KESKIVIIKKO 03.12.14


KESKIVIIKKO 03.12.14
1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu erotti tiistaina iltapäivällä sekä talousministeri Yair Lapidin (Yesh Atid) että oikeusministeri Tzipi Livnin (Hatnua) antaen samalla kanslialleen ohjeet valmistautua Knessetin hajottamiseen ja uusiin vaaleihin. Hän osoitti molemmille erotetuille hallituksensa ministereille kohdistettua kiivasta arvostelua syyttäen heitä salahankkeista hänen kaatamisekseen pääministerin paikalta. Molempien tiedettiin ottaneen yhteyttä haredi-puolueisiin ja neuvotelleen myös Labourin kanssa keskusta-vasemmistohallituksen muodostamiseksi Netanyahun hallituksen tilalle. Muut Yesh Atid-puolueen hallituksen ministerit esittivät sen jälkeen eroavansa hallituksesta.
PÄÄMINISTERI kertoi median edustajille järjestämässään lehdistötilaisuudessa, että ilmapiiri hallituksen sisällä oli kehittynyt niin jännittyneeksi ja eripuraiseksi, että hän lopulta katsoi mahdottomaksi jatkaa hallituksensa johtamista näissä olosuhteissa. Hän kertoi päämääränään olleen edellisten vaalien jälkeen muodostaa mahdollisimman vakaan ja laajan hallituksen, mutta Likudin edustajamäärän jäätyä liian alhaiseksi se ei ollut mahdollista, sillä hän joutui neuvottelemaan yhteistyöstä useiden puolueiden kanssa. Hän sanoi uuden hallituksensa olleen ristiriitaisen jo alusta lähtien, mikä syveni vajaan kahden vuoden aikana ajautuen lopulta umpikujaan. ”On mahdotonta tehdä kaikkia toimia, jotka ovat tärkeitä Israelin kansalaisten hyvinvoinnille ja turvallisuudelle, tässä hallituksessa”.
Netanyahu syytti Lapidia ja Livniä vanhoista konsteista ja hankkeista häntä vastaan kaivaakseen maata hänen hallintonsa alta koskien Irania, palestiinalaisia ja rakentamista Jerusalemin itäosissa. Hän sanoi Lapidin innostuneen ”Iranin uudesta tuulesta” Rouhanin noustua Iranin presidentiksi ja kritisoineen pääministerin kehotusta YK:n edustajille poistumaan kokoussalista Rouhanin puheen ajaksi. Livni puolestaan tapasi PA:n puheenjohtajan Abbasin aikana, jolloin hän ja hallitus olivat sen kieltäneet. Hän kertoi Livnin kritisoineen katkerasti tapaamiskieltoa kutsuen sitä julkisesti typeräksi. Hän sanoi valtion taloudenhoidossa epäonnistuneen Lapidin liittoutuneen salaisesti Livnin kanssa hallituksen kaatamiseksi, jota kutsumme nimellä ”putsch”, poistaminen.
Pääministeri sanoi varoittaneensa molempia erottamiaan ministereitä, ettei heidän toimintansa ole sopivaa. ”En salli hallituksen sisäistä oppositiota”, hän selitti virallisesti, ja siksi hän sanoi purkavansa nykyisen Knessetin ja lähettävänsä kansan uudelleen vaaliuurnille toisen kerran kahden vuoden kuluessa. ”Israelin kansa on ansainnut paremman, vakaamman ja tasapainoisemman hallituksen”, hän totesi. Hän kiisti Lapidin ja Livnin syytökset sopimuksesta ortodoksipuolueitten kanssa, että ne olisivat lupautuneet tukemaan häntä vaalien jälkeen valittavan uuden hallituksen pääministerin virkaan.
Eroava tiedeministeri Yaacov Peri kutsui Netanyahun puhetta kesyksi, pelkurimaiseksi, lähennellen hysteriaa. Opetusministeri Shai Piron kutsui pääministerin puhetta pelkuri-maiseksi ja huonoksi. ”Meillä ei ollut muuta mahdollisuutta kuin liittyä Lapidin ja Livnin seuraan, koska ei ole mitään mieltä olla hallituksessa, joka hallitsee hyökkäävästi ilman tulevaisuutta ja toivoa”, Piron sanoi jatkaen: ”Eiliseen iltaan saakka toivoin asioiden muuttuvan, mutta oli joku, joka halusi asioiden edistyvän näin”.
OIKEUSMINISTERI Tzipi Livni antoi haastattelun TV-10:lle heti saatuaan erotusilmoituksen todeten, ettei pääministeri uskaltanut katsoa häntä silmiin vaan ilmoitti erottamisesta puhelimitse. Hän sanoi halveksivansa Netanyahua ja totesi hänen haluavan vaaleja oman asemansa vahvistamiseksi. ”Toivottavasti kansa on tietoinen tästä vaaleissa. Valinta on ääri-ainesten ja sionismin välillä”. Hän syytti Netanyahua antautumisesta ääriainesten vaatimuksiin, teema, jota hän on esittänyt toistamiseen.
OPPOSITIOJOHTAJA Isaac Herzog (Labour), joka on kritisoinut Netanyahun hallituksen politiikkaa ja päätöksiä, sanoo tervehtivänsä uusia vaaleja, koska ne lopettavat Netanyahun hallituksen kuusi huonoa vuotta. Tulevia vaaleja hän kutsui kohtalonomaisiksi, hänellä on kova tarve päästä pääministeriksi, kalifiksi kalifin paikalle. Talousministeri Yair Lapidin Yesh Atid-puolue syyttää lausunnossaan Netanyahua maan asioitten huonosta hoidosta ja siitä, että hän ”kapeista poliittisista syistä johtuen vie maan uusiin vaaleihin, jotka kansalliset intressit unohtaen tarpeettomina rasittavat maan taloutta ja yhteisöä”. http://www.timesofisrael.com/knesset-to-vote-on-dissolution-discuss-poll-date/
2. TV-10 suorittaman mielipidetiedustelun mukaan Likud tulee pysymään maan suurimpana puolueena. Kaksi tiistain aikana suoritettua tiedustelua antavat toisiaan tukevat tulokset, joiden mukaan puolueet saisivat edustajanpaikkoja Knessetiin seuraavasti.
Likudin paikkamäärä olisi 22 edustajaa; Juutalainen koti (Jewish Home) 17, Labour 13; Kahlonin puolue ja Israel Beitenu kumpikin 12; Yesh Atid 9; Shas 7; UTJ 8; Meretz 7. Hatnua 4; arabipuolueet yhtensä 9 edustajanpaikkaa. Tämä TV-10 tiedustelun mukaan.
TV-2:n tiedustelun mukaan edustuspaikkojen määrät ovat samat kuin edellä., mutta Kahlonin puolue ja Israel Beitenu kumpikin 10; Shas 9; arabipuolueet 11 edustajanpaikkaa.
Molemmissa gallupeissa Netanyahun asema pääministerinä näyttäisi olevan edelleen vahva sopivan kilpailijan puuttuessa. Shaul Mofazin johtama Kadima-puolue ei ylittäisi 3.25 %:n äänikynnystä, ja myös Livnin perustama Hatnua on vaarassa pudota. 55 % tiedusteluihin vastanneista vastustivat vaaleja kolmanneksen hyväksyessä ne. Hallituksen kaatumisesta syytetään Netanyahua ja Lapidia vaihtoehtoisin prosentein. Pääministeriksi kannatti Netanyahua 31 %; Naftali Bennettiä 19 %; Isaac Herzog 19 %; Kahlonia 12 % ja Lapidia 7 %. http://www.timesofisrael.com/new-polls-show-strong-support-for-rightist-parties/
3. Tarkkailijoiden ja analyytikoiden mukaan uutisotsikoita ja hallituksen harmeja lisänneet ulkomaiset tapahtumat kuten palestiinalaiskysymys ja Iran, tullevat nyt hiljenemään vaalitaistelun ajaksi ponnahtaakseen vaalitulosten jälkeen uudelleen diplomatian kärki-paikoille. Edellisten vaalien edellä palestiinalaiskysymys ja rauhanprosessi jäivät sivuun ja polttavampien kysymysten varjoon, mutta uuden Labour-johtajan Isaac Herzogin kiinnostus kuten myös Moshe Kahlonin vielä tuntematon puolueohjelma voivat nostaa sen näiden vaalitaistelujen keskeisten kysymysten joukkoon.
EU-maat kuten Portugal, Slovenia ja Tanska tullevat muiden ohessa kuitenkin jatkamaan esityksiä olemattoman palestiinalaisvaltion tunnustamiseksi ilman rajoja ja itsenäiselle valtiolle välttämättömiä instituutteja. USA:n ulkoministeri John Kerry esitti toivomuksen, että Israelin uusi hallitus tulee edistämään rauhaa.
Onko Israelin hallituksen kaatumisella ja vaalitaistelulla mitään vaikutusta PA/PLO:n tekemän valtioesityksen tekemiseen YK:n turvallisuusneuvostolle kuluvan vuoden aikana, on mahdotonta arvioida. PA/PLO on kuitenkin muodostanut koneiston esityksenä edistämiseksi, ja tullee jatkamaan sen käsittelyä Jordanian johdolla, joka esittelee sen turvallisuusneuvostolle. Jordania esitti Ranskalle, Saksalle ja Englannille, jotka laativat kilpailevaa päätöslauselmaa, että ne voisivat Jordanian kanssa muotoilla esityksen siten, ettei tarvitsisi esittää kahta päätöslauselmaa. http://www.timesofisrael.com/new-election-will-mute-calls-for-concessions-temporarily/, http://www.timesofisrael.com/jordan-pushing-for-un-resolution-on-mideast-peace/
4. UUTISOTSIKOITA
·        INN:n Gil Ronnen arvioi artikkelissaan, että jos kuka se oli Juutalainen Koti puolueen puheenjohtaja ja nykyisen hallituksen talouden ministeri Naftali Bennett, joka halusi vaaleja ja jonka peukalonjälki näkyy viimeisten tapahtumien kaikissa käänteissä. Hän jopa esittelee Bennettin uutena puolustusministerinä. Hänellä on tietenkin huomion arvoinen pointti, sillä puolueen kannatus ennakoi selvää nousua maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi kansanedustaja määrän noustessa 15:sta 19:än. Tämä sillä edellytyksellä, ettei Netanyahu heittele kapuloita rattaisiin, kuten hän teki viimeisten vaalien aikana, mikä nosti Yesh Atidin kakkoseksi ja pudotti Bennettin suosiota. Artikkelissa mainitaan ns. Israel Hajom-lakiesitykseen, jolla estettäisiin vapaasti jaettavien lehtien levittäminen. Netanyahu vastusti lakiesitystä katsoen sen puukoniskuksi selkäänsä ja rikkovan mielipiteen ilmaisun vapautta. Hän voi nyt poistaa sen päiväjärjestyksestä kuten myös Lapidin 0 %:n arvonlisäveron. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/188175#.VH7KTENsO-o
·        Puoluejohtajien välisissä neuvotteluissa Knessetissä tänä aamuna sovittiin vaalit pidettäviksi 17. maaliskuuta 2015. Knesset äänestää myöhemmin tänään lakiesityksestä parlamentin hajottamisesta, eikä sen läpimeneminen liene vaikea. Kolmas ja ratkaiseva äänestys pidetään ensi viikon maanantaina. http://www.jpost.com/Israel-Elections/Knesset-meeting-now-to-discuss-date-of-upcoming-elections-383529
·        Entinen presidentti Shimon Peres, jota monet hänen ikäluokkansa poliitikot kutsuivat ikuiseksi hajottajaksi, antoi oman lausuntonsa Netanyahun hallituksen hajoamisesta. Hän hyökkäsi pääministerin politiikkaa vastaan todeten, että Netanyahun hallinnon aikana meillä ei ole ollut rauhaa eikä turvallisuutta. Kehottaen Bibiä lukemaan 1996 vaalien aikana antamansa lausunnon: ”Koska Peres ei tuo rauhaa eikä turvallisuutta vaan pelkoa, meidän tulee muuttaa Peresiä” hän kehottaa palauttamaan silloisen lausunnon uuteen tarkasteluun todeten: ”Israelin tulee ymmärtää sille kohdistettu haaste, ettei rauha tule meidän luoksemme, meidän tulee mennä rauhan luo. Ei vuori tullut Mohammedin luo, hänen täytyi mennä vuoren luokse”. Viitaten pyrkimyksiin muodostaa kansallinen yhtenäishallitus hän sanoi, ettei se tule onnistumaan, sillä ensin tulee olla yhtenäinen kansallinen politiikka, jota maalla ei ole, hän analysoi. Peitetyin termein hän syytti Netanyahun hallitusta ”kriisin hallinta hallitukseksi”, mistä ovat esimerkkeinä Gazan kesäsota ja Jerusalemin nykytilanne. Hän toteaa, että jos olemme kahden valtion periaatteen kannalla, meidän tulee toimia sen edistämiseksi. Hän viittaa lausuntoihin, ettei Abbas ole oikea henkilö rauhankumppaniksi, sillä hän kiihottaa kansaansa. Peres tunnustaa, että Abbas puhui varomattomasti, mutta viittaa Shin Betin entisen johtajan Joram Cohenin määritelmään, ettei Abbas syyllistynyt kiihotukseen. ”Hänellä on joukkoja, jotka toimivat terrorismin poistamiseksi alueellaan”. Peres sanoo uskovansa, että rauha on saavutettavissa Abbasin kanssa. http://www.jpost.com/Israel-News/Peres-There-will-be-no-peace-or-security-with-Netanyahu-383502
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 15 -22:Tiberias 17 -25; Suolameri 19 -27; Eilat 17 -29 +C-astetta. Taivas on tänään puolipilvinen kuten myös huomenna selkeytyen perjantaiksi.


Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020