TORSTAI 25.10.12


TORSTAI 25.10.12

1. ARVIOLTA 80:n Gazasta ammutun raketin ja kranaatin jälkeen Egyptin välittämä tulitauko Israelin ja Gazan terrorijärjestöjen välillä alkoi viime keskiyön paikkeilla. Israel ei periaatteessa neuvottele suoraan Hamasin tai muiden terrorijärjestöjen kanssa, siihen tarvitaan aina välittäjä, missä ominaisuudessa Egypti on toiminut usein ennenkin. IDF:n taholta todetaan, että tilannetta seurataan ja toimitaan sen mukaan, mutta se ei kuitenkaan lähetä koneitaan Gazan taivaalle eikä ammu tankkiensa tykeillä kohteita turvallisuusaidan takana. Hamasin kanssa tehdyt tulitaukosopimukset ovat poikkeuksetta kaatuneet siihen, että joku höyrypää ei kuitenkaan malta pidättää syyhyäviä sormiaan erossa liipaisimesta. Israelissa on meneillään vaalikausi, eikä silloin ole mukavaa alkaa sotimaan. Toiseksi USA:ssa presidentin vaalit lähenevät samoin kriittistä vaihettaan, ja sitäkin täytyy seurata.

ANALYYTIKOT miettivät, miten paljon Qatarin emiirin vierailu vaikutti Hamasin sotilassiiven Izza-din al-Qassam aktiivisuuteen osallistua tulitukseen. Emiiri Hatam bin-Khalifa al-Thani kuitenkin moitiskeli, ettei vastarintaa Israelin tuhoamiseksi oltu koordinoitu eikä luotu yhtenäistä taistelurintamaa, millä on voinut olla oma kiihottava vaikutuksensa osoittaa, että kyllä täältä pesee, vaikka ulkoa katsellen ei siltä näyttäisikään.
Israelin puolustusministeri Ehud Barak tyynnytteli israelilaisia sotakiihkoilijoita, ettei ole syytä rynnätä Gazan kaistalle ilmeisesti muistaen edellisistä kerroista, että siellä ammutaan ja voi joutua maalitauluksi. Tervettä itsesuojeluvaistoa puolustusministeriltä.
Juutalaiskoulut avattiin kuitenkin torstaiaamuna kahden päivän tauon jälkeen.
Kolme kanalassa työskennellyttä thaimaalaista oli haavoittunut raketin pudotessa kanalan keskelle, kaksi haavoittuneista vakavasti, kolmas lievemmin. Kolme israelilaista joutui sairaalahoitoon shokin vuoksi, mutta vahingot rakennuksia vastaan olivat melkoiset.

ETELÄISEN osan poliisin mukaan Laakiin alueelle putosi 32 rakettia, 28 rakettia alueen  keskiosalle. Yksi raketti putosi taloon Eshkolin alueella kaataen talon seinän ja aiheuttaen syvän kraaterin maahan. Talossa ollut nainen oli sekunteja aiemmin poistunut paikalta ehtiäkseen pommisuojaan.
HAMASIN aseellinen siipi Izza din al-Qassam ilmoitti osallistuneensa rakettien ampumiseen. Se julkisti videon raketin laukaisualustasta, joka pystyy ampumaan useita raketteja muutaman sekunnin välein.
Puolustusministeri Barak rauhoitteli tilannetta todeten, että seurataan tilannetta. Hän sanoi että IDF on surmannut 15 terroristia viimeisten viikkojen aikana. Hän kehui, että Iron Dome torjuntapatteristo on parantanut tilannetta IDF:n kannalta katsoen. Iron Dome-patteristoja jouduttiin irrottamaan yhteisharjoituksista USA:n kanssa ja siirtämään niitä Gazan rintamalle.

HAMASIN edustaja sanoi, että järjestö aikoo valittaa YK:hon Israelin aloittamasta hyökkäyksestä ja agressiivisuudesta Gazan rauhallista kansaa vastaan varoittaen seurauksista, ellei Israelin hyökkäyksiä saada loppumaan. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=289211

2. ISRAEL on selvitellyt Gazan kauppasaarron murtamista yrittäneen Estelle-aluksen kysymystä. Ensimmäiset 10 aktivistia karkotettiin tiistaina, keskiviikon aikana 15 lisää ja illalla tai yön aikana loput, joiden asiat on selvitetty. Kolme aluksessa ollutta aktivistia olivat israelilaisia, jotka pidätettiin ja lyhyen vankilareissun jälkeen asetettiin kotiarestiin odottamaan, miten heidän kanssaan tulee menetellä.

ISRAELIN merivoimien erikoisjoukkojen sotilaat saartoivat pienillä kumiveneillään Estellen 20. 10. 2012 varoittaen ensin alusta, että se lähestyy kiellettyä sotilasaluetta ja sen on muutettava suuntansa Ashdodin satamaan lastin purkamiseksi ja kuljettamiseksi Gazaan. Koska alus kieltäytyi tottelemasta määräyksiä, sotilaat nousivat alukseen aktivistien muodostaman vasta-rintaketjun läpi. Sotilaat myöntävät käyttäneensä Taser- lamauttimia aluksen valtauksen nopeuttamiseksi. Aktivisteille ja laivan miehistölle tarjottiin juotavaa ja ruokaa sekä heille suoritettiin terveystarkastus.
Alus oli ruotsalaisen omistuksessa mutta purjehti Suomen lipun alla. Alus ohjattiin Ashkelonin satamaan, jossa sen lasti purettiin kuljetettavaksi maanteitse Gazaan.  http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=289218

3. Egyptin presidentti Muhammad Mursi vakuutti eilen saarnaajien päivän tilaisuudessa, ettei hän voi katsella toimettomana sivusta, jos PA:n palestiinalaisia vastaan hyökätään, kuten valtion tukema uutistoimisto MENA raportoi. Hän selitti, että vallankumouksen jälkeen hän ei voi sallia palestiinalaisia piiritettävän - ilmeisesti viitaten cast lead operaatioon vuonna 2008-2009, jonka aikana edellinen presidentti Mubarak ei mitenkään puuttunut siihen.

MURSI vakuutti, että Egypti tulee antamaan PA:n palestiinalaisille ruoka- ja lääkintä-tarvikkeita lisäten, että palestiinalaiset ovat heille läheisiä (pivotal). Hän tyynnytteli tilannetta todeten, ettei tarkoitus ole kiihottaa sotaan, vaikka hän lupasikin, että Egypti tulee olemaan samassa juoksuhaudassa palestiinalaisten sukulaistensa kanssa hyökkääjiä vastaan. Mursi osoitti sanansa PA:n palestiinalaisille kuin olettaen, että Hamas ja Fatah ovat yhtä ja että molempia hallitsee Palestiinan Auktoriteetti, mikä ei vastaa todellisuutta.

PRESIDENTTI Mursin puheet ja lausunnot antavat hänestä varsin ristiriitaisen kuvan. Yhtäältä hän kutsuu presidentti Peresiä hyväksi ystäväkseen, toisaalta hän antaa hyväksymisensä äärisuuntaa edustavan saarnaajan vaatimuksille Israelin tuhoamiseksi, karkottamiseksi ja heidän repimisekseen kappaleiksi. Hänen hallituksensa työstää Israelin kanssa solmitun rauhan sopimuksen muuttamiseksi siten, ettei se rajoita Egyptin joukkojen määrää ja laatua Siinailla, ja varoittaa Israelia Egyptin vastaisista toimista. Israelin hallitus on pysytellyt hyvin rauhallisena antautumatta sanalliseen taistoon Egyptin uusien johtajien kanssa ehkä katsoakseen, mihin suuntaan sen politiikka muotoutuu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161313#.UIjgVWJHT-k

4. ISRAELIN arabit pitivät eilen myötätuntotilaisuuden Syyrian presidentti Bashar Assadille. Tilaisuutta johtivat kansaedustaja Said Nafa ja entinen kansanedustaja Issam Mahoul (Hadash) . He sanoivat median edustajille, että Assad on joutunut ulkomaisen salaliiton uhriksi, jota johtaa USA, joka myös rahoittaa kapinallisia ja toimitte heille aseita.
Molemmat katsoivat, että ne jotka vastustavat Assadia, ovat syypäitä väkivaltaan Syyriassa, ja saavat koko maan vajoamaan mutaan.
Kansanedustajat ja tunnetut johtohenkilöt puhuivat muutaman sadan hengen kuulijakunnalle, jotka olivat tuoneet mukanaan Syyrian lippuja ja Assadia tukevia iskulauseita. Puhujakoroke on verhottu suurella Syyrian lipulla.
Kansanedustaja Said Nafa syytti Yhdysvaltoja, joka rahoittaa kapinallisia ja toimittaa heille aseita. Hän kehotti Syyrian armeijaa pysymään lujana ja vastustaa noita, jotka haluavat saattaa maan sekasortoon.
”Bashar Assad tuki meidän asiaamme, ja nyt on meidän vuoromme tukea häntä”.

5. Sudanissa viime yön aikana asetehtaassa syttynyt valtava tulipalo tuhosi osan tehdasrakennuksista, ja palon aikana nähtiin useiden ammusten ja rakettien räjähtävän. Dekbafilen mukaan tehtaassa valmistettiin Iranille Shahab ohjuksia.
Sudan syyttää Israelia, että sen koneet tekivät ilmaiskuja rakennuksia vastaan sytyttäen ne tuleen ja surmaten kaksi ihmistä. Israel ei ole reagoinut syytöksiin mitenkään.

Sudanin edustaja YK:ssa Daffa-Alla Elhag Ali Osman esitti syytöksen YK:ssa, että neljä israelilaista konetta iski ohjuksillaan tehdasrakennuksiin räikeänä loukkauksena rauhaa ja turvallisuutta vastaan vaarantaen tasapainon koko alueella. Osman väitti edelleen, että Sudan on tietoinen Israelin toimineen välikätenä Darfurin konfliktissa, jossa 300 000 ihmistä on menehtynyt. ”Israel antoi aseita Darfurin kapinallisille”, hän väitti.
DF kertoo, että neljä IAF:n konetta tunkeutui Sudanin ilmatilaan ja pommitti ohjuksillaan Khartoumin lähellä sijaitsevaa Yarmouk sotilaskompleksia heti puolen yön jälkeen. Tehdas valmisti lisenssillä Iranin Shehab-ohjuksia, lännen asiantuntilain mukaan Iranin varaosiksi. IAF:n koneet joutuivat lentämään 1700 – 1800 km, ja tankkaamaan ilmassa. Artikkelissa arvioidaan, että pommituksella vähennettiin Iranin vastatoimia, jos Iraniin hyökätään. http://www.debka.com/article/22469/The-bombed-Sudanese-factory-produced-Iranian-Shehab-missiles

6. UUTISOTSIKOITA
 -     Israelin YK:n lähettiläs Ron Prosor puhui YK:n turvallisuusneuvostossa ja esitti vaatimuksen, että YK:n tulee puuttua Gazan tilanteeseen todeten, että yli 80 rakettia ja kranaattia ammuttiin sieltä Israelin siviilikohteita vastaan, mitä ei voi pitää hyväksyttävänä eikä sivuuttaa olan-kohautuksella. Hän varoitti, että YK :n hiljaisuus tässä kysymyksessä katsotaan terrorijärjestöjen taholla hyväksymiseksi, mikä rohkaisee niitä tehostamaan iskujaan. Prosor sanoi, että YK:n turvallisuusneuvosto nukkui edellisen vuosikymmenen aikana Gazasta ammutun yli 12 000:n raketin ja kranaatin yli reagoimatta mitenkään. http://www.timesofisrael.com/silence-on-gaza-rockets-gives-terror-a-green-light-israeli-envoy-warns-un/
-          Ensimmäinen hauraan tulitauon rikkonut kranaatti ammuttiin Gazasta Eshkolin alueelle torstaiaamuna. Se ei aiheuttanut vahinkoa ihmisille tai rakennuksille. Puolustusministerin edustaja Amos Gilad vakuutti, ettei heillä ole tietoa Egyptin ilmoittamasta tulitaukosopimuksesta. Hän selitti, ettei Egyptin tarvitse vakuuttaa heille tulitauosta, sillä terrorismi on heille yhteinen vihollinen, jota vastaan Egyptin armeija taistelee kynsin ja hampain etenkin Siinailla. Osa Hamasin edustajista haluaa rauhantilan jatkuvan ainakin Eid al-Adhan kolmipäiväisten juhlien yli. http://www.timesofisrael.com/mortar-shell-explodes-in-eshkol-region-breaking-fragile-truce/
-          Sudanin pääkaupungissa Khartoumissa satoja ihmisiä valui kaduille osoittaakseen mieltään Israelia vastaan hallituksen ilmoitettua, että IAF oli asetehtaan pommitusten takana. Iskulauseissa luki tutun tuntuisia vaatimuksia ”Kuolema Israelille”, ja ”Israel tulee poistaa maailman kartalta”. http://www.timesofisrael.com/after-bombing-hundreds-in-khartoum-rally-against-israel/
-          USA:n presidentti Obama allekirjoitti sopimuksen, jolla USA:n antamia lainatakuita Israelille jatketaan vuoteen 2016 saakka. Tämä antaa Israelille mahdollisuuden saada lainaa eri tahoilta edullisemmalla korolla. Päätöksen perusteluissa todetaan, että USA:n edun mukaista on tukea Israelin talouden vakautta ja kasvua. http://www.timesofisrael.com/us-extends-loan-guarantees-to-israel-for-another-four-years/
-          Israelissa Project Ray on kehittänyt uudenlaisen älypuhelimen, joka reagoi sekä ääneen että kosketukseen. Sen avulla sokeat tai huononäköiset pystyvät valitsemaan erilaisia toimintoja kuten kirjanlukemista tai musiikkia. Tähän saakka noita ohjaavat laitteet ovat olleet erillisiä ja hyvin kalliita. Tässä ne on pakattu yhteen käteen sopivaan laitteeseen. http://www.timesofisrael.com/new-israeli-developed-smartphone-will-help-the-blind-to-see/


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019