KESKIVIIKKO 14.05.08
1. JERUSALEM POSTIN etusivun otsikoita: Pääministeri sanoo Bushin saapuessa, että yhteisymmärrys PA:n kanssa on saavutettu; Olmertia uhkaa syytökset kahdesta lahjonnasta;
Bush ja hänen Lähi Idän polkunsa; Aika määrittää linja; Ministeriö: Vedenpuhdistaminen ei riitä vedentarpeen tyydyttämiseksi.
PÄÄMINISTERI Euhd Olmert vakuutti eilen puhuessaan Shimon Peresin johtaman Israelin 60-vuotispäivän kunniaksi järjestämän konferenssin gala-avajaisten yhteydessä Jerusalemissa naama leveässä hymyssä, että keskustelut PA:n kanssa ovat hyvin vakavat ja merkittävät: ”On saavutettu todellista edistystä ja muutamia tärkeitä sopimuksia on saatu aikaan tärkeillä alueilla, joskaan ei kaikilla”, hän totesi.
TARKKAILIJAT ovat havainneet ensimmäisen kerran Olmertin itsensä kertovan julkisesti, että todellista edistystä on saavutettu ”rauhankeskusteluissa” PA:n kanssa. Olmert tapasi Abbasin viime viikolla kahdenkeskisessä tilaisuudessa, ja hänen edustajansa antoi sen jälkeen lausunnon medialle, että keskusteluissa oli edetty merkittävästi. Tämä sai monet epäilemään, että Olmert kosiskelee julkisuutta voidakseen siirtää huomion pois hänen omista ongelmistaan, joista epäilykset lahjusten vastaanottamisesta ovat raskaita. (JP)
2. KVARTETIN LÄHETTILÄS Tony Blair esitti myös eilen omat suunnitelmansa. Niiden mukaan IDF on luvannut poistaa neljä tarkastuspistettä, ajanmukaistaa 7 muuta sekä siirtää muutamia muita vähemmän liikkumista estäviin kohtiin. Blair totesi esitellessään suunnitelmaansa, että ”Israelin ja PA:n välillä sovitut askeleet alkavat muuttaa todellisuutta maassa”, mitä hän pitää oleellisena, jotta diplomaattinen prosessi saisi uskottavuutta. Neljä poistettavaa tarkastuspistettä ovat Kvasim tarkastuspiste ja Halhoulin silta lähellä Hebronia; konttien tarkastuspiste etelään Maale Asdumimista sekä Shavei Shomron tarkastuspiste Samariassa. Beit Elin tarkastuspiste siirretään uuteen paikkaan. Blair vakuuttaa, että nämä toimenpiteet vahvistavat taloudellista kehitystä PA:n alueilla ja myös Israelin turvallisuutta.
BLAIRIN arvion mukaan nämä tarkastuspisteiden poistot helpottavat liikkumista PA:n alueitten sisällä sekä myös itään, mutta ei länteen lähemmäs vihreää linjaa. Blair myös olettaa muutosten tapahtuvan asteittain.
BLAIR VIITTAA puheissaan kaiken aikaa ”miehitykseen”, jonka täytyy loppua ja jonka poistamisen toivoa palestiinalaisissa tulee vahvistaa tiellä itsenäisyyteen. Samalla Blair kuvittelee, että myös Israelin toive turvallisuuden parantumisesta vahvistuu ja toteutuu palestiinalaisten saadessa entistä enemmän valtaa alueittensa valvontaan.
BLAIR puhui median edustajille tukikohdastaan Amerikan Colony hotellissa. Blair sanoi, että palestiinalaiset saavat valvontaansa Jeninissä ja sen ympäristössä 360 neliökilometrin alueen, joka on suurempi kuin Gazan kaista. He saavat valvontaansa sen turvallisuuden, ja sinne on suunniteltu useita taloudellisia ja sosiaalisia projekteja. Hän totesi, että Israel on suostunut antamaan palestiinalaisille määrättyjä alueita ns. C-alueelta, jossa Israel vastaa sen hallinnosta ja turvallisuudesta, ja joka on n. 60 % Länsirannan alueista. Blair on kohdistanut huomionsa varsinkin Jordanjoen laaksoon, jota hän toivoo palestiinalaisten pääsevän kehittämään. Jordanjoen laaksoa on kaikissa suunnitelmissa pidetty Israelin turvallisuuden kannalta elintärkeänä, jonka valvontaa ei pitäisi antaa ulkopuolisille. (JP)
3. BLAIRIN SUUNNITELMA palestiinalaisten itsehallinnon laajentamisesta ja IDF:n valvonnan vastaavasti vähetessä Juudeassa ja Samariassa herättää israelilaisissa pahoja aavistuksia. Voidaan aiheellisesti kysyä, kuten varsinkin maan turvallisuudesta vastaavat tahot tekevät, onko palestiinalainen kansa henkisesti valmis elämään rauhassa ja turvallisesti Israelin kanssa, kuten Bushin haaveellinen määritelmä kuuluu? Eikö olisi ensin lopetettava PA:n kouluissa, instituutioissa, mediassa ja yleisessä keskusteluissa Israelin vastainen räikeä propaganda sekä juutalaisuuden demonisoiminen? Eikö olisi vaadittava, että PA:n johtajat puheenjohtaja Mahmoud Abbasia myöten siivoavat ensin omat Israelia halventavat ja sen vihollisia ylistelevät puheensa? Lyhyesti: onko Palestiinan kansa valmis astumaan länsimaisesti toimivan, demokraattisen valtion velvollisuuksiin? Eikö vapauteen kuulu aina velvollisuus ja vastuu siitä, mitä tekee ja puhuu? Eikö Gazan esimerkki puhu puolestaan?
JUUTALAISYHTEISÖJEN Juudeassa ja Samariassa johtaja Dani Dayan vastustaa ehdottomasti tarkastuspisteiden poistamista Juudeassa ja Samariassa. Ne asetettiin paikoilleen sen jälkeen, kun palestiinalaiset tekivät lukuisia ampumistapauksia israelilaisia siviilejä ja sotilaita vastaan Juudeassa ja Samariassa. Hän syyttää Israelin hallitusta, että se on joko sisäisestä tai ulkoisesta painostuksesta johtuen suostunut vaarantamaan Israelin kansalaisten hengen, joitten turvaaminen pitäisi kuitenkin olla hallituksen tärkein asia. Dayan muistuttaa, että Juudeassa ja Samariassa asuu nykyisin 282 000 Israelin juutalaista, ja heidän lukumääränsä kasvaa 5.2 % vuodessa. Dayan kertoo lähettäneensä tätä koskevan vastalausekirjeen puolustusministeri Ehud Barakille. (JP)
4. IDF ON HALLITUKSEN ohjeen mukaan vähentänyt toimiaan Juudeassa ja Samariassa presidentti Bushin vierailun ajaksi välttääkseen mahdollisia verisiä yhteenottoja palestiinalaisten kanssa. Bushia odotettiin Israeliin 11.00 aikaan keskiviikkona. IDF:n poliittinen johtajisto on antanut selkeät ohjeet IDF:n joukoille, että ne saavat suorittaa rajoitettuja operaatioita, kuten vaarallisen terroristin pidätyksen Juudeassa ja Samariassa, mutta vain johdon antamalla erikoisluvalla.
IAF TEKI eilen useita lentoja Gazan alueelle pyrkien eliminoimaan havaittuja rakettien laukaisualustoja ja miehistöjä. Muutamia haavoittumisia raportoidaan. Lisäksi IDF:n sotilaat ampuivat ja surmasivat kaksi havaitsemaan miestä, jotka lähestyivät Gazan turva-aitaa.
Eilen terroristit ampuivat neljä rakettia Gazasta Israeliin, ne eivät aiheuttaneet vahinkoa. Myös etsittyjen terroristien pidätykset Juudeassa ja Samariassa jatkuivat viime yön aikana.(JP)
5. PALESTIINALAISET neuvottelijat ihmettelevät Olmertin antamia positiivisia lausuntoja keskustelujen edistymisestä. Mahmoud Abbas sanoi tiistaina, että kysymys palestiinalais-pakolaisten asemasta on yksi tärkeimmistä siinä missä kysymys rajoista ja Jerusalemin asemasta. Abbas sanoi puhuessaan PA:n järjestämässä ”naqba”, katastrofi-tilaisuudessa Ramallahissa, että hänen kansansa on elänyt 60 vuotta tätä katastrofia ja että he tulevat jatkamaan taisteluaan oikeuksiensa puolesta. Abbas vakuutti, että PA:n neuvottelijat tiedostavat tämän mutta ovat samalla aidosti etsimässä rauhaan johtavaa sopimusta Israelin kanssa. Ahmed Qureia sanoi, ettei ole mahdollista runnoa sopimusta kuluvan vuoden aikana. Hän sanoi, että keskusteluja käydään kaikista kysymyksistä, myös Jerusalemista, ja erimielisyydet ovat edelleen suuret. Toinen palestiinalaisedustaja vaatii, että tarvitaan voimakas kansainvälinen painostus, jotta sopimus saataisiin aikaan vuoden kuluessa. Hän pelkää, että toiset akuutit ongelmat alueella, kuten meneillään oleva kriisi Libanonissa, voivat entisestään hämmentää palestiinalaisten asioitten käsittelyä. (JP)
6. VASTAUKSENA Bushin haluun perustaa Palestiinan valtio juutalaisille ikuiseksi omaisuudeksi luvatulle maalle juutalaiset kansallismieliset, joita INN:n artikkelissa kutsutaan ”aktivisteiksi”, päättivät rakentaa uuden kaupungin nimeltä Shdema. Alue on ns. C-aluetta, jossa Israel huolehtii sen siviili- ja sotilashallinnosta. Paikalla oli armeijan tukikohta, mutta se hylättiin 18 kuukautta sitten. Alue sijaitsee Har Homan lähiön ja Gush Etzionin kaupunkien Tekoa ja Nokdim välissä. Projektia ajavat sanovat, että kaupungin rakentamisen tarkoituksena on saada yhteys Jerusalemista Gush Etzionin kaupunkeihin. Olmertin hallitus lupasi alueen palestiinalaisille, jotka haluavat perustaa sille oman kylänsä vastoin armeijan ja turvallisuusmiesten varoituksia, että sen luovuttaminen palestiinalaisille tulisi vaarantamaan Gush Etzionin liikenneyhteyden Jerusalemiin.
UUDEN KAUPUNGIN puuhamiehet sanoivat tiistai-iltana, että he ovat suunnitelleet kaupungin peruskiven muuraustilaisuuden torstaiksi, jonne presidentti Bush seurueineen on myös kutsuttu, jota kutsua tuskin noudatetaan. Paikalla olevat armeijan parakit kunnostetaan ennen seremoniaa ja niiden ovien pihtipieliin kiinnitetään mezuzat Mooseksen lain vaatimusten mukaan asianmukaisine raamatunlauseineen. (5.Ms.6:1-9) Paikalle matkustanee lukuisia ihmisiä busseilla eri tahoilta torstaina ja myös perjantaina. (INN)
7. UUTISOTSIKOITA
- PA:N pääministeri Fayad Salaam kritisoi Israelia ankarasti siksi, että Israel juhlii 60.vuotista itsenäisyyttään ennen kuin se on saavuttanut rauhan-sopimuksen PA:n kanssa. Hänen mukaansa syytä juhlintaan on vasta sitten, kun palestiinalaisia kohdanneen katastrofin seuraukset on siivottu pois: ”Osoitan sanani Israelin kansalle: Miten te voitte? Miten te voitte juhlia ja Palestiinan kansa kärsii teidän setlementtienne vuoksi, ja setlerienne rikosten ja valtionne saarron ja miehitysarmeijanne toimien vuoksi? Ei ole mitään mieltä juhlia ennen kuin voimme tehdä sen yhdessä, oikeudenmukaisen rauhan vallitessa.” (JP)
- Presidentti Bush oli median edustajille myöntämänsä haastattelutilaisuuden yhteydessä kovin hajamielinen. Hän muisti lähettäneensä Ariel Sharonille kirjeen kesäkuussa 2004, jossa hän Israelin mielestä selkeästi ilmoitti, että maastossa vuosikymmenien aikana tapahtuneet tosiasiat tulee huomioida lopullisia rajoja määriteltäessä, vasta sitten, kun JP:n päätoimittaja David Horovitz siitä muistutti. Horovitz toteaa artikkelissaan, että tosiasiassa ulkoministeri Rice ei ole huomioinut Bushin kirjelmää mitenkään. Hän vain kehottaa Israelia ja PA:ta sopimaan rajoista ilman kiertelyjä. (JP)
- Ympäristönsuojeluministeriön päätutkija tri Bar-Or varoittaa, että Israelia uhkaa vaarallinen vesipula, jota pahentavat asutuksen lisääntymisen ohella ennätyskuivat ja lämpimät kesät ja vähäsateiset talvet. Jätevedestä puhdistetaan 60 % uudelleen käytettäväksi lähinnä kastelutarkoituksiin. Merivettä puhdistetaan 15 % tarpeesta juomavedeksi. Vuonna 2005 puhdistettiin 400 miljoonaa kuutiometriä merivettä; sitä on tarkoitus nostaa vuoteen 2020 mennessä 750 miljoonaan kuutiometriin, mutta sekään ei riitä. Pohjaveden käytön lisääminen lisää sen kalkkeutumista. (JP)
- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1210668628925&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1210668628230&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020