PERJANTAI 23.11.12


PERJANTAI 23.11.12

1. KESKIVIIKKONA 21.11.12 klo 21.00 voimaan tulleen Israelin ja Hamasin välisen tulitaukosopimuksen taustoja alkaa tulla julkisuuteen, ja ne osoittavat, että Netanyahu joutui suostumaan siihen monelta taholta tulleiden painostusten ja uhkausten alaisena. Raportin mukaan sekä USA että Egypti antoivat varoituksen, että rauhansopimus Israelin kanssa mitätöidään sekä Egyptin että Jordanian hallitusten toimesta, jos Israel aloittaa armeijansa maaoperaation Gazan kaistalla. Times of Israel artikkelin mukaan keskeistä roolia Israelin ja Egyptin välisissä neuvotteluissa pelasi kulissien takana Mossadin johtaja Tamir Pardo, joka myös välitti Netanyahulle tiedon rauhansopimusten mahdollisesta mitätöimisestä.

TV-2 Israelissa raportoi, että USA:n ulkoministeri Hillary Clinton pyrki taivuttamaan Egyptin presidentti Mursin keskustelemaan Netanyahun kanssa, mutta Mursin kieltäytyminen oli niin ehdoton, ettei Clinton katsonut tarpeelliseksi edes informoida Netanyahua siitä.
Tieto antaa varsin oudon kuvan USA:n tavasta ylistää presidentti Mursin vastuullista roolia tulitauon aikaan saamiseksi Israelin ja Hamasin välille. Mursin kerrotaan tosin ensimmäisen kerran maininneen Israelin nimeltä tavatessaan Turkin pääministeri Erdoganin neuvottelujen alkuvaiheessa, ja hän lähetti Egyptin lähettilään Israeliin viime kuussa täyttäen diplomaattisen tyhjiön, joka oli ollut avoinna maitten välillä, mutta näiden tulisi olla normaalien valtioitten välisten suhteiden ilmentymiä eikä mitään erityisen suosion osoituksia.
Mursi on kuitenkin huolellisesti välttänyt solmimasta suoria kontakteja Netanyahun hallituksen kanssa, vain presidentti Shimon Peresille hän lähetti kaksi henkilökohtaista kirjettä, joista hän kieltää koskaan lähettäneensä ensimmäisen.

ULKOMINISTERI Avigdor Liberman vastasi kysymykseen TV-2:n uutisen oikeellisuudesta, ettei se kaikilta osin ollut tarkka, mutta ei halunnut mennä yksityiskohtiin.
Israel oli koonnut Gazan rajan tuntumaan kymmeniä tuhansia miehiä valmiina ponnistamaan kuin kireälle jännitetty jousi käskyn saatuaan suorittamaan niille annetut tavoitteet. Raporttien mukaan joukoille oli kahdesti annettu käsky aloittaa operaation kakkososa, mutta käsky peruttiin viime hetkellä joukkojen ollessa jo avaamassa turvallisuusaidan portteja.
Suurin osa palvelukseen kutsutuista reserviläisistä lähetetään torstaista alkaen vähitellen takaisin koteihinsa.
Sotilaat olivat täynnä taistelutahtoa, ja heidän pettymyksenä on ymmärrettävää. Eräät sotilaat asettuivat maahan makaamaan muodostaen sanat, joissa todetaan: ”Bibi on häviäjä.”

Pian sen jälkeen, kun Clinton oli ylistänyt Mursia vastuullisuudesta, presidentti Mursi antoi julkilausuman, jossa hän perustuslakiin tekemillään lisäyksillä antoi itselleen laajoja lisävaltuuksia. Hän määräsi presidentti Mubarakin hallituksen jäsenten oikeudenkäynnin uusittavaksi selityksellä, etteivät poliisin tutkimukset heidän rikoksistaan olleet luotettavia. Uusinta koskee kaikkia Mubarakin hallituksen poliittisia ja toimeenpanevia jäseniä. Egyptissä oli aiemmin mielenosoituksia, joissa vaadittiin heidän – myös Mubarakin -  teloittamistaan.
Mursi antoi julistuksen, jonka mukaan hänen kesäkuussa valtaan tulonsa jälkeen antamia määräyksiä ei voida alistaa minkään oikeuden käsiteltäviksi. Tämä antaa hänelle laajat lisävaltuudet sen lisäksi, että hänellä on lakia säätävä oikeus oikeusistuimen mitätöityä parlamentin alahuoneen valinnan laittomana. IAÈA:n entinen pääsihteeri ElBaradei sanookin syystä, että presidentti Mursi on julistautunut Egyptin faraoksi diktaattorin valtuuksin.
Mursi erotti maansa valtionsyyttäjän Abdel Maquib Mahmoudin, jo toistamiseen, ensimmäisen tultua mitätöidyksi, koska havaittiin, ettei hänellä ollut valtuuksia siihen.

KAIROSSA tuhannet ihmiset ovat osoittaneet neljän päivän ajan mieltään presidentti Murabarin politiikkaa vastaan, ja he ovat tyytymättömiä myös Muslimiveljeskunnan saamaan valta-asemaan maassa. He aloittivat mielenosoituksensa heti sen jälkeen, kun Clinton ja Obama ylistivät presidentti Mursin vastuuntuntoa vahvistaen näin hänen valta-asemaansa johtavan arabimaan presidenttinä. Se näyttää innostaneen Mursia kahmimaan itselleen valtaoikeuksia, joita Mubarakilla ei ollut, asettuen tavallaan lain ja vastuun yläpuolelle. http://www.timesofisrael.com/tv-report-warnings-that-peace-deals-with-egypt-jordan-could-collapse-led-israel-to-end-hamas-assault-with-no-ground-offensive/

2. Vain yksi viidestä israelilaista ajattelee, että Israel voitti 8 päivää kestäneen operaatio ”Pilvenpatsaan” Gazassa, jota käytiin valtaosin ilmavoimien avulla.
TV-kakkosen suorittaman kyselyn mukaan 29 % vastanneista arvioi, että Hamas oli voittanut; 20 % heistä arvioi, että Israel voitti; 46 % arvioi, ettei kumpikaan ja 6 % ei osannut antaa vastausta.
Pääministeri Netanyahun toimintaa piti hyvänä 38 %; ei-hyvänä 28 %; keskinkertaisena 28 % ja 6 % ei pystynyt sanomaan kantaansa.
Puolustusministeri Ehud Barakin toimintaa piti hyvänä 40 %; 25 % ei-hyvänä; 29 % keskinkertaisena eikä 6 % osannut valita.
Sekä pää- että puolustusministerit puhuivat julkisuudessa aseiden hiljennyttyä Gazassa todeten, että asetetut tavoitteet saavutettiin. Kumpikin esitti varauksen, että he ovat valmiit aloittamaan kaiken alusta, jos tilanne niin vaatii. On odotettavissa, että riippuen siitä, miten kauan Hamasille ja Jihadille annetaan aikaa, ne ovat aseistautuneet vaarallisemmin asein.

IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Benny Gantz sai sen sijaan paljoin paremman arvostuksen kuin hänen esimiehensä. 79 % piti Gantzin toimintaa hyvänä ja vain 4 % huonona; 10 % piti niitä keskinkertaisina ja 7 % ei osannut sanoa kantaansa.
Operaatio ”Pilvenpatsas” vaikuttaa selvästi myös puolueiden saamiin ennusteisiin tammikuun 22. päivänä 2013 pidettävissä Knessetin vaaleissa.
Torstain mielipidekysely osoittaa, että Likudin ja Israel Beitenun (Likutenun) vaaliliitto tulisi kärsimään selviä menetyksiä, jos vaalit pidettäisiin nyt. Niiden nykyinen kansanedustaja-määrä 42 paikkaa putoaisi 33:en edustajaan. Ennen operaatiota liittoutuman kannatus ennusti 38-41 edustajapaikkaa Knessetissä. http://www.timesofisrael.com/only-1-in-5-think-israel-won-the-eight-day-battle-against-hamas/

3. ULOKOMINISTERI Avigdor Liberman puolustaa taistelujen lopettamista tässä vaiheessa, jossa hänenkin mukaansa tavoitteita ei oltu läheskään saavutettu, todeten, että maan voima voidaan osoittaa myös itsehillinnässä, eikä vain hyökkäyksissä. Hän vihjaa tässä puolustus-ministeri Barakin antamaan lausuntoon, ettei kansa tiedä kaikkia yksityiskohtia.
Liberman esitti jokaiselle isälle ja äidille harkittavaksi, mitä seurauksia maavoimien hyökkäyksellä Gazaan olisi voinut olla. Hän kuvailee, miten sotilaiden tunkeutuminen Gazan pakolaisleireihin, sen kapeille kujille, Rafafin mutkaisille kaduille, olisi ollut kaikkea muuta kuin helppoa. Mainitsematta hän jätti Hamasin kaivamat tunneliverkostot Gazassa.
Korkea diplomaattitaho arvioi, että maaoperaatio Gazaan olisi vaatinut 200:n sotilaan hengen, paljon enemmän kuin mitä cast lead operaatio v. 2008-2009 vaati – 13 sotilasta, tai Libanonin kakkossota v. 2006 Hizbullahin joukkoja vastaan, jossa menehtyi 121 IDF:n sotilasta.

OPERATIOSTA ”Pilvenpatsas” lähinnä vastuussa olleet Netanyahu, Barak ja Liberman ovat joutuneet voimakkaan ja kärkevän hyökkäyksen kohteiksi osoittautuessaan ”häviäjiksi”.
Maan eteläosissa asuvat kansalaiset ovat osoittaneet mieltään operaation lopettamisesta saamatta mitään pitävää vakuutusta, etteikö rakettituli voi alkaa uudelleen koska tahansa. Triumviraatti puolustautuu todeten, ettei maata voida hallita kansan mielipiteen mukaisesti, mutta he ovat väärässä siinä, etteikö kansaa pitäisi kuunnella.
Liberman selittää pääministeri Yitzhak Rabinin lausuntoon Oslon sopimusten ollessa päätettävinä kysymykseen, mitä sitten jos ne alkaa ampua meitä: ”Jos näin käy, me menemme Gazaan ja lopetamme tulituksen sieltä”. Liberman toteaa, ettei Gazaan meno ole yksinkertainen operaatio. Libermanin mukaan he tekivät oikean päätöksen.

LIBERMAN selitti edelleen Fatahin ja PA:n roolista todeten, että Abbas keskittyy diplomaattiseen terrorismiin ulkomailla ja YK:ssa, ja antaa Hamasin hoitaa fyysisen terrorismin Israelissa. Hän vakuutti, ettei Israel puhu Hamasin vaan Egyptin kanssa. Hän näyttää jatkavan aiempaa kantaansa syrjiä Abbasin johtamaa hallitusta merkityksettömänä.
Käytännössä Hamasin arvovalta on selvästi kohentunut operaation ansiosta. Sen pääneuvottelija Khaled Mashaal esiintyi Kairossa voittajan elein väheksyen IDF:n saavutuksia. Hän selitti toimittajan kysymykseen Israelin tunnustamisesta: ”Miten minä voisin tunnustaa juutalaisen hallituksen, joka miehittää minun maatani.” http://www.timesofisrael.com/now-is-not-the-time-for-a-ground-operation-in-gaza-says-liberman/

4. UUTISOTSIKOITA
-          PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoo, että hänen Palestiinan valtio-esityksensä käsitellään YK:n yleiskokouksessa 29.11.12, joka on YK:n v. 1947 tekemän Palestiinan jakosuunnitelman vuosipäivä. Kiina sanoo kannattavansa esitystä, Ranska miettii vielä. Kiina lupaa miljoonan USD tukea PA:lle. Kiina on vähitellen hilautumassa Lähi idän kuvioihin, mikä sopii yhteen sen pyrkimysten kanssa päästä supervallaksi USA:n vetäytyessä. http://www.timesofisrael.com/china-supports-palestinian-statehood-bid-says-palestinian-envoy/
-          Juutalaista synagogaa vastaan hyökättiin Caracasissa Venezuelassa vain päivä sen jälkeen, kun Israel oli solminut tulitaukosopimuksen Hamasin kanssa. Viitisenkymmentä ihmistä tungeksi synagogan ympärillä huutaen Israelin vastaisia iskulauseita ja lopulta heittäen palopommeja ikkunoista sisään. Kukaan ei tiettävästi loukkaantunut, mutta juutalaiset olivat kauhuissaan hyökkäyksen johdosta.
-          Shin Bet yhteisoperaatiossa IDF:n ja poliisin kanssa pidätti Israelin arabin Taibesta epäiltynä pommin asettamisesta bussiin Tel Avivissa. Hän on kotoisin Länsirannalta, mutta naituaan Israelin arabin muutti perheiden yhdistämisoikeuden perusteella Israeliin. Hänet rekrytoi Beit Likiassa, Ramallahista lounaaseen, toimiva terrorisolu. Hän tunnusti lainanneensa työnantajansa auton Jerusalemin itäosassa, jolla hän kuljetti saamansa pommin Tel Aviviin, jossa hän jätti pommin bussin no 142 sisään paeten itse paikalta. Räjähdyksessä haavoittui 27 ihmistä. Poliisi aloitti laajan metsästyksen pommin asettajan saamiseksi kiinni onnistuen siinä. Miehellä on yhteyksiä sekä Hamasiin että Islamic Jihadiin. Poliisi on pidättänyt lisäksi ainakin yhden miehen ja odottaa lisäpidätyksiä, mutta tiedot ovat vielä salaisia. http://www.timesofisrael.com/israeli-citizen-arrested-in-connection-with-tel-aviv-blast/
-          Jerusalemin poliisi on korkeassa hälytysvalmiudessa saatuaan vihjeen mahdollisesta toisesta pommi-iskusta muutaman päivän sisällä. Väkivaltaisuudet ovat lisääntyneet useilla paikoilla Juudeassa ja Samariassa arabien kivittäessä autoilijoita ja sotilaita kivin ja petrolipommein, ja pyrkien tulittamaan israelilaisia busseja myös Jerusalemin itäosissa. Poliisi rajoitti Temppelivuorelle tänään rukoilemaan haluavien palestiinalaisten lukumäärää siten, että vain yli 40-vuotiaat, Israelin kansalaiset tai identiteettikortilla varustetut miehet, pääsevät vuorelle, naisilla ei ole rajoituksia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162437#.UK82EWJHT-k
-          Gesher järjestö (Silta) lähetti 200 ostajaa Ashdodiin suorittamaan sapatti-ostoksensa tuen osoitukseksi terroristien hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle kaupungille. Rakettien tehtaille ja liiketiloille aiheuttamien kustannusten arvioidaan nousseen 55 miljoonaan USD, siihen ei sisälly asuintaloille aiheutetut vauriot. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162434#.UK84IWJHT-k
-          Tänään perjantaina Israelissa Jerusalemin alueella on sateista ja tuulista. Sade hellittää sapatiksi, mutta palautuu voimallisemmin sunnuntaina. Lämpötila on myös  alhainen, 11-16 C-astetta Jerusalemissa. Sadekausi on toden teolla alkamassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162438#.UK85fmJHT-k
-          Washington kehottaa Israelin hallitusta välttämään rakentamisen aloittamista Maale Adumimin ja Jerusalemin väliselle maapalalle, jonne infrastruktuuri on jo vedetty valmiiksi. Aluetta kutsutaan E-1 alueeksi, ja sen kohtalosta on kiistelty useiden vuosien ajan. USA katsoo, että Israelin rakentaminen alueelle vaikeuttaa Palestiinan valtion yhtenäisyyttä, jos sellainen joskus perustetaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=293166




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019