PERJANTAI 07.11.08
1. PA:N JOHTORYHMÄÄN kuuluva teki sen taas. PA:n johtava ”rauhanneuvottelija” Israelin tiimin kanssa, Ahmed Qureia kertoi keskiviikkona lehtimiehille, joitten joukossa oli WND:n toimittaja, suurin piirtein näin: ”Juutalaista Temppeliä ei ole koskaan ollut, ja Israel työskentelee voidakseen ”luoda” (invent) sellaisen. Israelin miehitysviranomaiset ovat yrittäneet löytää ns. ”historiallisen yhteyden” Jerusalemin ja Temppelin välille, mutta ne yritykset tulevat epäonnistumaan. Temppelivuori on 100 prosenttisesti muhamettilainen.”
Tilaisuudessa mukana olleen israelilaisen valtalehden arabitoimittajan artikkelia Qureian lausunnosta ei ole julkistettu, mutta palestiinalainen päivälehti Al-Ayam kertoi tilaisuudesta uutisartikkelissaan, kertoo WND.
”MAAILMA täytyy mobilisoida kaikkia näitä Israelin yrityksiä vastaan muuttaa Jerusalemin maamerkkejä ja symboleita. Al-Aksa moskeijassa ei ole mitään juutalaista. Ei ole ollut kolmatta Temppeliä. Se on harhakuva, Jerusalem on 100 prosenttisesti muhamettilainen.”
Qureia kuulutti maailmalle, että ”sen tulee estää Israelin suunnitelmat Jerusalemissa, keskeyttää sen toimet Jerusalemin ja Al-Aksa moskeijan luonteen muuttamiseksi”. Sen jälkeen Qureia totesi, että Jerusalemin vanhakaupunki on ensimmäinen askel taistelussa puolustaa Jerusalemia ja Al-Aksaa. ”He työskentelevät aikaa vastaan luodakseen tosiasioita kuvitteellisen Temppelin ympäristöön.”
WND kertoo artikkelissaan, että Qureia reagoi haastattelussa viime kuussa avattua juutalaisten synagogaa vastaan, joka sijaitsee muhamettilaiskorttelissa vain 100 metrin päässä Temppeli-vuoresta. Tässä korttelissa asui tuhansia juutalaisia, mutta he joutuivat pakenemaan 1938 raivokkaitten juutalaisvastaisten mellakoitten vuoksi. Synagoga tuhottiin myös, ja jordanialaiset täydensivät tuhotyöt miehitettyään Jerusalemin itäiset osat 1948 itsenäisyys-sodassa tuhoamalla kaikki löytämänsä 58 synagogaa. Se rakennettiin uudelleen.
ULKOMINISTERI ja Kadiman puheenjohtajana yhtenä pääministeriehdokkaana pidetty Tzipi Livni on kohta lähes vuoden keskustellut Qureian johtaman PA:n tiimin kanssa rauhasta PA:n ja Israelin välillä. Livni ei ole suostunut paljastamaan, mistä on keskusteltu ja mistä on jo sovittu, mutta palestiinalaiset ovat vakuuttaneet, että Jerusalem ja Temppelivuori ovat olleet vankasti mukana alusta pitäen. Olmert sen sijaan on liukkaasti selittänyt, että Jerusalemin kysymys otetaan esille vasta keskustelujen loppuvaiheessa, koska tällä läpinäkyvällä silmänkääntötempulla hän on pystynyt rauhoittamaan Shasin omaatuntoa, mikä ei salli edes keskusteltavan Jerusalemin ja Temppelivuoren asemasta.
TUNTUU oudolta, että järkevänä käytännön ihmisenä ja juristikoulutuksen saaneena Livni ei ole missään vaiheessa puuttunut tähän ilmeselvään historiallisten tosiasioitten vääristelyyn. Tässä on tietenkin huomioitava niiden juutalaisten asennoituminen, joille Jerusalem ja Temppelivuori ovat vain pelkkiä symboleja, joita käytettiin vuosisataisten diasporavuosien aikoina yleisenä tervehdysmuotona: ”Ensi vuonna Jerusalemissa”, ilman syvempää merkitystä. Tällä asenteellaan he ovat kaivamassa maata juutalaisten pyhimpien paikkojen, Jerusalemin vanhankaupungin ja Temppelivuoren säilyttämiseksi Israelin valtiossa. Kukaan ei tiedä, mikä Livnin asenne tässä on, vaikka hänen juurensa johtavat vapaustaistelijoihin, jotka henkensä kaupalla taistelivat maan vapauttamiseksi englantilaisilta. (www.worldnetdaily.com)
2. LIVNI OPETTAA USA:n vasta presidentiksi valittua Barack Hussein Obamaa: ”Älä kuuluta aloittavasi keskusteluja Iranin kanssa tässä vaiheessa, koska se ymmärretään heikkoudeksi”. Livni julkisti näitä mielipiteitään torstaina Israelin radion haastattelussa, mistä JP:n toimistohenkilökunta laati artikkelin. Livni selittää artikkelin mukaan, että lupaus keskustelujen aloittamiseksi tässä vaiheessa on hätiköity ja vahingoittaa Irania vastaan päätettyjä ja suunniteltuja sanktioita. JP:n artikkeli arvioi, että tämä osoittaa ensimmäisen erimielisyyden Israelin hallituksen ja Obaman välillä. Obama puolestaan katsoo, että lupaus keskustelujen aloittamisesta antaa USA:lle vankemman pohjan pakotteitten vaatimiseksi. Hänen kerrotaan luvanneen, että ensin aloitetaan Iranin painostaminen keskustelujen kautta, ja jos ne eivät tuota tulosta, sotilaallisen ratkaisun mahdollisuus otetaan esille. Obama kertoi Israelin matkansa yhteydessä tähän tapaan: ”Tulen tekemään kaikkeni presidenttinä estääkseni Irania saamasta ydinaseita. Ja uskon sen alkavan sitomalla Iran vakaviin suoriin keskusteluihin, antaen Iranille selkeän merkin, etteivät he odottaisi seuraavaa hallitusta vaan heidän tulisi osallistua P5 prosessiin (johon kuuluu viisi YK:n turvallisuusneuvoston pysyvää jäsentä), jota käydään kaiken aikaa, ja siirtäen asian kansallisten turvallisuuskysymysten kärkeen, voidaksemme mobilisoida koko kansainvälisen yhteisön, mukaan lukien Venäjä ja Kiina, tähän kysymykseen.”
OBAMA lisäsi tähän, että on käyty paljon kovaakin retoriikkaa asian ympärillä, mutta ettei sitä ole valvottu porkkanalla ja kepillä, mikä olisi voinut muuttaa Iranin hallituksen laskelmat. Obama kertoi tässä yhteydessä, ettei sotilaallistakaan ratkaisua ole otettu pois pöydältä. Hän valittaa, ettei Iranin hallitus ole reagoinut tähän selkeään, suoraan ja kiireiseen diplomatiaan todeten, että USA on poistanut kaikki verukkeet, joita heillä on voinut olla, tai mitä järkisyitä kansainvälinen yhteisö lieneekään keksinyt sanktioitten koventamisen ja vakavien toimien aloittamisen estämiseksi.
OBAMA ei sen sijaan halunnut ottaa kantaa kysymykseen, vastustaako hän Israelin suoraa sotilaallista iskua Iraniin todeten, että se on Israelin itsensä ratkaistava, kuitenkin lisäten, että karmeat seuraukset olla tekemättä mitään tai potentiaalisen sodan aiheuttamisesta ovat sellaisia, joiden toteutumisen estämiseksi tulee tehdä kaikki voitava.
Israelissa pohditaan ja myös tehdään valmisteluja ilmaiskujen suorittamiseksi Iranin ydinaseen valmistuksen keskeyttämiseksi tai ainakin viivyttämiseksi. Kaikki tapahtuu kuitenkin julkisuudesta piilossa tarpeettomien huhujen estämiseksi. Israel tuhosi Irakin rakenteilla olevan ja lähes valmiin ydinlaitoksen 1981.(JP)
3. ISKEEKÖ Israelin Iraniin ennen kuin Obama kruunataan virkaansa 20. 01.09? Tätä analyytikot ja kommentoijat pohtivat, kertoo JP:n Yaacov Lappinin laatima artikkeli. Hän toteaa, että valtaosa analyytikoista vastaa kysymykseen kielteisesti, historioitsija Benny Morris sen sijaan vastaa myöntävästi. Artikkelissa kerrotaan vastaavantapaisesta tilanteesta 1988, kuukausi sen jälkeen kun Bush valittiin presidentiksi ja puolitoista kuukautta ennen kuin hän otti virkansa vastaan. 1988 IDF:n salainen Oketz K9 dog yksikkö teki ratsian Blue &Brown operaatiossa 20 km Beirutista etelään sijaitseviin luoliin, joissa PFLP piti päämajaansa. Yksikön irrottautuessa kohteesta neljä taakse jäänyttä sotilasta jouduttiin pelastamaan helikoptereille PFLP:n pyssymiesten tulituksen alla. Everstiluutnantti Amir Meital sai operaatiossa surmansa.
ARTIKKELISSA todetaan, että vastaavanlainen välikausi jatkuu USA:ssa tammikuun 20. päivään 09 saakka. Historioitsija Morris kirjoitti New York Time lehdessä kesäkuussa, että Israel voisi käyttää hyväkseen tätä kautta lisäten, että USA:ssa on nyt ystävällismielinen presidentti aivan kuten Reaganin kauden loppupuolella, eikä kukaan tiedä, mistä tuuli puhaltaa sen jälkeen.
MORRIS asuu Israelissa, Lionissa Beit Shemeksestä lounaaseen. Morris muistuttaa, etteivät Iranin johtajat ajattele rationaalisesti, he ovat uskonnollisia fanaatikkoja, sekä presidentti Mahmoud Ahmadinejad että ylin kaitsija Ali Khamenei, jotka molemmat ovat uhanneet Israelia täydellisellä tuholla. He eivät perusta toimiaan Mad-periaatteelle (assured mutual distruction), mikä on hillinnyt idän ja lännen välisissä kriisitilanteissa. Hän myös katsoo, että Olmertin hallituksen heikkous toimenpidehallituksena voi jopa olla kiihokkeena iskeä, ensin ilmoitettuaan operaatiosta tärkeimpien puolueitten johtajille. Hän ehdotti, että päivämäärä on luultavasti jo valittu.
MONET TOISET analyytikot ovat toista mieltä. Kenraalimajuri (res) Giora Eiland aiempi turvallisuus-neuvonantaja ja IDF:n suunnittelu- ja operaatioryhmän johtaja ei usko, että Bush on näyttänyt vihreää valoa iskulle. Hän uskoo Obaman pyrkivän muodostamaan Iranin vastaisen kansainvälisen rintaman, mitä Bush ei pystynyt luomaan. Hänen kannallaan ovat mm. eversti (res.) Ephraim Kam ja Emily Landau, jotka molemmat uskovat, ettei sotilaallinen isku toisi odotettua tulosta ja siksi siitä olisi luovuttava. (JP)
4. UUTISOTSIKOITA
- Livni pyrkii esittämään kvartetin kokouksessa Sharm el-Sheikissä, johon hän osallistuu yhdessä Shimon Peresin kanssa, ettei siellä asetettaisi uutta päivämäärää rauhansopimukselle. (JP)
- Egypti harkitsee suunnittelemiensa Hamasin ja Fatahin välisten yhtenäisyys-keskustelujen peruuttamista, koska erimielisyydet osapuolten välillä ovat kärjistyneet viime päivinä. Hamas syyttää, että Fatah pidättää tusinoittain sen jäseniä Länsirannalla, ja Fatah syyttää, että Hamas tekee samaa Gazassa. Nämä keskustelut ovat Israelin kannalta epämukavat, sillä hallitus ei oikein tiedä, pitäisikö sen kannattaa vai vastustaa niitä. Israelin pelkona on, että ristiriitojen selvittäminen Hamasin ja Fatahin välillä mahdollistaisi Hamasin potentiaalisen vallankaappauksen myös Juudeassa ja Samariassa entistä todennäköisemmäksi. Toisaalta Mahmoud Abbasin presidenttikauden loppuminen tammikuussa luo epämääräisen tilanteen ja valtatyhjiön PA:n hallintoalueille, jonka lopputulosta kukaan ei osaa ennakoida. (JP)
- IDF päätti torstaina neljä päivää kestäneet sotilasharjoitukset pohjoisessa. Meri- ilma- ja maavoimat osallistuivat harjoituksiin tiedusteluyksiköitten lisäksi. Harjoitus oli osa IDF:n harjoitusohjelmaa, jonka tarkoituksena oli osaksi testata armeijan johtoa sodan kaltaisissa olosuhteissa. Näissä harjoituksissa pyrittiin hyödyntämään edellisissä harjoituksissa sekä toisessa Libanonin sodassa saatuja kokemuksia. Maan poliittinen johto seurasi harjoituksia tutustuen niihin myös paikan päällä. (JP)
- Kansallinen luonto- ja puistoreservaattien neuvosto antoi luvan aloittaa öljyn koeporaukset Juudean erämaassa. Niitä suorittava yhtiö uskoo, että sieltä löytyy raakaöljyä 6.5 miljoonaa tynnyriä. Porauspaikka sijaitsee Aradista Kuolleeseen mereen Zur Tamrur 4 alueella, tien no 31 pohjoispuolella. (JP)
- Muammar Gaddafi sanoo, että mustat miehet tulevat hallitsemaan maailmaa, kuten hän ennusti vihreässä kirjassaan. Hän sanoi, että maat kilpailevat keskenään tarjotessaan hänelle kaikkein uusimpia aseita. (JP)
- Terroristit ampuivat yli 50 rakettia tiistain jälkeen Gazasta Israeliin, Eilen ammuttiin viisi, joista kaksi putosi lähelle Sderotia, loput pellolle. (ynet)
- IDF vakuuttaa, että Hizbullahin vallan kasvun johdosta se katsoo koko Libanonin alueen potentiaaliseksi iskukohteeksi. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019