MAANANTAI 11.08.08
1. ”VENÄJÄ EI SALLI vihamielistä hallitusta naapurimaassa. Sen varmistamiseksi se käyttää asevoimiaan”, luonnehtii Venäjän asiantuntija Amnon Sella Herzlian tutkimus-keskuksesta Georgian ja Venäjän välille syntynyttä konfliktia. Hän lisää, että Georgian presidentti Saakasvili on nuori ja kokematon kansainvälisissä asioissa, joka ei aina harkitse tarpeeksi ennen päätöksiään. Hän lähetti Georgian joukot Etelä-Ossetiaan, koska siellä oli tapahtunut joitain väkivaltaisuuksia, mutta hän ei huomioinut Venäjän vain odottavan tilaisuutta voidakseen levittää vaikutusvaltaansa tähän entiseen NL:n osavaltioon. Venäjän intresseissä painoivat öljytoimitusten valvonnan ohella Naton laajentumishankkeet Venäjän naapurimaihin sekä USA:n suunnitelmat ohjustentorjunta-asemien rakentamiseksi Itä-Euroopan maihin. Israel toivoi saavansa öljyä Georgian kautta kulkevasta putkesta.
VENÄJÄN asevoimien suhteettoman suuri käyttö Georgian 18 000 miehen armeijaa vastaan osoittaa, mitkä sen todelliset päämäärät ovat. Se toi Georgian rajoille Ossetiassa 100 000 sotilasta ja panssarivoimia, pommittaa paitsi Ossetian kaupunkeja, myös Tbilisiä, Georgian pääkaupunkia ja sen kansanvälistä lentokenttää, saartaa Georgian meriyhteydet, lähettää 10 000 sotilasta sekä maalta että mereltä Abkhaziaan, jota se käytännössä miehittää. Venäjän hävittäjät pommittivat myös Gorin kaupunkia Ossetiassa, jossa syntyi Iosif Ljukashvili, paremmin tunnettu nimellä Josef Stalin, NL:n pitkäaikainen itsevaltias.
GEORGIA tarjosi aselepoa, minkä Putin hylkäsi suoralta kädeltä. Venäjä haluaa Saakashvilin eroa, uutta presidenttiä ja Venäjälle ystävällisen hallituksen muodostamista, mikä lienee sen ehtona taistelujen lopettamiseksi ja neuvottelujen aloittamiseksi. Joku vertaa tilannetta Kosovoon, jolle länsivallat halusivat itsenäisyyttä vastoin Venäjän toiveita, minkä se nyt kostaa Georgiassa. Suomalaiset voisivat ehkä paremmin mieltää tilanteen vertaamalla Etelä-Ossetia Karjalaan ja Abkhaziaa Petsamoon, jotka Venäjä kahmaisi riistäen samalla pieniä paloja keskiruumiista Kainuun tienoilta. Olisi syytä miettiä kappaleen ensimmäistä lausetta.JP
2. GEORGIA etsii kansainvälistä tukea sen maahan hyökännyttä vihollista vastaan. Se muistuttaa länsivaltoja, että sen joukkoja palveli Irakissa taistelemassa niiden mukana, nyt olisi aika vastapalveluksiin sen tarvitessa apua omassa ongelmassaan.
Bush esitti voimakkaita vastalauseita Venäjän käyttämää kohtuutonta väkivaltaa vastaan ja Euroopan maat ovat vaatineet taistelujen lopettamista ja keskustelujen aloittamista. Georgia pyysi jopa Israelin apua Venäjän painostamiseksi keskusteluihin. Diplomaattiset aloitteet etenevät kuitenkin hitaasti, minkä aikana maata tuhotaan ja ihmisiä, valtaosa heistä siviilejä, kuolee ja haavoittuu. Georgia on pieni 4.5 miljoonan asukkaan maa ja lähes avuton mahtavan Venäjän miljoona-armeijoiden maa-, meri- ja ilmavoimia vastaan.
ISRAELIN ulkoministeriö on ollut jatkuvassa yhteydessä Venäjän diplomaattien kanssa tilanteen seuraamiseksi. He vakuuttavat journalisteille, ettei maitten välisissä suhteissa ole keskinäisiä jännitteitä. Israel myi Georgialle aseita 300 – 500 miljoonan USD arvosta, ja muutti jo kuukausia sitten aseitten laadun puolustuksellisiksi Venäjän vastalauseitten johdosta. Taistelujen alettua Israel lopetti asetoimitukset Georgiaan kokonaan. Lisäksi Israel lienee investoinut Georgiaan miljardin USD arvosta, mm. lentokoneteollisuuden uusimiseen, joka myös joutui Venäjän pommitusten kohteeksi. Israelin ulkoministeriö julkaisi lausunnon, jossa se toteaa Georgian alueellisen itsenäisyyden. (JP)
3. UHKAAVA TILANNE Gazan ja Egyptin välisellä rajalla helpottui lopulta itsestään ja rauhallisesti, vaikka satoja mieltään osoittavia gazalaisia kerääntyi Rafahin terminaalin edustalle vaatien terminaalin avaamista ja pääsyä Egyptin puolelle. Egypti lähetti alueelle 700 mellakkapoliisia ja rajavartijaa kaiken varalta, ettei toistuisi väkivaltainen murtautuminen muurin läpi. Hamasin turvallisuusjoukot valvoivat järjestyksen säilymistä automaattiaseineen.
Tilaisuudessa puhui Palestiinan lakiasäätävän neuvoston vara-puhemies Ahmed Bahr, joka muistutti presidentti Hosni Mubarakia lupauksestaan, ettei hän anna gazalaisten nähdä nälkää. Hän myös kritisoi sitä, ettei Egypti avaa Rafahin terminaalia salliakseen Hamasin parlamenttiryhmän vierailla useissa arabimaissa, joihin heidät on kutsuttu.
Hän muistutti myös, että lukuisia sairaalahoitoa tai leikkausta odottavia potilaita kuolee, koska he eivät pääse hoitoon ajoissa.
Hamasin edustaja Fawzi Barhoum sanoi, että mielenosoitus oli tarkoitettu muistuttamaan, ettei ole syytä jatkaa Gazan saartoa, ja että kieltäytymällä avaamasta Rafahia terminaalia Egypti on osallinen Gazan saartotoimissa. (JP)
4. KANSAINVÄLISESTIKIN tunnettu palestiinalainen runoilija Muhammad Darwish kuoli sunnuntaina 67-vuoden ikäisenä. Hän sai massiivisen sydäninfarktin, ja kuoli leikkaus-yrityksistä huolimatta Houstonin sairaalassa. Hän syntyi Israelin itsenäisyyssodassa tuhoutuneessa Birwehin kylässä lähellä Haifaa. Hän liittyi kommunistiseen puolueeseen yläkoulun jälkeen ja alkoi kirjoittaa runoja vasemmistolehtiin.
DARWISH muutti 1970-luvulla Neuvostoliittoon opiskelemaan, mistä hän muutti Egyptiin ja Libanoniin. Hän liittyi PLO:n jäseneksi, mutta erosi siitä 1993 vastalauseeksi Oslon sopimuksille. Hän muutti Ramallahiin 1996.
Hänen runojaan on käännetty yli 20:lle kielelle. Hän oli suosittu myös Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien palestiinalaisten parissa. Israelissa on herätetty kysymys, pitäisikö hänen tuotantoaan opettaa israelilaisissa kouluissa, mitä vasemmisto suosittelee.
Mahmoud Darwish haudataan Ramallahin kulttuuritalon viereen. (JP)
5. PA:N PÄÄNEUVOTTELIJA Ahmed Qureia kertoi JP:n Reutersin välittämän uutisen mukaan Fatahin uskollisille jäsenille sunnuntaina suljettujen ovien takana, että jos tai koska näyttää siltä, ettei Israel voi hyväksyä palestiinalaisten vaatimuksia vetäytyä ennen 1967 sotaa edeltäneille aselepolinjoille, PA:n tulee aloittaa toimet yhden valtion perustamiseksi kahta kansaa varten. Tämä tarkoittaisi sitä, että PA luopuu oman valtion perustamisesta. ISRAELIN JOHDON kannan mukaan, jota Olmert ja Livni edustavat puhtaimmillaan, Israelin säilyminen juutalaisenemmistöisenä valtiona edellyttää kansojen erottamista kahdeksi valtioksi. He katsovat, että palestiinalaisten suuresta syntyvyydestä johtuen Israel muuttuisi muutamassa vuosikymmenessä palestiinalaisenemmistöiseksi.
TOISET VÄESTÖTIETEILIJÄT ovat kiistäneet tämän viitaten siihen, ettei tilanne ole radikaalisti muuttunut palestiinalaisten eduksi viime vuosikymmenen aikana, koska syntyvyysluvut ovat tasoittuneet ja palestiinalaiset muuttavat suurin joukoin ulkomaille. Toiseksi he viittaavat siihen, että palestiinalaisten todellista lukumäärää on tietoisesti liioiteltu ilman luotettavaa väestönlaskentaa. Suuremman ongelman muodostaa pakolaisleireissä eri maissa asuvat palestiinalaiset. Heidän muuttamisensa yhteisvaltioon muuttaisi tilanteen ratkaisevasti.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tapasivat viime viikolla, mutta keskusteluissa ei edetty ollenkaan. Olmert lupasi vapauttaa 150 palestiinalaisvankia ”hyvän tahdon eleenä” Abbasille, kuten sanonta kuuluu.
Qureia totesi puhuessaan Fatahin jäsenille, että keskustelut Livnin kanssa eivät ole edistyneet juuri ollenkaan, vaan ne ovat juuttuneet paikoilleen.
Rauhankeskustelujen jumiutuminen johtunee pääosin siitä, että palestiinalaisten vaatimukset eivät ole käytännöllisiä. Israel ei missään tapauksessa voi vetää rajalinjojaan lähelle maan suurimpia väestökeskittymiä Välimeren ranta-alueilla, eikä myöskään voi luovuttaa Jordanjoen laaksoa kokonaan PA:n hallintaan. Toisia kiistakysymyksiä ovat Jerusalemin asema, Temppelivuori, palestiinalaispakolaiset, vesivarat ja ehkä vaikeimpana nykyisessä tilanteessa Gazan asema. Jos se liitetään osaksi Palestiinan valtiota, miten Hamas integroidaan PA:n ja PLO:n kanssa, ja miten sen alue yhdistetään Länsirantaan. (Ynetnews)
6. UUTISOTSIKOITA
- Kansallinen Uskontopuolue (NRP) ja kansallinen Unioni (NU) harkitsevat mahdollisuuksia hajottaa nykyiset kansallispuolueet ja perustaa uusi yhteinen puolue, joka edustaisi mahdollisimman laajasti oikeisto-keskusta kansalaisia. Hankkeen kiireellisyyttä lisää enneaikaisten vaalien mahdollisuuden kasvaminen. Hankkeen puuhamiehet Uri Ariel (NU) ja Zevulun Orlev (NRP) sanovat, että hanke on periaatteessa jo sovittu, mutta että paljon keskusteluja tarvitaan ennen lopullisia päätöksiä. Ennenaikaisten vaalien mahdollisuutta lisää Shasin vaatimus lapsilisien korottamisesta, mihin talousministeri Roni Bar-On ei voi suostua. (JP)
- Jerusalemin Gilon lähiön 18 taksinkuljettajaa sanovat, että jos yhtiö, jossa he työskentelevät, myydään arabille, he eroavat. Yhtiön omistaja Avi Gabai sanoo, että ostaja on Israelin arabi ja Israelin kansalainen, joten ei siinä pitäisi olla mitään ongelmia. Taksinkuljettajat ovat ei mieltä. (INN)
- Hamas on vahvistanut otettaan Gazan kaupungissa rakentamalla sinne uuden tukikohdan, mikä vahvistanee Hamasin vaatimuksia Gilad Shalitin vapauttamis-keskusteluissa, arvelevat IDF:n upseerit. (INN)
- Taisteltu Kadiman puheenjohtajuudesta jatkuu. Molemmat pääehdokkaat Livni ja Mofaz syyttävät ulkopuolisia sekaantumisesta taisteluun. Viimeksi Labourin puheenjohtaja Ehud Barak arvioi, ettei Livnin valinta Kadiman johtoon ja mahdollisesti pääministeriksi olisi hyvä valinta. (JP)
- USA:lla on 40 taistelulaivaa Persianlahdella, mukana sukellusveneitä, joissa on ydinasein varustettuja ohjuksia. (Debkafile)
1. ”VENÄJÄ EI SALLI vihamielistä hallitusta naapurimaassa. Sen varmistamiseksi se käyttää asevoimiaan”, luonnehtii Venäjän asiantuntija Amnon Sella Herzlian tutkimus-keskuksesta Georgian ja Venäjän välille syntynyttä konfliktia. Hän lisää, että Georgian presidentti Saakasvili on nuori ja kokematon kansainvälisissä asioissa, joka ei aina harkitse tarpeeksi ennen päätöksiään. Hän lähetti Georgian joukot Etelä-Ossetiaan, koska siellä oli tapahtunut joitain väkivaltaisuuksia, mutta hän ei huomioinut Venäjän vain odottavan tilaisuutta voidakseen levittää vaikutusvaltaansa tähän entiseen NL:n osavaltioon. Venäjän intresseissä painoivat öljytoimitusten valvonnan ohella Naton laajentumishankkeet Venäjän naapurimaihin sekä USA:n suunnitelmat ohjustentorjunta-asemien rakentamiseksi Itä-Euroopan maihin. Israel toivoi saavansa öljyä Georgian kautta kulkevasta putkesta.
VENÄJÄN asevoimien suhteettoman suuri käyttö Georgian 18 000 miehen armeijaa vastaan osoittaa, mitkä sen todelliset päämäärät ovat. Se toi Georgian rajoille Ossetiassa 100 000 sotilasta ja panssarivoimia, pommittaa paitsi Ossetian kaupunkeja, myös Tbilisiä, Georgian pääkaupunkia ja sen kansanvälistä lentokenttää, saartaa Georgian meriyhteydet, lähettää 10 000 sotilasta sekä maalta että mereltä Abkhaziaan, jota se käytännössä miehittää. Venäjän hävittäjät pommittivat myös Gorin kaupunkia Ossetiassa, jossa syntyi Iosif Ljukashvili, paremmin tunnettu nimellä Josef Stalin, NL:n pitkäaikainen itsevaltias.
GEORGIA tarjosi aselepoa, minkä Putin hylkäsi suoralta kädeltä. Venäjä haluaa Saakashvilin eroa, uutta presidenttiä ja Venäjälle ystävällisen hallituksen muodostamista, mikä lienee sen ehtona taistelujen lopettamiseksi ja neuvottelujen aloittamiseksi. Joku vertaa tilannetta Kosovoon, jolle länsivallat halusivat itsenäisyyttä vastoin Venäjän toiveita, minkä se nyt kostaa Georgiassa. Suomalaiset voisivat ehkä paremmin mieltää tilanteen vertaamalla Etelä-Ossetia Karjalaan ja Abkhaziaa Petsamoon, jotka Venäjä kahmaisi riistäen samalla pieniä paloja keskiruumiista Kainuun tienoilta. Olisi syytä miettiä kappaleen ensimmäistä lausetta.JP
2. GEORGIA etsii kansainvälistä tukea sen maahan hyökännyttä vihollista vastaan. Se muistuttaa länsivaltoja, että sen joukkoja palveli Irakissa taistelemassa niiden mukana, nyt olisi aika vastapalveluksiin sen tarvitessa apua omassa ongelmassaan.
Bush esitti voimakkaita vastalauseita Venäjän käyttämää kohtuutonta väkivaltaa vastaan ja Euroopan maat ovat vaatineet taistelujen lopettamista ja keskustelujen aloittamista. Georgia pyysi jopa Israelin apua Venäjän painostamiseksi keskusteluihin. Diplomaattiset aloitteet etenevät kuitenkin hitaasti, minkä aikana maata tuhotaan ja ihmisiä, valtaosa heistä siviilejä, kuolee ja haavoittuu. Georgia on pieni 4.5 miljoonan asukkaan maa ja lähes avuton mahtavan Venäjän miljoona-armeijoiden maa-, meri- ja ilmavoimia vastaan.
ISRAELIN ulkoministeriö on ollut jatkuvassa yhteydessä Venäjän diplomaattien kanssa tilanteen seuraamiseksi. He vakuuttavat journalisteille, ettei maitten välisissä suhteissa ole keskinäisiä jännitteitä. Israel myi Georgialle aseita 300 – 500 miljoonan USD arvosta, ja muutti jo kuukausia sitten aseitten laadun puolustuksellisiksi Venäjän vastalauseitten johdosta. Taistelujen alettua Israel lopetti asetoimitukset Georgiaan kokonaan. Lisäksi Israel lienee investoinut Georgiaan miljardin USD arvosta, mm. lentokoneteollisuuden uusimiseen, joka myös joutui Venäjän pommitusten kohteeksi. Israelin ulkoministeriö julkaisi lausunnon, jossa se toteaa Georgian alueellisen itsenäisyyden. (JP)
3. UHKAAVA TILANNE Gazan ja Egyptin välisellä rajalla helpottui lopulta itsestään ja rauhallisesti, vaikka satoja mieltään osoittavia gazalaisia kerääntyi Rafahin terminaalin edustalle vaatien terminaalin avaamista ja pääsyä Egyptin puolelle. Egypti lähetti alueelle 700 mellakkapoliisia ja rajavartijaa kaiken varalta, ettei toistuisi väkivaltainen murtautuminen muurin läpi. Hamasin turvallisuusjoukot valvoivat järjestyksen säilymistä automaattiaseineen.
Tilaisuudessa puhui Palestiinan lakiasäätävän neuvoston vara-puhemies Ahmed Bahr, joka muistutti presidentti Hosni Mubarakia lupauksestaan, ettei hän anna gazalaisten nähdä nälkää. Hän myös kritisoi sitä, ettei Egypti avaa Rafahin terminaalia salliakseen Hamasin parlamenttiryhmän vierailla useissa arabimaissa, joihin heidät on kutsuttu.
Hän muistutti myös, että lukuisia sairaalahoitoa tai leikkausta odottavia potilaita kuolee, koska he eivät pääse hoitoon ajoissa.
Hamasin edustaja Fawzi Barhoum sanoi, että mielenosoitus oli tarkoitettu muistuttamaan, ettei ole syytä jatkaa Gazan saartoa, ja että kieltäytymällä avaamasta Rafahia terminaalia Egypti on osallinen Gazan saartotoimissa. (JP)
4. KANSAINVÄLISESTIKIN tunnettu palestiinalainen runoilija Muhammad Darwish kuoli sunnuntaina 67-vuoden ikäisenä. Hän sai massiivisen sydäninfarktin, ja kuoli leikkaus-yrityksistä huolimatta Houstonin sairaalassa. Hän syntyi Israelin itsenäisyyssodassa tuhoutuneessa Birwehin kylässä lähellä Haifaa. Hän liittyi kommunistiseen puolueeseen yläkoulun jälkeen ja alkoi kirjoittaa runoja vasemmistolehtiin.
DARWISH muutti 1970-luvulla Neuvostoliittoon opiskelemaan, mistä hän muutti Egyptiin ja Libanoniin. Hän liittyi PLO:n jäseneksi, mutta erosi siitä 1993 vastalauseeksi Oslon sopimuksille. Hän muutti Ramallahiin 1996.
Hänen runojaan on käännetty yli 20:lle kielelle. Hän oli suosittu myös Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien palestiinalaisten parissa. Israelissa on herätetty kysymys, pitäisikö hänen tuotantoaan opettaa israelilaisissa kouluissa, mitä vasemmisto suosittelee.
Mahmoud Darwish haudataan Ramallahin kulttuuritalon viereen. (JP)
5. PA:N PÄÄNEUVOTTELIJA Ahmed Qureia kertoi JP:n Reutersin välittämän uutisen mukaan Fatahin uskollisille jäsenille sunnuntaina suljettujen ovien takana, että jos tai koska näyttää siltä, ettei Israel voi hyväksyä palestiinalaisten vaatimuksia vetäytyä ennen 1967 sotaa edeltäneille aselepolinjoille, PA:n tulee aloittaa toimet yhden valtion perustamiseksi kahta kansaa varten. Tämä tarkoittaisi sitä, että PA luopuu oman valtion perustamisesta. ISRAELIN JOHDON kannan mukaan, jota Olmert ja Livni edustavat puhtaimmillaan, Israelin säilyminen juutalaisenemmistöisenä valtiona edellyttää kansojen erottamista kahdeksi valtioksi. He katsovat, että palestiinalaisten suuresta syntyvyydestä johtuen Israel muuttuisi muutamassa vuosikymmenessä palestiinalaisenemmistöiseksi.
TOISET VÄESTÖTIETEILIJÄT ovat kiistäneet tämän viitaten siihen, ettei tilanne ole radikaalisti muuttunut palestiinalaisten eduksi viime vuosikymmenen aikana, koska syntyvyysluvut ovat tasoittuneet ja palestiinalaiset muuttavat suurin joukoin ulkomaille. Toiseksi he viittaavat siihen, että palestiinalaisten todellista lukumäärää on tietoisesti liioiteltu ilman luotettavaa väestönlaskentaa. Suuremman ongelman muodostaa pakolaisleireissä eri maissa asuvat palestiinalaiset. Heidän muuttamisensa yhteisvaltioon muuttaisi tilanteen ratkaisevasti.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tapasivat viime viikolla, mutta keskusteluissa ei edetty ollenkaan. Olmert lupasi vapauttaa 150 palestiinalaisvankia ”hyvän tahdon eleenä” Abbasille, kuten sanonta kuuluu.
Qureia totesi puhuessaan Fatahin jäsenille, että keskustelut Livnin kanssa eivät ole edistyneet juuri ollenkaan, vaan ne ovat juuttuneet paikoilleen.
Rauhankeskustelujen jumiutuminen johtunee pääosin siitä, että palestiinalaisten vaatimukset eivät ole käytännöllisiä. Israel ei missään tapauksessa voi vetää rajalinjojaan lähelle maan suurimpia väestökeskittymiä Välimeren ranta-alueilla, eikä myöskään voi luovuttaa Jordanjoen laaksoa kokonaan PA:n hallintaan. Toisia kiistakysymyksiä ovat Jerusalemin asema, Temppelivuori, palestiinalaispakolaiset, vesivarat ja ehkä vaikeimpana nykyisessä tilanteessa Gazan asema. Jos se liitetään osaksi Palestiinan valtiota, miten Hamas integroidaan PA:n ja PLO:n kanssa, ja miten sen alue yhdistetään Länsirantaan. (Ynetnews)
6. UUTISOTSIKOITA
- Kansallinen Uskontopuolue (NRP) ja kansallinen Unioni (NU) harkitsevat mahdollisuuksia hajottaa nykyiset kansallispuolueet ja perustaa uusi yhteinen puolue, joka edustaisi mahdollisimman laajasti oikeisto-keskusta kansalaisia. Hankkeen kiireellisyyttä lisää enneaikaisten vaalien mahdollisuuden kasvaminen. Hankkeen puuhamiehet Uri Ariel (NU) ja Zevulun Orlev (NRP) sanovat, että hanke on periaatteessa jo sovittu, mutta että paljon keskusteluja tarvitaan ennen lopullisia päätöksiä. Ennenaikaisten vaalien mahdollisuutta lisää Shasin vaatimus lapsilisien korottamisesta, mihin talousministeri Roni Bar-On ei voi suostua. (JP)
- Jerusalemin Gilon lähiön 18 taksinkuljettajaa sanovat, että jos yhtiö, jossa he työskentelevät, myydään arabille, he eroavat. Yhtiön omistaja Avi Gabai sanoo, että ostaja on Israelin arabi ja Israelin kansalainen, joten ei siinä pitäisi olla mitään ongelmia. Taksinkuljettajat ovat ei mieltä. (INN)
- Hamas on vahvistanut otettaan Gazan kaupungissa rakentamalla sinne uuden tukikohdan, mikä vahvistanee Hamasin vaatimuksia Gilad Shalitin vapauttamis-keskusteluissa, arvelevat IDF:n upseerit. (INN)
- Taisteltu Kadiman puheenjohtajuudesta jatkuu. Molemmat pääehdokkaat Livni ja Mofaz syyttävät ulkopuolisia sekaantumisesta taisteluun. Viimeksi Labourin puheenjohtaja Ehud Barak arvioi, ettei Livnin valinta Kadiman johtoon ja mahdollisesti pääministeriksi olisi hyvä valinta. (JP)
- USA:lla on 40 taistelulaivaa Persianlahdella, mukana sukellusveneitä, joissa on ydinasein varustettuja ohjuksia. (Debkafile)
Comments