PERJANTAI 13.06.08
1. GAZAN TERRORISTIT ampuivat eilen arviolta 25 rakettia ja lähes 50 kranaattia Gazasta Israelin puolelle. Laaja alue Välimeren rannalta pitkälle etelään Gazan turva-aitaa seuraillen oli jatkuvan tulituksen kohteena. Ashkelonia kohti ammuttiin kolme Grad-rakettia, mutta ne eivät osuneet arkoihin kohteisiin, saaden kuitenkin yhden ihmisen shokkitilaan.
HAMAS lienee ollut useimpien kranaattien ja rakettien ampujana. Tarkkailijat otaksuvat, että Hamas halusi tällä osoittaa voimansa ennen mahdollista tulitaukosopimusta, joka tulee voimaan aikaisintaan ensi viikon puolivälin jälkeen.
SYYKSI tulitukseen Hamasin edustaja sanoo räjähdyksen Beit Lahiyan kaupungissa, joka tuhosi kokonaan Hamasin sotilaallisen siiven izza-din Qassam johtavan pommintekijän Mahmoud Hamoudan kaksikerroksisen asuintalon. Räjähdyksessä kuoli 7 ihmistä ja nelisenkymmentä haavoittui (tiedot ovat epätäsmällisiä). Hamas syyttää räjähdyksestä Israelia, vaikka se kieltää ehdottomasti osallisuutensa siihen. Todennäköisin syy oli ”työtapaturma” .
Hamasin sisäministeri Gazassa kertoo, että räjähdyksessä kuoli 4-vuotias Hamoudan serkku ja toinen murrosikäinen sukulainen, sekä sisäministeri Said Siyamin avustaja.
TURVALLISUUSLÄHTEET Israelissa otaksuvat, että tulituksen tarkoituksena oli tukea yrityksiä terrori-iskusta Native Ha´asharan kibbutsiin. Terroristi ajoivat räjähteillä lastatun puskutraktorin turva-aitaa kohti, mutta sotilaitten ampuessa sitä panssariohjuksin se pysähtyi ja siellä olleet miehet pakenivat paikalta. (JP, Haaretz)
2. PUOLUSTUSMINISTERIÖN edustaja kenraali Amos Gilad välitti Israelin viimeisen vastauksen Egyptin sovitteluesitykseen tulitauoksi Hamasin kanssa. Hamas tutkii sitä ja antanee vastauksensa ensi viikon alussa. Tulitauko voi siten tulla voimaan ensi viikon puolivälissä, jos molemmat osapuolet hyväksyvät sopimusluonnoksen.
OLMERTIN hallitus näytti vihreää valoa sopimukselle, vaikka tiettävästi ministerien enemmistö vastusti sitä. Hallituksen päätöksenteko on oudolla tavalla halvaantunut. Lieneekö syynä pelko Olmertin vastatoimista vai mikä, etteivät he uskalla tuoda esille omia mielipiteitään hallituksen kokouksessa. He puhuvat vastustuksestaan joko ennen hallituksen istuntoa tai vasta sen jälkeen, mikä entisestään sekoittaa tilannetta. Hallituksen kahdestatoista äänestysoikeuden omaavista 11 vastusti tulitaukoa ennen istuntoa; kuusi heistä puolusti sopimusta, neljä pidättyi äänestämästä. Yksi pelkureista oli Shasin puheenjohtaja Eli Yishai, joka istunnon jälkeen sanoi tuntevansa olonsa rauhattomaksi.(Ynet)
3. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert on se loppuun kulunut kaakki, jota Labourin puheenjohtaja Ehud Barak yrittää saada liikkeelle. Mutta tuo liikarasittunut kaakki ei suostu millään antamaan Barakin vaatimaa Kadima-puolueen puheenjohtajavaalien päivämäärää, jonka Barak sanoo välttämättä tarvitsevansa. Piiskana Barak käyttää uhkauksia, että jos Olmert ei pian osoita elon merkkiä, Labour äänestää opposition mukana lakiesitystä Knessetin hajottamiseksi ja uusien vaalien pitämiseksi marraskuussa tänä vuonna.
BARAKIN vaatimuksena ja toiveena on, että Kadima äänestää Olmertin pois puheenjohtajan paikalta ja samalla pudottaa hänet pääministerin pallilta. Barak haluaa kiihkeästi itse päästä pääministeriksi, mutta tilapäisesti Tzipi Livnikin käy. Vaalit eivät ole Barakin toivelistalla, sillä Labourin kansansuosio ei ole korkea eivätkä gallupit osoita tilanteen paranemista. (JP)
4. HAMAS SYYTTÄÄ Israelia, että se epärealistisilla vaatimuksillaan estää tulitauon saamiseksi aikaan Gazan kaistalla. Palestiinalaislähteet kuitenkin kertovat, että todellisemmat syyt ovat keskinäiset kiistelyt ja valtataistelut sekä palestiinalaisryhmien välillä että arabimaitten kesken. Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh haluaisi tulitauon nopeasti voidakseen aloittaa voimaperäisen instituutioiden ja laitosten rakentamisen ja vahvistamisen Gazassa. Hänen kanssaan ovat eri mieltä Mahmoud Zahar ja Said Siam Gazassa sekä Khaled Mashaal Damaskoksessa, jotka ajavat kovaa linjaa. Haniyeh haluaa, että Shalitin vapauttaminen liitetään osaksi tulitaukosopimusta, mitä nämä kolme vastustavat.
FATAHIN SISÄLLÄ käydään salaista mutta kiivasta valtataistelua. Fatahin nuori kaarti haluaa syrjäyttää Abbasin ja muut Arafatin mukana Tunisiasta tulleet johtajat. Mutta vallanjanoa esiintyy vanhan kaartinkin sisällä. Abbasin eroa vaaditaan yleisesti, ja hänen paikkaansa kärkkyvät Ahmed Qureia, Saeb Erekat ja Salaam Fayad. Nuoren kaartin vahvoina niminä esitetään Marwan Barghouti ja Mohammed Dahlan. Kukaan ei kuitenkaan ole osoittautunut karismaattiseksi johtajaksi, joka saisi kansan seuraamaan itseään.
5. KOLMANTENA tähän muslimien sisäiseen kahinointiin liittyy Egyptin Faraon Hosni Mubarakin pyrkimykset vahvistaa Egyptin asemaa johtavana arabi- ja muslimimaana. Tässä hän joutuu kilpailemaan sekä Turkin että Iranin kasvavaa vaikutusvaltaa vastaan. Mubarak haluaa kiihkeästi selvittää jonkin sekavan vyyhden, jollaiseksi sopisi Gazan tilanne, joka vahvistaisi hänen asemaansa muslimiveljien silmissä. Hosni Mubarakilla on toinen haave, hän haluaa poikansa Gamalin jatkavan Egyptin presidenttinä, mutta siihen hän tarvitsee USA:n tuen, missä Hamasin ja Israelin välinen tulitauko auttaisi sopivasti.
Turkin ja Iranin lisäksi Egyptin farao kilpailee Syyrian nuoren mutta nopeasti politiikan kiemurat oppivan salakavalan presidentti Bashar Assadin kanssa. Tämän vuoksi Mubarak jää pois Libyan järjestämästä kokouksesta, johon Assad osallistuu.
QATARIN vaikutus kyvykkäänä sovittelijana kasvoi Saudi Arabian kateellisten silmäilyjen alla huomattavasti sen pystyessä ratkaisemaan Libanonin sisäisen kriisin Dohassa, mikä nosti Hizbullahin Libanonin johtavaksi ryhmäksi ja vahvisti samalla Syyrian ja Iranin kuristavaa otetta Libanonin tulevaisuudesta. Saudit puolestaan ovat vihaisia Syyrialle siitä, että se alisti Libanonin uudelleen valtansa alle. (JP)
6. 68 % israelilaisista vastustaa tulitaukoa Hamasin kanssa, jos siihen ei sisälly
sopimusta Gilad Shalitin vapauttamiseksi. Tämä sisältyy Heprealaisen yliopiston Truman instituutin torstaina julkistamaan gallupiin. 30 % vastanneista tukee tulitaukoa ilman Shalitia.
Tiedustelu tehtiin toukokuun 27. ja kesäkuun 7. päivien välisenä aikana.
Tiedustelusta selviää, että Israelissa suhtaudutaan entistä epäluuloisemmin tulitauon auttavan Hamasia ryhmittymään ja aseistautumaan ja varustautumaan uutta väkivalta-aaltoa varten. Gallup tehtiin yhdessä Ramallahissa sijaitsevan Palestiinan ohjelma- ja tarkkailu- ja tutkimuskeskuksen kanssa. Sen suorittaman tutkimuksen mukaan 78 % palestiinalaisista tukee tukitaukoa, jos siihen sisältyy lupaus Palestiinan valtiosta Juudean ja Samarian alueille. Jos tätä lupausta ei sisälly sopimukseen, tuki pienenee 20 %. Toinen vaatimus palestiinalaisilla on Rafahin terminaalin avaaminen liikenteelle Gazasta Egyptiin.
69 % israelilaisista ja 66 % palestiinalaisista uskoo, että Palestiinan valtion perustaminen seuraavan viiden vuoden aikana tuskin toteutuu.
GOLANIN YLÄNGÖN luovuttamista Syyrialle vastustaa 67 % israelilaisista. Maaliskuussa luovutusta vastusti 56 %. Vastustus on selvästi noussut sen jälkeen, kun kansalle ilmoitettiin 21. toukokuuta keskustelujen alkaneen Syyrian kanssa luovutuksesta. (JP)
7. KIBBUTSIJÄRJESTÖT valmistautuvat mahdollisuuteen, että IDF lopulta aloittaa suuroperaation Gazan kaistalla, mikä väistämättä aiheuttaisi Gazan terrorijärjestöjen armottoman raketti- ja kranaattitulituksen rajan läheisyydessä olevia israelilaisia kaupunkeja ja maatalousyhteisöjä vastaan. Järjestöt saivat juuri valmiiksi evakuointisuunnitelman sellaisessa tapauksessa. Lukuisia linja-autoja on valmistettu kuljettamaan kaikki halukkaat pois sotatoimialueelta. Raja-alueella sijaitsee 24 kibbutsia, joitten arviolta 5000 työntekijää siirrettäisiin turvaan.
Myös kaupungit kuten Ashkelon (120 000 asukasta), Sderot (20 000 asukasta) sekä pienempi Netivotin kaupunki ovat rakettien kantomatkan sisällä. Mitä niiden asukkaille tehdään siinä tilanteessa, on vaikeampi ongelma.
Kibbutseilla on kuitenkin toinen ja kiireisempi ongelma. Terroristit ovat alkaneet enenevässä määrin tulittaa kranaateillaan ja tarkkuuskivääreillään kibbutsien pelloilla peltotöissä olevia työntekijöitä. Useita on haavoittunut näissä tilanteissa. Tämä aiheuttaa töitten jatkamisen mahdottomaksi, eikä IDF pysty löytämään siihen mitään ratkaisua pienillä töytäisyillä terroristien tukiasemiin Gazan puolella. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Ranskan presidentti Sarcozy kutsui Syyrian presidentin Assadin Pariisiin, koska tämä oli hänen mielestään suorittanut velvollisuutensa Libanonin asiassa. (Ynet)
- 75-vuotias juutalainen nainen Hanne Menashe pääsi 55 vuoden jälkeen toteuttamaan elinikäisen haaveensa päästä Israeliin Irakista. Hänen perheensä pakeni Irakista, mutta hänen naapurinsa kaappasi hänet, pakotti hänet kääntymään muslimiksi ja piti hänet vangittuna kotonaan kaikki nämä vuodet. Tämän miehen kuoltua nainen pääsi pakenemaan arabivaltion kautta Eurooppaan, jossa hän löysi Israelin suurlähetystön. Virkailijoitten oli aluksi vaikea uskoa hänen kertomustaan, mutta naisen kerrottua omaisistaan Israelista ja saatuaan vahvistuksen asialle nainen pääsi Israeliin lentävään koneeseen. Hanne Menashe oli 21-vupotias, kun hänet kaapattiin Irakissa.(Ynet)
- Oikeistolaiset puolueet suunnittelevat yhteistä liittoa ellei peräti yhdistymistä pystyäkseen paremmin taistelemaan Israelin maan säilyttämisen puolesta juutalaisten käsissä. Asian puuhamiehenä toimii Uri Ariel (NU/NRP). National Union puolueen alaosastot Moledet, Achi ja Tekumah ovat ainakin mukana NRP:n lisäksi. Toiveena on, että joskus jopa Likud liittyisi mukaan. (INN)
- Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh sanoi torstaina, että Ariel Sharonin vaipuminen vihanneksen tasolle on Allahin kosto siitä, että tämä antoi käskyn teloittaa Hamasin perustajan Ahmed Yassinin. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019