MAANANTAI 19.11.12


MAANANTAI 19.11.12

1. ASEMASOTA jatkuu edelleen kiivaana, vaikka jotkut arvioivatkin terroristien vähentäneen tulitustaan, eli IDF:n armottomat iskut terroristien rakettiarsenaalin vähentämiseksi olisivat tuottaneet tulosta. Varmaan paljon on eliminoitu, mutta uutisotsikoitten mukaan Hamas kiihdyttää rakettitultaan israelilaisiin siviilikohteisiin rajan tuntumassa. Rauhallisen sunnuntain vastaisen yön jälkeen tulitus aloitettiin heti aamusta, ja sunnuntaipäivän aikana rekisteröitiin 120 raketin räjähtäminen Israelin puolella. Kaksi Fajr-rakettia ammuttiin kohti Tel Avivia, ja Iron Dome torjuntapatteristo eliminoi molemmat. Torjuntaohjuksen tuhoaman raketin sirpale osui Holonissa kadulla seisovaan autoon, jonka omistaja ehti kiireesti poistaa tavaroitaan tavarakontista ennen kuin auto hulmahti tuleen. Nämä Fajr-raketit eliminoitiin Dan-alueella.

JP:n artikkelissa mainitaan toisessa kohtaa, että sunnuntaina ammuttiin 76 rakettia, aiemmassa kohdassa 120. Niistä 7 oli Ashdodiin suunnattuja Fajr-raketteja, joista Iron Dome eliminoi kuusi yhden päästyä läpi ja osuen asuinrakennukseen haavoittaen kahta asukasta. Artikkelin mukaan Iron Dome tuhosi kaikkiaan 38 rakettia sunnuntain aikana, eli osa niistä lienee ollut muita kuin Fajr-raketteja.
IDF iski ohjuksillaan pian Ashdodiin suunnatun iskun jälkeen sunnuntaina iltapäivällä Gazassa Hamasin rakettiohjelman johtajan Yahiya Abiyan 3-kerroksiseen kotitaloon. Iskussa kuoli 11 ihmistä, niistä uutisten mukaan 4 naista ja viisi lasta. Tämä on yksi tapauksista, joista tullaan vielä keskustelemaan ja ehkä asettamaan syytteitä naisten ja lasten surmaamisesta. Times of Israel mukaan ohjus harhautui ja osui naapuritaloon, minkä IDF kieltää. Myöhemmin AP raportoi, että siinä iskussa kuoli 4 ihmistä, heistä kaksi lasta, kymmeniä haavoittui.
Uutisissa ei kerrota, oliko Abiya itse paikalla ja jos oli, miten hänelle kävi. Abiya on IDF:n ilmoituksen mukaan suoraan vastuussa Israelin puolelle ammutuista raketeista.
MAAN-uutistoimisto Betlehemissä raportoi, että keskiviikkoillasta sunnuntai-iltaan mennessä kaikkiaan 72 palestiinalaista oli saanut surmansa ja satoja haavoittunut.

ISRAELIN puolella rakettien aiheuttamat ihmisvahingot nousevat myös.
Ashkelonin kaupunki joutui sunnuntaiaamuna kiivaan rakettitulen kohteeksi. Kaupunkiin ammuttiin neljä rakettia, joista jotkut osuivat asuintaloihin kauhistuneitten asukkaitten etsiessä suojaa hälytyssireenien soidessa. Kaksi ihmistä haavoittui raketin sirpaleista.
Shaar Hanegevin alueella mies haavoittui vakavasti raketin sirpaleesta ja kiidätettiin ambulanssilla sairaalaan.
Ofakimissä viisi ihmistä haavoittui, yksi heistä vakavasti, raketin räjähdettyä lähellä heidän ajamaansa autoa.
Sunnuntai-iltana rakettituli Gazasta alkoi uudelleen hälytyssireenien hätyytellessä ihmisiä suojatiloihin Ahdodissa, Hof Ashkelonissa ja Kiryat Malachissa sekä muissa kaupungeissa maan eteläosassa rakettien kantomatkan sisällä. Poliisin edustajan Micky Rosenfeldtin mukaan raketti-iskut oli ammuttu yhtenäisinä salvoina, enimmillään 10 rakettia lyhyen ajan sisällä. Hän kehotti asukkaita kiirehtimään suojatilaan mahdollisimman pian ja pysyttelemään siellä useita sekunteja hälytyksen jälkeen.
Davidin Punaisen Kilven (MDA) mukaan se hoiti sunnuntain aikana 40 tapausta, niistä seitsemän raketin sirpaleista haavoittunutta.

IDF:n ilmoituksen mukaan rakettituli Gazasta jatkuu, mutta terroristien rakettien kapasiteetti on selvästi vähentynyt. IDF on iskenyt keskiviikosta lähtien 1200:an kohteeseen Gazassa. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=292483
Alla on linkki the Times of Israel kokoamista viimeisistä tapahtumista rintamalla ja neuvotteluissa. http://www.timesofisrael.com/missile-hits-home-near-beer-tuvia-as-fire-continues-after-brief-lull/

2. MAANANTAI AAMUN tapahtumista muutamia poimintoja.
Israel on laatinut uusia ohjeita siviilikoneiden lentoreiteille Gazan tilanteen vuoksi. Rakettien ampumisen vuoksi Tel Avivia kohti liikennekoneille annettiin uudet ohjeet, etteivät ne joutuisi vaara-tilanteisiin. Siviili-ilmailun johtaja Giora Ram vakuutti, ettei vaaraa ole siviilikoneille, eikä tähänastinen kehitys Gazassa ole vaikuttanut Ben Gurionin liikenteeseen.
IDF iski maanantain vastaisen yön aikana 80:en kohteeseen Gazassa. Kohteina olivat rakettien laukaisualustat, harjoitusalueet, asevarastot ja rakettien laukaisusolut.
IDF:n mukaan se on iskenyt ohjuksillaan 1350:en kohteeseen keskiviikosta alkaen. http://www.jpost.com/Headlines/Article.aspx?id=292514
Al-Jazeeran mukaan 7 ihmistä kuoli IAF:n iskuissa yön aikana Gazassa. Yksi isku kohdistettiin poliisiasemaan. http://www.jpost.com/Headlines/Article.aspx?id=292499
IDF:n edustaja sanoo, että Gazasta on ammuttu operaatio ”Pilvipatsaan” alusta lähtien 848 rakettia Israelin puolelle maanantaiaamuun mennessä. Iron Dome eliminoi 302 rakettia. http://www.jpost.com/Headlines/Article.aspx?id=292517

ISRAEL antoi maanantaiaamuna Hamasille ja muille ryhmittymille Gazassa 36 tunnin ultimaatumin, jonka kuluessa Kairon tulitaukoneuvotteluissa tulee tapahtua läpimurto tai IDF aloittaa seuraavan vaiheen operaatiossa ”Pilvipatsas”.
Neuvotteluja käydään Egyptin johdolla Hamasin ulkomaanasioitten johtajan Kahled Mashaalin ja hänen varamiehensä Moussa Marzoukin kanssa. Israelia edustaa Kairoon lähetty neuvottelutiimi, mitä Israel ei ole tunnustanut julkisuudessa. Osapuolten vaatimukset ovat kuitenkin vielä kaukana toisistaan.

Hamasin vaatimuslistalla on saarron poistaminen Gazan rajoilta; IDF:n tekemien iskujen lopettaminen turvallisuusaidan Gazan puolella, sekä täsmäiskuista luopuminen.
Israelin vaatimuksina on raketti-iskujen lopettaminen Gazasta useiden vuosien ajaksi; aseitten salakuljettamisen lopettaminen. Israel sallii Gazan ja Egyptin välisen rajan avaamisen, mutta ei halua poistaa turvatarkastuksia Israelin ja Gazan raja-asemilla.
Marzoukin mukaan Hamas ei suostu Israelin vaatimaan puskurialueeseen rajalla eikä salakuljetustunnelien sulkemiseen Egyptin rajalla.
Voice of Israel mukaan Egypti ilmoittaa maanantain kuluessa, onko sen välitysyrityksillä mahdollisuuksia onnistua. Tarkkailijat olettavat, että sopimuksen löytäminen voi kestää useita päiviä, sillä erimielisyydet ovat vielä suuret. Israelin käsityksen mukaan sopimuksen takuu-miehenä tulee olemaan presidentti Mursi henkilökohtaisesti, eikä Egypti tai USA. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162236#.UKneW2JHT-k

3. THE SUNDAY TIMES raportoi, että IDF on lähettänyt erikoisjoukkojaan Gazan kaistalle etsimään salaisia rakettien laukaisualustoja ja -varastoja. Toinen tehtävä heillä on lehden mukaan pyrkiä selvittämään huhujen todenperäisyyttä, että Gazan terrorijärjestöt voivat epätoivossaan asentaa kemiallisia aseita Fajr-5 rakettiensa kärkiosiin. Lehden raportti ei anna mitään taustatukea tai lähdettä väitteilleen.
Jos lehden tiedot turvautumisesta kemiallisiin aseisiin pitävät paikkansa, se antaa Gazan taistelulle kokonaan uuden ulottuvuuden, sillä niitä voitaisiin levittää raketeilla Tel Avivin alueille, jossa asuu yli miljoona ihmistä. Se kiirehtisi maaoperaatiota Gazaan.

SUNDAY TIMES antoi myös yksityiskohtia, miten Ahmed Jabari saatiin teloitettua. Tämä Hamasin sotilassiiven izza din al-Qassam komentaja oli täysin tietoinen, että hän oli IDF:n teloitusryhmän kärjessä, ja asui useissa osoitteissa käyttäen lukuisia autoja vuorotellen niitä matkoillaan. IDF sai asennettua paikantamislaitteen yhteen hänen käyttämistään hopean-väriseen KIA-autoonsa. Sekä armeijan komentaja Benny Gantz että pääministeri Netanyahu informoitiin asiasta, mutta lopullisen käskyn antoi ilmavoimien komentaja Amir Eshel: tappakaa se ”pa---nen”. Jabarin ohjaama auto oli silloin UAV-koneen tähtäimessä ja operaattorin painettua määrättyä nappia 15.55 maanantaina ohjus osui tarkasti maaliinsa. Iskussa saivat surmansa Jabari ja hänen poikansa sekä kaksi muuta Hamasin miestä.
Lehti mainitsee, että IDF on eliminoinut jokaisen terroristin, joka on johtanut iskuja Israeliin. http://www.timesofisrael.com/israel-special-forces-on-the-ground-in-gaza-seeking-out-hidden-rocket-sites-british-paper-claims/

4. UUTISOTSIKOITA
-          PA:n virkailija Nabil Shaath uskoo, että tulitaukosopimus on mahdollista saada aikaan seuraavan 48 tunnin aikana. Hän sanoo olevansa jatkuvassa yhteydessä Hamasin neuvottelijan Moussa Abu Marzoukin kanssa. Hänet lähetettiin Gazaan vastaanottamaan arabiliiton valtuuskuntaa. Abbas antoi hänen tehtäväkseen välittää hänen osanottonsa Gazan ilmaiskuissa menehtyneitten omaisille sekä tukensa sen kansalle. Hamas ei ole sallinut Fatahin virkailijoitten vierailua Gazassa kaapattuaan vallan siellä Fatahilta 2007, pari vuotta sen jälkeen, kun Israel evakuoi juutalais-asukkaat ja IDF:n sotilaat kaistalta. Arabiliiton valtuuskuntaa Gazassa johtaa sen pääsihteeri Nabil Al-Arabi, kuten AP raportoi. Fatah ei osallistu tulitauko-neuvotteluihin, mutta Egypti ja Turkki sekä Qatar toimivat välittäjinä. http://www.timesofisrael.com/pa-official-possible-ceasefire-within-48-hours/
-          Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius sanoi tavatessaan presidentti Shimon Peresin Jerusalemissa, että Ranskan intressinä on saada rauha aikaan pitkällä aikavälillä ja tulitauko lyhyellä tähtäyksellä. Ulkoministeri Fabius tapasi sunnuntaina erikseen pääministeri Netanyahun, ulkoministeri Libermanin sekä presidentti Peresin. Kukin heistä antoi Fabiukselle Israelin viestin: Israel lopettaa ilmaiskunsa Gazassa, kun siellä toimivat terrorijärjestöt lopettavat rakettitulensa Israelin siviilikohteisiin. Fabius totesi, että Israelin siviilien vaikean tilanteen ja Gazan asukkaitten kärsimysten vuoksi hän on ollut yhteydessä myös PA:n johtajiin vihollisuuksien lopettamiseksi. Peres selitti vieraalleen, ettei Hamas voi puhua Gazan miehityksestä, koska viimeiset israelilaiset siviilit ja sotilaat poistettiin sieltä 2005 syyskesällä. Fabius sanoi, että sota Gazassa tulee estää ja se voidaan estää. Netanyahu selitti, että ensin Hamasin tulee suostua lopettamaan rakettitulensa, ja sen jälkeen voidaan käsitellä muita asioita. Liberman selitti, että hän kunnioittaa Ranskan aloitetta, mutta ettei mikään valtio voi hyväksyä tilannetta, jossa miljoona sen asukkaista joutuu asumaan pommisuojissa. Lähipäivien aikana Saksan ulkoministeri Guido Westerwelle sekä Englannin korkeita virkailijoita vierailee Israelissa samoin evästein. http://www.timesofisrael.com/286240/
-          Times of Israel tarkastelee artikkelissaan tilannetta Gazan sisällä päätyen toteamukseen, että IAF:n raskaista ilmaiskuista huolimatta, jotka varmaan tuntuvat jokaisen gazalaisen korvissa ja häiritsevät heidän yöuntaan, Hamasin kansansuosio on korkeammalla kuin aikoihin. Asukkaat tuntevat ylpeyttä ja itsetuntonsa kohoamista kuullessaan uutisia, miten Hamasin raketit ulottuvat yhä kauemmas Israelin alueelle, uhaten jopa Jerusalemia. Hamasin selityksen mukaan kahdella Jerusalemia kohti ammutulla  Fajr –raketilla oli tarkoitus osua Knessetiin ja presidentti Peresiin. Tämä on saanut aiemmin nihkeästi Hamasiin suhtautuneet tungeksimaan sen tueksi. PA:n puheenjohtaja Abbasin suosio Gazassa on lähes olematon, eivätkä hänen yhteytensä arabijohtajiin ole saaneet mitään huomiota, sillä he kannattavat Ismail Haniyehä. Abbasin yritykset Palestiinan valtion perustamiseksi YK:n yleiskokouksen päätöksellä on sekin häipynyt jonnekin tuntemattomaan, eikä sillä uskota olevan kuuri mitään poliittista merkitystä ja edustavan huonoa PR-toimintaa. Abbas valittaakin, että Israel aloitti operaationsa Gazassa häiritäkseen hänen poliittisia tavoitteitaan. http://www.timesofisrael.com/gazans-rally-around-hamas-in-face-of-israeli-strikes/
-          Gazasta ammuttiin 4 rakettia kohti Ashkelonia hetki sitten. Iron Dome eliminoi niistä kolme mutta neljäs räjähti koulun paikoitusalueella. Fyysisiä vaurioita se ei aiheuttanut, mutta henkiset traumat jatkuvat varmaan vuosikaudet. Iron Dome on todella osoittanut luotettavuutensa, se on torjunut 90 % ammutuista raketeista. Vaikka sen yksi ohjus maksanee 50 000 USD, rakettien aiheuttamat tuhot olisivat osuessaan kouluihin, marketteihin ja asuintaloihin arvoltaan moninkertaiset. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=292483
-          Gazan uutisia tarkastellessa voi helposti tulla kuva, että koko maa elää pelossa tai sotahysteriassa, mikä ei vastaa ollenkaan todellisuutta. Gazan rajan tuntumassa asuvien tunteita ymmärtää vain se, joka seuraa heidän elämäänsä läheltä juosten heidän rinnallaan pommisuojaan 15 sekunnin kuluessa, mutta tämän miljoonan asukkaan ohella muu osa maata elää normaalia elämäänsä kuitenkin huomioiden, että asevelvollisia kutsutaan enenevässä määrin asepalvelukseen, joka on nostettu jo 90 000 mieheen pohjoisen rajan häiriöitten vuoksi, jos Gazan maasota alkaa. Muuten ihmiset kiirehtivät iltaisin konsertteihin, teattereihin, elokuviin, perhejuhliinsa, ravintoloihin ja yökerhoihin tai synagogaan kukin mieltymyksensä mukaan. Yleinen tunnelma on rauhallinen ja luottava. Ehkä se on mennyt veriin, sillä tämä juutalainen kansa on vuosisatojen ja tuhansien aikana joutunut toistuvasti vastaaviin tai paljon pelottavampiin tilanteisiin, ettei tämän anneta häiritä ylettömästi normaalielämää. Ulkomailla vierailevat tanssi- tai muut ryhmät ovat aina herättäneet ihmisten ihailun, miten elinvoimaisia ja elämänuskoa täynnä he ovat. Joitakin voi jopa häiritä heidän vapautensa ja itseluottamuksensa, jota ei esiinny heidän keskuudessaan siinä määrin. Tämän taustalla täytyy olla heidän Abrahamin ajoista periytynyt uskonsa Israelin Jumalaan. Sekin on mennyt veriin. Juutalainen tietää, että Jumala on olemassa. Hänelle ei tarvitse opettaa sitä, vaikka hän kapinoisi Häntä vastaan.


Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 28.06.2020

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 25.06.2020