SUNNUNTAI 06.05.07
1. OLMERT ON HUOLISSAAN hallituksensa pysymisestä kasassa. Labour-puolueen puheenjohtajavaalit pidetään 28. kuluvaa kuuta, jossa Amir Peretz menettänee paikkansa puolueensa johdossa. Vahvimmat ehdokkaat ovat Ami Ayalon ja Ehud Barak, kolmantena Ophir Pines Paz, jonka kannatus ei ole edellisten luokkaa. Ayalon on vakuuttanut vetävänsä puolueen hallituksesta, jos hän voittaa vaalit. Hän myös lupaa luovuttaa Golanin kukkulat Syyrialle rauhansopimusta vastaan. Hän edustaa ideologiaa, jossa myönnytyksillä saadaan etuja.
BARAK EI OLE selvästi ilmoittanut, mikä hänen poliittinen ohjelma tulisi olemaan, hän perustaa taktiikkansa mystiseen salailuun. Olmert näyttää havainneen, että Barakissa on toivoa, ja siksi hän tapaa Barakin tänään löytääkseen yhteisen linjan hänen kanssaan. Olmert pelkää halituksensa kaatuvan, jos Labour vetäytyy siitä. Labour on tiettävästi linjaamassa suhtautumistaan hallitukseen uudelleen Tel Avivin Olmertin vastaisen mielenosoituksen jälkeen.
OLMERTIN JA LIVNIN välit ovat vaipuneet syyttelyasteelle. Olmertin kansliassa Livniä syytetään siitä, että tämä valehteli Winograd-komitealle. Kanslian mukaan Livni kertoi komitealle, että hän oli tehnyt diplomaattisia aloitteita Libanonin sota II:n aikana, joista Olmertin muistiossa ei ole mitään mainintoja. Livni aikoo etsiä todisteita kertomuksensa oikeellisuudesta.
2. OLMERTIN HALLITUS tutkii USA:n esittämää turvallisuusdokumenttia, joka asettaa Israelille lukuisia velvoitteita maininnalla ”välittömästi”, kun palestiinalaisille asetetut velvoitteen esitetään tehtäväksi ”niin pian kuin mahdollista”, mikä voidaan tulkita siten, että jos ne eivät tunnu mahdollisilta, niitä ei tarvitse tehdä ollenkaan. Arafat toteutti Oslon hänelle asettamia velvoitteita juuri täten: Hän vaati kaikissa tilanteissa Israelin täyttävän velvoitteensa tekemättä itse mitään.
TOINEN ISRAELIA huolettava kohta dokumentissa on IDF:n asettamien tiesulkujen ja tarkastuspisteiden poistaminen kiireisellä aikataululla, mitä INN kutsuu ”terrorismin aikatauluksi”.
Kolmas arveluttava kohta on vaatimus, että Israel toimittaa USA:n vaatimat aseet ja ammukset palestiinalaisille välittömästi. Palestiinalaisilla tarkoitetaan tässä Abbasille uskollisia turvallisuus-joukkoja, mutta kuten yleisesti tiedetään, monet niistä palvelevat samaan aikaan al-Aksan tai PRC:n (Palestiinan vastarintakomiteat) joukoissa, jotka hyökkäilevät jatkuvasti Israelia vastaan.
HAMASIN JOHTAJA Khaled Mashaal Damaskoksessa ilmoitti heti tutustuttuaan dokumenttiin, ettei Hamas tule suostumaan siihen: ”Ilmoitan virallisesti, että Hamas hylkää tämän dokumentin tai minkä tahansa Amerikan, Euroopan tai jopa arabien esittämän ohjelman, joka polkee palestiinalaisten asiaa tällä tavoin. Se on ohjelma, jossa tiesulkujen poistamista vastaan vaaditaan vastarinnan lopettamista.”
OLMERT TUTKII dokumenttia, joka on ulkoministeri Ricen 2005 runnoman ”sopimuksen liikkumisen ja pääsyn vapaudesta” laajennettu versio, turvallisuusjohtajien ja ulkoministeriön edustajien kanssa. Gondoleezza Rice, joka osallistui suljettujen ovien takana pidettyyn konferenssin Sharm a-Sheikissä kvartetin ja arabimaitten edustajien kanssa, joutunee siirtämään Israelin matkaansa, joka oli suunniteltu alkavaksi 18. toukokuuta. Rice sekä Egyptin ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit kiittelivät, että al-Sheikin kokous oli hengeltään hyvä, vaikka Rice ja Iranin ulkoministeri eivät halunneet keskustella keskenään. Yleisesti kuitenkin huomioitiin, ettei Israelin hallitus kykene nyt käsittelemään uusia ehdotuksia sisäisen kuohunnan vuoksi.
3. VÄKIVALTA JATKUU sekä Gazan että Juudean ja Samarian alueilla. IDF ja rajapoliisit surmasivat neljä pyssymiestä, kolme heistä Islamic Jihadin aseistettua jäsentä Jeninin lähellä ja yhden aseistetun palestiinalaisen Israelin ja Egyptin välisellä rajalla Sagin vuoren lähellä.
Jeninin läheisessä Silat al-Hartiyan kylässä rajapoliisit suorittivat rutiinioperaatiota joutuessaan palestiinalaisten tulen alaisiksi. Poliisit vastasivat tuleen surmaten kolme pyssymiestä; poliisit eivät haavoittuneet mutta heidän ajokkinsa vahingoittui tulituksessa. Poliisit olivat naamioituneet arabeiksi, he takavarikoivat kaksi M-16 kivääriä.
PIAN TULITUKSEN JÄLKEEN perjantaina Islamic Jihad ampui kolme Kassam-rakettia Gazasta Israelin puolelle, ja lauantaiaamuna kaksi lisää. Yksi Kassam osui Sderotissa omakotitalon katolle sytyttäen sen kattorakenteet tuleen, mutta betoninen yläkatto esti rakettia tunkeutumasta talon sisäosiin. Talon asukkaat eivät olleet paikalla. Muut raketit putosivat autioille paikoille ilman vahinkoja.
KHALED MASHAAL vakuutti Yarmuk pakolaisleirissä lähellä Damaskosta järjestetyssä tilaisuudessa, että Hamas tulee jatkamaan vastarintaansa, ja että Hamas on valmistautunut sotaan, jonka hän arveli kuumenevan kesän aikana.
4. KANSAINVÄLINEN YHTEISÖ lietsoo jännitystä Fatahin ja Hamasin välillä, väittävät jotkut PA:n virkailijat. He kuitenkin kieltävät, että Abbas olisi taas kerran uhannut erota, jos jännitys Hamasin ja Fatahin välillä ei laannu. Abbas tunnusti, ettei hän saanut usean päivän Euroopan matkansa aikana helpotuksia PA:n nykyisen hallituksen boikotista. Muutamat PA:n virkailijat ilmaisivat myös pettymyksensä USA:n laatimasta turvallisuusdokumentista. PA:n pääministeri Ismail Haniyeh vihjaili viikonvaihteen aikana Palestiinan Auktoriteetin romuttamista. Hamas puolestaan ei ole koskaan hyväksynyt PA:n muodostamista, koska se Hamasin mielestä palvelee vain Israelin etuja. Osa Hamasin johtavista jäsenistä vastustaa myös Mekkan sopimusta yhteishallituksen muodostamiseksi Hamasin ja Fatahin välille.
ISRAELIN VANKILASSA viittä elinkautista + 40 vuotta kärsivä Marwan Barghouti, jota Meretzin puheenjohtaja Jossi Beilin ylistää ”kunnialliseksi rauhan mieheksi, joka väärin perustein tuomittiin vankilaan”, sanoo myös vastustavansa USA:n turvallisuusdokumenttia. Israelin poliittiseen ilmapiiriin kuuluu tällainenkin kummajainen, että elinkautisiin tuomittu sarjamurhaaja tai niitten suunnittelija voi vankilassa pitää kännykkää, soittaa kannattajilleen ja muillekin Israelissa ilman valvontaa, ottaa vastaan vieraita ja antaa ohjeita heille poliittisen johtajan tavoin.
5. UUTISOTSIKOITA
- BETLEHEMIN PORMESTARI Victor Batarseh (PFLP) moitti Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeieriä siitä, ettei tämä suostunut tapaamaan häntä vieraillessaan hänen kaupungissaan. Pormestari piti tapausta häväistyksenä ei vain Betlehemiä ja sen pormestaria vaan koko palestiinalaista kansaa vastaan.
- USA:N JOHTAVAT REPUBLIKAANIEHDOKKAAT John McCain ja Rudy Giuliani presidentiksi ovat vakuuttaneet virassaan puolustavansa Israelia Iranin uhkaa vastaan. McCain, joka vietti 5.5 vuotta Pohjois-Vietnamin vankilassa ja joutui kidutettavaksi kieltäytyessään vapautettavaksi siksi, että hän oli amiraalin poika, sanoo olevansa valmis iskemään Iranin ydinlaitteita vastaan, jos diplomatian avulla ei saada Iranin ydinasehaaveita poistettua ja tiedustelu sanoo Iranin uhkaavan Israelia ydinaseillaan. Hän sanoo jahtaavansa Bin Ladenia vaikka helvettiin, jos se on tarpeen.
- UUSI MASADA MUSEO avattiin viikonvaihteen aikana. Uuteen ilmastoituun museoon on kerätty 700 Masadasta löydettyä antiikkiesinettä, mukana toisen Temppelin aikaisia rukousliinoja (talit) sekä kuuluisat 12 arpalaattaa, kussakin yksi nimi. Niitä uskotaan käytetyn arvottaessa eloon jääviä ja surmattavia roomalaisten piirittäessä linnoitusta toisen Temppelin hävittämisen jälkeen. Vuosien 70-73 välisenä aikana juutalaiset kapinalliset, zealots, pystyivät vastustamaan 10 000 roomalaisen sotilaan valloitusyrityksiä. Lopulta yhteisö suoritti joukko-itsemurhan.
- Samassa yhteydessä uusittiin teitä ylös Masadalle ja suuremman köysivaunun asentamisen mahdollisuus pieneksi havaitun vaunun tilalle.
- SAUDI ARABIA JA EGYPTI ovat sopineet kahden sillan rakentamisesta Arabian niemimaalta Sharm al-Sheikin kaupunkiin Siinailla. Silta rakennetaan Ras al-Sheik Humayadista Tiranan saarelle ja jatketaan sieltä Egyptin puolelle. Rakennustyön peruskiven muuraus suoritetaan ensi viikolla kuningas Abdullahin toimesta. Israelia ei tiettävästi ole informoitu tästä 3 miljardin USD hankkeesta, jolla pystytään valvomaan ja säännöstelemään laivaliikennettä Punaiselta Mereltä ja Eilatista Tiranan salmen kautta Kauko Itään. Egypti sulki Tiranan salmet ennen 1967 sotaa, minkä johdosta Israel katsoi tulevansa eristetyksi. Tämä oli yksi syy kuuden päivän sodan alkamiseksi.
(Lähde www.debka.com)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019