Friday, August 15, 2008

PERJANTAI 15.08.08
1. GEORGIAN tilanne näyttää tällä hetkellä olevan melkoisen sekava johtuen suuressa määrin tietojen puutteellisuudesta tai ristiriitaisuudesta. USA:n ulkoministeri Gondoleezza Rice on tänään Tbilisissä Georgiassa saadakseen presidentti Saakashvilin allekirjoituksen USA:n laatimaan tulitaukosopimukseen, joka AP:n ja JP:n välittämien tietojen mukaan antaa Venäjälle lisää myönnytyksiä, mutta vahvistaa Georgian nykyiset rajat. Ranskan presidentti Nocolas Sarcozyn neuvottelema tulitauko on lopettanut suorat sotilasosastojen väliset taistelut, mutta se antoi Venäjän ”rauhanturvaajille” oikeuden toimia Etelä-Ossetian ja Abkhazian rajojen ulkopuolella. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi, ettei Ossetia ja Abkhazia eivät enää koskaan tule kuulumaan Georgiaan.
JÄNNITTYNEITÄ TILANTEITA on syntynyt Georgian poliisin pyrkiessä venäläisten piirittämiin ja ilmeisesti myös miehittämiin kaupunkeihin järjestyksen palauttamiseksi niihin, mutta heidät on käännytetty tylysti pois. Joissakin tapauksissa Venäjän armeijan mukana kulkevat ei-sotilaalliset aseistetut siviilit ovat ryöstelleet ja polttaneet paitsi georgialaisten koteja myös pyrkineet väkivalloin ryöstämään paikalle tulleita journalisteja ja valokuvaajia.
www.debka.com kertoo, että Venäjän armeijan tarkoituksena on muodostaa muutamien satojen metrien levyisiä puskurivyöhykkeitä Etelä-Ossetian ja Abkhazian rajalle Georgiaa vastaan. Näitä töitä tehdään kovalla kiireellä. Samalla Venäjän armeija on tuhonnut Georgian sotilastukikohtia mm. Gorin ja Potin satamakaupungin ympäristössä. Potissa Venäjän armeijan yksiköt ovat tuhonneet ainakin neljä georgialaista sotilasalusta. Venäjän ilmavoimien toiminta näyttää laantuneen. (JP)
2. GEORGIA on virallisesti tehnyt valituksen YK:n Haagissa sijaitsevalle kansainväliselle oikeudelle, että Venäjän suorittaa etnistä puhdistusta Etelä-Ossetiassa ja Abkhaziassa. Oikeus voi tällaisissa kiireellisissä tapauksissa tehdä nopeita päätöksiä, vaikka sen päätösten tekeminen yleensä kestää vaadittavien todisteiden keräämisen vuoksi vuosikausia.
Venäjä puolestaan tutkii Georgian väitettyä etnistä puhdistusta samoilla alueilla.
GEORGIAN viranomaisten mukaan lähes 100 000 georgialaista on joutunut pakenemaan kodeistaan taistelujen ja venäläisten joukkojen jaloista. Venäjä ilmoitti jo muutaman päivän kuluessa sodan alkamisesta, että yli 30 000 ihmistä pakeni Etelä-Ossetiasta Venäjälle.
3. GLOBALRESEARCH kertoo artikkeleissaan, että Georgian sota liittyy laajempiin kuvioihin, joitten taustalla on USA:n ja Israelin suunnittelemat sotilasoperaatiot Irania vastaan. Viittaan näihin artikkeleihin paneutumatta tarkemmin niiden antamiin näkökulmiin, jotka poikkeavat suuresti yleisestä käsityksestä, miksi Georgiassa soditaan. Artikkeliin, jonka osoitteen oheistan, liittyy kuvia ja karttoja alueista kuten myös Georgian kautta kulkevasta öljyjohdosta, ns. Baku-Ceyhan-johto (BTC), joka kuljettaa raakaöljyä Kaspianmeren maista Turkin kautta Ceyhan satamaan Välimeren rannalla. Sieltä Israel haluaa öljyjohtoa jatkettavaksi Ashkeloniin ja edelleen Israelin kautta kulkevaa johtoa pitkin Eilatiin.
Toinen Kaspianmeren maitten öljyä kuljettava johto kulkee Kaspianmeren pohjoispuolelta Atyrausta Venäjän kautta Novorossiyskiin Mustanmeren pohjoisrannalla, josta se voidaan kuljettaa joko laivoilla tai öljyjohtoa pitkin maailman markkinoille. http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=9788
Globalresearch kertoo edellä mainitussa artikkelissaan, että Georgia on osallistunut läheisesti Naton ja USA:n sotilasharjoituksiin (Guam-sopimus) ja se on saanut runsaasti aseistusta sekä USA:sta että myös Israelista. Lisäksi artikkeli kertoo, että amerikkalaiset ja Naton sotilasasiantuntijat ovat kouluttaneet Georgian pientä armeijaa. Artikkelissa kerrotaan, että Georgia lähetti joukkojaan Etelä-Ossetiaan USA:n toivomuksesta ja sen laatimien suunnitelmien mukaan saadakseen kehitetyksi kriisipesäkkeen alueelle valmisteluna iskuille Irania vastaan. Koska nämä aiheet ovat vielä kovasti jäsentymättömiä, jätän niiden lähemmän tarkastelun myöhempien raporttien varaan.
ISRAEL solmi yhteistoimintasopimuksen Georgian kanssa 1999, vain hetkeä ennen Naton sopimusta. Sen mukaisesti Israel on toimittanut aseita Georgialle kuten myös Azerbaijaniin, jonka kanssa Israelilla on hyvät suhteet. Israelilaisia sotilasasiantuntijoita on ollut Georgiassa kouluttamassa maan armeijaa ja erikoisjoukkoja.
4. HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah sanoi Libanonin kakkossodan kaksivuotis- muistotilaisuudessa, että prikaatikenraali Gal Hirsch hävisi kaksi sotaa, ensin hän hävisi Libanonin sodan ja nyt toisen sodan Georgiassa. Hirsch toimi Galili-divisioonan komentajana Libanonin kakkossodan aikana ja erosi armeijan palveluksesta sen loputtua. Siviiliaikanaan toimi Georgian armeijan neuvonantajana sen rakentaessa eliittiosastoja ja uudelleen aseistamista. Hän on pitänyt Georgiassa lukuisia luentoja tiedustelutoiminnasta ja taisteluista rakennetussa ympäristössä.
NASRALLAH vinoili puheessaan, että luottaessaan israelilaisiin aseisiin ja neuvonantajiin se sai tuntuman, miksi Israel hävisi Libanonin kakkossodan. Hän myös sanoi Georgian tapauksen olevan varoitukseksi Yhdysvalloille, ettei se antautuisi vaarallisiin seikkailuihin.
HÄN väitti, että Israelin johtajat ovat keskittyneet Hizbullahin johtajien teloittamiseen, mutta sanoi, etteivät he pelkää eikä saa heitä perääntymään. Nasrallah ei juuri ole uskaltanut esiintyä julkisesti Libanonin kakkossodan alkamisesta lähtien, vaan asuu bunkkerissa.
NASRALLAH kertoi, että huhut kertovat jatkuvasti Hizbullahin aseistautumisesta ja siitä, onko se saanut hankittua ilmatorjunta-aseita, mutta ettei hän tunne mitään tarvetta paljastaa aseistuksensa määrää ja laatua. Hän kutsui tätä Hizbullahin voimaksi. Hän pilkkasi Israelin puolustusministeri Ehud Barakia, jonka hän sanoi paenneen 2000 Hizbullahin edessä, ja ihmetteli, mistä Israel kuvittelee saavansa sotilasjohtajia näiden epäonnistuneitten kenraalien tilalle, mihin kategoriaan hän laski myös IDF:n komentajan Gabi Ashkenazin.
Olmertista hän kertoi, että Olmert kuoli 2006 ja hänet haudataan poliittisesti syyskuussa.
NASRALLAH kiitteli Libanonin uutta hallitusta, jossa Hizbullahilla on ministereitä ja veto-oikeus, kuten myös Libanonin ja Syyrian suhteita, jotka presidentti Suleimanin Syyrian vierailun jälkeen nostettaneen diplomaattitasolle. (Ynetnews)
5. IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad lensi eilen iltapäivällä kaksipäiväiselle vierailulle Turkkiin Israelin toivomusten saattelemana, että Turkki peruuttaisi vierailun. Vierailu oli tarkoitettu viralliseksi, mutta koska maat eivät löytäneet yhteisymmärrystä suunnitellusta kaasujohdosta Iranista Turkkiin, sen tasoa laskettiin; sitä kutsutaan ”työvierailuksi”. Se on kuitenkin Ahmadinejadin ensimmäinen vierailu Turkissa tultuaan valtaan 2005. Mielenkiinnolla on seurattu, suostuuko Ahmadinejad laskemaan seppeleen Turkin uuden perustuslain laatijan Kemal Atatyrkin haudalle Ankarassa. Ei-uskonnollisena Ataturk ei ole muslimien suosiossa.
AHMADINEJAD antoi haastattelun Turkin NTV:lle sekä CNN:n Turkin kanavien kautta ennen Turkin matkaansa, jossa hän taas kerran muistutti Israelin tuhosta: ”Tämän hallituksen elämä on loppunut”. Islamilaisen Tasavallan uutistoimiston lähetyksen mukaan hän sanoi: ”Sionistisen hallituksen vastustamisesta on tullut maailmanlaajuinen aihe. Voidakseen pysyä hengissä sionistinen hallitus tarvitsee hyökkäystä ja miehitystä, mutta nykyisin sen täytyy rakentaa muureja ympärilleen säilyäkseen hengissä, ja tämä tarkoittaa sen tuhoutumista.”
ISRAEL esitti tyytymättömyytensä Ahmadinejadin Turkin vierailuun sekä Turkin johdolle että sen Israelin suurlähettiläälle, koska se samalla antaa laillisuuden leiman Iranin nykyjohdolle. Turkki puolustaa vierailua, koska Iran on sen rajanaapuri. Turkki ei vastusta Iranin ydinvoimasuunnitelmaa, jos se keskittyy vain sähkön tuotantoon. (JP)
6. AV-KUUN 9. päivänä (Tisha B´Av) uskonnollinen järjestö Maayanei Haeshua levitti laatimaansa lentolehtistä, jonka etusivulla oli suurikokoinen kuva Temppelivuoresta otettuna tasanteelta, jolta laskeudutaan alas Länsimuurin tasanteelle. Normaalikuvassa sitä hallitsee Kalliomoskeija kultaisine kupoleineen, mutta retusoidussa kuvassa moskeija ja kaikki muut muslimiuskonnon aiheet oli poistettu. Kuvaa seurasi teksti: ”Tisha B´Av aattona on syytä herättää vakava kysymys, pitäisikö meidän käyttää tilaisuutta hyväksemme ja nousta Temppelivuorelle, kun se nyt on tyhjä, ja rakentaa sille kaipaamamme Talo.” Ei liene vaikea arvata, ettei tämä miellyttänyt muslimipiirejä ja kaikkein vähiten Muslimijärjestön pohjoista osaa, joka pitää itseään al-Aksan puolustajana ja vartijana. Järjestön taholta esitettiin pelko, että lehtinen voi levitä kaikkiin synagogiin Israelissa ja saada aikaan voimakkaan reaktion Temppelivuorella olevien moskeijoitten tuhoamiseksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3582570,00.html
7. UUTISOTSIKOITA
- Likudin puheenjohtaja Binyamin Netanyahu on pyrkinyt saamaan yhteyksiä uskonnollisiin puolueisiin ja ennen muuta Shasiin, etteivät ne suostuisi Kadiman johtamaan uuteen hallitukseen Olmertin astuessa syrjään syyskuussa. Hän on muuten pystytellyt viisaasti syrjässä poliittisella kentällä riehuvista myrskyistä, jotka ovat vetäneet Labour-johtajan Ehud Barakin epämukaviin kiistoihin. (Ynetnews)
- Syyttäjän päätodistaja Moshe Talansky kieltäytyy tulemasta sovittuun risti-kuulusteluun, koska häntä varoitettiin siitä. Olmertin lakimiehet ovat vetäneet tästä johtopäätöksen, että syyttäjän todisteet Olmertin korruptiotapauksessa ovat hajoamassa. Syyttäjä sanoo, ettei tämä vaikuta syytteisiin. (JP)
- Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov peruutti sovitun Puolan vierailun vastalauseena sille, että Puola allekirjoitti ohjussopimuksen USA:n kanssa.
- Georgian sisäministeriön edustaja Shota Utiashvili valittaa, että Venäjä miehittää Goria antaen sen mukana kulkevien siviilien tuhota kaupunki.
- 80 % Georgian juutalaisista haluaa muuttaa Israeliin, mutta ei ihan vielä.
- PRC sanoo kehittäneensä raketin joka lentää Ashdodiin saakka.

No comments: