MAANANTAI 12.05.08
1. ISRAELIN LEHDISTÖN keskittyessä pääosin pääministeri Olmertia koskevien rikostutkimusten selvittelyyn ja spekulaatioihin, mistä niissä lopulta on kysymys ja mitä tämän jälkeen, Gazan kaistan terroristeilla on selvä agenda: Vahingoittaa Israelia ja terrorisoida sen siviilejä ja normaalielämää niin paljon kuin mahdollista.
Perjantaina terroristien ampumasta kranaatista surmansa saanut Jimmy Kedushim, 46, siunattiin sunnuntaina haudan lepoon rakettien ja kranaattien putoillessa kaiken aikaa Israelin puolelle Gazan ja Israelin välistä turva-aitaa.
Sunnuntaiaamupäivän kuluessa kaksi rakettia iski Sderotin kaupunkiin saaden kaksi ihmistä shokkiin. Yksi raketeista osui Sapir-opiston asuntoalueelle vahingoittaen rakennusta. Muutamia ihmisiä joutui shokkitilaan ja autoja tuhoutui raketin sirpaleista.
Toinen raketti putosi lähelle koulubussia särkien sen ikkunoita ja vaurioittaen sitä sekä lopulta sytyttäen bussissa tulipalon, joka saatiin pian sammutettua. Useita koululaisia joutui shokkiin ja vietiin saamaan hoitoa.
ISLAMIC JIHAD ilmoitti ampuneensa nämä raketit.
Sapir-opiston opiskelijajärjestön johtaja vakuutti henkisen vastustuskyvyn pysyvän lujana jatkuvasta Kassam-tulituksesta huolimatta. (JP)
2. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert sanoi hallituksen istunnon alussa aiemmin sunnuntaina, että hallitus pitää Hamasia vastuussa kaikista Gazasta Israeliin ammutuista raketeista ja kranaateista. Hän myös vakuutti, ettei hallitus aio hyväksyä olevaa tilannetta. Hän toisti usein vuosien aikana kuullut lupaukset ja uhkaukset: Joko tulitus sieltä tulee loppumaan tai me toimimme sellaisella voimalla, että se tulee saamaan aikaan rauhan tilan.
SISÄISEN TURVALLISUUDEN ministeri Avi Dichter varoitti, että Gazan kaltainen tilanne voi levitä Juudeaan ja Samariaan. Hän selitti, että Hamas pyrkii pääsemään samaan asemaan kuin Hizbullah Libanonissa, jossa se valvoo alueita ottamatta vastuuta asukkaista. Dichter osoitti sanansa Egyptille, jota pidetään maltillisena välittäjänä, mutta jonka kautta samaan aikaan virtaa aseita ja räjähdysaineita Gazan kaistalle. Hän varoitti hallitusta pitämään huolen siitä, ettei Gazan tilanne toistu Juudeassa ja Samariassa.
LIIKENNEMINISTERI Shaul Mofaz moitti hallitusta siitä, ettei se ole pystynyt päättämään, miten vastata terrorijärjestöjen jatkuvaan Gazan lähialueiden terrorisointiin. Hän kehotti palaamaan vuoden 2004 tilanteeseen, jolloin IDF piti kaikkea Hamasin infrastruktuuria, sen rahanlähteitä ja sen tarvitsemia polttoaineita, iskukohteina. Hän vaati Israelin armeijaa iskemään noihin kohteisiin, jos mikään muu ei saa rauhantilaa Israelin eteläosaan. (JP)
3. ISRAEL JATKAA polttoaineiden toimittamista Gazan kaistalle maanantaista lähtien, ilmoitti puolustusministeriö. Toimitukset keskeytettiin viikonvaihteen ajaksi vastalauseeksi jatkuvista raketti- ja kranaatti-iskuista. Lauantaina viiden aikaan iltapäivällä Gazan ainoa sähkölaitos ilmoitti keskeyttävänsä sähkön toimitukset Gazaan, koska sen polttoaine oli loppunut, kuten se väitti. Israelin ilmoituksen mukaan öljysäiliöt Nahal Oz terminaalissa, jonne Israelin toimittamat polttoaineet varastoidaan, olivat täynnä, mutta Hamas esti niiden toimittamisen kuluttajille. Gazan sähkölaitos toimittaa 28 % alueen sähköntarpeesta, Israel 62 %, Egypti toimittaa loput muutaman prosentin.
KESKEYTYKSET sähkönjakelussa Gazan kaistalla aiheuttaa monenlaisia haittoja: Juoksevan veden toimittamisessa, kerrostalojen hissit eivät toimi, monet leipomot ovat joutuneet sulkemaan toimituksensa jne. Julkisen liikenteen bussit kulkevat, mikä osoittaa, että Hamasin hallituksella on polttoainetta jossain, jota se välittää kannattajilleen. Tämä myös osoittaa sen, että Hamas käyttää väitteitä polttoaineitten loppumisesta poliittisiin tarkoituksiinsa.
ISRAELIN JA Gazan kaistan välinen tilanne on vähintään omituinen: Israel on sodassa sitä valvovan hallituksen kanssa, mutta samaan aikaan vastaa siitä, että Gazassa on tarpeeksi ruokaa ja muita välttämättömyystarvikkeita, toimittaa sen tarvitsemat polttoaineet ja sähkövirran ja jopa hoitaa suuren osan sen sairaista ja haavoittuneista. (JP)
4. PALESTIINAN AUKTORITEETTI (PA) kehottaa Libanonissa asuvia palestiinalais-pakolaisia pysyttelemään siellä taistelevien osapuolten ulkopuolella eikä sotkeutumaan niiden välisiin taistelutoimiin. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas viittasi ”tuskallisiin kokemuksiin” vuosilta 1975-1990 Libanonin sisällissodan aikana. Abbas kehotti palestiinalaisia kunnioittamaan laillisia instituutioita, mikä tavallaan on jo kallistumista Sanioran hallituksen puolelle, jota länsivallat tukevat. Suurin pelko palestiinalaisten viranomaisten taholla on Iranin kasvava vaikutus Libanonin tilanteissa. Sanioran hallitus on joutunut myöntymään Hizbullahin vaatimuksiin Beirutin lentokentän turvallisuuspäällikön erottamistapauksessa sekä Hizbullahin asettamien valvontakameroitten poistamisessa. Tarkkailijat uskovat, että Hizbullah tulee vaatimaan kolmannen myönnytyksen hallitukselta, eli sen, että Hizbullah saa veto-oikeuden kaikkiin maan hallituksen tekemiin päätöksiin, mikä tarkoittaisi sitä, että Hizbullah valvoisi sen kautta maan asioita. Se olisi veretön vallankumous Libanonissa.
PA:N VIRKAILIJAT pelkäävät, että Hizbullahi esimerkki tulee vahvistamaan Hamasia ja muita terrorijärjestöjä sekä Gazassa että Länsirannalla. He pitävät myös oireellisena sitä, että Hizbullahin virkailijat syyttävät Abbasia ja PA:n hallintoa Länsirannalla, että ne toimivat siellä Israelin ehdoilla ja yhteistyössä sen kanssa, mitä arabit kammoavat. PA:n taholla nähdään, että Iranin tarkoituksena on muodostaa Libanoniin Iranin kaltainen islamilainen tasavalta, ja levittää se myöhemmin Gazan kautta Juudeaan ja Samariaan. (JP)
5. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert selvitteli Newsweek lehden haastattelussa, joka julkaistiin torstaina (Israelin itsenäisyyspäivänä juutalaisen kalenterin mukaan) suunnitelmiaan palestiinalaisten kanssa käytävissä neuvotteluissa, Israelin tekemistä myönnytyksistä, Gazan tilanteesta sekä Iranin ydinohjelmasta. Olmert teki selväksi, että hän haluaa luovuttaa palestiinalaisille suuria maa-alueita Juudeassa ja Samariassa viitaten, että tulevat Palestiinan valtion rajat ovat lähempänä 1967 rajoja kuin ne nyt ovat, selvittelemättä tarkemmin, mitä tämä käytännössä tarkoittaa tai mitä juutalaiskaupunkeja ja yhteisöjä hän tuhoaa.
Juudeassa ja Samariassa asuu nyt 282 000 juutalaista, ja niiden väkiluku kasvaa 5.2 % vuosittain, kolmisen kertaa nopeammin kuin muu maa. Jerusalemin uusissa lähiöissä asuu 250 000 juutalaista asukasta.
OLMERT KERTOI, että hän haluaa tarkempia suuntaviivoja tulevan Palestiinan valtion rajoista, luonteesta ja muista siihen liittyvistä kysymyksistä kuluvan vuoden loppuun mennessä, mutta ei luvannut rauhansopimusta vuoden 2008 aikana. Gazan tilanteesta Olmert oli kovin epävarma eikä antanut vihjeitä, mitä hänen suunnitelmansa siellä ovat. Palestiinalaispakolaisia hän ei päästäisi Israeliin, eikä Jerusalemin ja Temppelivuoren asema tullut esille haastattelussa. Olmert sanoi olevansa onneton Syyrian ja Iranin sotkeutumisesta Libanonin tilanteeseen sekä niiden suhteisiin Hizbullahiin ja Hamasiin. Olmert toisti Israelin aiemmin esittämän kannan, ettei se siedä Iranin ydinaseita kertomatta, mitä hän aikoo tehdä estääkseen Irania rakentamasta ydinaseita. (INN)
http://mail.google.com/mail/?source=navclient&ui=1
6. UUTISOTSIKOITA
- ISRAELIN rabbit, jotka vastaavat avioliittojen rekisteröimisestä, sanovat keskeyttävänsä juutalaisuuteen kääntyneitten rekisteröimisen, kunnes päärabbi Shlomo Amar ilmoittaa selvästi hylkäävänsä rabbiinisen korkean oikeuden päätöksen kyseenalaista lukuisten kääntyneitten rekisteröimisen. Kiista koskenee pääasiassa rabbi Druckmanin suorittamaa kääntyneitten rekisteröimistä vuosina 1999-2004. (JP)
- Jerusalemin kaupunki sanoo hyväksyneensä suunnittelukomitean tekemän uuden suunnitelman Temppelivuorelle johtavan Mughrabi-jalankulkurampin uudelleen rakentamiseksi, koska entinen ramppi havaittiin vaaralliseksi. Uusi ramppiesitys tarvitsee vähemmän pilareita kuin aiempi suunnitelma, ja ne sovitetaan maastoon paikalta löytyneitten muinaismuistojen sijainnin mukaan. Työt jouduttiin keskeyttämään sillan aiheuttaman yleisen kritiikin sekä palestiinalaisten väitteiden vuoksi, joiden mukaan rakennustyöt vaarantavat al-Aksan moskeijan turvallisuutta, vaikka ramppi on kymmenien metrien päässä moskeijan perustuksista. (JP)
- PÄÄHALLITUSPUOLUEEN Kadiman ministerit järjestivät eilen tilaisuuden, jonka tarkoituksena oli tukea Olmertin asemaa maan johdossa. Suurin huomio kiinnittyi siihen, että ulkoministeri Tzipi Livni pidättyi esittämästä kantaansa. Livni on vasta seitsemällä sijalla Kadiman listassa johtajasta Olmertin jälkeen. Puolueen nokkamiehet kannattivat Olmertin jatkamista pääministerinä. (JP)
- Shas-puolueen täydellinen hiljaisuus Olmertia koskevassa skandaalissa tuntuu omituiselta. Shasin puheenjohtaja Eli Yishai toisti vain aiemman lausuntonsa, että jos hallitus suunnittelee suuria maan luovutuksia PA:lle ja varsinkin, jos Jerusalemin jakamisesta neuvotellaan, Shas eroaa hallituksesta. (JP)
- 59 % kansasta sanoo, että Olmertin tulee erota ja 60 % uskoo hänen ottaneen lahjuksia. Tutkimuksen suoritti Danah-instituutti ja Ahranoth-lehti. (Ynet)
- Kaksi Kassam-rakettia ammuttiin maanantaiaamun kuluessa Ashkeloniin. Yksi putosi kaupungin etelälaitaan lähelle koulua, jonne lapset kokoontuivat muutamia minuutteja raketti-iskun jälkeen. Toinen putosi Ashkelonin kansallispuistoon. IDF ampui 10 tykinlaukausta Beit Lahyaan Gazassa.
- Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleiman esittelee Egyptin neuvottelemaa tulitaukosopimusta Barakille juuri tähän aikaan. (Ynet)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019