KESKIVIIKKO 19.11.08
1. KUKA VALEHTELEE, Olmert vai armeija? Hallitus käsitteli Gazan tilannetta ja sieltä satavia rakettikuuroja sunnuntain viikkoistunnossaan. Käsiteltäessä Israelin mahdollista vastausta terroristien tulitukseen Olmert sanoi suurin piirtein näin: ”Viime viikon hallituksen keskustelujen jälkeen – joita kävin puolustusministeri Ehud Barakin ja puolustusviranomaisten kanssa – olen tehnyt pyynnön, että jälkimmäiset esittäisivät minulle suunnitelman - niin pian kuin suinkin – rauhan palauttamiseksi etelään.”
TV-kakkosen ohjelmassa puolustusviranomainen kyseli, mitähän suunnitelmaa Olmert mahtanee tarkoittaa, sitäkö, joka hänelle esitettiin kaksi viikkoa sitten, vai sitäkö, jonka hän näki jo kuukausi sitten? Puolustusministeri Ehud Barak on todennut useassa yhteydessä viime päivien aikana, että on vain ajan kysymys, koska IDF tulee iskemään yhteen Hamasin kanssa. Barak tähdentää, että IDF:llä on kaikki edellytykset iskeä koska vain.
LIKUDIN JA ISRAEL BEITEINUN kansanedustajat ovat keränneet tarpeeksi allekirjoituksia ylimääräisen keskustelutilaisuuden järjestämiseksi tilanteesta Gazan rajalla.
Maanantaina terroristit ampuivat yli 12 rakettia Gazasta Israeliin. Tiistain aikana ainakin yhdeksän rakettia iskeytyi Israelin puolelle turva-aitaa. Terroristit ovat kuin harjoitellakseen alkaneet kokeilla uusia yli 20 km:n kantomatkan Grad-rakettejaan joita in iskeytynyt Ashkeloniin. Kuin ihmeen kautta vakavilta onnettomuuksilta ja ihmisuhreilta on toistaiseksi vältytty, mutta useita taloja on varioitunut ja ihmisiä joutunut shokkihoitoon.
2. ULKOMINISTERI ja Kadiman puheenjohtaja Tzipi Livni käy vaalitaisteluaan iskulauseella: ”Mikä on hyväksi Israelille?” Hän on apinoinut tämän Netanyahun edellisen vaalitaistelun aikana omaksumasta iskulauseesta: ”Netanyahu on hyväksi Israelille.” Ilmeisesti Livni haluaa kampanjoida ilman henkilökohtaista polemiikkia, minkä johdosta hän esiintyy enemmän ideoilla kuin henkilökohtaisella panoksella. Tämä sopinee hyvin Livnistä saatuun kuvaan salailevana ja vastuuta karttavana, mikä ilmenee hänen tavassaan käydä ”rauhankeskusteluja” PA:n kanssa, joitten sisällöstä hän ei halua kertoa kenellekään. Vastuullisen johtajan ominaisuuksiin kai kuuluu ensimmäiseksi ja tärkeimpänä rohkeus ottaa asioihin kantaa ja vastuuta puolustaen omaksumaansa linjaa hyökkäyksiä vastaan. Israelin onnettomuudeksi se on saanut tänä kohtalokkaana aikana pelkurimaiset johtajat, jotka välttelevät vastuutaan, ja jotka jokaisen vastatuulen tai ongelman kohdatessaan juoksevat etsimään apua joko Egyptistä tai Yhdysvalloista, tuosta ”särkyneestä ruo´osta”, Raamatullista kuvaa käyttääkseni. Nämä johtajat mielistelevät vihollisiaan ja rukoilevat heiltä armoa tarjoten mitä vain saadakseen heidät hetkellisesti rauhoittumaan. Tätä voisi kutsua opportunismiksi pahimmillaan, koska sitä harjoitetaan Israelin kansan turvallisuuden kustannuksella. Tämän politiikan seurauksena Israelin potentiaaliset ja avoimet viholliset lähellä ja kauempana ovat rohkaistuneet, koska ne jo ”haistavat veren hajun” ja näkevät Israelin sisäisen voiman heikkenemisen. Jos kansan moraalinen ja eettinen selkäranka vahingoittuu, sellaisen kansan kyky puolustautua heikkenee aseitten ja miesjoukon määrästä riippumatta.
3. YK:N IHMISOIKEUKSIEN komissaari Navi Pillay julkisti Geneven toimistossaan julkilausuman, jossa hän vaatii Israelia sallimaan avustustoiminnan esteettömän kulun Israelista Gazaan, mukaan lukien ruokatarpeet, lääkkeet ja polttoöljyn, sekä palauttamaan sähkö- ja vesitoimitukset Hamasin valvomalle alueelle. ”Arviolta 1.5 miljoonaa palestiinalaista mieheltä, naiselta ja lapselta on väkivaltaisesti riistetty kaikkein keskeisimmät ihmisoikeudet kuukausikaupalla”, Pillay väittää lausunnossaan. Hän esitti lausuntonsa pari viikkoa sen jälkeen, kun Israel joutui sulkemaan Gazaan johtavat terminaalit tulitauon romahdettua ja terroristien aloitettua jatkuvan rakettitulituksen Israelin siviiliasutuksia vastaan.
ISRAELIN GENEVEN YK-lähettiläs Aharon Leshno-Yaar kritisoi Pillayn julkilausumaa yksipuolisena ja harhauttavana. ”Hänen olisi pitänyt aloittaa lausuntonsa vaatimalla, että terroristit lopettavat provosoimattoman rakettitulensa Israeliin sen sijaan, että hän luettelee useita Israelin muka suorittamia ihmisoikeuksien rikkomuksia ja mainitsee terroristien raketti-iskut aivan kuin sivulauseessa”. Yaar toteaa, että vastuu tilanteesta Gazassa johtuu yksinomaan Hamasin toimista, jotka kohdistuvat pääasiassa aseitten hankintaan ja armeijan rakentamiseen ja harjoittamiseen sen sijaan, että se huoltaisi siviiliasukkaita, joita se valvoo brutaalisti. ”Terroristit ampuivat yli 170 rakettia ja kranaattia Israeliin viimeisen 10 päivän aikana”, Yaar selittää. ”Sähköä ja vettä toimitetaan Gazaan ja viimeksi eilen 33 rekkakuormaa täynnä tarvikkeita saapui Gazaan uhmaten jatkuvaa raketti- ja kranaattitulta”, hän tähdentää hyläten Pillayn väitteet perusteettomina ja vastuuttomina. Yaar sanoo, että Pillay on joutunut Hamasin harjoittaman median kyynisen manipulaation uhriksi. Yaar valittaa, että YK:n ihmisoikeuksien komissaari ummistaa silmänsä kokonaan terroristien Israelin siviiliyhteisöjen jatkuvalta terrorisoimiselta kieltäen heidän tärkeimmän oikeutensa, oikeuden elämään.(JP)
4. PA:N VIRANOMAISET toteavat, että Hamas tarkoituksellisesti pimentää Gazan kaupunkia, kuten siellä on tapahtunut viime päivinä. He vakuuttavat, että Hamas pyrkii tällä voittamaan itselleen sympatiaa sekä nostattamaan kansaa Israelia ja PA:ta vastaan. Viranomaiset selittävät Ramallahissa, ettei Gazassa ole puutetta perustarvikkeista, lääkkeistä, ruokatarpeista tai polttoaineista, mikä suurelta osalta johtuu siitä, että lähes kaikkia tarvikkeita kuljetetaan Gazaan salakuljetustunneleitten kautta, joita lienee yli tuhat. Hamasin johtama hallitus vaatii ”veroa” kaikista tunnelien kautta tuoduista tavaroista.
AIEMMIN tänä vuonna mediassa esitettiin kuvia palestiinalaisista lapsista ja naisista Gazassa, jotka pitivät sytytettyjä kynttilöitä käsissään esittäessään vastalausetta Israelin polttoöljyn katkoksia vastaan. Palestiinalaiset journalistit kertoivat silloin JP:n toimittajalle, että se oli järjestetty näytös, jonka Hamas ja muutamat arabien TV-asemat olivat kustantaneet. PA:N viranomainen kertoi, että he ovat saaneet tietonsa Gazassa asuvilta palestiinalaisilta. Hän kertoi, että tämä propagandatemppu saavutti huippunsa viime tammikuussa, kun PLC piti istuntoaan pimennetyssä salissa kynttilöiden valossa, mutta katulamppujen valo tunkeutui selvästi verhojen läpi sisälle. Tämä PA:n viranomainen syytti al-Jazeera TV-yhtiötä toimimisesta Hamasin äänitorvena näiden ”kynttilänäytösten” aikana.
FATAHIN valvomalla web-sivulla PalPress Gazan sähköyhtiön korkea virkailija valitti torstaina, että Hamas varastaa yhtiön polttoainetta, joka on tarkoitettu sähkön tuotantoon. Hän ei maininnut nimeään, mutta selitti, että 70 % sähköstä tulee Israelista ja Egyptistä, loput tuottaa Gazan sähköyhtiö. Hän väitti, että Hamas on varastanut yli 220 000 litraa polttoainetta. Hän vakuutti, ettei Gazassa ole puutetta polttoöljystä, ja puheet kriisistä Gazassa eivät ole totta. Lisäksi hän väitti, että Hamas on pakottanut sähköyhtiön vähentämään sähkönjakelua joillekin alueille antaakseen kuvan, ettei sähköä ole tarpeeksi Gazan kaistan piirityksestä johtuen. (JP)
5. EBYPTILÄINEN OIKEUSISTUIN kielsi luonnollisen kaasun toimittamisen Israeliin, koska kansan parissa huhutaan, että sitä myydään alle markkinahintojen. Oikeus antoi päätöksensä sen jälkeen, kun oppositio vaati kaasunviennin keskeyttämistä Israeliin. Syyksi ilmoitettiin, että vuonna 2005 solmittu 15-vuotinen sopimus kiinteällä hinnalla ei anna Egyptille mahdollisuutta sovittaa hintaa markkinahintojen vaihtelun mukaan. Tiistain oikeuskäsittelyn tuomari Muhammed Attila sanoi virkailijan mukaan, että perustuslain tulisi suojella maan luonnonrikkauksia. Sen mukaan hallituksen tulee saada parlamentin hyväksyminen solmiessaan maan luonnonvarojen myymisestä ulkomaille.
Israelin kansallisen infrastruktuurin ministeri Binyamin Ben-Eliezer uskoi, että sopimusta tullaan noudattamaan ja että kaasutoimitukset jatkuvat sovitulla tavalla.
VUODEN 2005 sopimus antoi Kairossa sijaitsevalle East Mediteranean Gas yhtiölle, josta Egyptin valtio omistaa osan, myydä 1.7 miljardia kuutiometriä luonnonkaasua Israel Electric yhtiölle 1.5 USD hinnalla brittiläistä lämpöyksikköä kohti (1000 kuutiojalkaa).
Luonnonkaasun hinta oli joulukuussa 6.53 USD tuhatta kuutiojalkaa kohti New Yorkin kaupanvälityksessä. Monet voimayhtiöt Israelissa ovat siirtyneet luonnonkaasun käyttöön ympäristöhaittojen vähentämiseksi. Painostuksen vuoksi Egyptin öljyministeri lupasi ottaa kaasutoimitukset Israeliin uuteen harkintaan. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Kinneret College aikoo aloittaa matkaoppaitten kouluttamisen, jotka ovat tietoisia ympäristön suojelemisesta. Ohjelman koordinaattori Meron Doctori kertoo, että useat turistit ovat alkaneet tiedustella matkaoppailta, miten ”vihreä” heidän hotellinsa on. Perinteiset matkaoppaat eivät osaa vastata näihin kysymyksiin. Ohjelma alkaa kesällä ja kestää 18 kuukautta. Siihen sisältyy 560 tuntia opiskelua ja 70 päivää kenttätyöskentelyä. Ohjelmaan kuuluu arkeologiaa, historia, taiteita ja uskontoa, kuten myös vedensäännöstelyä, energiataloutta, geografiaa sekä Israelin yhteisöjen ja hallituksen toimintaa. (JP)
- Galileassa kaivelevat arkeologit löysivät luurangon, jonka he olettavat kuuluneen 12 000 vuotta sitten eläneelle noitatohtorille. Se oli kuulunut 65-vuotiaalle epämuodostuneelle naiselle ”Natufian” kulttuurista, joka vallitsi Syyriassa ja Siinain niemimaalla niihin aikoihin. Soikea hautakammio oli huolellisesti koverrettu. Luurangon pääkallo lepäsi kilpikonnan kuoren päällä. Se oli peitetty suurilla kivillä, jotta noidan henki pysyisi paikalla. Lähellä oli 48 muuta kilpikonnan kuorta sekä leopardin alaosa, lehmän häntä ja kotkan siipi. Eri aineitten jauhamiseen tarkoitettu survin ja kulho löydettiin myös. (JP)
- Hebronin Shalom House (rauhantalo) tyhjentäminen asukkaista kärjistyy.
- Oikeuden antama päätös asukkaitten muuttamisesta talosta umpeutuu, mutta paikalle on kerääntynyt runsaasti ulkopuolisia suojelemaan taloa. Taloon muutti Shasin kansanedustaja Zeev Nissim, mikä mutkistaa poliisin ja IDF:n toimia asukkaitten väkivaltaisesta poistamisesta talosta. Jotkut ennustavat, että tapaus on uusi ”Amona”, jonka tyhjentämisessä 2 vuotta sitten 200 poliisia ja turvallisuus-virkailijaa haavoittui siviilien lisäksi. Yksi nuorukainen taistelee edelleen hengestään joutuessaan poliisiratsun jalkoihin. (INN)
- Israelin merivartio pidätti kolme ISM:n (kansainvälinen solidaarisuusliike) jäsentä pysäyttämästään kalastusveneestä kielletyllä alueella Gazan lähellä. Vene ei noudattanut pysähtymiskäskyjä. Tilanteessa ei käytetty aseita eikä pommeja, kuten jotkut ulkomaiset mediayhtiöt väittävät. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021