SUNNUNTAI 02.11.08
1. SOTA ”setlereitä” vastaan on muuttumassa ilkeäksi. Sekä pääministeri Olmert että puolustusministeri Ehud Barak käyttävät kovia sanoja käsitellessään viime päivien aikana tapahtuneita yhteenottoja Hebronin lähellä sijaitsevan juutalaiskaupungin Kiryat Arban alueella. Kaikki alkoi siitä, että poliisi sotilaitten tukemana kävi tuhoamassa kaksi omakoti-taloa Kiryat Arbassa. Talot ovat kaupungin virallisten rajojen sisällä, mutta niillä ei ollut rakennuslupaa. Poliisi herätti talojen asukkaat yhden jälkeen aamuyöstä sunnuntaina vieden asukkaat alueelta poliisiautoissa. Talojen asukkaita ei mitenkään varoitettu poliisiratsiasta. Kiryat Arban asukkaat pystyttivät alueelle kaksi parakkia jo samana sunnuntaipäivänä, mutta poliisi kävi hajottamassa nekin tiistaina. Ensimmäinen yritys epäonnistui, mutta poliisi tuli uudelleen iltapäivällä. Syntyneitten nujakoitten aikana poliisin ja asukkaitten välillä, joista suuri osa oli alaikäisiä, neljä poliisia haavoittui lievästi. AFP:n valokuvaaja sai kiven otsaansa ja talutettiin ambulanssiin otsaansa pidellen.
ASUKKAAT rakensivat uuden parakin tuhottujen talojen paikalle torstaina, jonka poliisi rajapoliisin avustamana tuhosi saman päivän iltana. Kaksi rajapoliisia haavoittui lievästi sen aikana. Poliisi pidätti kolme tyttöä, jotka kivittivät poliisiautoja. Heidät vapautettaneen tänään.
KIRYAT ARBAN asukkaat kohdistivat vihansa tuhottujen juutalaistalojen, jota kutsutaan nimellä ”Federmanin farmi”, alapuolella sijaitsevaan kahteen arabitaloon, joissa asuu arabiperhe lapsineen sekä yksinäinen arabinainen. Arabitaloihin meni vasemmistolaisia, joita kutsutaan ”anarkisteiksi”, ja jotka usein osallistuvat arabien rinnalla väkivaltaisuuksiin poliisia ja sotilaita vastaan. Nämä kivittivät juutalaisasukkaita arabiasukkaitten kanssa. Kaikkiaan satakunta juutalaisasukasta vietti sapatin tuhottujen talojen raunioilla. Kaikki oli rauhallista iltapäivään saakka, jolloin poliisi pahoinpiteli 10-vuotiasta poikaa, joka halusi mennä paikalle.
2. SIVUSTA ASIOITA seuraten ei voi olla ihmettelemättä, mikä poliisin ja viranomaisten tarkoituksena on kärjistää yksinkertainen tilanne äärimmilleen? Miksi kahden omakotitalon hajottamiseen tarvittiin satoja poliiseja ja sotilaita, ja miksi se ajoitettiin perheen nukkuessa kaikessa rauhassa sapatin jälkeiseksi aamuyöksi? Miksi perheelle ei ilmoitettu talojen hajottamisesta ja perheen karkottamisesta etukäteen? Poliisi ja viranomaiset ovat täysin tietoisia tulenarasta ja jännittyneestä tilanteesta Hebronin alueella. Tämä herättääkin kysymyksen, oliko kysymys tahallisesta provokaatiosta, kuten Yeshan neuvoston puheenjohtaja arvelee, tai jopa niin, että poliisi tai Shin Bet oli soluttanut omia provokaattoreitaan asukkaitten joukkoon, jotka kiihottivat asukkaita poliisin vastaisiin huutoihin ja kivityksiin, kuten myös vihjaillaan?
KAIKEN TAUSTALLA voi olla joko erikoiskoulutettujen poliisivoimien kenraaliharjoitus ja testi tulevaa Juudean ja Samarian juutalaisten karkottamista varten, tai sitten tarkoituksena on kiihottaa kansaa Juudeassa ja Samariassa asuvia juutalaisia vastaan leimaamalla heidät rähinöitsijöiksi ja epäsosiaalisiksi, joita tulee käsitellä Barakin sanoin ”teräsnyrkein”. Israelissa tällaista kutsutaan ”setlerien” ”demonisoimiseksi”; leimaten heidät epänormaaleiksi yksilöiksi.
3. KIRYAT ARBAN karkotuksella oli kansainväliset seuraukset. EU:n kiertävä presidentin kanslia Ranskassa kehotti ”Israelia toimimaan tarmokkaasti estääkseen juutalaisasukkaitten hyökkäykset arabitaloja vastaan Kiryat Arbassa ja Juudeassa ja Samariassa yleensäkin”. EU:n lausunnossa viitattiin myös oliivin arabipoimijoita vastaan tehtyihin hyökkäyksiin, jotka nekin tulee lopettaa: ”Euroopan Unioni taas kerran tuomitsee mitä jyrkimmin sanoin väkivaltaiset ja brutaalit toimet, joita juutalais-setlerit harjoittavat palestiinalaisia siviilejä vastaan Länsirannalla”, sanotaan presidentin kanslian lausunnossa. ”EU painottaa, että Israelin hallituksen, joka itsekin on tuominnut nämä toimet, tulee lopettaa nämä sopiviksi katsomillaan toimilla välittömästi kansainvälisten velvollisuuksiensa mukaisesti”.
EU:N LAUSUNNOSSA kiinnittyy huomio siihen, ettei siinä mainita mitään juutalaistalojen hajottamisesta, mistä tässä oli kysymys. Yhtään arabitaloa ei hajotettu. Siinä ei myöskään kiinnitetty huomiota poliisin raakaan kohteluun juutalaisasukkaita vastaan. (JP)
Jotkut sotilaitten vanhemmat ovat lähettäneet kirjelmän IDF:n komentajalle Gabi Ashkenazille, jossa pyydetään selvittämään, kuka käski valehtelemaan Federmanin farmin talojen hajottamiseen osallistuneille sotilaille, että taloissa oli terroristeja, minkä johdosta sotilaille annettiin tehtäväksi estää Kiryat Arban asukkaitten pääsy Federmanin farmille estääkseen talojen tuhoamisen rauhallisella mielenosoituksella.
OLMERTIN hallitus käsittelee ”juutalaissetlereitten harjoittamaa väkivaltaa arabeja kohtaan” tänään viikoittaisessa istunnossaan.
IDF:n taholta kerrotaan, että Juudean ja Samarian aluekomentaja prikaatikenraali Noam Tibon peruutti vierailunsa Efratin yeshivassa peläten oppilaitten järjestämiä mielenosoituksia.
4. OLMERTIN aikomus jatkaa katkenneita epäsuoria keskusteluja Syyrian edustajien kanssa on saanut vastustavia lausuntoja usealta taholta. Useat kansanedustajat eri puolueista ovat ilmoittaneet, ettei ylimenokauden hallituksella ole oikeutta käydä tämän kaltaisia keskusteluja. Oikeuskansleri lausui jo ennen kuin Olmert ilmoitti erostaan pääministerin paikalta, että hallituksen tulee välttää käsittelemästä tärkeitä ulkopoliittisia kysymyksiä kuitenkaan yksilöimättä, mitä hän tarkoitti. Oikeuskanslerin lienee syytä tarkentaa aiempaa lausuntoaan. Myös Kadiman nykyinen puheenjohtaja Tzipi Livni ilmoitti, ettei siirtymiskauden hallituksen tulisi jatkaa keskusteluja Syyrian kanssa. Hän pyysi oikeuskansleria tutkimaan, mitkä Olmertin oikeudet ovat tässä asiassa. Olmert ei ehkä ole onnellinen tästä Livnin esittämästä pyynnöstä.
ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice vieraillee alkaneen viikon aikana Jordaniassa, Israelissa ja Ramallahissa, jonka jälkeen hän osallistunee ensi viikon vaihteessa Sharm el-Sheikissä Egyptissä pidettävään kvartetin kokoukseen. Ricen tämänkertainen vierailu Israelissa on 19:s, ja lienee samalla jäähyväiskäynti USA:n ulkoministerin ominaisuudessa. (JP)
5. LABOURIN puheenjohtaja, puolustusministeri Ehud Barak hyökkäsi viikonvaihteen aikana sekä pääministeri kandidaattia Tzipi Livniä että toista ja todennäköisempää ehdokasta Binyamin Netanyahua vastaan. Barak on ollut tulilinjalla monelta taholta, ja tällä kertaa hän aikoo seistä aloillaan ja puolustautua, eikä paeta, kuten irvileuat ovat hänen nimeään vääntäneet tarkoittavan: Barak tarkoittaa tähti, leimaus, Barach tarkoittaa paeta. Pahinta Barakin kannalta on se, että gallupien mukaan Labour tulee kärsimään rökäletappion seuraavissa vaaleissa. Se voi menettää jopa lähes puolet nykyisestä kannatuksestaan. Barak luonnehti Livniä rehelliseksi ja asiansa osaavaksi, mutta sanoi, ettei se riitä maan johtamiseen. Hän kehui, että hän olisi Livnin paikalla muodostanut hallituksen kolmessa viikossa ja Peresin kaltainen mies kolmessa päivässä, mihin Livni ei pystynyt kuudessa viikossa. Livnin kansliasta syytettiin Barakia siitä ettei hän suostunut vähemmistöhallituksen muodostamiseen, millä olisi vältetty ennen aikaiset vaalit. Netanjahua Barak syytti siitä, ettei tämä pystynyt hallitsemaan hallitustaan uhkaavaa kriisiä. Olmert sanoi aikoinaan Livnistä, ”ettei Livni ole tehty aineksista, joista pääministerit tehdään”.
LABOUR valitsee Knesset-ehdokkaansa 2. joulukuuta, ja samalla viikolla myös Kadima valitsee omansa; Likud sitä seuraavalla viikolla.
Israel Beiteinun puheenjohtaja Avigdor Lieberman ennusti gallupeita tutkittuaan, että vasemmisto saa vaaleissa yhteensä 44 parlamenttipaikkaa. Lieberman, joka säväytti poliittista kenttää räväkällä lausunnollaan Egyptistä, selitti, että Egypti valmistautuu sotaan Israelia vastaan ja odottaa vain sopivaa tilaisuutta tuoda Siinaille tuhansia sotilaita. (JP)
6. www.debka.com kertoo artikkelissaan, että Binyamin Netanyahu virtaviivaistaa Likudin johtoryhmää kutsumalla siihen mukaan tunnettuja henkilöitä sekä muista puolueista että sitoutumattomia. Artikkelin mukaan keskeiseen johtoryhmään kuuluvat ainakin seuraavat henkilöt: Benny Begin (Menachem Beginin poika), Jair Shamir (Yitzhak Shamirin poika), Dan Meridor, Moshe Yaalon (entinen IDF:n yleisesikuntapäällikkö), NU:n kansanedustaja Effie Eitam (entinen kenraali) sekä Nathan Sharansky. Netanyahu on pyytänyt Kadiman kansan-edustajia Zeev Elkiniä ja Marina Solodkinia siirtymään Likudiin. Molemmilla on suuri kannattajajoukko entisen Neuvostoliiton maista tulleitten siirtolaisten keskuudessa.
Begin, Shamir ja Sharansky ovat esikuvia luotettavuudesta ja lahjomattomuudesta, kuten myös Meridor, joka edustaa vasemmistoa. Eitam edustaa tukevaa oikeistoa, millä Netanyahu uskoo pystyvänsä kompensoimaan puolueen oikeistolaista kuvaa vasemmistoa edustavien vastapainoksi. Eitam vastustaa kiivaasti Juudean, Samarian ja Golanin ylängön luovuttamista palestiinalaisille sekä Jerusalemin jakamista.
NETANYAHULLA on mielessä Israelin turvallisuuden takaaminen, mistä johtuen hän haluaa mukaan entisiä armeijan korkeita kenraaleita. Näistä Yaalon on ehkä tarjolla puolustus-ministeriksi Netanyahun hallituksessa. Kadiman jäsen Shaul Mofaz oli ehkä yksi mahdollisuus, mutta päätösten tekeminen näyttää olevan Mofazille vaikeaa.
7. UUTISOTSIKOITA
- Marxilainen Meretz-puolue menettää kaksi veteraaniedustajaa, sillä sekä Jossi Beilin että Ran Cohen eroavat politiikasta.
- Hamas vihjailee, että se voi jättäytyä pois Kairossa järjestettävästä yhtenäisyysneuvotteluista, koska PA pidättää Hamasin jäseniä Länsirannalla.
- Ytizhak Rabinin murhasta tuomittu Yigal Amirin TV-kakkoselle antama haastattelu aiheutti ankaraa arvostelua vasemmiston taholta. Haastattelua ei julkistettu, ja Amiria rankaistiin vankilassa vähentämällä hänen etuisuuksiaan.
- Kadiman voitto Israelin vaaleissa ja Obaman nousu USA:n presidentiksi olisi pahaksi Israelille, sillä sekä Livni että Obama ovat heikkoja ja antaisivat Iranille mahdollisuuden esteettä uhata Israelia, kerrotaan kirjassa ”Obama Nation”.
- Hebronissa arabi lähestyi juutalaisryhmää Patriarkkain haudalla juutalaisille tarkoitetulla alueella pitkän veitsen kanssa. Mies pidätettiin. Arabit kivittivät autoja ja busseja sekä Hebronissa, Betlehemissä että Sikemissä Huwaran kylän lähellä, jossa he vahingoittivat bussia. 16 palestiinalaista pidätettiin kuulusteluja varten. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021