TORSTAI 12.06.08
1. POLIITIKOT ovat liian pelokkaita pystyäkseen tekemään tärkeitä päätöksiä, syyttävät Gazan rajan pinnassa asuvat juutalaiset. Samaa julistaa myös Hamasin edustajat Gazassa, mutta he käyttävät toisia perusteita: Israelin mahtava armeija pelkää tulla Gazan kaistalle, koska siitä tulee IDF:n sotilaitten hautausmaa, jos se yrittää toteuttaa johtajiensa uhkaukset.
OLMERTIN hallituksen ministerit lisäävät öljyä laineille antaen jokaisen raketti- ja kranaatti-iskun jälkeen uhkauksia pikaisesta ratkaisusta jatkuvaan tuleen tarkoittaen tällä, että IDF on keksinyt keinot tulen lopettamiseksi. Kun tätä on jatkunut kuukaudesta toiseen, kukaan ei enää ota näitä uhkauksia todesta. Niistä lasketaan leikkiä, jopa hallituksen sisällä. (JP)
2. SUURI OPERAATIO Gazan kaistalle pantiin jäihin, kertoo JP:n pääuutinen etusivulla kissankokoisin kirjaimin. Olmertin hallituksen ns. turvallisuuskabinetti käsitteli eilen tuntikaudet eri mahdollisuuksia Gazan tilanteen ratkaisemiseksi, ja totesi lopuksi, ettei mitään ratkaisua ole näköpiirissä. Barak lähettää Amos Giladin Kairoon keskustelemaan Egyptin neuvottelemasta tulitaukosopimuksesta Hamasin kanssa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että jos se tulee voimaan, se tapahtuu Hamasin ehdoilla. Israelin vaatimuksia ei ole saatu ujutettua sopimustekstiin eikä Hamas tunne tarvetta kompromissiin. Sopimuksen arvellaan tulevan voimaan viikon lopulla.
PUOLUSTUSMINISTERIÖN diplomaattis-turvallisuustoimiston johtaja kenraalimajuri Amos Gilad matkustaa avustajineen Kairoon tänään, jossa he kertovat egyptiläisille Olmertin hallituksen päätöksestä. JP:n uutisen mukaan eräs diplomaattinen virkailija sanoo Israelin vaativan sopimukseen ainakin seuraavat kohdat: Rakettitulen ja terrori-iskujen lopettaminen Gazasta Israeliin; Hamasin aseiden salakuljetuksen lopettaminen Siinailta Gazaan sekä Hamasin aseistautumisen lopettaminen; sopimuksen tulee koskea kaikkia terrorijärjestöjä Gazan kaistalla; IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamiseen tähtäävät toimet tulee aloittaa.
Virkailija selittää, että sopimuksen hiominen on vielä kesken. (JP)
3. TURVALLISUUSKABINETTI taipui pitkän keskustelun päätteeksi Ehud Barakin toivomaan tulitauon solmimiseen, joka tulisi voimaan vaiheittain.
Ensimmäisessä vaiheessa Hamas ja muut terrorijärjestöt lopettavat iskunsa Israeliin.
Toisessa vaiheessa useiden viikkojen kestäneen rauhallisen ajan jälkeen IDF poistaa Gazan kaistaa ympäröineen saartonsa ja aloittaa normaalit tavaratoimitukset Gazaan.
Kolmannessa vaiheessa, jos rauhallinen kausi jatkuu, Egypti ja Israel avaavat Rafahin terminaalin normaalille liikenteelle Gazasta Siinaille. Tämän kuitenkin oletetaan riippuvan Gilad Shalitin vapauttamisneuvottelujen edistymisestä. Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleiman lupasi Amos Giladille aloittaa maratonkeskustelut hänen vapauttamisekseen välittömästi tulitauon tullessa voimaan.(JP)
4. JP:N tulitaukoa käsittelevän artikkelin kirjoitti peräti kolme vakiotoimittajaa: H keinon, Y Katz ja T Lazaroff, kuin painottaakseen asian tärkeyttä ja laajentaakseen vastuunkantajien piiriä. He keskustelevat artikkelissa myös kabinetin poliittisista taustoista.
Turvallisuuskabinetin päätökseen vaikuttivat sekä suhteet Egyptiin, joka on nähnyt paljon vaivaa sopimuksen eteen, että Barakin kokouksessa esittämät suositukset.
Vain muutama päivä sitten Barak halusi iskeä voimalla Gazaan. Artikkelin kirjoittajat katsovat, että Barakin mielenmuutokseen vaikuttivat ensiksi hänen epäuskonsa, että hyökkäys sinne onnistuisi. Hän uskoi tulevansa tästä syntipukiksi; mutta jos hyökkäys onnistuisi, Olmert ottaisi siitä kaiken kunnian. Lyhyesti: Sisäpoliittiset laskelmat olivat päätekijöitä Israelin puolustus-ministerin päätöksessä, joka koskee israelilaisten turvallisuutta.
Kabinetin nahkapäätös sai aikaan katkeria syytöksiä, että hallitus katsoi parhaaksi päättää olla päättämättä mitään, eikä ollenkaan huomioi asukkaita, jotka joutuvat päivästä päivään kestämään toistuvat terrori-iskut estäen normaali-ihmisen elämän kokonaan. (JP)
5. LABOUR-PUOLUEEN puheenjohtaja Ehud Barak uhkasi puolueensa tukevan Knessetissä opposition esittämiä lakiesityksiä uusista vaaleista, ellei Olmert määrää Kadima-puolueensa puheenjohtajavaalit pidettäviksi lähi aikoina. Olmert suostui siihen, mutta jätti päättämättä vaalipäivän, mikä antaa hänelle mahdollisuudet kieroilla vaalien kustannuksella. Barak ilmoittikin, että Labour voi kuitenkin äänestää Knessetissä opposition mukana, koska Olmertin päätös ei ollut se, mitä häneltä odotettiin. Shas-puolue haluaa aikaistettuja vaaleja.
Tarkkailijat spekuloivat, voidaanko vaalit pitää marraskuussa 2008, koska sitä koskevan lakiesityksen tulee käydä läpi kolme Knessetin käsittelyä. Tässä tulee vastaan aikapula. Lakiesityksen tehnyt Silvan Shalom (Likud) sanoo Barakin luvanneen, että Labour tukee lakiesitystä. Barak on ensimmäisenä käsittelypäivänä 18.06. Pariisissa ja Shasin puheenjohtaja Eli Yishai Saksassa, mikä työntää Knessetin käsittelyn 25:een kesäkuuta.
6. YRITÄMME pysytellä rauhallisina, kertoo Aviv Atzili JP:n toimittajalle Tovah Lazaroffille pienen kotinsa patiolla. He ovat osoittaneet kolmelle lapselleen, iältään 3, 5 ja 7 vuotta, seinät, joitten viereen heidän tulee juosta heti, kun hälytyssireeni soi. Kranaatit ovat ongelma, hän huomauttaa, sillä sireeni ei huomioi niitä. He asuvat Nir Oz kibbutsissa, joka rajoittuu Gazan turva-aitaan. Aviv sanoo aiemmin päättäneensä, että he pysyvät paikoillaan kaikesta huolimatta, mutta ensimmäisen kuolinuhrin sattuessa he harkitsevat muuttoa. Nyt hän sanoo, että vaikka kibbutsin maalitehtaalla yksi työntekijä kuoli, hän kuitenkin haluaa jatkaa elämäänsä kibbutsissa. Hän muistelee aikaa, jolloin hän pystyi turvallisesti pyöräilemään turva-aidan viertä pitkin ja mennä koko perheen kanssa Gazan uimarannalle, mikä nyt on mahdotonta. Vain muutamaa tuntia aiemmin tätä haastattelua keskiviikkona myöhään iltapäivällä kranaatit iskivät Nirlat maalitehtaaseen haavoittaen kahta työntekijää ja sytyttäen tulipalon, joka saatiin sammumaan. Edellisessä hyökkäyksessä viime torstaina Amnon Rozenberg, 51, sai surmansa raketin sirpaleista.
Atzilin perheen äiti Liat, joka työskentelee yläkoulun hallinto-osastolla, sanoo halunneensa juosta välittömästi raketti-iskun jälkeen katsomaan, miten hänen lapsensa voivat ja antaakseen heillä jonkinlaista turvallisuuden tuntoa.
Atzilin perhe valittaa, että he tuntevat joutuneensa kokonaan unohdetuiksi, kukaan ei näytä välittävän heidän kohtalostaan. He olisivat muitten Gazan vaara-alueilla asuvien juutalaisasukkaitten tavoin hallituksen lopultakin tekevän ratkaisevan päätöksen tilanteen muuttamiseksi, ja tuntevat tulleensa petetyiksi taas kerran. (JP)
7. PALESTIINAN vastarintakomitea (PRC) sanoo lausunnossaan, että se sulkee Gilad Shalitia koskevan kansion lopullisesti, kuten myös tulitaukosopimusta koskevan, jos IDF hyökkää Gazan kaistalle. Tämä järjestö, joka koostuu useasta eri terrorijärjestön jäsenistä, on yksi niistä, jotka osallistuivat kommandohyökkäykseen kesäkuussa 2006, ja jonka yhteydessä haavoittunut ja vertavuotava Gilad Shalit raahattiin IDF:n tukikohdasta turva-aitaan ammutun aukon kautta Gazan puolelle ja vietiin tuntemattomaan paikkaan, luultavasti jonnekin maanalaiseen tilaan, jossa häntä pidetään kahlittuna. Shalitin kaapanneet ja häntä pantti-vankinaan pitävät terroristit eivät ole antaneet Kansainväliselle Punaiselle Ristille lupaa vierailla hänen luonaan, kuten kansainväliset säännöt edellyttävät. Tässä he noudattavat tavaksi tullutta terroristien tapaa, jota myös kaksi haavoittunutta IDF:n sotilasta vankeinaan pitämä Hizbullah seuraa, ettei vangeista anneta mitään tietoja edes omaisille.
HIZBULLA neuvottelee Saksan välityksellä näistä kahdesta IDF:n sotilaasta, Ehud Goldwasser ja Eldad Regev, joista ei tiedetä, ovatko he enää elossa. He myöskin haavoittuivat pahoin heidän vaununsa tuhouduttua pommiräjähdyksessä 2006.(JP)
8. UUTISOTSIKOITA
- IDF tulee asentamaan Gazan rajan tuntumaan uudenmallisia varoitusjärjestelmiä, jotka pystyvät havaitsemaan myös lähestyvät kranaatit. Se perustuu tutkan ja hälytysjärjestelmän käyttöön. Sellaisia on asennettu IAF:n kenttien yhteyteen. Keskiviikon aikana terroristit ampuivat 30 kranaattia Negeviin Gazasta. Rafael joutui siirtämään suunnitellun Iron Dome (Tamir) ohjustentorjunta järjestelmänsä kokeilun havaitun teknisen vian johdosta. Uusi yritys tehdään tänään.(JP)
- Oikeuskansleri kertoo, että hän antaa poliisille kuudennen rikostutkimus-pyynnön. Tämä viimeinen koskee aikaa, jolloin Olmert toimi kauppa- teollisuus- ja työministerinä. Häntä syytetään siitä, että peruutti erään terveyskeskuksen velat, jonka omistaja oli lahjoittanut varoja Olmertille. (JP)
- Labour-puolue ilmoittaa, että Olmertin ilmoitus Kadiman puheenjohtaja-vaaleista tuli liian myöhään eikä vastaa Labourin vaatimusta. (INN)
- 44 % israelilaisista kannattaa sotilaallista iskua Gazan kaistalle; 33 % kannattaa tulitaukosopimusta. 50 % vastanneista ei halua, että Olmert johtaa suurta sotilasoperaatiota. 54 % sanoo, ettei Olmertilla ole valtuuksia alle-kirjoittaa mitään sopimuksia Hamasin kanssa. (INN)
- IDF:n sotilaat havaitsivat kahden terroristin asettavan pommia Gazan turva-aidan varteen. Syntyneessä tulitaistelussa toinen sai surmansa heti ja toinen saatiin tähtäimeen vähän ajan päästä. (INN)
- Egyptiläinen arkeologi Abd al-Rahman Reihan sanoo Siinain löytöjen todistavan, että juutalaiset varastivat kuusisakaraisen (Davidin) tähden muslimeilta. Hän sanoo, että tähtisymbolia käytettiin koristeina useissa rakennuksissa Faimad/varhaisristiretkeläisten aikana (969-1187). Hän väittää, että Menorah (kynttelikkö) oli Rooman keisari Tituksen keksintö. (INN)
- Libyan presidentti Gaddafi uskoo, että Israel voi murhata Barak Obaman kuten se murhasi John Kennedyn. (Haaretz)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021