PERJANTAI 21.11.08
1. IRANILLA on yli 5 %:n asteeseen rikastettua uraania 630 kg, kertoo WND lainaten International Herald Tribune artikkelia. Lokakuussa määrä oli 480 kg, joten muutamassa viikossa Iranin tärkein ydinlaitos Natanz on rikastanut uraania 150 kg 3 800 sentrifugissa. Asiantuntijat laskevat, että Iran pystyy rakentamaan 2-3 ydinpommia ensi vuoden loppuun mennessä, ellei sitä pystytä estämään. Tämä siirtää USA:n ja Israelin aiempia arvioita kolmella kuukaudella lähemmäs. USA tiedustelulähteet esittivät arvion, että Iranin ydinase olisi valmis vuosien 2009-2015 välillä.
Tuo 630 kg:n määrä rikastettuna 90 %:n tasolle, mikä kestänee pari kuukautta, riittää yhtä ydinpommia varten. Artikkelissa todetaan, että rikastetun uraanin määrä osoittaa ilman epäilystä Iranin todellisen päämäärän: Rakentaa ydinpommi sotilaskäyttöön.
”Heillä on tarpeeksi rikastettua uraania yhtä pommia varten”, toteaa Thomas Cochran Luonnonvarojen Puolustusneuvostosta. ”Määrä riittää suhteellisen kehittynyttä ”implosion-tyyppistä (implosion, luhistus) pommia varten, jollainen pudotettiin Nagasakiin. Sen ydin on vain appelsiinin kokoinen. Yksinkertaisempi pommi vaatii kaksinkertaisen uraanimäärän.”
Euroopan asiantuntijat kertovat, että Iranilla on 6000 toimivaa sentrifugia ja että se on aloittanut 3000:n uuden sentrifugin asentamisen.
http://www.iht.com/articles/2008/11/20/africa/20nuke.php?page=2
2. ISRAELIN Atomivoimakomission entinen korkea ydinekspertti Epjraim Asculai kertoi JP:n toimittajalle Yaacov Katzille, että Iranilla on tarpeeksi pitkälle rikastettua uraania ydinpommin rakentamiseksi vuoden 2009 loppuun mennessä. Asculai kertoi, että tiedot Iranin uraanin rikastamisesta perustuvat YK:n alaisen IAEA:n raporttiin, jossa kerrotaan lisäksi, että Iran asentaa 2 200 uutta sentrifugia Natanzan ydinvoimalan maanalaisiin tiloihin lähiaikoina. Hän kertoi, että Iran asentaa Natanzan tiloihin myös uudenaikaisempia P2 sentrifugia, joitten piirustukset ja ohjeet Iran sai Pakistanin tiedemieheltä A Q Khanilta. Ne rikastavat uraania nopeammin korkeammalle tasolle. IAEA:n raportti tukee Israelin sotilastiedustelun raporttia syyskuulta, jossa arvioitiin Iranilla olevan kolmannes uraania pommin tekemiseksi.
VIIMEISET tiedot Iranin edistymisestä asettavat Israelin hallituksen ja sotilasjohtajat visaisen kysymyksen eteen: Tehdäkö asialle jotain nyt vai odottaako, mitä USA:n uusi hallinto ja presidentti mahdollisesti ovat asiasta suunnitelleet. Heillä on varmaan samat tiedot kuin Israelillakin. Voi olla, että Olmertin ensi viikon alussa tekemän USA:n matkan aikana keskustellaan myös tästä kysymyksestä. (JP)
3. PÄÄMINISTERI Ehud Olmertin matkaa Yhdysvaltoihin pidetään jäähyväismatkana, mutta merkit viittaavat siihen, että matkaohjelma on täynnä korkean luokan tapaamisia, joissa varmaan käsitellään muitakin asioita kuin ylistellään yhteistyötä. Olmertin kanslian taholta korostetaan, että vierailu tapahtuu presidentti George Bushin toivomuksesta. Olmert tapaa Bushin maanantaina. Rauhankeskustelujen nykyvaihe Israelin ja PA:n välillä on ilman muuta tärkeä, koska se oli tavallaan Bushin ”lempilapsi”, jonka hän synnytti Annapolisessa.
OLMERT kertonee keskusteluistaan sekä Abbasin ja Jordanian kuninkaan Abadullah II:n kanssa että puhelinkeskustelustaan YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moonin kanssa. Olmerin kansliasta kerrotaan, että pääministeri tulee työskentelemään kautensa loppuun saakka, vaikka hän ei pystynytkään saavuttamaan Bushin toivomaa päämäärää sopimuksen valmistumiseksi kuluvan vuoden loppuun mennessä. Iranin ydinase lienee ilman epäilyksiä keskusteluissa mukana. Kysymys lienee myös siitä, voiko USA myydä Israelille kehittyneintä hävittäjä-konettaan, mikä voisi olla kullanarvoinen, jos Israel iskee Iranin ydinvoimaloihin.
ISRAELISSA odotetaan, että Olmert ottaisi esille USA:ssa vakoilusta Israelin hyväksi elinkautiseen tuomitun Jonathan Pollardin armahtamisen esille, mihin Bushilla on täydet oikeudet. Pollard on kärsinyt tuomiostaan runsaat 23 vuotta epäinhimillisissä olosuhteissa.
Israelin pääministerit ovat hyvin haluttomasti puuttuneet asiaan. (JP)
4. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert kiitteli PA:n johtajien päätöstä esitellä saudien rauhansuunnitelmaa israelilaisissa lehdissä, kuten JP teki tämän aamun numerossaan englanninkielisenä. Maksettu ilmoitus on sivulla 11 kokosivun ilmoituksena, jota reunustavat arabi- ja muslimimaitten moniväriset liput. Olmertin kanslia edustaja Mark Regev toteaa, että kanslia on reklamoinut suunnitelmaa jo parin kuukauden ajan, vaikka se toteutuessaan asettaa Israelin asiallisesti arvaamattomien vaarojen eteen. Siihen on sisällytetty houkuttelevia täkyjä, kuten lupaus täysistä diplomaattisuhteista ja normaaleista kansojen välisistä kauppa- ym. suhteita, mutta ne viime kädessä riippuvat kustakin maasta erikseen. Israelin tunnustaminen ja rauhan solmiminen normaaleine suhteineen eivät toteudu automaattisesti. PA:n rauhanneuvottelija Israelin kanssa Saeb Erekat arvioi, että israelilaiset eivät tunne suunnitelmaa, mistä johtuu heidän kriittinen asenteensa sitä kohtaan. Omalta kohdaltani sanoisin, että suhtaudun siihen hyvin suurin varauksin juuri siksi, että tiedän sen sisällön ja olen tietoinen sen aiheuttamista vaaroista maan turvallisuudelle. Enkä ole suinkaan ainoa. Yuval Steinitz, joka johti Knessetin ulko- ja puolustusvaliokuntaa, viittaa Sharoniin, joka piti suunnitelmaa mahdottomana hyväksyä, sillä sen suomat etuisuudet eivät ole verrattavissa hintaan, joita niistä tulisi maksaa. Steinitz toteaa suunnitelman positiiviset elementit, mutta ei hyväksy sen vaatimuksia Israelin turvallisuuden ja olemassaolon kustannuksella. Hän epäilee, että suunnitelman julkistamisella pyritään auttamaan Kadiman ja vasemmiston vaalitaistelua, joka on alkanut huonosti. Geneva-suunnitelman laadintaan osallistunut eversti Shaul Arieli arvelee, että Abbas haluaa tällä ilmoituksella korostaa arabien tukevan hänen virkakauttaan ja sen jatkamista vuodella vastakohtana Hamasin toiveille.
KADIMAN nykyinen puheenjohtaja Tzipi Livni, joka haluaa tehdä pesäeroa Olmertiin, antaa varovaisen hyväksymisensä saudisuunnitelmalle, mutta toteaa samalla, että se sisältää elementtejä, joita Israel ei voi hyväksyä, kuten rajat, pakolaiset ja Jerusalem. Livnin asema on huono, sillä pysyttelemällä hallituksessa ja johtamalla ”rauhankeskusteluja” PA:n kanssa hän on samaistunut Olmertin ideoihin, jotka hyvin sopisivat äärivasemmistolaisen Meretzin ohjelmaan.
Voidakseen jotenkin kompensoida ryvettynyttä imagoaan Livni on aloittanut ”negatiivisen” vaalitaistelun hyökkäämällä suoraan Likudin puheenjohtajaa Binyamin Netanyahua vastaan. Hän kaivelee esille Netanyahun lausuntoja vuosien takaa, joista on helppo löytää aineksia hyvinkin haavoittaviin iskuihin. Sanavalmiina ja avoimesti ulospäin suuntautuvana henkilönä Netanyahu ei aina ehtinyt harkita lausuntojaan.
Livnin kuitenkin tulisi muistaa vanha viisaus, että ”lasitalossa asuvan ei ole viisasta heitellä kiviä”, kuten Livni nyt tekee. Livni syyttää Likudia, ettei se ole muuttunut, vaan samat vanhat johtajat istuvat edelleen sen johdossa. Hän lienee ottanut tässä esimerkkiä Obamasta, jonka vaaliteema perustui muutokseen maan johdossa. (JP)
5. MAAILMAN kristittyjen tulisi varautua kiintyneisiin hyökkäyksiin heitä vastaan. Obaman
vaalivoitto sai aikaan rajuja kristittyjen vastaisia mellakoita ja nuorista koostuneitten ryhmien sanallisia ja joissakin tapauksia fyysisiäkin hyökkäyksiä kristillisten koulujen oppilaita ja instituutioita vastaan USA:ssa. Niiden taustalla on raaka rasismi, joka sai virikkeitä tummaihoisen ja afrikkalaista perimää omaavan miehen nousemisesta USA:n johtoon.
http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=80644
WND käsittelee artikkelissaan rajuista kristittyjä vastaan nousseista hyökkäyksistä varsinkin Orissassa Intiassa. Siellä hyökkäysten takana ovat paikalliset hindut, jotka tarjoavat rahaa, alkoholia ja ruokaa jokaiselle, joka vahingoittaa kristittyjä tai heidän kotejaan. Intian kommunistinen puolue arvioi, että elokuun lopusta lähtien yli 500 kristittyä on surmattu hindujen ääriainesten toimesta Orissassa; hallituksen lausunnon mukaan 40.
Kristityn papin surmaamisesta maksetaan nyt 250 USD, mikä Intian oloissa on suuri summa.
Good News India järjestön johtaja Faiz Rahman kertoo, että hän on auttanut 25 pastoria pakolaisleireihin, mutta Orissan alueella on vielä 250 kristillistä johtajaa. Rahman johtaa useita orpokoteja Orissassa.
All India kristillisen neuvoston edustaja kertoo, että ihmisille maksetaan hyökkäyksistä kirkkoja ja laitoksia sekä kristittyjen koteja vastaan. Heille annetaan alkoholia, aseita polttoöljyä, kerosiinia ja bensiiniä tuhotöitään varten.
Eräs virkailija kertoo antaneensa luvan yli 200 ruumiin polttamiselle, jotka löydettiin viidakosta sen jälkeen, kun kristittyjä syytettiin hindujohtajan Swami Laxmanananda Saraswatin murhasta elokuun 24. päivänä. Kristittyjä vainotaan senkin jälkeen, kun maoistit tunnustivat murhanneensa hindujohtajan. Yli 50 000 kristittyä on joutunut pakenemaan kodeistaan, 5 000 kristittyä kotia on poltettu ja 200 kirkkoa tuhottu. Cristian Post lehden mukaan 30 000 kristittyä asuu hallituksen valvomissa pakolaisleireissä, ja satoja tuhansia on paennus viidakoihin, monet heistä haavoittuneina.
Hindujen ääriainekset ovat esittäneet uhkavaatimuksen: Jos Saraswatin murhaajia ei saada kiinni 15. joulukuuta mennessä, he aloittavat massamurhat, jotka huipentuvat joulun aikaan 25. joulukuuta. Orissan kristityt piispat lähettivät kirjelmän Intian hallitukselle, jota he syyttivät suunnitelmasta kristittyjen poistamiseksi Kandhamalista ja sen muodostamiseksi puhtaasti hindujen hallitsemaksi ja asuttamaksi valtioksi. http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=81564
6. UUTISOTSIKOITA. Gazan terroristit ampuivat kolme rakettia Israeliin, yksi niistä putosi Ashkelonin eteläosaan, toiset kaksi asumattomille alueille.
Kymmeniä tuhansia ihmisiä vaeltaa viikonvaihteen aikana patriarkkain haudalle Hebroniin kuullakseen viikon Tora-lukua. Samaan aikaan IDF aikoo tyhjentää Shalom talon juutalaisista.
Lämpötilat pysyttelevät 10-19 C-asteen välillä, viileten sapattina, jolloin luvataan kevyttä sadetta. Vaihtelevaa pilvisyyttä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021