PERJANTAI 22.09.06
1. UNIFIL
Eilen torstaina Hizbullahin jäsenet ja kannattajat järjestivät mielenosoituksen Libanonin ja Israelin välisellä rajalla lähellä Metullaa. He huutelivat kaikenlaisia iskulauseita ja kantoivat Hizbullahin ja Libanonin lippuja sekä plakaatteja. Tilanne alkoi muodostua vaaralliseksi, sillä mielenosoittajat alkoivat heitellä kiviä Israelin puolelle rajaa. Libanonin armeijan edustaja väittää, että se valvoo raja-aluetta, mutta yhtään Libanonin sotilasta ei tullut paikalle. Unifilin joukkoja saapui rajalle vasta sitten, kun väkijoukko oli hajaantunut.
UNIFIL-JOUKKOJEN komentaja Alain Pellegrini on toistamiseen vakuuttanut, ettei sen joukot puutu suoraan asioihin, vaikka se havaitsisi Hizbullahin terroristien olevan menossa kommando-iskuun Israelin puolelle. UNIFIL ainoastaan raportoi asiasta Libanonin armeijalle, joka päättää itse, mitä se tekee. Pellegrinin mielestä UNIFILin tehtävä on tukea Libanonin armeijaa, ei osallistua aseellisiin taisteluihin eikä pyrkiä itsenäisesti toimimaan millään tavoin. Siinä meillä on ”Pelle” armeijan komentajaksi.
Tämä ”Pelle” väitti Israelin rikkovan tulitaukoa useaan kertaan joka päivä, Hizbullah ilmeisesti ei kertaakaan.
Hän myös vakuutti, että Libanonin armeija on pysäyttänyt useita asekuljetuksia Syyriasta Hizbullahille.
2. HAMAS
Sekä US että EU ovat antaneet ehdollisen hyväksymisensä Abbasin ja Haniyehin neuvottelemalle yhteishallitukselle. USA:n edustaja tosin vakuuttaa, että kvartetin kolmen vaatimuksen noudattaminen on edelleen voimassa, mutta Hamasin edustajan mukaan ei. Kvartetin edustajat, US, EU, YK ja Venäjä, pitivät kokousta YK:n tiloissa keskiviikkona. Antamassaan julkilausumassa ”kvartetti tervehtii ilolla ”presidentti” Abbasin ja pääministeri Haniyehin pyrkimyksiä muodostaa kansallisen yhtenäisyyden hallitus toivoen, että sellaisen hallituksen ohjelma ilmentäisi (reflect) kvartetin periaatteita ja johtaisi nopeaan tulokseen.”
TÄMÄ SANATAITEILU ilmentää sitä, mitä EU:n ulkomaan asioitten johto jo esitti vähän aiemmin, ettei EU, USA eikä kvartetti enää vaadi PA:n uuden yhteishallituksen suostuvan niiden kolmen ehtoon, vaan ”riittää toive, että se tulisi ”heijastamaan” (reflect) niitä”, mitä tahansa sillä sitten tarkoitetaankin.
Sekä EU että kvartetti päättivät jatkaa tilapäistä järjestelmää suoran avun antamiseksi palestiinalaisille ohi PA:n hallituksen, ja kehottivat Israelia vapauttamaan pidättämänsä vero- ym. saatavat palestiinalaisille.
Hamasin edustaja katsoi tilanteen nyt lauenneen ja taloudellisen tuen alkavan jatkua entiseen tapaan.
EU:n ja USA:n edustajien vakuuttelut vain hyvän tahdon ja tuen osoittamisesta Abbasille vaikuttaa syyttävän omantunnon tyynnyttelyltä rikottuaan omia periaatteitaan vastaan.
Likudin edustaja Silvan Shalon pitää kvartetin lausuntoa skandaalimaisena ja diplomaattisena romahduksena, jolla on hyvin varalliset vaikutukset.
SHALITIN KAAPPAAJAT, Palestiinan vastarintakomitea, jossa Hamas, Jihad ja Fatahin al-Aksa ovat mukana, ilmoittavat alentaneensa vapauttavien vankien määrän tuhannesta viiteen sataan. Israel on valmis vapauttamaan 400 palestiinalaista. Ulkoministeriö kieltäytyy kommentoimasta asiaa, koska virallisesti se ei neuvottele terroristien kanssa. PA:n vankienasiain ministeriö laatii listaa vapautettavista pidätetyistä ja vangeista. Siihen kuuluu tiettävästi 118 naisvankia, 60 alle 18-ikäistä ja 60 vankia, joitten vankeus on kestänyt yli 20 vuotta. Lista annettiin egyptiläisille virkailijoille, jotka neuvottelevat siitä Israelin kanssa.
Hamasin aseellisen siiven Izzadin Kassam komentaja Gazaan alueella, kertoo järjestön olevan valmis pitämään kaappaamansa sotilaan vuosikausia, jos heidän vaatimuksiinsa ei suostuta. Hän myös vakuutti, ettei Hamasin johtama hallitus painosta heitä vaan tukee heidän pyrkimyksiään kaikin tavoin.
3. HIZBULLAH
Libanonissa toimiva Iranin ja Syyrian tukema terrorijärjestö Hizbullah, jota vastaan IDF ”taisteli” 34 päivän ajan, suunnittelee suurta ”voitonparaatia” Beirutin eteläosassa, jossa IAF:n koneet hajottivat useita Hizbullahin omistamia ja asuttamia taloja ja laitoksia. Tämä osa Beirutia on ns. Hizbullah-maata. Sitä vartioivat Hizbullahin aseelliset terroristit. Ulkopuolinen pääsee sinne vain erikoisluvalla tarkoin määritettyyn paikkaan. Nyt sodan jälkiä ja talojen raunioita ja soraläjiä on poistettu ja siistitty, jotta Hizbullahin ”voitonparaati” saisi arvoisensa ympäristön. Sodassa arvioidaan kuolleen 2000 ihmistä, näistä yli tuhat libanonilaista siviiliä, Hizbullah menetti yli 600 terroristiaan (Hizbullah ei ole ilmoittanut omia lukujaan), Israelin menetykset olivat 163, joskin luvat vaihtelevat eri lähteissä. Libanonilaisista ”siviileistä” suurin osa kuului Hizbullahin kannattajiin tai aktiivijäseniin, jotka asuivat Hizbullahin omistamissa taloissa.
Tarkkailijat ovat spekuloineet, uskaltaako koko sodan ja se jälkeisen ajan piileskellyt sheikki Hassan Nasrallah tulla ulos luolastaan, vaikka erään tiedon mukaan hän piileskeli Libanonin presidentti Lahoun linnassa. Israelin hallitus kieltäytyy kertomasta, onko hän vielä teloitettavien listalla.
Hizbullahin saavuttamaa ”jumalallista ja historiallista voittoa” IDF:stä juhlitaan tänään. Yli 65 000 tuolia on järjestetty Dahyen kaupunginosan kadulle. Järjestäjät eivät tunnusta pelkäävänsä Israelin vastatoimia, sillä ”marttyyrius” on heille kunnia-asia, johon pyritään.
4. ISRAEL
Israelin uuden vuoden 5767 alkamista juhlitaan tänä iltana alkavilla kaksipäiväisillä juhlallisuuksilla.
Yleinen mieliala tulevaisuudesta on epäröivä ja osoittaa turvattomuuden kasvua.
Puolustusministeriö sulkee kaikki territoriot juhlien ajaksi.
Eilen Kassam-raketti iski Negevin Sapir-opiston luokkahuoneeseen. Kukaan ei loukkaantunut, mutta vahingot olivat melkoiset. Kolme muuta rakettia ammuttiin Israeliin, Niistä yksi osui asuintaloon vaurioittaen kannatinpylvästä, minkä johdosta talo evakuoitiin romahdusvaaran vuoksi.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert uskoo itseensä, vaikka koko muu kansa ei uskoisikaan.
Hän kehui olevansa ainoa israelilainen, joka pystyi johtamaan Libanonin sodan aikana ”kolmea divisioonaa”, kuten hän sanoi, ja että hän on paras pääministeri, mitä Israelilla on tarjolla.
Entinen pääministeri ja Likudin puheenjohtaja Binyamin Netanyahu puolestaan katsoo, että Kadima-puolue kaatuu omaan mahdottomuuteensa vuoden sisällä. Siksi hänen mielestään ei tarvitse tehdä mitään sen kaatamiseksi. Netanyahu onkin ollut oudon hiljaa sodan aikana ja sen jälkeen, tai sitten Israelin media hyljeksii häntä. Olisi syytä vaihtaa toinen vaihde.
Syyskuun 17. ja 18. päivinä suoritettu mielipidetiedustelu antoi seuraavia tuloksia:
1. Turvallisuus on pienentynyt: 56 %; lisääntynyt 18 %, pysynyt samana 19 %.
2. Israel taistelee olemassaolostaan: 75 %; ei ole vaarassa 23 %.
3. Israel paras paikka asua: 45 %; yhtä hyvä kuin muutkin 16 %; huonompi 27 %.
4. Evakuointia vastustaa tänään: 65 %; puoltaa Gazan evakuointia tänään 38 %.
5. Korruptio, Israel on pahempi kuin muut: 39 %; ei pahempi 40 %; vähemmän 8 %.
6. Juutalaisten mielestä Israelin arabit vaaraksi maalle: 78 %; ovat kuuliaisia maalle 15 %.
Mielipidetiedustelun viime vuonna suoritti Smith-research, sen mukaan Gazan evakuointia kannatti 53 %,
36 % vastusti. Tämän tiedustelun suoritti Smith-research Jerusalem Postille 17.-18. syyskuuta. Siinä haastateltiin 501 israelilaista, virhemarginaali 4.5 %. (JPost 22.09.06 Gil Hoffman)
Dahaf-gallup antoi mielenkiintoisia tuloksia.
Israelilaisista 60 % vastustaa Olmertin hallitusta, elokuun 11. päivänä 32 %. (Dialog gallupin mukaan 70 %.)
Likud saisi nyt 24 kansanedustajaa, Kadima 16 ja Israel Beiteinu 15 kansanedustajaa.
Paras pääministeri olisi: Netanyahu 27 %, Livni 14 %; Peres 12 %; Olmert 7 % ja Peretz 1 %.
Tiedustelussa haastateltiin 499 israelilaista.
5. EGYPTI
Egyptin presidentti Hosni Mubarak ilmoitti eilen, että se valmistelee rauhanomaisen ydinenergian ottamista käyttöön. Hän myös kehaisi, että maalla on tarvittava tietotaito, eikä ulkopuolista apua tarvita.
USA suhtautuu myötämielisesti Mubarakin aloitteeseen.
USA:n presidentti Bush on tiettävästi kovin pettynyt Israeliin sen Libanonin sodan kehnon saavutuksen vuoksi. Siksi se etsii uusia mahdollisuuksia Lähi Idässä, ja Egyptin suhteitten parantaminen on yksi oire tästä. Toinen oire on myöntyminen Fatahin ja Hamasin yhteishallitukseen ehtoja höllentämällä.
Bush ei luota Olmertin hallitukseen, hän on täysin tietoinen sen kansasuosion menettämisestä. Myöskään ulkoministeri Tzipi Livni ei ole tehnyt häneen positiivista vaikutusta.
Tämä ei tarkoita suhteitten huononemisesta, mutta se jarruttaa yhteisten päätösten tekemistä.

Israel on suljettu seuraavat kaksi päivää. Seuraava raportti julkaistaan maanantaina.
Hyvää Uutta Vuotta 5767 ja Shabbat Shalom.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019