MAANANTAI 03.11.08
1. ”HE EIVÄT AJATTELE kuten me. He ovat mystisiä, messiaanisia, väkivaltaisia ja irrationaalisia. Me olemme sekaisin, pelokkaita, ja he näkevät sen heikkoudeksi. Mitä me tarvitsemme on salamahyökkäys; pidättää tuhansia ja panna heidät rautoihin voidaksemme pysäyttää heidät.” Näin sanoi kansallisen infrastruktuurin ministeri Binyamin Ben-Eliezer hallituksen kokouksessa eilen. Mutta hän ei puhunut Israelin potentiaalisista vihollisista, hän puhui Juudean ja Samarian juutalaisista asukkaista, joita nyt lienee n. 300 000 ilman Jerusalemin ympäristöä ja joitten määrä kasvaa nopeasti.
”Kysymys on muutamasta sadasta ihmisestä, jotka ovat julistaneet kapinan Israelin valtion laillista hallitusta vastaan ja kieltäytyvät hyväksymästä hallituksen ja Knessetin päätöksiä. Koska yhtään parakkikylää ei ole tuhottu Atmonan tuhoamisen jälkeen (helmikuussa 2006) he näkevät tämän hallituksen heikkoudeksi. Miten hallitus aikoo kertoa tämän arabeille? ” Näin kertoi samasta asiasta varapääministeri Haim Ramon selittäen, että 700 palestiinalaista on pidätettynä pienemmistä rikoksista, ja jatkoi: ”Miksi ei tehtäisi samaa ”setlereille”? Tämä tarkoittaa, ettemme halua käsitellä asiaa. Tämä on syrjintää, apartheidia käsitellessämme palestiinalaisia ja juutalaisia, jotka osallistuvat rauhattomuuksiin Juudeassa ja Samariassa.” Pari ministeriä heristeli isällisesti sormeaan Ramonille, ettei ole sopivaa puhua apartheidista.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak kertoi, että muutaman viimeisen kuukauden aikana väkivaltaisuuksien määrä on kasvanut Länsirannalla, ”hyökkäyksiä palestiinalaisia vastaan, mukaan lukien omaisuuden tuhoamista ja hyökkäyksiä sotilaita ja poliiseja vastaan”. ”Tämän lisäksi oikeiston mielenosoitukset IDF:n ja poliisiupseerien kotien ulkopuolella ovat lisääntyneet vihreän linjan sisäpuolella. Tämä ylittää yksilöitten suorittamat lainrikkomukset ja nyt näyttää ryhmien järjestämiltä, jotka eivät katso olevansa sidottuja maan lakeihin.”
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert lisäsi oman lusikkansa soppaan: ”Nämä ihmiset pyrkivät saattamaan tilanteen sellaiseksi, ettei hallitus pysty evakuoimaan territorioita. Tämä on heidän päämääränsä: estää toteuttamasta päätöstä, mitä hallitus pitää välttämättömänä Israelille.” Olmert pyrki lieventämään puhettaan toteamalla, että hän tarkoittaa pienestä vähemmistöstä, eikä ”lainkuuliaisten Länsirannan juutalaisten asukkaitten enemmistöstä”.
Mutta tällainen selittely ei istu kovin hyvin Olmertin esittämään yhteenvetoon keskustelun jälkeen, jota voidaan pitää hallituksen toimintaperiaatteena ja ohjeena IDF:lle ja poliisille. (JP)
2. OLMERTIN puheesta käy ilmi, mistä ministerit itse asiassa puhuivat: Kysymys on kahdesta poliittisesta näkemyksestä. Toisen mukaan Juudea ja Samaria ovat oleellinen osa Israelin maata, mistä ei voi luopua missään olosuhteissa; mitä hallitus kutsuu ”oikeiston päämääräksi”. Toisen näkemyksen mukaan, jota Olmertin hallitus edustaa ja jota voidaan kutsua ”vasemmiston näkemykseksi”, Israelin tulee luopua Juudeasta ja Samariasta.
OLMERTIN yhteenvedossa todetaan mm. seuraavia asioita:
- Nykyiset rauhattomuudet vaarantavat lain toteutumisen kaikkialla Israelissa.
- Lain toteuttamiseen tarkoitettuja toimia tulee kiihdyttää, mihin kuuluu poliisien lukumäärän kasvattaminen; laittomuuksien rekisteröiminen, lainrikkojien pidättäminen ja heidän saattamisensa oikeuden eteen nopeasti, sekä lain tulkinnan helpottaminen ehkäisevissä pidätyksissä ja rajoitusmääräyksissä.
- Ehud Barakin tulee raportoida hallitukselle kahden viikon sisällä, mitä toimenpiteitä hän on suorittanut.
OIKEUSMINISTERI Daniel Friedman sanoi, että hallitus puhuu kahdella äänellä ”laittomista parakkikylistä”. Hän esitti vaatimuksen, että on välttämätöntä löytää ne, jotka rahoittavat näiden rakentamista ja että se tulee estää. Hän valitti, että kerran tuhotut parakkikylät (outposts) rakennetaan pian uudelleen ja että hallitus rahoittaa päällystetyn tien rakentamisen sinne ja antaa niille sähköä, vettä ja huolehtii viemäröinnistä, mikä tulee lopettaa, hän vaati.
SHIN BETIN johtaja Yuval Diskin kertoi hallitukselle, että jos hallitus antaisi evakuointi-määräyksen Juudeassa ja Samariassa tänään, se tulisi kohtaamaan paljon suurempaa vastarintaa kuin aiemmissa evakuoinneissa. Hän totesi, että Shin Bet on tietoinen ”kasvaneesta halukkuudesta ei vain kivittämiseen vaan myös aseitten käyttämiseen yhden tai toisen hallituksen päätöksen estämiseksi”. Hänen mielestään rauhattomuuksiin osallistuu satoja ihmisiä, mutta että ne ovat spontaaneja eikä niillä ole yhtenäistä johtoa. Myös Diskin totesi mielenosoitusten kasvaneen IDF:n ja poliisivirkailijoitten kotien läheisyydessä. Hän myös varoitti, että on merkkejä poliittisen johtajan potentiaaliselle teloitukselle. (JP)
3. JUUDEAN, SAMARIAN JA GAZAN alueitten asukasneuvoton puheenjohtaja Dani Dayan totesi hallituksen lausunnon merkitsevän skandaalia, sillä sen tarkoituksena on katkaista palvelut yli seitsemältä tuhannelta Juudean ja Samarian asukkaalta. Hän sanoo, että tämä on mitä karkein loukkaus kaikkea inhimillisyyttä vastaan, mitä Israelin hallitus on koskaan tehnyt. Hän epäili, että se tulee lopettamaan sellaisetkin peruspalvelut kuin lasten koulumatkat ja jätteiden keräämisen. Dayan selitti, että ainoa ero pysyvien asutusten ja näiden epävirallisten parakkikylien välillä on siinä, ettei parakkikylien asemaa ole lopullisesti vahvistettu, mutta hallitus on ne aloittanut, rahoittanut rakentamisen ja markkinoi niitä. Hän sanoi, ettei hallituksessa esitetyllä väkivallalla ja epävirallisilla parakkikylillä ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Hän uskoo, että kysymys on ”vasemmiston” aloittamasta kampanjasta Juudean ja Samarian asukkaitten mustaamisesta, demonisoimisesta, kuvitellen tämän auttavan sen vaalitaistelussa. Dayan pelkää hallituksen lausunnon (päätöksen) antavan palestiinalaisille avoimen valtakirjan hyökätä juutalaisasukkaita vastaan Juudeassa ja Samariassa, mutta varsinkin näissä eristetyissä epävirallisissa parakkiyhteisöissä. (JP)
4. HALLITUKSEN yksimielinen lausunto, jota voidaan pitää sitovana päätöksenä, on merkittävä siksi, että kaikki hallituksessa mukana olevat puolueet ovat sen takana, koska kukaan niiden ministereistä ei vastustanut Olmertin yhteenvetoa. Siten siinä ovat mukana Labourin lisäksi keskustalaisena pidetty Kadima ja Shas sekä oikeistolaiset pikkupuolueet. Mielenkiintoista todeta, miten ne kiemurtelevat irti tästä vaalitaistelun aikana, jonka johtavaksi teemaksi näyttää nousevan Olmertin alkuperäinen vaaliteema Juudean ja Samarian juutalaisten karkottamisesta sekä Jerusalemin jakaminen, mikä koskee myös Temppelivuoren asemaa. Tämä on tietenkin ollut aina vasemmiston päämääränä, mutta nyt Kadima on Ehud Olmertin johdolla ja hänen varamiehensä Tzipi Livnin avustuksella ominut sen jopa siinä määrin, että vasemmiston taholla puhutaan ”henkisestä varkaudesta”.
5. EHUD OLMERTIN täydellinen mielenmuutos oikeistolaisen Likudin johtohenkilöstä vasemmiston äänitorveksi on mielenkiintoinen, jota hämmästellään kaikkialla poliittisessa kentässä. Olmert esitti äskettäin, että Israelin tulee vetäytyä täysin 1949 tulitaukolinjoille.
Eräs psykologi esitteli JP:n artikkelissa omaa analyysiaan päätyen toteamukseen, että Olmertissa ilmenevät kaikki narsismille ominaiset pääpiirteet. Siihen kuuluu seuraavaa: Narsistinen henkilö ei voi alistua vihaan, häpeään ja nöyryyttämiseen. Hän käyttää toisten osaamista, lahjoja ja avuja omaksi hyödykseen. Hänellä on suuri itsevarmuus ja oman erinomaisuutensa tunto. Hän uskoo omien käsitystensä ja mielipiteittensä erikois-laatuisuuteen, minkä vain erikoislahjakkaat voivat havaita. Hän pyrkii toimissaan loputtomasti täydellisyyteen, voimaan, onnistumiseen, kauneuteen tai ideaalirakkauteen, minkä vuoksi hän odottaa toisilta vastaavaa erityiskohtelua ja ihailua. Hänen tärkeimpiä päämääriään on materiaalisen omaisuuden kartuttaminen. Hän ei tunne empatiaa, myötätuntoa, toisten tunteita tai kärsimyksiä kohtaan. Hänellä ei ole omaa vakaumusta, kaikki on omittu toisilta.
KOSKA narsistisen henkilön suurin katastrofi tulee epäonnistumisesta, Olmert on tämän ajatuskuvion mukaan alkanut epätoivoisesti etsiä keinoja saada nimensä ”suurten rauhan-miesten listaan”. Siksi hän esitti Israelin vetäytymistä Juudeasta ja Samariasta, mutta koska sen toteutuminen on vaikeutunut eikä voine toteutua hänen pääministerikaudellaan, Olmert hakee toista kanavaa: Suoria keskusteluja Syyrian johdon kanssa Golanin luovuttamisesta.
Monet kansanedustajat kuten myös Livni ovat pyrkineet estämään tämän, koska Olmertin asianhoitajahallituksella ei ole oikeutta käydä sellaisia keskusteluja. Oikeuskansleri Mazuz on kuitenkin henkisesti heikko eikä uskalla ottaa kantaa, vaan toteaa, ettei laki sitä kiellä. Olmert kilpailee tässä ajan kanssa, sillä poliisitutkimukset hänen rikkomuksistaan alkavat olla valmiit syytetoimia varten, mikä pakottaisi hänet siirtymään lopullisesti syrjään. Olmertin ainoa pelastusköysi on ollut hänen ”rauhanprosessinsa”, mikä on antanut hänelle vasemmiston eliitille kuuluvan ”koskemattoman” aseman, mitä poliisitutkimukset nyt uhkaavat.
6. UUTISOTSIKOITA
- Hallitus antoi luvan Arielin ”setlementille”, kuten JP otsikoi, 50 uuden asunnon rakentamiseksi, aiemmin luvatun 48 lisäksi. Hallitus antoi luvat 468 asunnon rakentamiseksi Samariassa, niistä 317 Betar Illitissä ja 53 Elkanassa.
- Juudean ja Samarian asukkaat syyttävät Ramonia ja Ben-Eliezeriä panettelusta.
- Jerusalemin pormestariehdokas Porush ennustaa, että 10 vuoden kuluttua Israelissa ei ole enää yhtään ei-uskonnollista pormestaria.
- Hizbullahin asehankkijat matkustivat Moskovaan viime viikon tiistaina, kertoo Debkafile. Hizbullah ostaa varsinkin panssarintorjuntaohjuksia, jotka osoittautuivat tappaviksi Libanonin kakkossodassa. Moskova myynee 3000 eri tyyppistä ohjusta. Edustajille tarjottiin tilaisuutta kokeilla itse haluamiaan ohjuksia.
- Libanon sanoo paljastaneensa Mossadin vakoilurenkaan, joka vakoili myös Syyriassa. Viranomaiset pidättivät kokonaisen epäilyttävän perheen Bekaan laaksossa.
- Olmert vihjailee ynetin mukaan, että hän pitää Netanyahua parempana pääministeri-ehdokkaana kuin Livniä, jota hän ei voi sietää.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021