyksiin ilmoitti osallistuneensa ”yksijumalisuuden leijonat” niminen ryhmä. Myöhemmin lauantaina Nablusin roomalaiskatolisen ja kreikkalaiskatolisten kirkkojen ulko-ovet sytytettiin tuleen. Kirkkoja myös tulitettiin kivääreillä. PA:n hallituksen sisäministeri Said Siam (Hamas) tuomitsi hyökkäykset, mutta hyökkäyksiin osallistuneet ryhmät pitävät paavin lausuntoa anteeksiantamattomana ja jatkavat hyökkäyksiä.

Kristittyjä on alle 10 % Gazan ja Länsirannan asukkaista, heistä Gazassa alle 2000.

Kristityssä Taiban kylässä Samariassa, joka joutui muslimijoukkion raivon kohteeksi jokin aika sitten, ihmetellään, miksi muslimit ovat niin tunneherkkiä 600 vuotta sitten julkaistun kirjan sisällöstä. Taiban jokavuotinen olut-festifaali pidetään tavallista aikaisemmin, ettei se sattuisi samaan aikaan ramadanin paastokuukauden kanssa, joka alkaa 23. lokakuuta. Hamas ei ole kieltänyt oluen juontia eikä sen valmistusta, josta Taiban kylä on kuuluisa, ehkä siksi, että se tuottaa varoja PA:n kassaan.

Pyhän Maan kristityt syyttävät maailman mediaa varomattomasta kiihotuksesta paavin lausuntojen yhteydessä, koska alueen ilmapiiri on entisestäänkin jännittynyt.

2. PALESTIINA

Mahmoud Abbasin ja Ismael Haniyehin sopima yhteishallitus on edelleen täysin ilmassa. Sen ohjelmasta neuvotellaan edelleen Hamasin ja Fatahin kesken, mutta Haniyeh on vakuuttanut, ettei siihen kuulu Israelin tunnustaminen. Israelin ja palestiinalaisten aiemmin allekirjoittamista sopimuksista Hamasin edustajat sanovat hyväksyvänsä ne, jotka ovat ”Palestiinan kansan etujen mukaisia”, eli Hamas pidättää oikeuden hyväksyä tai hylätä niitä omien oikkujensa mukaan.

USA ilmaisi tyytymättömyytensä yhteishallituksen muodostamiseen ehdoilla, joita on julkistettu, ja ilmoitti kantansa Abbasille Jerusalemin konsulinsa kautta. Abbas peruutti tämän johdosta aikeensa erottaa Haniyehin johtama hallitus. USA odottaa selvennyksiä hallitusohjelmaan ennen lopullista kantaansa.

EU:n ulkoministerit sen sijaan ovat alkaneet lipsua pahasti aiemmasta kannastaan, ja ovat antaneet alustavan hyväksymisensä PA:n yhteishallitukselle. Perjantaina julkistetun lausunnon mukaan EU ei kuitenkaan vielä avaa rahahanojaan PA:lle odotellessaan uuden hallituksen hyväksyvän kvartetin kolme ehtoa Israelin tunnustamisesta, väkivallasta luopumisesta ja aiempien sopimusten hyväksymisestä.

EU:n ulkomaanasioitten komissaari Benita Ferrero-Waldner taiteili EU: kannan näin: ”Pidämme tiukasti kiinni periaatteista mutta olemme joustavia niiden muodoista.” EU ilmaisi myös mielihyvänsä Ehud Olmertin ilmoituksesta tavata Mahmoud Abbas ilman ehtoja lähitulevaisuudessa. Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja hehkutti, että PA:n yhteishallituksen muodostaminen lähiviikkojen aikana antaa EU:lle mahdollisuuden avata lukkiutunut tilanne. Abbas on hänen mukaansa luvannut, että uusi hallitus pitäytyy rauhaan. Ferrero-Waldner lisäsi tähän, että hän odottaa uuden hallituksen toimivan hyväksyttyjen periaatteiden mukaan. EU:n edustajat tavannevat Abbasin YK:n vuosittaisen yleiskokouksen aikana USA:ssa. Hamasin keskuudessa toiveet rahavirtojen avautumisesta ovat korkealla.

JÄNNITYS GAZASSA nousi huomattavasti lauantain aikana Fatahin pyssymiesten tehtyä kostohyökkäyksiä useisiin kouluihin Gazassa. He ajoivat oppilaat ja opettajat ulos kouluista ja laukoivat aseitaan ilmaan. Tällä he ilmaisivat mieltään siitä, että naamioidut pyssymiehet olivat teloittaneet PA:n yleisen tiedustelun päällikön eversti Jad Tayehin Gazassa perjantaina. Teloitus tapahtui lähellä Ismail Haniyehin kotitaloa. Myös hänen neljä henkivartijaansa saivat tulituksessa surmansa. Tayeh oli läheinen Abbasin kannattaja ja hänellä oli kireät välit Gazan alueen Hamas-johtajien kanssa. Teloittajat varastivat Tayehin autosta aseet, dokumentteja ja käsipuhelimia ja pakenivat autollaan paikalta.

Sekä Abbas että Haniyeh tuomitsivat teloituksen jyrkin sanoin. Sen pelätään aloittavan sukujen välisen taistelun Gazan alueella, jos teloittajia ei saada nopeasti kiinni.

3. ISRAEL

SHEIKKI RAED SALAH kertoi Umm el-Fahmissa kokoontuneille tuhansille Israelin arabeille, että Islamin kalifaatti perustetaan pian Lähi Itään, ja sen pääkaupunkina tulee olemaan Jerusalem. Hän myös vakuutti, että aiempi pääministeri Ariel Sharon ja presidentti Moshe Katsav ovat saaneet Allahin vihan ja tuomiot tehdessään salaliiton al-Aksa moskeijan vahingoittamiseksi. Palestiinalaiset edelleen uskovat, että Ariel Sharonilla oli aikomus tunkeutua moskeijaan viimeisen Temppelivuoren vierailunsa yhteydessä.

YK:N JA ISRAELIN JOUKKOJA vastaan Libanonissa on odotettavissa hyökkäyksiä, mikäli Libanonista tulleisiin tietoihin on luottamista. Al-Qaidan kakkosmies Ayman al-Sawahri on leimannut YK:n joukot islamin vihollisiksi ja on antanut Abu Rushille käskyn suunnitella hyökkäyksiä niitä vastaan.

EGYPTIN JA JORDANIAN johtajat ovat perustaneet arabiliiton alaisen rahaston, jolla hankitaan laitteita ydinsaasteen havaitsemiseksi Gazan, Juudean, Samarian sekä Golanin alueilla.

Palestiinalaiset ovat toistuvasti syyttäneet Israelia, että se levittää ydinjätteitä Juudean ja Samarian alueille. Gazan evakuoinnin yhteydessä esitettiin syytöksiä myös Gazan alueen saastuttamisesta ydinjätteillä.

KASSAM-RAKETTEJA ammuttiin aamulla kohti Sderotia, jotkut niistä putosivat asumattomille alueille.

ISRAELIN JUHLA-AIKA alkaa pian.

Uusi vuosi alkaa 22.09. illalla; Jom Kippur alkaa 01.10. illalla ja Sukkot 07.-14.10.06. (alkaa 06.10.illalla)

KORPRAALI Gilad Shalitin vapauttamisesta lähipäivinä huhutaan, ja erään huhun mukaan tänään ilmoitetaan, koska se tapahtuisi. Hamasin vaatimukset ovat kuitenkin liian korkeat. Lopullisen päätöksen vapauttamisesta tekee Hamasin johtaja Damaskoksessa Khaled Mashaal. Shalitin kaappauksesta on tullut Hamasille pelkkä rasite, eikä se tiedä, miten siitä pääsisi menettämättä kasvojaan.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021