TIISTAI 04.11.08
1. ENERGIAVALLANKUMOUS on tulossa Israeliin, ennustaa Ehud Zion Waldoks JP:n artikkelissaan. Arava Voimayhtiö (APC) ilmoitti maanantaina, että se on solminut sopimuksen Negevin Aravassa sijaitsevien kibbutsien kanssa niiden omistaman maan käyttämisestä Solar energiapaneelien asentamiseksi, jotka arvioitten mukaan tulevat tuottamaan sähköä ainakin 500 megawattia. Tuotantoa on tarkoitus nostaa myöhemmin yhteen gigawattiin. Waldoks arvioi, että tämä tulisi tekemään vallankumouksen Israelin energiamarkkinoilla ja ohjaamaan maan energiatuotannon saastuttamattomaan ja jatkuvasti uusiutuvaan lähteeseen.
Jos hanke toteutuu suunnitellulla tavalla, se tekisi samalla tarpeettomaksi Ashkeloniin suunnitellun uuden kivihiiltä käyttävän voimalan rakentamisen, hän arvioi.
ARAVA VOIMAYHTIÖ kertoi eilen Tel Avivissa pitämässään lehdistötilaisuudessa, että yhtiö on kartoittanut hankkeen toteutumiseen välttämättömät elementit, joista kaksi on jo toteutunut, nimittäin tarvittava maapohja ja rahoittajat. Kolmas elementti odottaa yleishyödyllisen hallituksen (PUA) hyväksyntää sähkön syöttämiseksi verkkoon tariffilla ainakin 1.80 NIS kilowattituntia kohti, jota käytetään keskisuuriin viiden MW:n energia-laitoksiin, mitä laskelmissa on käytetty. Viiden MW:n kenttä voidaan saada käyttökuntoon kuudessa kuukaudessa siitä, kun PUA:n hyväksyntä on saatu.
APC voimayhtiö sanoo käyttäneensä suurimman osan vuotta keskusteluissa Aravassa sijaitsevien kibbutsien, kuten Ketura ja Yotvata, kanssa neuvotellessaan niiden omistaman maan luovuttamisesta aurinkopaneelien asentamiseen. Jon Cohen alueellisesta kehitysyhtiöstä kertoo, että kahdeksan muuta kibbutsia ovat kiinnostuneita solmimaan sopimuksen ennen vuoden loppua, ja lisäksi 15 muuta on kiinnostunut projektista.
Voimayhtiö on löytänyt ulkomaisia tukijoita, jotka ovat valmiit investoimaan projektiin niin pian kuin lupamuodollisuudet on selvitetty ja tariffi hyväksytty.
Hankkeen kustannusarvio on 3 miljardia USD. 5 MW:n paneelikenttä maksaa 30 miljoonaa USD ja tarvitsee 80 – 100 dunamia maata. APC on ainoa yhtiö Israelissa, joka rakentaa keskisuuria ja suuria solarkenttiä. Yhtiö toivoo tariffin hyväksyntää kuukauden sisällä.
Maan sähkövoiman kokonaistarve on 11 000 MW (11 GW). Infrastruktuuriministeri Binyamin Ben-Eliezer on asettanut tavoitteen, että 20 % siitä on saatava uusiutuvista lähteistä vuoteen 2020 mennessä, mikä on myös Euroopan maitten tavoite. Ministeriön edustaja kuitenkin kertoo, ettei APC-yhtiön voimalahanke ole riittävä poistamaan Ashkeloniin suunnitellun kivihiili-voimalan rakentamista, sillä lisää sähkövoimaa tarvitaan välittömästi.
Yksityiset taloudet voivat tuottaa sähkövirtaa 50:en KW tuntiin saakka, josta oman tarpeen ylittävä osa voidaan syöttää yleiseen verkkoon vahvistetun tariffin perusteella. (JP)
2. LIKUD, Israelin suurin oppositiopuolue, julkisti lausunnon, jossa se selvittää ilman sarvia ja hampaita puolueen kannan Olmertin suunnitelmille aloittaa suorat keskustelut Golanin luovuttamiseksi Syyrialle. Julkilausuma on tarkoitettu ennen kaikkea USA:n molemmille presidenttiehdokkaille John McCain ja Baruck Hussein Obama.
”JOS ME muodostamme Israelin seuraavan hallituksen, emme katso olevamme sidottuja mihinkään osittaiseen tai kokonaissopimukseen, minkä Kadima on pystynyt solmimaan vaalitaistelun aikana Israelin ja Syyrian välillä”, kertoi Likudin johtoryhmään kuuluva kansanedustaja Yuval Steinitz JP:n toimittajalle Tovah Lazaroff.
OIKEUSKANSLERI Mazuz vastasi hänelle tehtyyn vetoomukseen, että hän estäisi Olmertia aloittamasta suoria keskusteluja Syyrian presidentti Bashar Assadin kanssa, ettei laki estä Olmertia neuvottelemasta, vaikka hallitus onkin toimenpidehallitus. Likudin kansanedustaja Limor Livnat vetosi silloin korkeimpaan oikeuteen, että se estäisi Olmertin suunnitelman.
STEINITZ sanoo välittäneensä Likudin kannan USA:n ulkoministeriön edustajille aiemmissa keskusteluissa ja viime viikolla informoineensa Barack Obamaa asiasta.
Hän selitti toimittajalle, ettei Likudin mielestä ole Israelin edun mukaista sitoa seuraavan hallituksen käsiä sopimuksella, jonka tekee Kadiman johtama toimenpidehallitus.
Likudin periaatteena on, että edellytyksenä keskusteluille Golanin luovuttamisesta rauhan-sopimusta vastaan, Syyrian tulee lopettaa Hizbullahin ja Hamasin tukeminen ja aseistaminen sekä rikkoa riippuvuutensa Iranista.
STEINITZ johtaa yhteistä keskustelufoorumia puolustuksesta Knessetin ja USA:n kongressin välillä, ja kertoo, että hänellä on toistuvia mahdollisuuksia puhua USA:n diplomaattien kanssa. Steinitz ei halunnut ottaa kantaa kummankaan presidenttiehdokkaan puolesta tai vastaan. Myös Israelin puolustus- ja ulkoministeriö ovat huolellisesti välttäneet esittämästä tukeaan kummallekaan ehdokkaalle, mutta ovat jatkuvassa yhteydessä heidän asiamiestensä kanssa.
JP:n kolumnistit näyttävät odottavan demokraattien voittoa kongressissa, mikä voisi tuoda useita juutalaissyntyisiä ehdokkaita senaattiin ja edustajainhuoneeseen. (JP)
3. ULKOMINISTERI ja Kadiman puheenjohtaja Tzipi Livni selvittää, että Israelin
vaaleissa on kysymys rauhanprosessista, joko puolesta tai vastaan. Hän katsoo, että vasemmisto haluaa antaa kaiken, mitä Israel vapautti 1967 ja 1973 sodissa, oikeisto haluaa pitää ainakin osia niistä ja esittää useita vaatimuksia vastapuolelle. Livni on alkanut huolestua, että eri ryhmien suorittamissa mielipidetiedusteluissa Kadima lasketaan osaksi vasemmistoa. Livnin mielestä Kadiman paikka on keskustassa, joka välittää oikeiston ja vasemmiston välillä. Tosiasiassa Olmertin johtama Kadima-puolue kallistuu pahasti vasemmalle, jonka rauhansuunnitelmaa Livni on edustanut Israelia edustavan keskustelutiimin johtajana. Tämän johdosta, vaikka Livni ei olekaan missään vaiheessa suostunut julkistamaan, mistä on jo sovittu, hän ja hänen puolueensa on samaistunut vasemmiston ajamaan ”rauhansuunnitelmaan”.
VOIDAKSEEN jotenkin korjata Kadimasta yleistyneen kuvan Livni pyrki tarmokkaasti suostuttelemaan puheenjohtajakilvassa toiseksi jääneen Shaul Mofazin takaisin puolueen johtajistoon. Mofaz otti hyvin raskaasti häviönsä Livnille ja vetäytyi muutamaksi päiväksi kotiinsa murehtimaan asiat selviksi. Tultuaan sitten parrasvaloihin hän ilmoitti vakaasti harkinneensa luopua politiikasta, mutta ilmeisesti taipui suostuttelijoitten tarjouksiin.
LIVNI elättelee toiveita, että hänen puolueensa keskustalaisena voisi koota hallituksen vaalien jälkeen sekä vasemmistoa että oikeistoa edustavista puolueista, mukaan lukien Likud. Tämä tuntuu nykyisten tosiasioitten valossa päiväunelta ilman pohjaa, sillä se edellyttäisi, että Livni muuttaisi kantansa täysin PA:n kanssa käymiinsä neuvotteluihin. Livni uskoo, että Mofaz on tässä sopiva välittäjä, mutta hänelle pitäisi varata turvallinen kakkospaikka tulevissa vaaleissa, eikä puolueen johtosääntö salli sitä ilman puolueen sisäisiä vaaleja. Puolueen johto kaavailee jonkinasteista ”pielavetistä” (anteeksi lukijat Pielavedellä), jolla Mofazin paikka erotettaisiin erilleen siten, ettei kukaan kilpaile siitä. Tämä lähentelee kuitenkin juuri sitä, mistä Livni vannoi pysyvänsä erossa. Kadiman vaalikomitea käsittelee asiaa tänään. (JP)
4. ISRAELIN PANKIN (BOI) pääjohtaja Stanley Fischer vakuuttaa, ettei Israelin taloudessa ole vielä merkkejä taantumasta. Hän kuitenkin tunnustaa, että pienet yritykset voivat tarvita taloudellista tukea erityisten lainajärjestelyjen kautta. Talouden kasvu osoittaa kuitenkin hidastumista. Suurin vaara voi tulla siitä, miten ulkomaitten taloudet kestävät paineet ja miten niiden kehitys kulkee. Kulutustavaroitten hankinta alkanee kasvaa ensi vuoden toisella neljänneksellä, Fischer arvioi. Bruttokansatuotteen ennuste ensi vuodelle on 2.7 %, vaikka monet maat ovat joutuneet puolittamaan kasvuennusteitaan.
EU:N talousministerit keskustelevat Brysselissä uudesta maailmanlaajuisesta talous-järjestelmästä. Heidän arvionsa tulevaisuudesta maalaavat aivan toisenlaisen kuvan kuin Fischer, eikä se ole valoisa, kuten Robert Wielaard raportoi Brysselistä JP:n artikkelissa. Ministerit tunnustavat, että taantuma alkaa olla jo tosiasia viidessätoista EU-maassa. He arvioivat, että talouden kasvu voi olla vain 0.1 % ensivuonna. (JP)
4. UUTISTOTSKOITA
- Maailmantalous on menettänyt lokakuun aikana arviolta 5.8 triljoonaa USD ja 10 kuukauden aikana 16.2 triljoonaa USD. USA:n talous kärsi 40% näistä menetyksistä, mutta se on selvinnyt keskimääräistä paremmin.(JP)
- Hamasin ”ulkoministeri” Khaled Mashaal ilmoitti maanantaina kannattavansa yhteysneuvotteluja Fatahin kanssa. Hän kertoi tämän harvinaisella vierailulla Beirutissa, ensimmäisellä sen jälkeen kun IDF tuhosi Hizbullahin hallinto-keskuksen ja Hamasin toimistotilat Beirutin lähiössä. Mashaalin vierailu on pyritty pitämään salaisena salamurhan pelossa. Hän tavannee Libanonin johtajia sekä Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallahin. (JP)
- NU uhraa itsenäisyytensä Israelin hengissä selviytymisen alttarille, luonnehti Zevulun Orlev (NU) puolueensa yhdistämistä NRP:n kanssa eilen. Neljä puoluetta, NU (National Union), Moledet, Tekuma ja NRP (Kansallinen uskontopuolue) allekirjoittivat sopimuksen niiden yhtymisestä. Uudella puolueella ei ole vielä nimeä ja sen johtajat ja vaaliehdokkaat valitaan jäsenten esitysten mukaan. Orlev vihjaili, ettei puolueen johtajaksi valita rabbia. Yksi ehdokas voisi olla kenraaliluutnantti (res) Moshe Yaalon, jota myös Likud haalii jäsenekseen. Orlev sanoi, että opetustoiminta on yksi keskeisistä puolueen ohjelmassa. Toinen on Israelin raamatullisen maan säilyttäminen yhtenäisenä. Tässä Orlev selitti, ettei hän täysin luota Likudin näkemyksiin maasta, sillä sen perusteet liittyvät turvallisuuskysymyksiin. Hän viittasi perinteisiin juutalaisille pyhiin paikkoihin kuten Hebron ja Beit El, joista ei saa luopua. (JP)
- Yitzhak Rabinin poika Yuval Rabin sanoo äänestävänsä Likudia, koska ”parempaakaan ei ole tarjolla”. Tunnettujen henkilöitten siirtyminen puolueesta toiseen ja oman paikkansa etsiminen on yleistä Israelissa. (ynet)
Lämpötilat: Jsm: Ti: 15-22; Ke: 15-22: To: 14-21: Pe: 13-20, C-astetta, osittain pilvistä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019