MAANANTAI 14.04.14


MAANANTAI 14.04.14
1. TÄNÄÄN pääsiäispäivän aattona luvataan puolipilvistä ja lämmintä säätä. Aamulla taivas oli lähes pilvetön, vain yksittäisiä pitkiä pilviä harhaili muuten selkeällä taivaalla, ja saman-kaltainen sää jatkunee myös huomenna tiistaina, kirkastuen kokonaan keskiviikkona, kuten Times of Israel säätieteilijä ennustaa. Pessah, yksi juutalaisten suurimmista juhlista, alkaa maanantai-iltana auringon laskiessa klo 18.31 ja päättyy huomenna klo 19.49 Jerusalemin aikaa. Juhla-aika jatkuu kuitenkin viikon verran päättyen 21.toukokuuta. Lämpötilat tänään: Jerusalem 11 -22; Tiberias 14 -29; Suolameri 21 -30; Eilat 17 -32 +C-astetta. Sää lämpenee huomenna 26:en asteeseen ja siitä keskiviikkona auringon paistaessa täydeltä terältään asteen verran, pudoten torstaina nelisen astetta taivaan saadessa osittaisen pilvipeitteen.
2. Aurinko laski lopullisesti Ron Pundakille, yhdelle Oslon sopimusten laatijoista toisten aktivistien ollessa Yair Hirshfeld ja Jossi Beilin Shimon Peresin suosiollisella avulla, joihin liittyi myöhemmin Uri Savir ja muita. Neuvottelut PLO:n edustajien kanssa käytiin salassa, Rabinille asia ilmoitettiin vasta, kun kaikki oli jo sovittu ja sopimusasiakirja laadittu. Sopimus, "Declaration of Principles", allekirjoitettiin 13. syyskuuta 1993 Valkoisen Talon nurmikolla. Pundak uskoi toimineensa oikein sanoen ennen kuolemaansa, että jos sopimus olisi käytännössä toteutettu, kolmas intifada, väkivalta-aalto, ei olisi toteutunut. Ron Pundak menehtyi syöpään 11.04.2014 vain 59-vuotiaana. Vain Shimon Peres alkuperäisistä Oslon aktivisteista jaksaa enää uskoa Oslon sopimusten oikeellisuuteen.
Oslon sopimusten valtuuttamana Yasser Arafat siirtyi Libanonin ja Syyrian sodissa karaistuneine pyssy-miehineen Israelin maakaralle, ensin Gazaan ja Jerikoon, aloittaen väkivaltaisuudet, joiden lasketaan vaatineen lähes 1500 israelilaista kuolonuhria ja tuhansia vammautuneita. Julkisuudessa vaadittiin "Oslon rikollisten" syyttämistä oikeudessa, mutta ketään ei syytetty, mutta yksittäisiä hyökkäyksiä tapahtui eri henkilöiden toimesta. Yitzhak Rabin surmattiin 04.11.1995 olosuhteissa, joista on erilaisia tulkintoja, niiden joukossa salaliittoteoria Rabinin poistamiseksi, koska hän ei täysin uskonut Oslon sopimuksiin. Peres, Rabin ja Arafat saivat Nobelin rauhanpalkinnon ansioistaan Oslon sopimusten allekirjoittamisesta. http://www.timesofisrael.com/ron-pundak-architect-of-oslo-accords-dies-at-59
3. ISRAELIN ja PA/PLO:n neuvottelijat tapasivat eilen vielä kerran voidakseen kuroa umpeen kasvavia erimielisyyksiä, sillä alkuperäinen neuvotteluille annettu aikataulu päättyy toukokuun 29. päivänä, eikä aikaa ole enää paljon.
USA:n Lähi-Idän erityislähettiläs Martin Indyk lensi takaisin Yhdysvaltoihin selvittääkseen tilannetta yhdessä Presidentti Obaman ja ulkoministeri Kerryn kanssa, ja sopiakseen uudesta taktiikasta, tai sitten heittääkseen rukkaset naulaan todetakseen lopullisesti, ettei nelikulmaisen tapin istuttaminen pyöreään reikään ole helppoa jos yleensä mahdollista.  Israelin taholta ei annettu lausuntoa sunnuntain neuvotteluista, mutta PA/PLO:n taholta kerrottiin neuvottelujen jatkuvan seuraavan tapaamisen aikana tiistai-iltana, jolloin myös Indyk olisi paikalla, tai ehkä keskiviikkona, aikataulu on vielä auki. Indykin sanotaan joka tapauksessa palaavan Israeliin tiistain aikana. Kyllä sitä miestä lennätetään!
PÄÄMINISTERI Netanyahun kärsivällisyys alkaa sekin osoittaa repeilemisen merkkejä. Hän totesi, että Israel pidättää kuukausittain keräämänsä n. 111 miljoonaa USD vero- ym. saatavat tilittämättä niitä PA:n tileille, kuten normaalisti. Summa on kaksi kolmannesta PA:n tuloista. Lisäksi Israel suunnittelee vetäytyvänsä Gazan rannikon edustalla sijaitsevan kaasukentän kehittämisestä, sekä sulkee palestiinalaisten tilit Israelin pankeissa.
ISRAELIN ULKOMINISTERI Avigdor Liberman totesi tavatessaan ulkomaisia lähettiläitä Tel Avivissa eilen, että osapuolet olivat hyvin lähellä sopimukseen pääsystä, mutta juuri siinä vaiheessa Mahmoud Abbas sai kylmät varpaat ja rikkoi sopimuksen käyttäen keppi-hevosenaan viimeisen eli neljännen vankierän siirtämistä teknisistä syistä. Abbas järjesti näytösesityksen 15 eri järjestön jäsenhakemusten allekirjoitustilaisuudesta, jolla hän selkeästi ja julkisesti ilmoitti maailmalla, että neuvottelut olivat päättyneet tuloksettomina. Liberman kertoi ulkomaiden lähettiläille, että Israel oli valmis sopimukseen, mutta ettei se voi hyväksyä yksipuolista toimintaa vastoin neuvottelusopimusta.
PA/PLO:n korkea virkailija Nabil Shaath sanoi, että heillä oli useita toimintavaihtoehtoja eikä tule perääntymään päätöksistään, eivätkä Israelin julistamat sanktiot tule pakottamaan PA/PLO:n johtoa peruuttamaan esittämiään jäsenhakemuksia, kuten palestiinalainen uutistoimisto WAFA raportoi.
Israelin julkistamat sanktiot ovat herättäneet määrättyä huolta USA:n ulkoministeriön parissa, jossa Netanyahun päätöksiä pidetään valitettavina. http://www.timesofisrael.com/us-envoy-indyk-flying-in-tuesday-to-try-to-save-peace-talks
4. ISRAELIN hallituksen sisällä on muotoutunut selvä klikki, joka vastustaa Naftali Bennettin johtaman Juutalainen Koti puolueen omaksumaa kantaa, jonka mukaan Israelin on korkea aika lopettaa toistuvien myönnytysten tarjoaminen PA/PLO:lle saamatta yhtään mitään niitä vastaan. Äänenpainot näiden ryhmittymien välillä alkaa olla sitä luokkaa, että Bennettillä täytyy olla virtahevon nahka voidakseen kestää sitä kaikkea.
TÄTÄ klikkiä johti aiemmin Tzipi Livni, joka usein puhuu kuin palestiinalaisten edustajana, mutta siihen ovat nyt liittyneet sekä ulkoministeri Avigdor Liberman että pääministeri Benyamin Netanyahu, mikä antaa sille merkittävää painoarvoa. Tzipi Livni sanoo, että Bennett käyttäytyy kuin uppiniskainen lapsi siten vihjaillen, ettei hänellä ole asemansa vaatimaa kokemusta eikä ymmärrystä, lapsi kun on. Hän sai yllättävää tukea pääministeriltä, joka melkein Livnin sanoilla totesi, että Bennettin on aika lopettaa lapsellinen käyttäytymisensä ja alkaa käyttäytyä vastuuta kantavan aikuisen tavoin.
LIVNI totesi ynetnews.com websivulla, että osapuolet olivat jo hyvin lähellä sopimusta amerikkalaisten avustamana, mutta hän syyti hallituksen kovan linjan kannattajia ja erityisesti Jewish Home yrityksiä neuvottelujen häiritsemisestä. Hän syytti sekä Bennettiä että talonrakennusministeri Uri Arielia "setlementtien" vahvoiksi tukijoiksi. "Hallituksessa on niitä, jotka eivät halua rauhaa. Bennet ja Ariel (molemmat Jewish Home jäseniä) edustavat niitä, jotka haluavat estää rauhanprosessin", hän kirjoitti.
BENNETT totesi alkuviikosta, että hän eroaa hallituksesta, jos viimeiseen vankierään sisältyy Israelin arabiterroristeja; tai niitä ei pidä vapauttaa Israelin alueelle, vaan Länsirannalle. Hän pyysi Israelin arabikansaedustajia vastustamaan Israelin arabien vapauttamista. Tämä oli liikaa Netanyahulle, joka ärtyneenä tuiskaisi, ettei mikään pidätä Bennettiä hallituksessa, jos sen ohjelma ei miellytä häntä. Samaa ovat puhuneet monet Likudin muut jäsenet.
Hebronissa sijaitseva ns. Rauhan Talo on korkeimman oikeuden päätöksellä israelilaisten omistuksessa, minkä johdosta puolustusministeri Moshe Yaalon antoi asukkaille luvan muuttaa taloon. Times of Israel artikkelin laatija kutsuu taloon muuttanutta kolmea perhettä ja muita Hebronin juutalaisasukkaita "ultrakansallisiksi setlereiksi", määrältään muutamia satoja 100 000 arabikaupungin sisällä, kuten artikkelissa vihjaillaan. Samalla kerrotaan, että perheiden muuttoa suojasi vahva IDF:n ja poliisin osasto arabien kokoontuessa seuraamaan tilannetta pitäen käsissään plakaatteja, joissa juutalaisia kutsutaan tosi-terroristeiksi. Artikkelin kirjoittajan vihamielisyys ns. "setlereitä" kohtaan on ilmiselvä.
ORIT STRUCK, Jewish Home puolueen kansanedustaja ja Hebronin asukas, sanoo, että nyt tapahtunut muutto Rauhan Taloon on vain alku, sillä tarkoitus on hankkia monia toisia taloja Hebronissa ja muuttaa ne juutalaisten kodeiksi. PA:n entinen rauhanneuvottelija Mohammed Shtayyeh sanoo, että Israelin hallitus tekee kaikkensa muuttaakseen maan miehityksen omistusoikeudekseen. http://www.timesofisrael.com/livni-upbeat-on-talks-fumes-at-cabinet-hardliners
5. TEMPPELIVUOREN aktivistit syyttävät, että Hamas on ottanut vuoren hallintaansa estäen juutalaisia nousemasta sinne ollenkaan edes yhtenä juutalaisten suurimmista juhlapäivistä. He kertovat että satoja juutalaisia tuli maanantaiaamuna Länsimuurin edustalle aikoen nousta myös vuorelle, mutta sinne johtavan kulkusillan edessä seisovat poliisit sanoivat, että se on kielletty juutalaisilta turvallisuussyistä, koska Hamasin miehet vartioivat vuorta.
AKTIVISTIT totesivat, että Temppelivuoren kaiteen takana seisoi pari kymmentä Hamasin jäsentä käsissään Hamasin liput. Poliisit olivat antaneet luvan Hamasin jäsenille myös yöpyä vuorella, mikä ihmetytti aktivisteja. He syyttävät poliisia liittoutumisesta Hamasin kanssa. Taistelu Temppelivuoresta on käymässä, ja mikä pahinta, Israelin turvallisuusvirkailijat kaikessa noudattavat PA:n arabien vaatimuksia ja toiveita ikään kuin juutalaisilla ei olisi mitään oikeuksia siellä, vaikka virallisesti Temppelivuori on Israelin omistuksessa, vuoren päivärutiini annettiin arabien säätiölle wakf, mutta järjestyksestä vuorella vastaa Israel.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179624#.U0uSEEBsNDQ
6. Moshe Feiglin, Likudin ke., ennustaa, että Bennet pysyy hallituksessa toisenlaisista huhuista huolimatta, ja Jonathan Pollard pysyy vankilassa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179599#.U0uV20BsNDQ
Kansasin juutalaisten rakennusten lähellä tapahtuneen ammuskeluun epäiltynä poliisi pidätti 73-vuotiaan miehen, joka on entinen KKK:n johtaja. Hänen nimekseen ilmoitetaan Fraiser Glen Cross nuorempi. Hän oli Grand Dragon (Suuri Lohikäärme)Temppelin ritareista, jotka kuuluvat KKK:n klaaniin. Ammuskelu tapahtui Overland Puiston JCC alueella teatterin edustalla, jossa oli 75 ihmistä useimmat lapsia, osallistuen paikalliseen laulukilpailuun Ks. Superstar, eli American idol. Kaksi uhreista on tunnistettu, isoisä 14-vuotiaan lapsensa kanssa, jotka olivat menossa seuraamaan kilpailua. Yksi uhri, 70-vuotias nainen, on vielä tunnistamatta. Tunnistettu isoisä ja hänen lapsenlapsensa kuuluvat paikalliseen metodistikirkkoon. Poliisi ei tiedä motiivia eikä, sitä oliko ampujia useampi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179620#.U0uWuUBsNDQ





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019