SUNNUNTAI 04.01.09
1. OPERAATIO CAST LEAD aloitti Gazassa yhdeksännen päivänsä. Eilen lauantaina ID jatkoi pommituksiaan ja ensimmäisen kerran pehmitti Gazan kohteita myös tykistöllään, samaan aikaan kuin Hamas ja muut terrorijärjestöt Gazassa jatkoivat rakettiensa ampumista Israeliin. Yaacon Katz kertoo JP:n artikkelissaan, että IAF pommitti kymmeniä kohteita lauantain aikana pitkin koko Gazan kaistaa. Kohteina olivat useat Hamas-johtajien kotitalot sekä sillat ja maantiet, jotka yhdistävät kaistan pohjois- ja eteläosia, sekä amerikkalaistyylinen koulu Gazassa, joka koulutti lapsia lastentarhasta asteelle 13. IDF:n edustaja kertoi, että koulusta ammuttiin raketteja. Koulun edustaja ei kieltänyt, etteikö sieltä olisi ammuttu raketteja, mutta piti koulun tuhoamista sen vuoksi sivilisaation tuhoamisena. Äärimuslimit olivat aiemmin hyökkäilleet koulua vastaan sen amerikkalaisuuden vuoksi. Surmansa saaneiden joukossa oli Hamasin izzadin al-Qassam johtajistoon kuuluva Abu Zakaria al-Jamal. Eri kohteiden tulitukseen osallistuivat myös Israelin laivaston alukset Välimereltä.(JP)
2. TERRORISTIT ampuivat lauantain aikana ainakin 40 rakettia, jotka oli kohdistettu kaupunkeihin ja kyliin Gazan tuntumassa. Netivotissa Grad-raketti iski taloon tuhoten sen täysin ja haavoittaen siellä ollutta naista. Ashdodissa kaksi ihmistä haavoittui Grad-raketin iskiessä 8-kerroksisen talon katolle tunkeutuen kahden kerroksen läpi. Toinen uhreista pelastettiin hänen asunnostaan. Rakennus kärsi pahoja vaurioita neljänteen kerrokseen asti, eikä asukkaita voida päästää koteihinsa. Loukkuun jääneitä etsittiin asunnoista, joihin jouduttiin useassa tapauksessa tunkeutumaan ikkunan kautta.
YKSI raketti tuhosi kafeterian Gazan lähellä olevassa kibbutsissa, toinen sytytti tulipalon talon pihassa Ashkelonissa, neljäs tuhosi rakennuksen Ashkelonin ranta-alueella.
Netivot, Sderot, GanYavne, Kiryat Malakhi, Shaar Hanegevin alue sekä Eshkol joutuivat kukin rakettihyökkäyksen kohteiksi lauantaina. Kenenkään ei kerrota haavoittuneen iskuissa, mutta shokki- ja myöhemmin seuraavat pelkotilat ovat yleisiä pommi-iskujen kohteiksi joutuneilla.
Perjantaina raketit tuhosivat kolme asuintaloa ja haavoittivat seitsemää ihmistä. (JP)
3. IDF aloitti lauantai-iltana kauan odotetun ja pelätyn maaoperaation Gazan kaistalle pimeyden turvin. Asiasta ilmoitti TV-uutisissa puolustusministeri Ehud Barak, joka valitteli suruaan jouduttuaan vastoin tahtoaan komentamaan sotilaat Gazan kaistalle ensin – kuten JP:n pääartikkeli kertoo – ”mietittyään asiaa kaksi kertaa ja sitten vielä kolmesti, oliko maaoperaatio todella väistämätön”. Hän kertoi lopulta ”joutuneensa tunnustamaan suurella surulla, että hänen tulee tehdä kuten on tehtävä”. Barak ei luvannut helppoja päiviä lähi tulevaisuudessa, ei Gazan lähellä asuville yhteisöille eikä IDF:n sotilaille, päätyen kuitenkin lauantai-illan puheessaan toteamukseen, että IDF:n tehtävänä on suojella maansa asukkaita. Barak tunnusti myös avoimesti, että maaoperaatio tulee vaatimaan sotilasuhreja.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert kertoi lauantai-iltana melkein kyyneleitään nieleskellen, kuten JP:n pääartikkeli antaa ymmärtää, että ”käytyäni läpi kaikki mahdollisuudet välttää maajoukkojen operaatio Gazaan, ensin pyrkien säilyttämään ja sitten palauttamaan loppuneen tulitauon viimeisten kuukausien aikana, jota Hamas ja muut järjestöt Gazassa olivat toistuvasti rikkoneet ampuen rakettejaan Israeliin, tulin lopulta tuli kohtaan, jossa ei ollut muita mahdollisuuksia”.
JP:N pääartikkeli näpsäyttää näitä kahta päättäjää, että Israelin johto oli paljon enemmän kuin haluton aloittamaan operaatiota Gazaan, jopa siinä määrin, että Barak harkitsi vakavissaan tulitauon aloittamista viime viikon tiistaina, operaation ollessa vasta nelipäiväinen.
Pääartikkelissa muistutetaan, että Gazan lähialueet ovat kahdeksan vuoden ajan joutuneet kärsimään toistuvista hyökkäyksistä Gazan kaistalta, pyrkien kasvattamaan lapsiaan ja hoitamaan perheitään jatkuvan uhan alaisena, että raketti voi koska tahansa särkeä kaiken ja tuhota heidän elämänsä.
ARIEL SHARONIN yksipuolisen ja ilman sopimusta tapahtunut Gazan kaistan tyhjentäminen sekä kukoistavista juutalaisyhteisöistä että IDF:n sotilaista suoritettiin 2005 vastoin asukkaitten tahtoa ja asiantuntijoitten varoituksia luvaten Israelin kansalle, että tämä toimi tulee rauhoittamaan Gazan kaistan ja lopettamaan vihollisuudet Israelin ja Gazan asukkaitten välillä. Vastoin lupauksia ja ruusuisia odotuksia Gazan kaistasta kehittyi ääri-islamin hallitsema Hamastan. Asiantuntijat – kuten IDF:n komentaja Moshe Yaalon - varoittivat jo silloin, että pian Ashkelon ja Ashdod tulevat myös rakettiuhan alaisiksi vaarantaen Israelin elintärkeitä laitoksia niissä, kuten nyt on jouduttu toteamaan, eikä vaaran ulottumista vieläkin laajemmalle ole pystytty eliminoimaan. Pian Tel Aviv ja Dimona voivat joutua rakettien iskukohteiksi, ellei sitä pystytä ajoissa estämään.
Täten lauantai-iltana maan korkea johto antoi lopulta luvan IDF:n maaoperaatiolle Gazassa.
MINISTERIT Haim Ramon (Kadima) ja Eli Yishai boikotoivat istuntoa, jossa päätös operaation laajentamisesta tehtiin, koska päätös ei sisältänyt lupaa jatkaa operaatiota, kunnes Hamasin hallitus on kaadettu. Tämän vaiheen päämääränä on vain rakettitulen lopettaminen Khan Younisin alueelta miehittämällä Gazan kaista pohjoisosa ja rakettien ampumisalustojen tuhoaminen. Maajoukkojen operaatioon osallistuu sotilaita panssari-joukoista, insinöörijoukoista sekä laskuvarjojääkäreitä. Givati- ja Golani-prikaatit osallistuvat taisteluihin; joukkojen kokonaisvahvuus lienee neljän prikaatin verran. (JP)
4. TIEDOT taistelualueilta kertovat – palestiinalaistietoihin perustuen, koska IDF on asettanut tiukan uutissulun joukkojen operaatioille -, että IDF on jakanut Gazan kaistan kolmeen osaan estääkseen Hamasin joukkojen ja aseitten siirrot alueella. Gazan kaista on km. vain 15 km:n levyinen ja 40 km pitkä kaistale Välimeren rannikolla. Uutiset kertovat myös, että kranaattitulessa ainakin 20 sotilasta on haavoittunut, kaksi heistä vakavasti. Hamasin joukkojen tappioiksi ilmoitettiin kymmenien kaatumista, mutta tiedot ovat ristiriitaisia, koska myös Hamas sensuroi ulos annettavia tietoja. Haavoittunut, sairaalaan matkalla ollut sotilas näytti urheasti voitonmerkkiä todeten: ”Me löimme ne. Eläköön Israelin kansa.” IDF:n joukkoja on Gazassa tuhansittain, mutta puolustusministeri Ehud Barak ennakoi, että Gazan taistelut voivat aiheuttaa väkivaltaisuuksia myös muilla rintamille, Syyrian ja Hizbullahin toimesta. Siksi hän haluaa kutsua aseisiin kymmeniä tuhansia reserviläisiä. IDF:n eteläisten joukkojen komentaja kenraalimajuri Yoav Galant laajensi kiellettyä sotilasaluetta Gazan läheisyydessä siten, se ulottuu Sderotin, Netivotin ja Ofakimin kaupunkien itäpuolelle.
Israelin joukkoja johtaa prikaatinkenraali Eyal Eisenberg, joka johti divisioonaa myös Libanonin kakkossodassa. (JP)
5. HAMAS on aloittanut kiivaan taistelun niitä palestiinalaisia vastaan, joiden he epäilevät toimineen yhteistyössä Israelin tai PA:n kanssa. Tämä ei ole mitään uutta, sitä harjoitti myös PA hallitessaan Gazaa ja sitä tekee PA kaiken aikaa Juudeassa ja Samariassa. Usein epäilykseksi riittää naapurin vihjaus, kuten aikoinaan inkvisitiolle, joka etsi varsinkin kristinuskoon kääntyneitä juutalaisia, joiden he epäilivät salassa harjoittavan juutalaisuutta. JP:n artikkelin mukaan islamistit ovat surmanneet yli 35 palestiinalaista ja varoitukseksi ampuneet 75 muuta jalkoihin viime viikon aikana. Hamas on lisäksi asettanut kotiarestiin kymmeniä palestiinalaisia, joiden he epäilevät tukevan Fatahia ja voivan käyttää hyväkseen IDF:n maaoperaatiota voidakseen päästä takaisin valtaan Gazassa. Wisam Abu Jalhoumia, Jebaliyan pakolaisleiristä, ammuttiin jalkoihin, koska hän oli ilmaissut ilonsa IAF:n alkaneitten ilmaiskujen johdosta Hamasin kohteita vastaan. Fatahin edustajat Ramallahissa arvioivat, että Hamasin johto on hyvin hermostunut, koska se tietää hallitusvaltansa loppuvan pian. Siksi se jahtaa kaikkia, joita epäillään Fatahin kannattajiksi, ja kokoaa heitä vankileireihin. Eikä tämä syytös liene aiheeton, sillä Hamasin lähteet Gazassa kertovat, että Mahmoud Abbas on kehottanut Fatahin kannattajia Gazassa toimimaan Hamasin hallintoa vastaan. Tämä Hamasin virkailija uhkaili, että he tulevat surmaamaan jokaisen, joka toimii Hamasin hallitusta vastaan Gazassa, sekä hirttämään Abbasin ja Muhammad Dahlanin julkisesti Gazan torilla, jos he koskaan astuvat jalallaan Gazan kamaralle. (JP)
6. YK:N turvallisuusneuvosto käsitteli Gazan tilannetta eilen kiireellisessä istunnossaan, mutta ei pystynyt löytämään yhteisymmärrystä Libyan tekemästä päätöslauselma- ehdotuksesta. USA vastusti esitystä yksipuolisena, koska siinä ei mainittu Hamasin rakettitulta israelilaisiin siviilikohteisiin.
EGYPTIN ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit totesi IDF:n operaatiosta, ettei se saa aikaan mitään. Hän vakuutti, ettei Hamas onnistu vetämään Egyptiä mukaan konfliktiin. Hän moitti YK:n turvallisuusneuvostoa, ettei se toimi tarpeeksi nopeasti päätöksenteossaan. Hän viittasi Libanonin kakkossotaan, jossa päätöksenteko kesti 33 päivää.
HAMASIN ulkoasioitten johtaja Khaled Mashaal varoitti, että ”Israelin armeijaa odottaa musta kohtalo, kuolema ja kuolema ja lisää Gilad Shalitin kohtaloita”. Hän esitti vaatimuksen, että palestiinalaisten täytyy aloittaa kolmas intifada välittömästi IDF:n toimia vastaan.
HIZBULLA-JOHTAJA Hassan Nasrallah syytti arabiliiton ulkoministereitä, etteivät ne saaneet mitään päätöstä Gazan taisteluista, vain delegaation lähettämisestä YK:n istuntoon päätettiin. Hizbullah on väläytellyt liittyvänsä Hamasin taisteluihin Israelia vastaan, mutta Nasrallah ei maininnut siitä puheessaan. IDF kuitenkin varautuu väkivaltaisuuksiin pohjoisrajallaan.
SAKSAN LIITTOKANSLERI Angelika Merkel totesi, ettei Hamasin terroria voida hyväksyä.
Mielenosoituksia on tapahtunut monin paikoin Israelissa sekä Israelin arabien ja äärivasemmistolaisten että joittenkin rauhanjärjestöjen kiihottamina.
EUROOPASSA mielenosoitukset ovat paikoin kiihtyneet väkivaltaisiksi. EU antaa 3 miljoonaa Euroa Gazan tarpeisiin. Iranin parlamentin puhemies Ali Larijani kehui Hamasin taistelijoita, joiden hän totesi taistelleen urheasti IDF:n sotilaita vastaan. Iran puuhaa oikeustoimia Israelin väitettyjä ”sotarikoksia” vastaan. Iranin ylimmän turvallisuusneuvoston puheenjohtaja Saeed Jalili vieraili viikonvaihteessa Syyriassa, jossa hän keskusteli Mashaalin sekä Bashar Assadin kanssa. Syyriasta hän matkusti Beirutiin, jossa hän tapaa Nasrallahin. Tiedot keskusteluista ovat olemattomia, mutta tuskin siellä säästä puhuttiin. Iranilla on puolustussopimus sekä Syyrian että Hizbullahin kanssa, ja niiden sotilaallinen tietoliikenne on yhdistetty.
IDF pommitti moskeijaa Gazassa Beit Lahiyassa, siinä kuoli 13 ja haavoittui 33. IDF:n edustaja vahvistaa, että moskeijaan oli varastoitu aseita ja raketteja.
HAMASIN naisjäsenet sanovat antautuvansa itsemurhapommittajiksi taistelussaan IDF:n sotilaita vastaan. He väittävät, että vapaaehtoisia on jo tuhansia.
GAZAN taistelut ovat maksaneet IAF:lle 265 miljoonaa USD ja 16 miljoonaa lisäkuluja.
Hamasin rakettituli Gazasta Israeliin jatkuu IDF:n operaatiosta huolimatta.(JP, WND)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021