PERJANTAI 09.01.09
1. OPERAATIO CAST LEAD, 14. päivä, maaoperaation 6. päivä.
ISRAELIN sotilastappiot nousivat eilen yhdeksään kuolleeseen ja kymmeniin haavoittuneisiin. Eilen kapteeni Omer Rabinowitch, 23 Aradista, ja kersantti Amit Robinson, 21 Magalin kibbutsista Baka al-Charbiyasta etelään, kuolivat kiväärin luodeista, sekä majuri Ro´i Rosner, kuoli panssarintorjuntaohjuksen osumasta, mikä haavoitti myös toista sotilasta.
Eilen iltapäivällä 7 sotilasta haavoittui kranaatin sirpaleista Eshkolin alueella, yksi heistä vaarallisesti.
PALESTIINALAISLÄHTEET kertovat, että IAF teki eilen n. 24 pommituslentoa Gazan kaistalle. Yksi ihminen kuoli ja 10 haavoittui iskussa Gazan kaupunkiin. Toisessa iskussa Gazan pohjoisosassa rakettimiehistöä vastaan sai surmansa kolme miehistön jäsentä. Isku tapahtui 150 m:n päässä sairaalasta, haavoittaen lisäksi 12 sivullista, kertoo tietolähde. Taistelut kiihtyivät torstain aikana keskiviikkoyön rauhallisen jakson jälkeen. (JP)
2. TERRORISTIT ampuivat eilisen torstaipäivän aikana n. 30 rakettia Gazasta Israeliin. IDF:n asiantuntijat varoittavat, että Hamasilla on vielä runsaasti, kymmenittäin, pitkänmatkan raketteja, joilla se yltää Beershebaan, Ashkeloniin, Ashdodiin, Ofakimiin, Kiryat Gatiin, Kiryat Malachiin ja kaikkiin tämän kantomatkan sisällä oleviin juutalaisyhteisöihin. Jotkut tiedot kertovat, että Hamasilla on iranilaisvalmisteisia Fajr3 ja ehkä myös Fajr5 ohjuksia, joilla se yltää Tel Aviviin – ainakin sen esikaupunkiin Rishon LeZioniin – sekä Dimonaan. Näitä kuitenkin säästetään viimeiseksi valtiksi, kun kaikki muut mahdollisuudet on käytetty. Mikään uutislähde ei ole kertonut, että Hamasilla olisi joukkotuhoaseita, bio- tai kemiallisia kärkiä raketteihinsa, mutta Hamasin vihjailut suurista yllätyksistä voivat ennakoida tätä.
TORSTAIN AIKANA Gazasta ammuttujen rakettien ei ilmoiteta surmanneen ketään, mutta muutamia ihmisiä haavoittui ja lukuisia joutui shokkiin. (JP)
3. RAKETTITULI Gazasta Israeliin kiihtyi heti perjantaiaamusta. Kahdeksan maissa hälytyssireenit soivat sekä Ashkelonissa että Ashdodissa, vain muutama tunti sen jälkeen kun YK:n turvallisuusneuvosto julkisti päätöslauselman no 1860, jonka mukaan taistelut tulee lopettaa välittömästi. Ainakin yksi raketeista putosi aukealle alueelle Ashdodissa, ja yksi raketti tuhosi taloja Eshkolin aluekeskuksessa. Kukaan ei haavoittunut. Tuntia aiemmin neljä rakettia putosi Beershevan lähelle aukeille alueille ilman ihmisvahinkoja. Kaupungin asukkaat kertovat, etteivät he voi nukkua öisin, ja tultuaan töistä tai asioiltaan he linnoittautuvat kotiinsa peläten kaiken aikaa lastensa turvallisuudesta.
SHIN BETIN keräämien tietojen mukaan operaatio Cast Lead alusta lähtien terroristit ovat ampuneet Israeliin yli 450 rakettia, joista uutuutena aiempaan käytäntöön kaupungit n. 40 km:n etäisyydellä rajalinjasta ovat joutuneet hyökkäyksen kohteiksi.
IDF:n taholta vakuutetaan, että Hamas ja muut terrorijärjestöt ovat kärsineet raskaita tappioita IAF:n ja maajoukkojen iskuissa, minkä korvaaminen uusilla aseilla veisi vuosikausia. Tämä on heikentänyt terroristien mahdollisuuksia ampua rakettejaan Israeliin, mutta ei ole pystynyt lopettamaan sitä kokonaan. (JP)
4. AKTIIVISTEN taistelujen ohessa käydään kiihtyvää propaganda- ja tiedostussotaa Israelin ja Hamasin sekä sitä tukevien järjestöjen ja maiden välillä. Kansainvälinen Punainen Risti syytti Genevessä torstaina Israelia, ettei se avusta haavoittuneitten palestiinalaisten hoitamisessa ja asettaa hylättäviä esteitä hoitohenkilökunnan tielle päästä heidän luokseen. Se kertoi tapauksesta, jossa eräästä kodista oli löydetty 4 pientä lasta kuolleen äitinsä ruumiin vierestä. IDF oli estänyt Punaisen Ristin työntekijöitten pääsyn Zeituan lähiöön Gazan kaupungissa usean päivän ajan. IDF sanoo, että kielto johtui meneillään olevista taisteluista. PR:n edustaja valittaa, että lupa saatiin keskiviikkona, vasta 4 päivää taistelujen jälkeen. Hän kertoi, että alueelta löydettiin 15 ruumista ja 18 haavoittunutta kolmesta talosta. Mukana oli lapsia, jotka olivat liian heikkoja voidakseen seisoa pystyssä. Lupa päästä muihin alueen taloihin kiellettiin, hän kertoi. Israelin lähettiläs Genevessä Aharon Leshno-Yaar tyrmää PR:n syytteet todeten, että Israel noudattaa kansainvälisiä lakeja ihmisoikeuskysymyksissä, ja että avustusjärjestöt voivat mennä alueille taistelujen jälkeen, mutta ei niiden aikana. Hän kertoi, että IDF toimii yhdessä avustusjärjestöjen kanssa, ja useita haavoittuneita palestiinalaisia on siirretty hoitoon Israelin sairaaloihin. Lisäksi IDF noudattaa päivittäin kolmen tunnin yksipuolista tulitaukoa, jonka aikana avustuskolonnat pääsevät Gazaan.
IDF:n taholta selvennetään, että määritelmä aseistettu, taisteluihin osallistuva henkilö, on epämääräinen, koska Hamasin taistelijat eivät usein käytä asepukua, mutta osallistuvat taisteluihin toisten mukana.
TORSTAINA humanitäärisen tulitauon aikana joku tuntematon ampui UNRWA:n tarvikkeita kuljettavan rekka-auton kuljettajan ja haavoitti kahta muuta. Tämä nosti uuden syytösten aallon IDF:n toimia vastaan. UNRWA ilmoitti, että se lopettaa toistaiseksi kaikki avustustoimensa Gazassa välikohtauksen vuoksi. YK:n alainen UNRWA ruokkii n. 750 000 ihmistä Gazan alueella, joilla ei useillakaan ole muuta tapaa saada ruokaa ja lääkkeitä. Asiaa tutkitaan, mutta tosiasia on, että Eretz-terminaalin lähellä kuoli yksi autonkuljettaja ja kaksi muuta ihmistä haavoittui, joita hoidetaan Ashkelonissa Barzilain sairaalassa.
ISRAEL jatkaa aloittamaansa humanitääristä tulitaukoa välikohtauksesta huolimatta. (JP)
5. ATATRAN kaupungissa Gazan pohjoisosassa toimivat laskuvarjojääkärit löysivät etsintöjensä yhteydessä Hamasin laatiman kartan, jossa yksityiskohtaisesti osoitettiin, miten Hamas asetti sala-ampujia, erilaatuisia pommeja ja muita ansoja kaupungin alueella siviili-asuntoihin tai niiden sisäänkäynteihin. Sotilastiedustelun johtava upseeri prikaatikenraali Yuval Halamish esitteli löydettyä karttapiirrosta median edustajille eilen. ”Kartassa terroristit näyttävät sala-ampujien sijoituksen, tienvarsipommien, panssarintorjuntapommien sekä maamiinojen paikat. Tämä on siviilialuetta, ja kuitenkin kartassa nähdään, miten Hamas asetti miina- ja pommiansoja asuntojen sisäänkäynteihin IDF:n sotilaita varten.”
Toisessa tapauksessa kartassa näytettiin, miten laaja pommi oli asennettu lähelle bensiini-asemaa, mikä lauetessaan olisi aiheuttanut laajaa tuhoa alueen rakennuksille ja asukkaille. Kolmannessa tapauksessa sotilaat löysivät sotilaaksi puetun mannekiininuken asunnon sisäänkäynnissä. Jos sotilaat olisivat menneet sisään asuntoon, nukkeen asetettu pommi olisi räjähtäessään romauttanut asunnon lattian, jonka alla olevien tunnelien kautta terroristit olisivat voineet siepata putouksessa haavoittuneita tai kuolleita sotilaita. (JP)
6. YK:N TURVALLISUUSNEUVOSTO sai lopulta neljän päivän jahkaamisen ja neljän tunnin viimeisen rutistuksen jälkeen hyväksyttyä Gazan taisteluja koskevan päätöslauselman äänin 14-0, USA:n pidättyessä äänestämästä. Israel yritti viimeiseen saakka saada päätöstä siirrettyä 24 tunnilla voidakseen nähdä, miten Kairon tulitaukoneuvottelut edistyvät. Tämä ei kuitenkaan onnistunut, eikä USA:n edustajilla ole enää voimaa eikä halua puuttua pontevammin YK:n sisällä tapahtuvaan keskusteluun ja päätöksentekoon. Rice kertoi myöhemmin, että USA olisi myös halunnut ensin Kairon keskustelujen edistyvän, mutta totesi, että USA kannattaa tehtyä päätöstä. Rice muisti myös mainita Hamasin sieppaaman IDF:n sotilaan Gilad Shalitin ja vaati, että hänet täytyy vapauttaa. Israelin YK:n lähettiläs Gabriela Shavet totesi, että YK:n tulee keskittyä lopettamaan Hamasin terroristisen toiminnan ja todeta, ettei terrorijärjestö voi koskaan toimia laillisena johtajistona.
PÄÄTÖSLAUSELMASSA vaaditaan Israelin ja Hamasin välisten taistelujen välitöntä lopettamista. Siinä tähdennetään, että tulitauon tulee olla välitön, kestävä ja molemmin puolin kunnioitettu johtaen IDF:n voimien täydelliseen poistamiseen Gazasta. IDF:n vetäytymistä vaaditaan toteutettavaksi vasta sitten, kun tulitauko on hyväksyttävästi voimassa. Arabimaitten lähettiläät olivat kovan julkisen paineen alla vaatia välitöntä taistelujen lopettamista, jotka ovat vaatineet yli 760 Gazan asukkaan hengen. Päätöksessä ei mainita Hamasia ollenkaan, mikä on varsin outoa tulitaukoa sovittaessa, ikään kuin Gazassa olisi vain IDF:n sotilaita eikä vastapuolta ollenkaan. Ainoa viittaus Hamasin suuntaan on ”turvallisuusneuvoston tuomio kaikenlaista siviilejä kohtaan osoitetun väkivaltaisuuden, vihamielisyyden ja terrorismin harjoittamista vastaan”. Päätöslauselma asettaa vastuun jäsenvaltioitten harteille, joitten tulee toimia päätöslauselman tavoitteiden toteuttamiseksi, joihin kuuluu kaikenlaisen laittoman aseitten salakuljetuksen lopettaminen sekä toimia siten, että ”haave kahdesta valtiosta, jotka asuvat turvallisina ja rauhassa, voi toteutua”. Lauselma antaa tukensa kvartetin esittämän kansainvälisen konferenssin toteutumiselle kuluvan vuoden aikana, jossa Palestiinan valtion itsenäistyminen voitaisiin todeta. Teksti on osoitteessa:
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3653258,00.html
7. UUTISOTSIKOITA
- Aiempi IDF:n komentaja Moshe Ya´alon on huolestunut, että sotatoimia ohjaavien ministerien päätöksiä ohjaavat poliittiset laskelmat. Hän antoi tunnustusta IDF:n operaatioille todeten, että armeija on osoittanut todelliset kykynsä ja osaamisensa. Hän totesi, että IDF:n toimien ainoa tarkoitus on uuden turvallisuuskriteerin saavuttaminen maan eteläosissa, eikä siihen tarvita enempää hallituksen kuin YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia eikä kansainvälisiä joukkoja. (ynet)
- Obama on salaisesti valmistellut keskustelujen aloittamiseksi Hamasin kanssa taistelujen loputtua, kertovat jotkut uutislähteet. Tämä olisi täydellinen muutos Bushin harjoittamaan politiikkaan, ettei terroristien kanssa neuvotella. (ynet)
- IAF iski yli 50:en kohteeseen viime yön aikana Gazassa. (INN)
- 43 000 asukkaan Nasaret Illit, yläkaupunki, pelkää väkivaltaisuuksia kommunistisen Hadash-puolueen mielenosoitustilaisuuden yhteydessä. Kaupungin pormestari vaatii Avi Dichteriä peruuttamaan lauantain tilaisuuden, jonka tarkoituksena on tuomita IDF:n toimet Gazassa. (INN)
- Poliisi rajoitti vain yli 50-vuotiaitten arabimiesten pääsyn Temppelivuorelle perjantaipäivän rukoustilaisuuteen. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019