TORSTAI 10.05.07
1. ISRAELIN POLIITTINEN KENTTÄ
WINOGRAD-KOMITEA julkistaa Ehud Olmertin, Amir Peretzin ja Dan Halutzin henkilökohtaiset todistukset komitealle Libanonin sodasta tänään torstaina aamupäivällä. Komitean työtä läheltä seuranneet ovat vihjailleet, että todistusten julkistaminen tulee vahvistamaan sekä poliittisten vaikuttajien että kansan parissa niitä, jotka haluavat pääministeri Olmertin eroa. Olmert itse on vakuuttunut, ettei hänen tarvitse erota eikä ole tehnyt elettäkään siihen suuntaan, vaikka hänen varamiehensä, ulkoministeri Tzipi Livni kehotti häntä tunnustamaan virheensä ja eroamaan. Livni havittelee avoimesti omivansa Olmertin paikan pääministerinä.
PÄÄMINISTERIN SIJAINEN (vice premier) Shimon Peres, jota jotkut ovat kaavailleet väliaikaiseksi pääministeriksi Olmertin erotessa, ilmoittaa kertoneensa Olmertille, ettei hän halua pääministeriksi, hän haluaa maan presidentiksi.
PRESIDENTIN VAALI PIDETÄÄN Knessetissä 13. kesäkuuta. Ehdokkaiden on esitettävä ehdokkuutensa kymmenen päivää ennen sitä eli 03.06.07. Ehdokas tarvitsee tuekseen kymmenen kansanedustajan nimikirjoituksen. Ehdokkaita on tällä hetkellä kaksi, Rueven Rivlin (Likud) ja Golette Avital (Labour). Potentiaalisia ehdokkaita Shimon Peresin (Kadima) lisäksi ovat Tel Avivin päärabbi Yisrael Meir Lau sekä Knessetin vt. puhemies Dalia Itzik.
PRESIDENTIN VIRKA on Israelissa puhtaasti seremoniallinen, vaikka jotkut presidentit ovat pyrkineet esittämään lausuntoja myös poliittisista kysymyksistä, mitä pääministerit ja poliitikot ovat mustasukkaisesti pyrkineet estämään.
2. WINOGRAD-KOMITEAN tutkimusten ohella valtiontarkastaja Micha Lindenstrauss julkisti eilen omat valtion tilaa koskevat tutkimuksensa. Kuten edellisissäkin raporteissa, tässäkin esitetään lukuisia puutteita ja virheitä, suurin osa samoja, jotka toistuvat raporteissa vuodesta toiseen. Kukaan ei näytä ottavan tosissaan raporteissa esitettyjä syytöksiä. Esimerkkejä:
LONTOON ULKOMINISTERIÖ palkkaa edelleen runsaasti paikallisia israelilaisia tavalla, mikä herättää epäilyksiä, että heidät palkattiin muilla kuin heidän ansioluetteloittensa perusteilla.
KANSALLINEN LOTTOHALLINTO käyttää varoja jäsentensä matkoihin ulkomaille, lahjoittaa varoja yksityisille, järjestöille ja yhtiöille henkilökohtaisista intresseistä.
ISRAELIN VALTIONPANKKI maksaa toimihenkilöilleen ylisuuria etuisuuksia.
USKONNOLLISET palvelut kärsivät sukulaisten suosimisesta.
IDF EPÄONNISTUI tehokkaasti estämään aseiden salakuljetustunnelien ja Kassam-rakettien aiheuttaman uhkan. Raportissa mainitaan IDF:n insinööriosaston ja ilmavoimien yhteistyön puute pyrittäessä löytämään ja tuhoamaan löydetyt tunnelit. IDF ei ollut kuuden vuoden aikana löytänyt kattavaa järjestelmää, jolla pystyttäisiin eliminoimaan Kassamien aiheuttama uhka. Raportissa epäillään, ettei IDF ota tarpeeksi vakavasti tunnelien ja Kassam-rakettien siviileille aiheuttamaa uhkaa, eikä ollut asentanut IRON DOME (teräskupu) järjestelmää, minkä Rafael on kehittänyt. Sen asentaminen kuuluu IDF:n viiden vuoden budjettiin.
HALLITUS EPÄONNISTUI täysin arvioidessaan Gazan ja Samarian pohjoisosan evakuoimisen aiheuttamat kustannukset. Alkuperäinen kustannusarvio oli 4.5 miljardia NIS, mikä nousi vuosi vuodelta ja on nyt 9 miljardia NIS.
KANSALLISEN TARVEYSVAKUUTUKSEN (NII) varoja käytetään henkilökunnan ja heidän omaistensa etuiluun ilmaisten tai alennettujen lääkintäpalvelujen maksamiseen.
3. ENGLANNIN ISRAELIN LÄHETTILÄS Tom Phillips kertoo Jpostille antamassaan
haastattelussa, joka julkaistaan kokonaisuudessaan lehdessä huomenna, että Israel tulee saamaan Englannin syytösryöppyjä (flaks), joista jotkut ovat täysin epäoikeutettuja, niin kauan kuin Israelia pidetään miehitysvaltana. Tällainen usein epäoikeutettu syytös kuuluu miehitysvallan kuvaan, olkoot ne tosia tai eivät, hän selventää.
PHILLIPS SANOO tunnustavansa asiantilan surulla, koska hän tuntee sympatiaa Israelia kohtaan ja uskoo, että Israelilla on olemassaolon oikeus rauhaan alueella, mutta monimutkaisista historiallisista syistä johtuen Israel on joutunut miehittäjän asemaan alueella, jonka asukkaat eivät halua olla israelilaisia ja joille Israel ei halua antaa äänioikeutta. ”Tämä asiantila tulee jatkumaan niin kauan, kuin Israelia pidetään miehittäjävaltiona”.
PHILLIPS vertaa tilannetta Israelissa siihen, mikä se on Darfurissa Sudanissa, ja toteaa, että journalistien kasautuminen Israelin mieluummin kuin Darfuriin on monimutkainen ja johtuu osittain Israelin symbolisesta arvosta paikkana, jossa kolme suurta monoteistista uskontoa kohtaavat. Tapahtumat täällä resonoivat kaikkialla maailmassa, hän toteaa.
Mutta huolimatta boikottiyrityksistä ja poliittisista ristiriitaisuuksista hallitusten välillä, Phillips näkee maitten välisten suhteitten olevan kiinteällä pohjalla. Maitten välinen kauppa oli viime vuonna arvoltaan 2.6 miljardia USD. Nykyinen poliittinen kriisi ei näytä huolettavan Phillipsiä eikä hän usko Olmertin hallituksen etsivän ulkoisia kriisejä hallituksensa suosion nostamiseksi tai antautuvan suureen uhkayritykseen rauhanneuvotteluissa.
KOMMENTTI edellisen johdosta. Englannin alkuperäiseen mandaattiin juutalaisen kotimaan muodostamiseksi kuului sekä Jordanjoen läntinen että myös sen itäinen maa-alue eli nykyinen Jordania. Myöhemmin Englanti erotti Transjordanian omaksi semi-itsenäiseksi suojeluvaltioksi, joka itsenäistyessään otti nimen Jordania. Israelin itsenäisyyssodassa 1948 Jordania miehitti Juudean ja Samarian Egyptin miehittäessä Gazan rantakaistan. Vain Englanti ja Pakistan tunnustivat Jordanian oikeuden liittää Juudea ja Samaria osaksi Jordaniaa. Siten 1967 sodassa Israel vapautti nuo sen alueeseen kuuluvat maat, ei miehittänyt niitä, kuten väärin sanotaan.
4. UUTISOTSIKOITA
- BEERSHEBAN kaupunki suostuu majoittamaan 24 sudanilaista pakolaista, joita sekä
armeija että poliisi eivät halua.
- AVIOPARI Ramallahista möi kaksi alaikäistä tytärtään kahdelle veljelle 22 000 NIS
hinnasta. Tytöt olivat 12- ja 13-vuotiaita, kertoo Ramallahin aluepoliisin komentaja
Issa Hijo. Ostajat ovat 23- ja 25-vuoden ikäisiä, ja heidät pidätettiin alaikäisten
raiskauksesta syytettyinä. Tyttöjen äiti sekä veljesten vanhemmat olivat suostuneet
kauppaan ja väittivät, että tämä on hyväksytty tapa.
- LIKUD HALUAA pääministerin mutta ei yleisiä vaaleja, kertoo Likudin ke. Yisrael Katz,
joka teki Knessetille lakiesityksen pääministerin vaalien järjestämisestä 60 päivän
sisällä. Olmertin pääministerikausi päättyy virallisesti 2010. Lakiesitys tarvitsee 70
kansanedustajan tuen tullakseen hyväksytyksi. Katz perustelee esitystään sillä, että
hän mieluiten näkisi yleiset vaalit, mutta koska se toisi väliaikaiseksi pääministeriksi
Peresin tai Livnin, on parempi, että kansa valitsee uuden pääministerin.
- DEGEL HATORAH neuvottelee ehdoista, joilla se voisi liittyä hallitukseen.
- IDF TUTKII videoituja syytöksiä, joitten mukaan sotilaat ja rajapoliisit pahoinpitelivät vasemmistolaisia nuoria, jotka pyrkivät hajottamaan IDF:n asettaman tiesulun Hebronista etelään. Myös poliisi tutkii asiaa omalta kannaltaan.
- ULKOMINISTERI Livbni matkustaa Kairoon, jossa hän tapaa Egyptin ja Jordanian ulkoministerit. Keskustelun aiheena on saudien rauhansuunnitelma. Olmert puolestaan matkustaa lähiaikoina Petraan, jossa hän tapaa kuningas Abdullah II:n.
- USA:N ULKOMINISTERI Rice vakuutti, ettei Bush ole poistanut pöydältään mahdollisuutta tehdä sotilaallinen isku Iraniin. Rice myös vakuutti, että USA:n suhteet Saudi Arabian kanssa ovat hyvät, vaikka erimielisyyksiä esiintyykin.
- NAISAUTOILIJA Efratista haavoittui vaikeasti arabinuoren iskettyä häntä päähän suurella kivellä aivan Efratin sisäänkäynnin lähellä tiistai-iltana. Hänet vietiin kriittisessä tilassa sairaalaan, jossa hän joutuu kirurgiseen leikkaukseen. Media kutsui naisen saamia haavoja lieviksi. Eshter Malka ajoi autollaan kotiinsa Jerusalemista arabin heittäessä suuren kivilohkareen hänen autonsa tuulilasiin. Israelin hätälinja vastasi naista auttaneen puheluun vasta 20 minuutin kuluttua, eivätkä paikalle tulleet virkailijat suostuneet tutkimaan läheisiä taloja kiven heittäneen löytämiseksi.
- TERRORISTIT ampuivat kolme Kassam-rakettia torstaiaamuna, ei vahinkoja.
- HIZBULLAH kouluttaa terroristeja Etelä Amerikassa etäisessä kolkassa Paraguayssa Ciudad el-Esten kaupungissa, joka sijaitsee Argentiinan, Paraguayn ja Brasilian rajojen yhtymäkohdassa. Kaupungissa on suuri muslimiasutus, ja sieltä islamin käännytystyötä ja asukkaitten aivopesua suoritetaan terrori-iskuihin USA:ta vastaan. Alueella liikkuu myös CIA:n ja Mossadin asiamiehiä tarkkaillen tilannetta.
- JERUSALEMIN suunnittelu- ja rakennuskomitea hyväksyi kolmen uuden alueen rakentamisesta. Walaja sijaitsee lounaaseen Jerusalemista, osa maasta kuuluu rakennusyhtiöille, osa valtiolle ja osa ns. hylättyä maata. Sinne suunnitellaan 10 000 asuntoyksikköä. Toiset alueet ovat Givat Alona ja Atarot lentokentän lähellä. Uusilla alueilla pyritään yhdistämään Jerusalemin eri asutusalueita toisiinsa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019