TORSTAI 20.11.08
1. RAUHANPROSESSI jatkuu kaikessa hiljaisuudessa, kertoo WND aamun
artikkelissaan. Keskustelutiimit ovat jatkaneet salaisia tapaamisiaan kaiken aikaa julkisuuden ulkopuolella, ehkä siksi, ettei se häiritsisi Livnin ja Kadiman vaalitaistelua. WND kertoo, että tarkoituksena on saada aikaan kirjelmä, jossa käsitellään ne asiat, joista on löydetty yhteisymmärrys, mutta visaisimmat kysymykset Jerusalemin asemasta ja pakolaisista jätetään myöhempää vaiheeseen, kun USA:n uusi presidentti on vannonut virkavalansa 20. tammikuuta 2009 ja ehkä odotetaan vielä Israelin parlamenttivaalien tulokset helmikuussa. Kirjelmälle aiotaan saada presidentti Bushin allekirjoitus ennen hänen kautensa loppua.
WND arvioi, että kirjelmä sallii PA:n avata instituutioita Jerusalemissa sen lisäksi, että se on kaikessa hiljaisuudessa ja Olmertin hallituksen hienovaraisella hyväksymisellä hoitanut määrättyjä toimia Jerusalemissa. Kirjelmä antaisi näille toimille laillisuuden kaavun.
WND kertoo, että USA:n Jerusalemin konsulaatti seuraa tilannetta Juudeassa ja Samariassa suurella mielenkiinnolla, ja on suurella mielihyvällä havainnut Olmertin henkilökohtaisen tarpeen poistaa ilman lupaa pystytettyjä parakkikyliä (outposts) Juudeassa ja Samariassa, sekä hänen kiivassävyisiä puheitaan juutalaisten asukkaitten karkottamisesta turva-aidan itäpuolisista juutalaisyhteisöistä, kylistä ja kaupungeista.
WND kertoo edelleen, että Israel tulisi sopimuksen mukaisesti vapauttamaan suurimman osan pidättämistään ja tuomitsemistaan palestiinalaisista, joihin kuuluisi niitäkin, jotka on tuomittu vuosikausiksi tai elinkaudeksi vankeuteen murhasta tai sen suunnittelusta, myös Hamasin jäseniä. Tämä tapahtuisi tammikuussa ennen Bushin kauden loppua.
USA:n uusi presidentti Baruck Hussein Obama on uutisten mukaan soittanut PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasille kiittäen tätä hänen onnittelukirjeestään. Obama lupasi uutisen mukaan tukea Palestiinan valtion perustamista ja Jerusalemin jakoa.
KADIMAN taholta on Livnin vaalitaisteluun liittyen kerrottu kansalle, että Livnin johtamalla hallituksella olisi helpompaa toimia yhteistyössä Obaman kassa, kuin mihin Netanyahun oikeistolainen hallitus pystyisi. (www.worldnetdaily.com)
2. EHKÄ EDELLISEEN uutiseen liittyen tai siitä huolimatta ”rauhantunnustelut” Israelin ja PA:n välillä jatkuvat myös korkeimmalla diplomaattitasolla.
Uutiset kertovat, että pääministeri Ehud Olmert ja puolustusministeri Ehud Barak tekivät eilen illalla salaisen yllätysvierailun Ammaniin, jossa he tapasivat kuningas Abdullah II:n.
ASIASTA kertoo ynetnews.com web-sivullaan, joka perustaa uutisensa Yediot Ahranot lehden artikkeliin torstaina, paljastaen, että Abdullahin suurimpana huolena on IDF:n mahdollinen hyökkäys Gazan kaistalle saadakseen lopetettua Hamasin raketti-iskut Israeliin. ABDULLAH varoitti, että sellaisilla iskuilla Gazaan voisi olla huonoja seurauksia myös Jordanialle. Olmert ja Barak kuitenkin vakuuttivat, ettei Israel tule sietämään jatkuvaa rakettitulta, ja että IDF voi olla pakotettu tekemään suuren sotilasoperaation Gazaan, ellei tulitus Gazasta lopu.
LONTOOSSA ilmestyvä Al-Hayat lehti paljastaa, että keskusteluissa käsiteltiin myös rauhankeskusteluja Israelin ja PA:n välillä, ja että Olmert kertoi vaikutelmistaan keskusteltuaan äskettäin Mahmoud Abbasin kanssa. Lontoon diplomaattilähteisiin viitaten lehti kertoo Abdullahin täsmentäneen, että kahden valtion periaate on ainoa ratkaisu, mikä voi tuoda rauhan alueelle. Abdullahin kerrotaan pyytäneen Olmertilta, että tämä tekisi välittömiä toimia ”palestiinalaisten kärsimysten lieventämiseksi” ja neuvotteluilmapiirin parantamiseksi.
Uutisessa kerrotaan molempien johtajien painottaneen USA:n keskeistä roolia keskustelujen johtamiseksi onnelliseen päätökseen. (ynetnews)
3. PA:N JOHTO on ensimmäisen kerran alkanut käyttää Israelin hepreankielisiä lehtiä selventääkseen juutalaiselle kansalle kuten myös sen johtajille ja kansanedustajille saudien rauhansuunnitelman sisältöä, mistä PA:n johto epäilee suurin osa Israelin kansasta ei tiedä juuri mitään. Neljässä hepreankielisessä valtalehdessä julkistettu PA:n johdon maksettu ilmoitus alkaa näin: ” 57 arabi- ja muslimivaltiota tulevat avaamaan diplomaattiyhteydet ja normaalit suhteet Israelin kanssa täydellisen rauhansopimuksen ja miehityksen lopettamisen ansiosta.” Ilmoituksen julkistivat lehdet Haaretz, Yediot Aharonot, Maariv ja Yisrael Hayom. Ilmoituksessa esitetään arabiliiton hyväksymä aloite, joka on reunustettu arabi- ja muslimi-maitten lipuilla. Aloite vaatii Israelin täydellistä vetäytymistä ennen 1967 sotaa edeltäneille tulitaukolinjoille ja Jerusalemin itäisten osien sekä Golanin luovuttamista. Siinä viitataan YK:n julkilausumaan 242 ja muihin pakolaisia koskeviin YK:n lausuntoihin.
PA:N ilmoitus julkistettiin muutamaa päivää ennen Olmertin ehkä viimeistä USA:n vierailua ensi viikon alussa, ja pari viikkoa sen jälkeen, kun Abbas vakuutti noudattavansa ”tiekartan” määräyksiä Annapolis-konferenssin päätöslauselman mukaisesti.
ISRAELIN ULKOMINISTERIÖN edustaja Yigal Palmor paljasti keskiviikkona, että palestiinalaiset ovat järjestelmällisesti kieltäytyneet tunnustamasta Israelia juutalaisen kansan itsenäiseksi valtioksi, joka tulisi myös tunnustaa sellaisena, vaikka palestiinalaiset vaativat, että heidän tuleva valtionsa on heidän kansallinen valtionsa. Palmor sanoo, että tämä on ongelma, joka tulee ratkaista. Hän hämmästelee, että PA käyttää Israelin demokraattista hallintoa hyväkseen, jonka he ovat kieltäneet omalta kansaltaan. Palmor ihmettelee, miten PA mahtaisi suhtautua siihen, että Israelin valtio käyttäisi samaa keinoa lähestyä palestiinalaisia. Tämä hänen mielestään korostaa epätasapainoa Lähi Idän vapauden käsitteessä.
ISRAELIN arabikansaedustaja Ahmed Tibi, joka avusti ilmoituksen laatimisessa, vakuuttaa, ettei sen tarkoituksena ole syrjäyttää Annapolis-lausumaa, vaan laajentaa sitä.
ISRAELIN poliittinen johto on oudon suosiollisesti suhtautunut saudi-sunnitelmaan. Viimeksi sitä markkinoi pienin varauksin Shimon Peres Lontoossa, jossa hänet myös aateloitiin.
Tzipi Livni on myös esittänyt positiivisia lausuntoja saudi-suunnitelmasta. Livnin vaikein ongelma on pakolaiset. Sen sijaan Jerusalemin jakaminen ei näytä koskevan hänen omaatuntoaan ja juutalaisuuttaan, vaikka hän selittää haluavansa pitää Israelin juutalaisena.(JP)
4. ISRAELIN ARKEOLOGIT ovat puolentoista vuotta sen jälkeen, kun he julkistivat löytäneensä Herodeksen hautakammion 7 km Jerusalemin etelään sijaitsevalta Herodionin palatsin alaiselta kukkulalta, kertoneet löytäneensä uusissa kaivauksissa sarkofageja (ruumisarkkuja), joiden he uskovat kuuluneen Herodeksen perheen jäsenille. Herodes Suuri hallitsi Israelia 37-04 eKr. Hänet tunnetaan useista monumentaalirakennuksistaan, niiden mukana Jerusalemin toinen Temppeli, Masadan vuoripalatsi, Kesarean kaupunki ja satama sekä Herodionin kukkulapalatsi. Kukkulan kartiomainen muoto johtuu siitä, että palatsi-rakennusten alta kaivettu maa vieritettiin rinteitä pitkin alas. Palatsin vesihuolto on ollut erikoislaatuinen, sillä palatsissa ja sen piha-alueella oli useita uima-altaita ja suihkukaivo.
MAUSOLEUMI, jossa sarkofagit löydettiin, on ollut 25 metriä korkea kartionmuotoon koverretulla sisäkatolla, kertoo kaivauksia johtanut professori Ehud Netzer Heprealaisesta yliopistosta. Arkeologit löysivät mausoleumista kolme sarkofagia, joista yksi kuului luultavasti Herodeksen viidennelle vaimolle Malthacelle, toinen hänen poikansa Arkelauksen vaimolle.
Kolmas punaisesta marmorista näyttävin korkokuvioin varustettu sarkofagi kuului luultavasti Herodekselle. Tämä arkku oli täysin tuhottu ja sen osat hajotettu pitkin mausoleumia. Vaikka arkeologien oli vaikea löytää mausoleumin sisäänkäyntiä, sinne oli murtauduttu ja ryöstetty siellä mahdollisesti olleet kalleudet, joita perinteen mukaan asetettiin mahtimiesten hautoihin. Juutalaiset kapinalliset käyttivät Herodionia tukikohtanaan v. 66, ja heidän uskotaan tuhonneen sarkofagit.
JATKOKAIVAUKSISSA löydettiin mausoleumin viereltä 650-750 hengen teatteri, jonka yläosassa sijaitsi vip-henkilöitten huone, josta he pystyivät seuraamaan näytöksiä. Teatterin seinät oli koristeltu kuivaperiaatteella maalatuilla freskoilla ja rappauskuvioilla, jotka ajoitettiin 15-10 eKr., ainoalaatuiset Israelissa. (JP, INN)
5. UUTISOTSIKOITA
- Abbas aikoo vastalauseeksi jäädä pois arabiliiton Kairon kokouksesta, koska sen ohjelmaan ei kuulu Hamasin tuomitseminen yhteysneuvottelujen siirtämisestä. Abbasin edustaja sanoo varovaisesti, ettei liiton pääsihteeri Amr Moussa tuntemattomasta syystä halua tuomita Hamasia. (JP)
- IAEA vahvistaa, että syyskuussa 2007 IAF:n pommittaman rakennuksen ympäristöstä on löydetty todisteita jalostetusta uraanista. Lisäksi rakennuksen muoto ja sisätilat muistuttivat ydinvoimalarakennusta, mutta Syyria eikä Iran ole suostuneet avustamaan jatkotutkimusten suorittamiseksi. (JP)
- Talousministeri Roni Bar-On esitteli eilen laatimansa 25 miljardin NIS elvytys-paketin talouden kohentamiseksi. Likudissa sitä pidetään liian vaatimattomana ja liian myöhään tehtynä. Dollari sekä Euro nousivat hiukkasen eilisen kuluessa. (JP)
- Eilen ilmoitettiin, että Hebronin asukkaat olivat haavoittaneet IDF:n sotilasta ja vahingoittaneet autoja. Asukkaat lähettivät Shin Betille viestin, jossa he kehottivat sitä tutkimaan, kuka järjestön provokaattoreista oli asialla. (INN)
- Islamic Jihadin edustaja sanoo, että Hamas ilmoittaa tammikuussa, kenet se asettaa Abbasin tilalle PA:n puheenjohtajaksi, kun Abbasin toimikausi päättyy yhdeksäs tammikuuta 2009. Abbas haluaa jatkaa vielä vuoden. (haaretz)
- Ammattiliito Histadrut uhkaa lakolla, ellei eläkerahoja varmisteta. (INN)
Vapaa vuokra-asunto 60 neliömetriä Jerusalemin Gilossa, kalustettu. P. 02-5340892.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019