TIISTAI 23.10.12


TIISTAI 23.10.12

1. USA:N presidentinvaalien viimeinen väittelytilaisuus pidettiin eilen illalla USA:n aikaa. Väittelyssä oli tarkoitus keskittyä ulkopolitiikkaan ja maan talouden tilaan. Tilaisuutta seuraavien analyytikkojen mukaan Romney pyrki käyttäytymään tasapainoisen ja osaavan johtajan tavoin, joka oli tehnyt kotitehtävänsä. Obama puolestaan näykki Romney kuin pahainen rakkikoira keskeytellen Romneyn puheenvuoroja voidakseen sekoittaa hänen johdonmukaiset repliikkinsä, mutta pystymättä esittämään omia näkökantojaan, joita hänen olisi voinut kuvitella kehittelevän presidenttikautensa aikana, koska hänellä on ollut käytettävissään maailman ehkä laajimmat tiedustelutiedot ja analyysit. Tämä selittynee silläkin, etteivät häntä kiinnostaneet Valkoisessa Talossa pidetyt maan turvallisuutta koskevat informaatiotilaisuudet, vaan hän mieluummin vetäytyi lomalle tai golfradalle.

Molemmat keskustelijat vakuuttivat, ettei Iranin tule antaa kehittää ydinaseita. Romney jopa esitti, että jo kyky sellaisen kehittämiseen on estettävä Iranilta.
Molemmat vakuuttivat tukevansa Israelia, ja Romney vakuutti USA:n puolustavan juutalais-valtiota, jos sitä vastaan hyökätään. Obama kielsi median parissa liikkuneet huhut Obaman ja Khamenein edustajien välisistä keskusteluista Dohassa Qatarissa sanoen Iranin olevan entistäkin eristetympi. Molemmat sanoivat tukevansa Iranin vastaisia sanktioita, mutta Romney sanoi, että niitä tulee entisestään kiristää.

Romney hyökkäsi Obaman Lähi Idän politiikkaa vastaan, joka demokratian levittämisen ja pakottamisen yhteydessä on avustanut ääriaineksia valtaan entisten diktaattorien kaaduttua useimmiten USA:n salaisella tuella, Obaman omaksuman ”taustalta johtavan” petiaatteen mukaan. Romney totesi Obaman aloittaneen muslimien nuolemisen jo ennen valitsemistaan virkaansa ja jatkaneen sitä näkyvämmin, minkä katastrofaalisista seurauksista yksi on Benghazin onneton murhenäytelmä, jossa USA:n lähettiläs Chris Stevens ja kolme muuta amerikkalaista murhattiin olosuhteissa, jotka muistuttavat järjestettyä teloitusta ilman riittäviä turvallisuusjärjestelyjä.

Romney antoi tunnustusta bin Ladenin ja muiden terrorijohtajien teloittamisesta, mutta totesi USA:n suurimman uhkan tulevan Iranin taholta. ”Emme me voi tappamalla selvittää tätä uhkaa, joka tulee terrorijärjestöjen taholta, vaan sitä varten tulee kehittää tarvittavan vahva ja toimintakykyinen puolustus- ja hyökkäysjärjestelmä ja –strategia auttaaksemme islamin merta vastustamaan ääriaineksia, jotka eivät ole perääntymässä. Nämä ryhmät toimivat nyt 10 – 12 maassa ja ne edustavat valtavaa uhkaa ystävillemme, maailmalle, USA:lle, minkä takia meidän tulee pystyä avustamaan tällaista äärisuuntausta.” Keskustelu siirtyi Venäjään, jota Romney pitää maana, jonka toimia tulee tarkoin ja tietyllä epäuskolla seurata. Hän heitti terävän nuolen Obamalle todeten, ettei hän ainakaan salaa lupaa myönteisempää politiikkaa Venäjää kohtaan, kun hänet on valittu, kuten Obama kuiskutteli Medvedeville.

Syyrian presidentin on mentävä, on molempien kanta, mutta Obama tähdensi, että sen täytyy tapahtua kansan tahdon mukaan ja USA:n tulee toimia neuvotellen liittolaistensa ja ennen kaikkea Israelin kanssa, jota asia kiinnostaa ennen muita, mihin Romney periaatteessa yhtyi todeten, että Syyria on Iranin ainoa liittolaisvaltio, ja siksi Syyrian asenteen tulee muuttua.
Obama ei sanonut katuvansa, että Mubarakin hallitus kaatui, koska se ei edustanut USA:n (tai Obaman) näkemyksen mukaista demokratiaa, kuten nykyinen Mursin johtama hallitus kuitenkin tähdentäen, että vähemmistöjen oikeuksia tulee kunnioittaa muutoksista huolimatta.
Tunnettu kolumnisti Charles Krauthammer totesi, että Romneyn esitys oli vakuuttavampi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161223#.UIYozWJHT-k

2. HATIKVA-PUOLUEEN puheenjohtaja Arie Eldad totesi puhuessaan Maoz asepalvelukseen valmistavan akatemian tilaisuudessa, että Jordanian tunnustaminen Palestiinan arabeille tarkoitettuna maan on tämän hetken järkevintä politiikkaa. Hän lähtee siitä, että Englannin tarkoituksena oli jakaa silloinen Syyria Palestiinan maa kahteen osaan, joista toinen muodostaa juutalaisten kotimaan ja toinen arabi-alueen. Koska arabeja oletettiin olevan enemmän kuin juutalaisia, Transjordanian alue määriteltiin moninkertaiseksi juutalaisten alueeseen verraten.

”JORDANIA on Palestiina kampanja on vaihtoehtoinen suunnitelma itsetuhoisen politiikan asemesta itsenäisen arabivaltion perustamiseksi Israelin maan sydänalueille, minkä nykyinen ja sitä edeltävät hallitukset ovat omaksuneet ja jota ne ovat pyrkineet toteuttamaan. Tämän tuhoisan politiikan suunnan muuttamiseksi tarvitsemme vankan poliittisen oikeistolaisen koaliittion Knessetiin”, Eldad laskelmoi. Hän totesi, että sellainen tarvittavan vahva painostus-ryhmä pystyisi taivuttamaan pääministeri Benyamin Netanyahun luopumaan ohjelmastaan arabivaltion perustamiseksi Juudeaan ja Samariaan.

ELDAD erosi National Union puolueesta ja liittyi Beit Hayehudi puolueeseen seuraavia vaaleja varten. Hän totesi, ettei sen kannatus yksin riitä taivuttamaan politiikan johtajia suuntaamaan päämääränsä järkevämmälle suunnalle, vaan se tarvitsee muitten puolueitten tukea. Hän sai seuraansa Michael Ben-Arin, joka tunnetaan jyrkän oikeistolaisesta tai kansallisesta politiikastaan. Hän ei näe liittoa NU:n kanssa järkevänä monista syistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161214#.UIY2HWJHT-k

3. ASIANTUNTIJAT ja diplomaatit myös arabimaissa ovat huolestuneet viimeisten tapahtumien valossa, että Jordanian turvallisuus on pahasti ja kasvavassa määrin uhattuna. Jordanian Muslimiveljeskunta sekä Egyptin salafi-puolueen sisarjärjestö Jordaniassa toimivat salaisesti hashemiitti-monarkian hallinnon järkyttämiseksi saadakseen maan yksinvaltaisen hallinnon muutetuksi perustuslailliseksi monarkiaksi ensi askeleena demokraattiseksi tasavallaksi Egyptin esimerkin mukaan.
Maanantaina kahdeksan hengen aseistettu joukko pyrki tunkeutumaan luvatta Syyriasta Jordaniaan joutuen tulitaisteluun Jordanian armeijan sotilaitten kanssa. Tulituksessa yksi sotilas haavoittui kuollen haavoihinsa, ja sotilaat sanovat pidättäneensä ryhmän jäsenet. Ryhmä kuului Takfiri-järjestöön, ja he olivat aseistautuneet Kalashnikov-kiväärein. Tämä Takfiri-järjestö käyttää itsemurhapommituksia laillisena keinona tavoitteittensa saavuttamiseksi.

JORDANIAN kulttuuriministeri Samih Maaytahin mukaan sotilaan surmaaminen oli ensimmäinen Syyrian mielenosoitusten alettua viime vuoden maaliskuussa. Tapaus Syyria rajalla tapahtui muutamia tunteja sen jälkeen, kun Jordania ilmoitti paljastaneensa 11 miehen terrorisolun, jonka tarkoituksena oli iskeä USA:n ja Israelin kohteisiin Jordaniassa. Artikkelin mukaan pidätetyn 11 miehen solu kuului Irakin al-Qaidaan, vaikka eilen kerrottiin, että viisi kuulu Salafisteihin. Pidätettyjen kuulusteluissa ilmeni, että he olivat käyneet Irakissa, jossa he olivat saaneet opastusta pommien käyttämisestä, kertoo Petra-news Jordaniassa.

SALAFISTIEN radikaali hengellinen johtaja Abu Muhammad al-Tahawi syytti viranomaisia keksityistä syistä voidakseen aloittaa salafistien pidätykset maassa. Salafistit ovat olleet rauhallisia, mutta viime maaliskuussa he liittyivät mielenosoituksiin Ammanissa esittäen vaatimuksia sharia-lain omaksumisesta Jordaniassa. Tahawi julkisti fatwan, jossa hän kehotti jordanialaisia osallistumaan Syyrian kapinallisten taisteluihin Assadia vastaan. Hän kertoi lauantaina, että 250 salafistia oli ylittänyt Syyrian rajan ja liittynyt kapinallisiin. Jordan Zad-news ilmoituksen mukaan jotkut heistä ovat johtavassa asemassa Damaskoksen, Daraan, Aleppon ja Iblidin taisteluissa. Tämän johdosta Jordania on tiivistänyt valvontaansa Syyrian rajalla estääkseen pyssymiehiä pääsemästä Jordaniaan. Hallitus on myös pidättänyt henkilöitä, jota ovat avustaneet Assadin armeijaa vastaan sotivia ryhmiä.

Viime viikolla Jordania pidätti kaksi al-Qaida Irakin johtajan Abu Musak al-Zarqawin serkkua, jonka USA:n sotilaat surmasivat Irakissa kesäkuussa 2006. Nämä kaksi ja kolmas mies pidätettiin heidän pyrkiessään palaamaan taisteluista Assadin sotilaita vastaan Syyriassa. Monet Jordanian jihadistit sanovat kuuluvansa Zarqawin kannattajiin, ja Muslimiveljeskunta julisti hänet marttyyriksi, mikä vihoitti Jordanian johtoa.
Taistelua Jordaniasta käydään pääosin piilossa maailman medialta, mutta tapahtuvat alkavat kuumeta tasolle, jolla niitä on mahdoton salata. Hamas on myös yksi Jordanian jihadisteista. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=288900

4. UUTISOTSIKOITA
-          PA:n johto tuntee syvää heitteillejättöä todetessaan, että jopa Qatarin emiiri vierailee Gazassa kutsumatta PA:n edustajaa tilaisuuteen. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kirjoitti avoimen kirjeen Gazan kansalle, jossa hän purkaa tunteitaan ja isänmaallisuuttaan. PA:n tiedotusvälineet ovat toistelleet kirjettä, jonka äänitti ja käänsi PMW. Kirje julkistettiin myös Facebookissa. Abbas julistaa siinä, että ennen 1967 sotaa Israeliin kuuluneet alueet ovat ”miehitettyä aluetta”, joka sekin tulee vapauttaa, joskin sen toteuttaminen vie aikaa. Hän valittaa sitä, etteivät palestiinalaiset ymmärrä, miten tärkeä hänen esityksensä YK:n yleiskokoukselle Palestiinan hyväksymiseksi ”super-tarkkailijaksi” on heidän asialleen. Kirje julkistettiin muutamia päiviä sen jälkeen, kun puolustusministeri Ehud Barak kävi Ammanissa tapaamassa Abbasia keskustellen suunnitelmastaan yksipuolisesta vetäytymisestä Juudeata ja Samariasta. Media unohti kertoa, oliko Barakille Netanyahun siunaus vai oliko hän sooloilemassa pääministerin selän takana, mistä hänet tunnetaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161227#.UIZMP2JHT-k
-          IDF:n sotilas haavoittui Gazan turva-aidan lähellä olosuhteissa, jotka ovat vielä epäselviä. Hänet vietiin helikopterilla Sorokan sairaalaan. Hän haavoittui joko kranaatin tai tienvarsipommin sirpaleista. IDF partioi aidan tuntumassa voidakseen estää terroristien soluttautumiset Israelin puolelle. Palestiinalaiset asentavat tienvarsipommejaan aidan vieressä kulkevan tien varteen laukaisten ne kauko-säätimellä tai ansoilla. IDF:n lausunnossa todetaan mahtipontisesti, ettei IDF hyväksy Israelin kansalaisia vastaan tehtyjä hyökkäyksiä ja vastaa niihin kovalla kädellä.  Tämän kaltaisia lausuntoja on annettu vuodesta toiseen, eikä niillä näytä olevan minkäänlaisia estäviä vaikutuksia, päinvastoin, ilman niitä seuraavia toimenpiteitä ne antavat kuvan lepsusta johdosta, joka pelkää kovempien otteiden käyttöä. Netanyahu omaksui kuitenkin uuden käytännön, jossa hyökkäyksiin vastataan välittömästi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161228#.UIZPnGJHT-k
-          Poliisi on aloittanut Shvut Rachel juutalaisyhteisöön toistuvasti tehdyt ratsiat, joissa poliisit usein Yassam erikoispoliisien saattamana brutaalisti pidättävät asukkaita lasten silmien alla. Yhteisö on rauhallinen ja elää omaa elämäänsä, mutta sieltä on lähtöisin arabien surmasta syytetty Yaacov Teitel, jonka vaimo Rivka pidätettiin myös. Asukkaat pyysivät apua hallituksen ministeriltä Yuli Edelsteinilta, joka maanantaina kävi yhteisössä kuulemassa heidän valituksiaan. Edelstein totesi, ettei ole oikein, että poliisit suorittavat syyttömien ihmisten pidätyksiä kohdellen heitä kuin jonkun Sisilian mafian jäseninä ja lupasi auttaa. Yhteisö sijaitsee Samariassa lähellä Shiloa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161225#.UIZRwmJHT-k
-          USA:n Federaation UJA ryhmät päättivät lahjoittaa 250 000 USD pohjoisessa sijaitsevan Safedin kaupungin saamiseksi YK:n tunnustamaksi maailman perinnekohteeksi. Safedin kaupunki sijaitsee Kinneretiltä Välimerelle johtajan tien varrella korkealla vuoristoalueella, josta on mahtavat näkymät rannikkoseudulle. Safed tunnetaan juutalaisen kabbalan tutkimuksistaan ja se on yksi juutalaisten pyhinä pitämistä kaupungeista Jerusalemin, Hebronin ja Tiberiaan rinnalla. Safedin kaupunginkeskusta-alueita ja julkisten rakennusten ehostaminen aloitetaan ensi vuonna sen imagon nostamiseksi ja yhteiskunnan palvelusten parantamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161193#.UIZT32JHT-k
-          Rankkasateet runtelivat Eilatin vuoristomaisemia aiheuttaen vahinkoa Hai-Bar Yotvatan luonnonpuistolle. Osa eläimistä jouduttiin pelastamaan, koska ne olivat vaarassa hukkua veteen. Vesisateet ovat siunauksia Israelissa, jossa pitkä ja kuiva kesäaika kohtelee kaltoin herkempiä luonnonkasveja ja puita mutta myös yksityisten puutarhoja, koska niiden kastelua on rajoitettu. Viimeisillään oleva kesäaika oli epätavallisen kuuma ja helteinen, mutta Kinneretin pinta on toista metriä ylempänä kuin vuosi sitten samaan aikaan. Sääprofeetat ennustavat tulevasta talvesta ja sadeajasta joulukuusta helmikuuhun normaalisateiseksi.


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021