TIISTAI 13.05.08
1. ”OLMERT ON KUNNIALLINEN MIES, joka rakastaa perhettään, hänen kanssaan on helppo jutella ja hänellä on strateginen kyky ajatella”, sanoi Bush vastauksena reportterien kysymykseen, mitä hän ajattelee pääministeri Ehud Olmertista ja rikostutkimuksista häntä vastaan. Tilaisuus pidettiin Valkoisen Talon soikeassa huoneessa, Bushin Jenna-tyttären häiden jälkeen, joka lienee rentouttanut hänet epätavallisen tuttavalliseen keskustelutyyliin. Bush sanoi, ettei hän puutu Israelin sisäisiin asioihin, ja että Israelin oikeuslaitos toimii tunnetulla rutiinillaan: ”Katsotaan, mitä tulee tapahtumaan”, Bush ennakoi. Bush kuitenkin vakuutti, ettei rauhanprosessi ole kiinni henkilöistä, ei Olmertista eikä Abbasista: Koko Israelin hallitus on sen takana, on ulkoministeri Tzipi Livni ja puolustusministeri Ehud Barak. Hän uskoo edelleen, että jonkinlainen esisopimus tulevasta Palestiinan valtiosta on mahdollista saada kuluvan vuoden aikana. Hän sanoo, ettei hän ymmärrä, miten Lähi Itä voisi selviytyä ilman vapaata ja demokraattista Palestiinan valtiota. Hän kuitenkin tähdentää, ettei itsenäistyminen voi tapahtua ennen kuin määrätyt vaatimukset on toteutettu. Bush uskoo, että ”voimakas Palestiinan valtio olemassaolollaan tulee syrjäyttämään henkilöt, jotka murhaavat viattomia ihmisiä päämääriensä saavuttamiseksi”.
REPORTTERIN ahdistaessa Bushilta vastausta, mitä tulee tapahtumaan, jos Olmert joutuu syrjään rikostutkimusten edetessä, Bush sanoi luottavansa Livnin ja Barakin kykyyn ja haluun jatkaa ”rauhankeskusteluja” PA:n kanssa. Hän vakuutti, ettei hän ole koskaan pyrkinyt painostamaan Olmertia oman näkemyksensä mukaan, vaan luottaa Olmertin kykyyn nähdä, mikä on oikea suunta viitaten tässä Olmertin ilmoitukseen rauhantunnusteluista Syyrian kanssa, jonka kanssa USA ei halua avointa keskustelua tässä vaiheessa.
IRANIN TILANTEESTA Bush sanoi, että kaikki mahdollisuudet ovat vielä olemassa Iranin ydinasehaaveiden poistamiseksi. Hän vakuutti, että USA suhtautuu hyvin vakavasti siihen, että Iran on hankkinut teknologian ja tietotaidon (know-how) ydinaseen valmistamiseksi. Bush kuitenkin vakuutti, että ensin yritetään käyttää diplomatian keinot ratkaisun löytämiseksi.
BUSH KERTOI luottavansa Libanonin pääministeri Fuad Sanioraan, jota hän luonnehti voimakkaaksi johtajaksi hoitamaan vaikeita ongelmia puolustaessaan maataan niitä ihmisryhmiä vastaan, jotka saavat ulkomaista apua horjuttaakseen demokratioita.
”USA:n hallituksen keskeisenä tarkoituksena on taistella ääriaineksia vastaan, jota taistelua käydään Irakissa ja Libanonissa. Suuri ideologinen konflikti pelataan Lähi Idässä, ja Bushin tehokkaan politiikan tarkoituksena on asettaa USA tämän taistelun polttopisteeseen,” luonnehti presidentti Bush politiikkansa filosofiaa. Hän sanoi, ettei hänen päämääränään ole saada Nobelin rauhanpalkintoa, vaan että historia voisi todeta hänen omanneen kyvyn nähdä maailma sellaisena kuin se on. Hän vakuutti, etteivät al-Qaida, Hamas ja Hizbullah ole kiinnostuneita elämän mukavuuksista. Bush vakuutti, että USA haluaa pysytellä tämän maailmalle asetetun periaatteellisen haasteen johdossa.
BUSH SAAPUU Israeliin tänään kolmipäiväiselle vierailulle osallistuakseen Israelin 60-vuotisjuhlallisuuksiin. Israelista Bush matkustaa Saudi Arabiaan, jossa juhlitaan USA:n ja Saudi Arabian suhteitten 75-vuotispäivää. Sieltä Bush lentää Egyptiin, jossa hän tapaa Hosni Mubarakin ohella Libanonin pääministeri Fuad Sanioran sekä PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin, joka ei voinut ottaa Bushia vastaan Ramallahissa tämän ”saastuttaessa” itsensä Israelin vierailullaan. Lisämyönnytyksenä PA:lle Bush ei voi vierailla Länsimuurilla. (JP)
2. ISRAELIN JOHTO Olmertia ja Barakia myöten ovat kallistumassa siihen, että Egyptin neuvottelema tulitaukosopimus Gazan terrorijärjestöjen kanssa voidaan hyväksyä, vaikka Israelilla olikin muutamia huomautuksia ja tarkennuksia sen sisältöön.
Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleiman matkusti eilen Israeliin, jossa hän selvitteli sopimuksen taustoja. Hän toteaa, ettei Israelin vaatimusta Hamasin kaappaaman IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamista voida kytkeä osaksi sopimusta, mutta että se auttaa asian ratkaisemista myöhemmin.
HAMAS JA JIHAD ovat uhanneet Israelia, että jos se ei hyväksy tulitaukoa, nämä järjestöt tulevat kiihdyttämään iskujaan Israelia vastaan, myös Israelin sisällä. Uhkailu on oleellinen osa palestiinalaisten sopimusneuvotteluja. PA käyttää samaa menetelmää rauhan keskusteluissa uhaten, että jos Israel ei hyväksy sen vaatimuksia, rauhankeskustelut lopetetaan ja PA, PLO ja Fatah palaavat aikaisempaan väkivallan käyttämiseen vaatimustensa saavuttamiseksi. Käytännössä tätä periaatetta toteutetaan kaiken aikaa, sillä Fatahin alainen al-Aksa käy omaa sotaansa Israelia vastaan kaiken aikaa, usein liittoutuen Jihadin, Hamasin tai al-Qaidan terroristien kanssa yhteisiin operaatioihin. (JP)
3. KARMEA MUISTUTUS Israelille terrorismin todellisuudesta saatiin eilen, kun 70-vuotias naishenkilö Shuli Katz sai suoran osuman Grad-raketista Moshav Yeshassa. Hän meni tapaamaan USA:sta vierailulle matkustanutta sisartaan, joka pelkäsi mennä tapaamaan häntä Kfar Amissa lähellä Ashkelonia, jossa hän asui. Moshav Yeshan kibbutsi Aza sijaitsee lähellä Ofakimin kaupunkia, eikä sinne juuri ammuta lyhyen kantomatkan Kassam-raketteja, mutta tämä raketti oli luultavasti venäläisvalmistetta oleva Iranin toimittama Gard-raketti, joitten katomatka on 20 km.
SHULI KATZ matkusti Yeshan moshaviin poikansa ajamassa autossa, joka oli juuri poistunut autosta ja seurasi avuttomana muutaman metrin päästä äitinsä kuolemaa auton vieressä räjähtäneen raketin sirpaleista. Shuli ehti juuri astua ulos autosta. Jos hän olisi pysynyt autossa raketin räjähtäessä, hän olisi ehkä selviytynyt sirpalevammoin.
SHULI KATZIN kuolema terroristin ampumasta raketista sattui vain neljä päivää sen jälkeen, kun Jimmy Kedoshim sai surmansa raketista Kfar Azan kibbutsissa kotinsa puutarhassa. (JP)
4. MAANANTAIN aamupäivän kuluessa terroristit ampuivat kaksi rakettia Ashkeloniin. Ne putosivat asumattomiin paikkoihin eivätkä aiheuttaneet vahinkoa. Maanantaipäivän aikana terroristit ampuivat kuutisen rakettia Gazasta Israelin puolelle, mukana yksi kuolettava. Islamic Jihad on ollut useimmiten niiden ampujana.
EGYPTIN TIEDUSTELUPÄÄLLIKÖN Omar Suleimanin neuvotteleman tulitaukosopimuksen (tahadiyeh) mukaan Israel suostuu avaamaan Rafahin terminaalin Gazasta Egyptiin ja myöhemmin ehkä kaikki terminaalit Israelin ja Gazan välillä. Israel myös lopettaa kaikki sotilaalliset operaatiot Gazan sisällä.
Hamas puolestaan lupaa lopettaa terrori-iskut Gazasta Israeliin sekä yritykset lähettää aseellisia terroristeja rajan yli Israelin puolelle. Sopimus ei koske Juudean ja Samarian alueita, mutta Egypti pyrkii ulottamaan sen myös sinne myöhemmin.
ISRAELIN KABINETTI, jolle Olmert esitteli sopimusluonnoksen, periaatteessa hyväksyi sen, mutta ministerit Avi Dichter, Roni Bar-On ja Zeev Boim vastustivat selittäen, että Hamas ja muut terrorijärjestöt käyttävät kuuden kuukauden tulitaukoa vahvistaakseen asemiaan. Arabiankielinen sana ”tahadiyeh” tarkoittaa tilapäistä tulen lopettamista voimien kokoamiseksi. Muslimi-ideologian mukaan sopimuksen voi särkeä niin halutessaan.
OLMERT VIERAILLEE Egyptissä Bushin vierailun jälkeen ensi viikolla. Bush tapaa arabijohtajia Sharm el-Sheikissä Saudi Arabian vierailunsa jälkeen. (JP. INN)
5. ISRAELIN POLIISI jatkaa tutkimuksiaan Olmertin epäillyistä taloudellisista
epäselvyyksistä. Poliisi kuulusteli eilen uudelleen Morris Talanskya, amerikkalaista liikemiestä, joka on noussut skandaalin päätekijöitten joukkoon. Talansly itse selittää avoimesti, että hän antoi rahaa Olmertille tämän vaalikamppailuihin, mutta ettei hän tiedä, mitä rahoille sen jälkeen tapahtui. Poliisin vihjeistä voi kuitenkin aavistaa, että kysymys on paljon vakavammasta rikoksesta, eli lahjusten vastaanottamisesta Olmertin toimiessa ministerinä hallituksessa. Poliisi kävi tutkimassa Jerusalemin kaupungin arkistoja etsiessään todisteita Olmertista. Erään epäilyksen mukaan Olmert käytti asemaansa kaavoitetun maan käyttötarkoituksen muuttamiseksi yhtiölle, jonka kanssa Talanskylla oli yhteyksiä. Toinen epäilys koskee amerikkalaisen mini-baari yhtiön rahoituksia. Kolmantena uutistoimistojen web-sivulla vilahtaa israelilaisen ImageSat satelliittiyhtiön keräämän kuva-aineksen myymistä valtioille, joista joitakin pidetään vihamielisinä Israelille, kuten Venäjä, Venezuela ja Libya.
Nämä kaikki ovat toistaiseksi huhuja, eikä niiden todenperäisyyttä tiedetä. Olmertin entinen liikekumppani Uri Messer on joutui hämärään liikenneonnettomuuteen. Toiseksi hänen henkinen tasapainonsa näyttää pahasti järkkyneen rikostutkimusten vuoksi. (Ynet)
6. UUTISOTSIKOITA
- Amerikkalaiset tutkijat ovat selittäneet raportissaan, miten Syyria yritti kätkeä kaikki merkit epäillystä ydinlaitoksesta, jonka IAF tuhosi syyskuussa 2007. Kaikki normaalit ydinlaitokseen kuuluvat laitteistot, kuten sähköjohdot, tuuletus oli yhdistetty ulkoseiniin, rakennus tehtiin pieneksi, mutta maan alaisiin tiloihin sovitettiin tarvittava reaktorin tila, vedenjäähdytyslaitteet ja allas käytetyille uraanisauvoille. Altaalta käytetty vesi johdettiin maanalaisia johtoja pitkin Eufrat-jokeen. Tutkijat selittävät, että Syyrian käyttämä järjestelmä voi toimia esimerkkinä muille julkisuutta karttaville ydinlaitoksille. Lisätietoja osoitteessa:
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3542503,00.html
- Jerusalemin liikenne on lähipäivät sekaisin sekä Bushin vierailun että Shimon Peresin johtaman ”Facing tomorrow” 3-päiväisen konferenssin johdosta, johon osallistuu tusinoittain nykyisiä ja entisiä maailman johtajia. 14 000 poliisia on komennettu valvomaan kansalaisten ja vieraitten turvallisuutta, mutta liikennekaaoksesta Jerusalemin alueella ei vältytä millään.
- Lämpötilat Jrsm: ti 16/24; ke 18/26; to 16/30; pe 13/23 astetta C, puolipilvistä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019