KESKIVIIKKO 11.05.11

1.KAATUNEITTEN muistopäivän ja itsenäisyyspäivän tilaisuuksien poistuttua historiaan
Israelin diplomaattinen ja poliittinen kenttäväki alkaa heräillä ja puuttua päivänpolttaviin kysymyksiin, joissa riittääkin märehdittävää ja pohdittavaa. Israelin politiikan kirjavuuden ja vastakohtaisuuden tuntien ei ole ihme, jos julkisuuteen lasketut tiedot ovat myös sitä.

PALESTIINALAISTEN sovintopyrkimykset ovat luonnollisesti listan kärjessä, minkä tärkeyttä korostaa pääministeri Netanyahun matka Washintoniin, jossa hän pitänee odotetun linja-puheen USA:n kongressille 20. toukokuuta. Hänen odotettiin paljastavan siellä uuden rauhan-suunnitelmansa, mutta Fatahin ja Hamasin yllättävä lähentyminen sovintopaperin muodossa pakottanee hänet heittämään luonnoksensa paperikoriin ja aloittamaan uuden kirjoittamisen.

ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman antoi puheessaan tiistaina Netanyahulle ideoita, joiden pohjalta hänen tulisi puhettaan kehitellä. Lieberman puhui perinteisillä ulkomaan lähettien itsenäisyyspäivän tilaisuudessa presidentin Beit Hanassin linnassa. Hän totesi, ”että Israel on aina ollut valmis aloittamaan suorat neuvottelut kaikkien naapuriensa kanssa painottaen, että Israel on valmis suuriin ponnistuksiin rauhan saavuttamiseksi – mutta ei tee kompromisseja elintärkeitten turvallisuusintressiensä suhteen. Fatahin asettuessa samalle tasolle Israelin tuhoamiseen tähtäävän Hamasin kanssa kertoo enemmän Fatahin asenteesta kuin Hamasin”, hän selitti todeten, että Hamas on kieltäytynyt hyväksymästä kvartetin sille asettamaa kolmea ehtoa, jonka pohjalta se voitaisiin hyväksyä poliittiseksi tekijäksi.

JORDANIAN kuningas Abdullah II käy tapaamassa presidentti Obamaa tiistaina, jolle hän selittää omaa näkökulmaansa rauhansopimukseksi Israelin ja PA:n kanssa, joka tulisi perustua 1949 aselepolinjoihin pääkaupunkinaan Jerusalem. Hän tapaa myös Englannin pääministeri David Cameronin, josta hän löytänee tarkkaavan kuuntelijan mielipiteilleen.

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak puhui myös itsenäisyyspäivän juhlallisuuksissa. Hän suosittaa ratkaisua, joka perustuu 1949 aselepolinjoihin määrätyin tarkistuksin ja maa-alueitten vaihtoihin siten, että palestiinalaiset saisivat 100 % maata. Hän esittää, että suuret juutalaisyhteisöt Länsirannalla ja Jerusalemin itäosan juutalaislähiöt liitetään Israeliin. Hän vaatii, että Palestiinan valtion tulee olla aseeton ja IDF:n tulee saada valvoa Jordanjoen laaksoa. Hän painottaa Israelia juutalaisena valtiona hallitulla arabivähemmistöllä.

PRESIDENTTI Barack Obama sanoi itsenäisyyspäivän tervehdyksessään Israelille, että arabimaita kuohuttavat levottomuudet ovat samalla avanneet uusia mahdollisuuksia rauhalle ei vain Israelin ja PA:n välille vaan myös Lähi Itään kokonaisuudessaan. Hän vakuutti, että USA tulee jatkamaan ponnistelujaan rauhan saamiseksi Israelin ja sen naapureitten kanssa ja myös kahden valtion periaatteen mukaisesti Israelin ja PA:n välillä.

AL-JAZEERA raportoi kuitenkin Hamasin asenteesta, ettei sillä ole mitään aikomuksia neuvotella Israelin eikä myöskään Shimon Peresin kanssa, joka ilmaisi halukkuutensa siihen. Hamasin ulkoministeri Khaled Mashaal, joka esiintyy Hamasin päätöksentekijänä, ilmoitti antavansa Israelille vuoden koeajan, jonka kuluessa sen tulee osoittaa rauhantahtonsa käytännössä, minkä jälkeen Hamas päättä seuraavista askeleistaan. Tämä tarkoittanee sitä, että Israelin tulee vuoden kuluessa hyväksyä ”Palestiinan valtio 1967 rajoilla pääkaupunkina Jerusalem”, kuten hän sanoi. Hän kertoi Egyptin aktivistien järjestämässä tilaisuudessa Betlehemissä sijaitsevan Maan uutostoimiston mukaan keskustelleensa Fatahin edustajien kanssa eri tavoista taistella Israelin miehitystä vastaan, mukaan lukien aseellinen vastarinta.

MAHMOUD ABBAS sanoi kuitenkin Jstreetin lähetystölle Ramallahissa, että PA on valmis aloittamaan neuvottelut Israelin kanssa, jos se jäädyttää rakentamisen Länsirannalla ja Jerusalemin itäosissa. Lieberman vastasi tähän tuoreeltaan todeten, että Israel jäädytti rakentamisen Juudeassa ja Samariassa ja käytännössä myös Jerusalemissa 10 kuukauden ajaksi, eikä PA tehnyt elettäkään neuvotteluihin suostumiseksi sen aikana. Hän sanoo, että on mieletöntä suostua uuteen rakentamisen keskeyttämiseen edes kolmeksi tunniksi, koska PA käyttää sitä vain verukkeena pidättyä neuvottelemasta Netanyahun hallituksen kanssa.
USA:n ulkoministeri Hillary Clinton työnsi myös oman lusikkansa yhteiseen soppaan helisyttäen tunnetuksi tulleita korulauseitaan Israelin turvallisuudesta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=219978

2. ISRAELIN puolustusministeriö suunnittelee satelliittiensa kapasiteetin uudistamista sijoittamalla miljoonia uuden Amos-4 satelliitin rakentamiseksi ja lähettämiseksi avaruuteen entisten tueksi. Israelilla on lukuisia satelliitteja, Ofek-9, Ofek-7 ja Ofek-5 sekä pitkälle kehitetty Tecsar satelliitti, joka käyttää pitkälle kehitettyä tutkateknologiaa tietojen keräämiseksi kameroitten asemesta. Lisäksi puolustusministeriö käyttää osaksi kaupallisia satelliitteja Eros-A ja Eros-B.

Nykyisten satelliittien puutteena on kuitenkin IDF:n C41 hallintokunnan mukaan se, etteivät ne pysty tallentamaan keräämiään tietoja ennen kuin ne palaavat maapallon ympäri tekemältään kierrokselta, joka kestää 90 minuuttia, ja saatuaan uudelleen yhteyden maanpinnan valvonta-asemaan. Tämän puutteen korjaamiseksi rakennetaan uusi satelliitti, joka pystyy välittämään tietojaan kaiken aikaa, myös silloin, kun se ei ole suorassa näköyhteydessä valvontaan. Uusi satelliitti on tarkoitettu pelkästään sotilaskäyttöön, mikä myös maksaa paljon enemmän.
Suunniteltu 4.2 tonnin Amos-4 satelliitti laukaistaneen 2013 alussa. Se tulee olemaan tehokkaampi kuin kolme edeltäjäänsä. Siinä tulee olemaan 10 antennia, jotka välittävät tietoja Afrikasta, Aasiasta ja Euroopasta. Yksi antenni on moni-signaalinen, kaksi muuta kahden taajuuden ja laajakanta-antenneja, jotka pystyvät viestittämään kahdella jaksoluvulla.

IDF:n monen vuoden uudistusohjelma, Halamish, jonka vaikutus alkaa tuntua muutaman kuukauden aikana, sisältää myös uuden sotilastiedustelun salasanomien tulkinta- ja rekisteröinti-järjestelmän, joka nopeuttaa sen toimintaa ja siirtää sen tehtävään koulutetuilta sotilailta automaattiseen toimintaan, käsitellen myös satelliittien lähettämät viestit. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=220011

3. UUTISOTSIKOITA
- Syyrian armeija kiristää mielenosoittajiin kohdistettuja vastatoimiaan, kertovat uutislähteet. Eräs hallituksen edustaja sanoi, että hallitus on saanut yliotteen protestoijista, mutta ettei vaara ole vielä ohi. Panssarivaunut tulittivat Bab Amron asutusaluetta Homsin lähellä. Ihmisoikeustaistelija Najati Tayrara kertoi, että Homsin talot tärähtelevät tykinlaukauksista ja konetuli-aseitten rätinästä. Armeijan joukot pidättivät suuren määrän siviilejä Homsin ja Banian kaupungeista aiemmin viikolla. Pidätettyjä on koottu jalkapallokentille sopivien tilojen loppuessa yli 7000:n pidätetyn sijoittamiseksi. Mielenosoitukset Syyriassa alkoivat 18.04. EU asetti 13 Syyrian johtavaa virkailijaa sanktioitten alaisiksi, mukana Bashar Assadin veli Maher. http://www.haaretz.com/news/international/syrian-tanks-shell-residential-area-in-coastal-city-activists-say-1.361030
- Useita Europarlamentin jäseniä on ilmoittanut osallistuvansa Turkin IHH-järjestön valmistelemaan flotilla II:n Gazan kauppasaarron murtamisyritykseen. Flotilla I pysäytettiin Israelin merivoimien toimesta 22.toukokuuta 2010. Syntyneessä välikohtauksessa hengenvaaraan joutuneet kommandosotilaat joutuivat puolustautuakseen avaamaan tulen surmaten 9 Turkin kansalaista. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/eu-lawmakers-pledge-to-take-part-in-new-gaza-flotilla-1.360916
- Libyassa Benghazin kaupungissa, joka on edelleen kapinallisten hallussa, vallitsee viidakkolaki, jossa Gaddafin tukijoiksi tai epäiltyjä siviilejä teloitetaan tuntemattomien pyssymiesten toimesta. Surmattujen ruumiita löydetään kaupungin laidalta. Kapinalliset näyttävät saaneen kaipaamiaan aseita päätellen siitä, että he ovat saaneet työnnettyä Gaddafin joukkoja Misratan kaupungin alueelta. Kapinalliset saavat aseita USA:sta, Ranskalta ja Englannilta; Gaddafin joukkoja aseistavat venäläiset ja kiinalaiset, jotka toimittavat niitä läheisiin Afrikan maihin, joista niitä kuljetetaan autoilla ja pienkoneilla Gaddafin joukoille. http://www.nytimes.com/2011/05/11/world/africa/11benghazi.html?partner=rss&emc=rss
- Egyptin entinen turismiministeri Zoheir Garranah tuomittiin rikosoikeudessa viideksi vuodeksi vankilaan julkisten varojen väärinkäyttämisestä, ilmoitettiin tiistaina. http://www.haaretz.com/news/international/egypt-s-former-tourism-minister-jailed-for-five-years-for-corruption-1.360863
- Yksi PA:n sotilaista, jotka tulittivat 19:ä juutalaista rukoilijaa Josefin hautakammiolla lähellä Sikemiä (Nablusia) viime kuussa surmaten Ben-Yosef Livnatin ja haavoittaen viittä muuta, kuului Israelin vapauttamiin terroristeihin. Israelin hallitukset ovat vuosien kuluessa vapauttaneet pidättämiään ja tuomitsemiaan terroristeja ”myönnytyksenä” Abbasille tai jollain muulla tekosyyllä. Nämä vapautetut ovat IDF:n keräämien tilastojen mukaan vapauduttuaan surmanneet 150 juutalaista siviiliä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144065
- Buenos Airesin juutalaisen Heichal HaTorah päiväkoulun ortodoksi rabbi Moshe
Cohen joutui raakalaismaisen pahoinpitelyn kohteeksi. Toistaiseksi tuntematon
rasistinen hyökkääjä hakkasi häntä päähän. Cohen on hengenvaarallisessa tilassa
sairaalassa. Juutalaisia kohtaan tehdyt väkivaltaiset hyökkäykset ovat nousussa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144063
- Harkitsetko muuttoa Israeliin? Nefesh b´Nefesh sanoo tekevänsä siitä yhtä
vaivattoman kuin paidan vaihtamisen. Katso video ja tee päätös.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144047
- Korkein oikeus päättää kolmen Hamasin jäsenen karkottamisesta, jotka pakenivat Punaisen Ristin suojiin kesäkuussa 2010 ja ovat edelleen siellä. He pelkäävät menettävänsä Israelin sinisen henkilökortin ja joutuvansa karkotetuksi Jerusalemista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144042
- Kansanedustaja Uri Orbach (Jewish Home) uskoo, että Israel tulee entistä enemmän keskittymään perheen aseman kehittämiseen. Hän ei usko Palestiinan valtion syntyyn eikä luota arabeihin. Hän uskoo, että sodan tai kahden seurauksena jonkinlainen auktoriteetti valvoo palestiinalaisalueita, mutta valtiota ei synny. Vihreä linja tullaan poistamaan ja rajalinja kansojen välillä hämärtyy, Orbach uskoo. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144041

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019