TIISTAI 06.01.09
1. OPERAATIO CAST LEAD, 2.vaiheen maaoperaation kolmas päivä. Taistelut Gazan kaistalla ovat muuttumassa katutaisteluiksi IDF:n saarrettua tärkeimmät asutuskeskukset Gazassa. Taistelut tiheän asutuksen keskellä ovat aina vaarallisia ja vaativat uhreja molemmin puolin. IDF ilmoittaa, että lähes sata aseistettua Hamasin taistelijaa on saanut surmansa taisteluissa eilisiltaan mennessä, mutta myös IDF:n tappiot kasvavat.
IDF:n panssarivaunu ampui tyhjään taloon Jabaliyan pakolaisleirin lähellä, aiheuttaen talossa suojaa hakeneille Golani-prikaatin sotilaille kolmen sotilaan kuoleman ja 24 haavoittumisen, yhden heistä vakavasti, kolmen muun keskinkertaisesti. Surmansa saaneitten sotilaitten luku nousi neljään. Onnettomuus sattui kuuden maissa eilen illalla. Ammuksen voimasta osa talon ulkoseinistä romahti talon sisällä olleiden sotilaitten päälle. Tutkimukset tapauksesta jatkuvat, mutta epäillään, että talon seinät oli miinoitettu.
MAANANTAIPÄIVÄN aikana haavoittui muissa tapauksissa 12 israelilaissotilasta, jotka tuotiin Israelin sairaaloihin hoidettaviksi.
2. IDF:N JA HAMASIN yrittäessä surmata toisiaan katkerassa välien selvittelyssä Gazassa, viikon vanha vauva tuotiin heikossa kunnossa Wolfsonin sairaalaan Holonissa. Synnytyksen jälkeen vauvan tutkinut lääkäri Gazassa havaitsi vauvan synnynnäisen sydänvian, joka vaati välitöntä leikkausta. Hän otti yhteyttä viime viikon maanantaina ”Save a Child´s Heart” järjestön lääkäriin Akiva Tamir Israelissa, joka järjesti vauvan siirtämisen sairaalaan Israelissa. Vauva Jafar al-Khoudry siirrettiin iltaan mennessä Holonin sairaalaan, jossa hänet leikattiin välittömästi ja on sen jälkeen ollut siellä intensiivihoidossa. Jafarin isoäiti seurasi vauvaa sairaalaan seuraten hänen tointumistaan vanhempien ja muun perheen jäädessä Gazaan.
JÄRJESTÖ Save a Child´s Heart toimii Israelissa välittämättä hoitoa tarvitsevien rodusta tai kansallisuudesta. Sen kautta 2000 vauvaa on saanut hoitoa sydänsairauksissa, puolet heistä arabilapsia PA:n hallintoalueilta; 70 lasta tuli Irakista. Järjestön kautta 20 lasta on hoidettavina tällä hetkellä; heistä 8 Zanzibarista, 8 Irakista ja kolme PA:n hallintoalueilta. Ilmaisen kirurgiahoidon lisäksi järjestö ylläpitää klinikkaa Israelissa, jossa PA:n alueilta tulevat lapset saavat hoitoa; lähettää kirurgeja ulkomaisiin sairaaloihin opettaakseen hoitamaan sairaita lapsia, sekä pitää koulutuskursseja ulkomaisille kirurgeille lasten sydänongelmissa. (INN)
3. HAMASIN johtoryhmään kuuluva Mahmoud al-Zahar julkisti eilen nauhoitetun lausunnon, jossa hän vakuutti järjestön taistelevan voittoon saakka. Hänen lausuntoonsa sisältyi pyrkimys saada aikaan tulitauko, mutta vasta sitten, kun ”jonkinlainen voitto on saatu”. Zahar ilmoitti samalla, että hyökkäämällä Gazaan Israel on asettanut kansalaisensa ja juutalaiset kaikkialla maailmassa oikeutetun surmaamisen kohteiksi, myös lapset. ”Israelilaiset ovat tuominneet lapsensa kuolemaan. He ovat laillistaneet heidän surmaamisensa kaikkialla maailmassa.” Hamasin ohjelman mukaan juutalaisten tulee kääntyä muhamettilaisuuteen tai heidät surmataan, kuten Hadith määrää. Zahar selvitti, että koska IDF tuhoaa moskeijoita ja kouluja Gazassa, myös juutalaisten synagogat ja koulut ovat laillisia kohteita tuhottaviksi.
AL-ZAHAR vihjaili lausunnossaan, joka oli videoitu jossain salaisessa piilopaikassa, että Hamas valmistautuu keskustelemaan tulitauosta ja mistä aiheesta tahansa. Hamasin vaatimukset ovat kuitenkin ehdottomat: IDF:n tulee lopettaa operaationsa Gazassa ilman ehtoja ja kaikki Gazan ulosmenotiet tulee avata pysyvästi, hän vakuutti.
Sekä puolustusministeri Ehud Barak että pääministeri Ehud Olmert ovat selittäneet, ettei operaatio Cast Lead ole vielä saavuttanut sille asetettuja tavoitteita, eikä tulitauosta sen vuoksi voida keskustella tässä tilanteessa. (INN)
4. HAMAS on avannut puolueettoman sairaalan Gazassa taisteluissa haavoittuneitten taistelijoittensa hoitamiseksi. IDF:n edustaja arvioi, että Hamas vaatii samalla osan Gazaan toimitetuista lääkintätarvikkeista omaan käyttöönsä. Puolustusministeriö vakuuttaa, että näistä huolimatta epäilyistä se jatkaa lääkkeitten ja muitten hätäaputarvikkeitten toimittamista Gazaan taistelujen aikana. Humanitääristen tarvikkeitten toimittamisen Gazan kaistalle katsotaan palvelevan sekä todellista tarvetta että myös antavan kansainvälisen laillisuuden suojan IDF:n operaatioille Gazassa.
Sotilastiedustelun johtaja kenraalimajuri Amos Yadlin kertoi kabinetille sunnuntaina, että Hamas käyttää moskeijoita, julkisia instituutioita ja yksityisasuntoja aseitten ja rakettien varastoimiseen. Puolustusministeriö salli maanantaina 49 rekka-auton kolonnan päästä Gazaan Kerem Shalomin kautta, ensimmäinen kolonna 2.vaiheen alkamisesta. Operaation Cast Lead alusta alkaen 450 rekka-autoa on saanut viedä ruokaa, lääkkeitä ja muita välttämättömyystarvikkeita Gazaan. IDF salli avata suojatun käytävän, jonka kautta tarvikkeita voidaan siirtää Egyptin rajan tuntumassa olevasta Kerem Shalomin terminaalista Gazan pohjoisosaan kuten myös Kerem Shalomin terminaalissa työskentelevät palestiinalaiset voivat päästä sen kautta työkohteisiinsa terminaalissa. Heitä kuljettaneessa bussissa oli eilen 20 palestiinalaista. IDF on myös aloittanut öljyjohdon asentamisen öljyn pumppaamiseksi Kerem Shalomista Gazaan. Öljy toimitetaan tavallisesti Nahal Oz terminaalin kautta.(INN)
5. GAZAN terroristit ampuivat eilen maanantain aikana nelisenkymmentä rakettia Israeliin. Koska IDF on levittäytynyt laajalle alueelle Gazassa, rakettimiehistöt toimivat nyt asutuskeskusten sisällä, mikä tekee niiden tuhoamisen entistä vaikeammaksi. TV-kuvissa näytetään miten raketit nousevat ilmaan talojen keskeltä, ja vähän ajan kuluttua ilmoitetaan, minne ne putosivat. Yksi Grad-raketeista osui sillä hetkellä tyhjillään olevaan lastentaloon Ashdosissa aiheuttaen sille ja lähellä oleville taloille suurta tuhoa. Voi vain kuvitella, millaista tuhoa se olisi saanut aikaan, jos lapset olisivat olleet paikalla. Asukkaat olivat ehtineet suojatiloihin kuultuaan varoitussireenin äänen, mutta useita henkilöitä joutui shokkiin.
ASHKELON oli kuitenkin rakettien pääkohde, sillä sinne ammuttiin viisi Grad-tyyppistä Katjusha-rakettia, aiheuttaen tuhoa rakennuksille ja saaden asukkaat shokkiin. Myöhemmin päivällä sinne ammuttiin neljä muuta Grad-rakettia, mutta niiden osumatarkkuus oli kehno. Maanantaipäivän aikana Gazasta ammuttiin 37 rakettia. Yksi putosi Beershebaan, kaksi Kiryat Malakhiin, 7 Netivotiin ja 7 Ofakimiin. Yksi raketti putosi Ashdosin itäpuolelle Hevet Yavnen aluekeskuksen alueelle, yksi Negeviin haavoittaen kahta ihmistä. Poliisin pioneeriyksiköt olivat löytäneet ja tehneet vaarattomiksi 11 rakettia iltaan mennessä.
Operaation Cast Lead alusta lähtien terroristit ovat ampuneet 300 rakettia Israeliin, Ashkeloniin ammuttiin niistä 80, puolet putosi asuttuun ympäristöön.
Neljä israelilaista on kuollut; 10 keskinkertaisesti tai pahoin haavoittunut; 29 lievemmin. Kaikkiaan 144 ihmistä on hoidettu shokin vuoksi. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- USA etsii tulitaukomahdollisuutta, mutta tukee Israelin operaatiota Gazassa.
- Ministeri Isaac Herzog esittää pyynnön USA;n juutalaisille , että he tukisivat IDF:n Gazan operaatiota. (JP)
- Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan alkaa osoittaa todellisen karvansa, ainakin mikäli hänen äskettäin esittämänsä Israelia rajusti tuomitsevat lausunnot ovat mittapuuna. Erdogan lausui sunnuntaina, että Israelin toimet Gazassa saavat aikaan Allahin tuomiot ja aiheuttavat Israelin itsetuhon. Hän esitti teesinsä puhuessaan kunnallisvaalitilaisuudessa Anatoliassa. ”Israel tekee epäinhimillisiä toimia, jotka aiheuttavat sen itsetuhon. Allah tulee ennemmin tai myöhemmin rankaisemaan niitä, jotka polkevat syyttömien oikeuksia.” Israelin ulkoministeriö ilmoitti Turkin Israelin lähettiläälle pahoittaneen mielensä Erdoganin lausuntojen johdosta, mutta ei julkistanut virallista vastalausetta diplomaattisuhteitten säilymisen vuoksi. Israelilla ei ole monta ystävämaata tai edes maita, joissa Israelia siedetään, joihin Turkki lukeutuu, joten ulkoministeriö katsoo, ettei lasitalossa asuvan tule heitellä kiviä. Toisaalta yksityisesti Israelissa katsotaan, etteivät Turkin toimet armenialaisia kohtaan kestä lähempää tarkkailua, kuten eivät Turkin sotilaskoneitten tekemät pommitukset kurdialueilla sekä Turkissa että Irakissa. Mauretania tiettävästi harkitsee kutsuvansa Israelin lähettiläänsä neuvotteluihin, mikä tavallisesti ennakoi diplomaattisuhteitten vaikeutumista. (JP)
- Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoo, että tulitauko Israelin ja Hamasin välillä on mahdollinen vasta, kun turvallisuus on taattu. (JP)
- Jordania ja Egypti on pahassa rakosessa sisäisten mielenosoitusten kiihtyessä Israelin Gazan operaation vastustamisen vuoksi. Nämä mielenosoitukset on pyritty pitämään tiukassa kontrollissa, koska kummassakin maassa ne voivat helposti kääntyä väkivaltaisiksi ja hallituksen vastaisiksi. Jordanian palestiinalaista syntyperää oleva kuningatar Rania sanoo, etteivät Gazan lapset saa kuulua hyväksyttävän yhteistuhon piiriin, koska heillä on samat oikeudet kuin kaikilla muillakin lapsilla. Rania toimii aktiivisesti UNICEF:n kanssa. Hän esitti vetoomuksensa humanitäärisestä tulitauosta lääkkeitten, ruuan ja muitten välttämättömyystarvikkeitten kuljettamiseksi Gazaan vastaillessaan journalistien kysymyksiin Ammanissa eilen. (JP)
- Euroopan maitten johtajat saapuivat eilen Israeliin tyhjin käsin, ilman omaa esitystä. Ehkä tarkoituksena lieneekin vain osoittaa osallistumisensa. (JP)
- 80 rekka-autoa vie tänään tarvikkeita Gazan kaistalle. (INN)
- Netanyahu kertoi presidentti Sarcozylle EU:n edustajille, että jos IDF keskeyttää operaationsa tähän, raketit iskevät kohta Tel Aviviin.(INN)
- IDF sanoo surmanneensa Hamasin rakettiasiantuntijan Ayman Siamin.(ynet)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019