TORSTAI 15.05.08
1. RAKETTI-ISKU Ashkelonin Hatzot kauppakeskukseen haavoitti kaikkiaan lähes 100 ihmistä, heistä neljää hengenvarallisesti, joukossa 24-vuotias äiti Avital Afgin 4 kuukauden ikäisen tyttö-vauvansa kanssa, jotka saivat raketinsirpaleita kaikkialle ruumiiseensa. Haavoittuneiden tila on parantunut yön aikana. Aamulla 10 oli vielä sairaalahoidossa.
RAKETTI-ISKU, jonka tekijöiksi ovat ilmoittautuneet Kansan vastarinta-armeija (PRC) ja PFLP:n yleisesikunta Hamasin avustuksella. Raketti oli Iranissa valmistettu venäläismallinen Katjusha, sen Grad-versio, jonka kantomatka on 20 km. Ashkelon on 15 km Gazan rajalta. Raketti ammuttiin Sharonin tuhoaman entisen juutalaiskylän Dugitin raunioilta. Raketti iski 3-kerroksisen kauppakeskuksen katon läpi terveysklinikalle, jossa ihmiset odottivat pääsyä tutkimuksiin, kuten Avital Afagin vauvansa kanssa, jonka vieressä raketti räjähti. Muutamia ihmisiä kaivettiin esiin räjähdyksen aiheuttaman rojun seasta katon osittain romahtaessa.
ASHKELONIN asukkaat ovat raivostuneita siihen, että kaupungin hälytysjärjestelmä oli IDF:n toimesta kytketty pois Bushin vierailun vuoksi ja myös siksi, että se oli antanut vääriä hälytyksiä. Mutta tuskinpa moni olisi arvannut raketin iskevän kauppakeskuksen katon läpi.
HAAVOITTUNEIUDEN lukumäärä on Jpostin uutisten mukaan 15, Debkafilen mukaan 100.
2. ASHKELONIN raketti-isku tapahtui samaan aikaan, kun Olmert jutteli mukavia Bushin kanssa ja puolustusministeri keskusteli USA:n ulkoministeri Ricen kanssa Lähi Idän tilanteesta, Iranista ja Libanonista. Ei tiedetä, miten Bush reagoi tietoon raketti-iskusta, josta heitä luultavasti informoitiin tai miten Olmert asian ilmoitti Bushille. Ehud Barak ehdotti Ricelle matkaa Ashkeloniin tapahtumapaikalle, mutta Rice ei katsonut arvolleen sopivaksi katsoa tällaista realiteettia suoraan silmään ja kieltäytyi.
SISÄISEN TURVALLISUUDEN ministeri Avi Dichter ja teollisuus-, kauppa- ja työministeri Eli Yishai ajoivat Ashkeloniin raketti-iskun jälkeen tutustuakseen tilanteeseen. Yishai huuteli kovaääniseen, että ”hallitus tulee vastaamaan iskuun kaikella voimallaan ja tilanteen vaatima IDF:n sotilasisku Gazaan tullaan tekemään”. Asukkaat vastasivat huudellen solvauksia hallituksen saamattomuudesta ja vaativat, että Shas kaataa hallituksen. (JP)
3. KADIMAN kaksi kansanedustajaa toistivat aiemmin esitettyjä vaatimuksia, että Israelin tulee aloittaa Hamasin johtajien surmaaminen. ”Hamasin johtajat täytyy teloittaa. Meidän tulee osoittaa Bushille ja maailmalle, että Israel osaa taistella terrorismia vastaan”, sanoi kansanedustaja Shlomo Mula (Kadima). Toinen Kadiman kansanedustaja Knesset-komitean puheenjohtaja David Tal vaati, että Israelin tulee murskata käsi, joka ampuu raketteja Israeliin. Likudin kansanedustajat vaativat ”voima-politiikkaa” ja kehottivat hallitusta kaatamaan Hamasin hallinnon Gazassa. Likudin kansanedustaja Gideon Saar syytti hallitusta ”pidättyvyyden heikosta politiikasta, joka tehokkaasti unohtaa Israelin eteläosan asukkaat”. Hän vaati laajaa sotilasoperaatiota Gazan kaistalla turvallisuuden palauttamiseksi etelän asukkaille. Myös USA:n poliitikot ja Baruk Obama tuomitsivat Ashkelonin terrori-iskun. (JP)
4. ISRAELIN JOHDON osallistuessa korkean tason vieraittensa kestitsemiseen ja holhoamiseen on liian aikaista päätellä, miten eilinen raketti-isku Ashkeloniin tulee vaikuttamaan Israelin suhtautumiseen Egyptin neuvottelemaan tulitaukosopimukseen. Eräs kommentoija esitti havaintonaan, että armeija johto yhdessä poliittisten päättäjien kanssa olisivat kallistumassa sopimusluonnoksen hylkäämisen kannalle. Israelissa on totuttu näkemään, että tämänkaltaisilla teoilla halutaan antaa vinkkejä ja tiedottaa jotain vastapuolelle, eikä ole aivan varmaa , oliko tämä viesti Bushille vai Olmertille ja Israelin hallitukselle. Hamas on uhkaillut kaiken aikaa, että jos Israel hylkää sopimuksen tulitauosta, se tulee maksamaan kalliin hinnan. Mutta Hamas tallaa tässä veitsen terällä. Tulitauko on selvästi Hamasille eduksi, ja on olemassa vaara, että se pelasi tällä iskulla yli korttiensa.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert antoi lausunnon, jonka mukaan iskuun tullaan vastaamaan sopivalla tavalla, ja hän luonnehti raketti-iskua ”täysin sietämättömäksi ja hylättäväksi”. Hän myös lupasi gala-istunnon aikana, että hallitus katsoo velvollisuudekseen lopettaa sellaiset iskut Israeliin. Pääministerin lausunto on tavanomaisen mieto ja retorinen ja siitä puuttuu päättäväisyyden leima, joka vakuuttaisi myös vastustajat. (JP)
5. ISRAELIN NEUVOTTELUTIIMI PA:n kanssa on ilmoittanut kaiken aikaa, etteivät mitkään sovitut asiat ole sitovia ennen kuin kaikki neuvoteltavat asiat on sovittu. Tällä on ilmeisesti haluttu välttää aiempien neuvottelujen tulosten esiintyminen jatkuvasti PA:n neuvottelijoiden puheenvuoroissa, vaikka PA itse oli ne aikoinaan hylännyt.
NYT OLMERT aikoo tehdä ”pielavetisen” ja eilen esittelemänsä suunnitelman mukaan haluaa, että sitä mukaa kuin jokin asia on saatu päätetyksi, se allekirjoitetaan ja siirrytään sitten seuraavaan. Olmertin taktiikkana on ensiksi poistaa Shasin ”Demokleen miekka” hallituksen yltä. Shas uhkaa erota heti, kun Jerusalemin asia otetaan neuvottelupöydälle. Toisaalta Shas ehti jo lisätä, että erouhkaus koskee myös suuria aluemyönnytyksiä Juudeassa ja Samariassa, sekä viimeisenä lapsilisien nostaminen. Nämä Eli Yishain esittämät uhkaukset alkavat tuntua naurettavilta ja tarkoituksettomilta.
OLMERTIN toisena taktiikkavetona on osoittaa, että neuvottelut jatkuvat riippumatta erimielisyyksistä joillain alueilla tai häntä vastaan nousseista rikosepäilyksistä. Olmert haluaa, että Jerusalemin kysymys jätetään myöhempään ajankohtaan, kuten myös pakolaiskysymys, jota Abbas sanoo yhtä tärkeäksi kuin Jerusalemia tai rajoja. Tällä taktikoinnilla Olmert uskoo voivansa tyydyttää myös presidentti Bushin pettymystä, ettei hänen suunnitelmansa ja suuri näkynsä ”kahdesta kansasta, jotka asuvat rinnakkain rauhassa ja turvallisuudessa” toteudu hänen virkakautenaan. Bush itse vihjailee, ettei ehkä vuosi 2009 myöskään näe hänen unelmansa toteutumista. (JP)
6. ISRAEL HYLKÄSI PA:n vaatimuksen saada sotilaallinen tietoliikennejärjestelmä sekä henkilökohtaisia suojavarustuksia, joita PA vaatii ”poliisivoimilleen”, jota on totuttu kutsumaan ”Daytonin armeijaksi” amerikkalaisen kouluttajansa ja aseistajansa kenraali Keith Daytonin mukaan, joka välitti PA:n vaatimuksen. Dayton esitti vaatimuksen IDF:n johdolle viikkoja sitten, ja IDF hylkäsi sen välittömästi, koska näiden katsotaan painavan PA:n poliisien voimatasapainoa Israelin armeijan vahingoksi. Israel on yleensä osoittanut suorastaan vastuutonta menettelyä jakaessaan myönnytyksiä PA:lle ilman vastavuoroisuutta ja usein vastoin turvallisuusviranomaisten varoituksia. On kuitenkin odotettavissa, että Olmert päättää tästäkin asiasta yksipuolisesti ”osoittaakseen PA:lle hyvää tahtoaan ja vahvistaakseen Abbasin asemaa”, kuten asianmukainen terminologia kuuluu.
PA:N POLIISIEN koulutus, joka huolestuttavasti muistuttaa armeijaa, jatkuu sen sijaan kiihkeästi. Blairin suunnitelman mukaan PA:n poliisit ottavat Jeninin 360 neliökilometrin alueen valvontaansa. Jeniniin siirrettiin IDF:n luvalla 600 Daytonin sotilasta, jotka olivat saaneet koulutuksensa Jordaniassa. Toinen 400 miehen pataljoona päättää koulutuksensa ensi viikolla. Heidät siirretään Betlehemiin ja myöhemmin Jeninin alueelle.
Seuraava koulutuserä aloittaa koulutuksensa Jordaniassa kesäkuun alussa.
JENIN ALUE on testialue, jossa katsotaan, voidaanko PA:n valvontaan siirtää uusia alueita Nablusin ja Kalkiliyan seuduilta. (JP)
7. PA:N HALLITUKSEN ja sen puheenjohtajan Mahmoud Abbasin suosio on laskenut melkoisesti viimeisten viikkojen aikana. PA:n hallituksen suosio Länsirannalla laski 13 % tammikuusta. Mahmoud Abbasin valinta uudelleen PA:n johtoon on myös vaarassa. Mielipiteitten tiedustelu suoritettiin ”rauhankeskustelujen” Israelin ja PA:n välillä juuttuessa ainakin ulkopäin katsoen paikoilleen varsinkin pääkysymysten, Jerusalemin, Rajojen ja pakolaisten osalta. Myös PA:n pääministeri Salaam Fayad kärsii uskottavuudesta tiedustelujen mukaan. Tämä asettaa kyseenalaiseksi Olmertin vakuuttelut, että kysymys rajoista on helpoin ratkaista ja että niistä on periaatteessa jo sovittu. JP:n pääartikkeli kyselee myös muistuttaen mieleen lukuisia aiempia esimerkkejä, miten kysymys ei lopulta ole rajoista vaan jostain aivan muusta. JP:n pääartikkeli ei osaa vastata kysymykseen, mikä on peruskysymys, mutta monet ulkomaiset tarkkailijat ovat todistelleet, että kysymys koskee islamin koko ideologian ja juutalais-kristityn ideologian välistä eroavaisuutta, joka on sovittamaton. Sitä on haluttu kutsua uskontojen väliseksi erimielisyydeksi, mutta islam on paljon enemmän kuin uskonto, se on kokonainen yhteiskuntajärjestelmä, joka kattaa kaikki elämän alueet kehdosta hautaan. Parista osoitteesta saa lisävalaistusta (englanniksi): http://www.joelstrumpet.com/?p=1231
http://www.joelstrumpet.com/?p=1241
PA:n neuvottelijat ovat osa tätä islamin maailmanvalloitusta, joka etenee länsimaailman sovittelevaa ja myötäilevää lainsäädäntöä ja yhteiskuntajärjestelmää hyödyntäen. Tältä pohjalta asiaa tarkastellen mikä tahansa ”rauhansopimus” Israelin ja PA:n välillä on sama, minkä Muhammed teki Mekkan johtajien kanssa vain rikkoakseen sen, kun aika oli hänelle suotuisa ja hän oli saanut kasvatettua sotilaallisen voimansa.(Jes.28:15-18, 33:7-9)
8. UUTISOTSIKOITA
- Palestiinalaiset marssivat tänään torstaina sekä Israelissa että Gazassa kärsimänsä ”naqban”, katastrofin, muistoksi. Sekä PA että Hamas ovat toistuvasti vannoneet, ettei pakolaisten paluuoikeudesta luovuta koskaan. Abbas allekirjoitti muitten mukana dokumentin, jossa hän toisti tämän valan. Libanonissa asuvat palestiinalaiset marssivat myös saman asian hyväksi Israelin rajaa kohti. Lisäksi PA:n alueilla päästetään ilmaan 22 000 mustaa ilmapalloa sodan ja kärsimyksen osoituksena. (JP)
- IAF teki viime yön aikana kaksi pommituslentoa Gazan kaistalle, kaksi palestiinalaista kuoli ja neljä haavoittui iskuissa. (INN)
- PALESTIINAN mediatarkkailu (PMW) kertoo raportissaan, että USA:n viha on sen keskeinen ideologia, sen virallisen TV-aseman mukaan USA on suuri saatana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/126172

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019