TORSTAI 31.01.13


TORSTAI 31.01.13

1. IAF:N KONEET tekivät keskiviikon vastaisena yönä ilmaiskuja pohjoisen rajan yli, mutta tiedot iskujen kohteista ovat ristiriitaisia. Eilen illalla uutislähteet kertoivat, että koneet olivat iskeneet kolmeen kertaan Syyriasta Libanoniin matkalla olevia autosaattueita vastaan, joiden väitettiin kuljettavan Hizbullahille venäläisvalmisteisia liikkuvia ilmatorjunta-ohjuspatteristoja SA-17, jotka olisivat suuresti rajoittaneet IAF:n koneiden lentoja Libanonissa ja rajan lähellä. Tämän uutisen mukaan ensimmäinen isku tehtiin tiistai-iltana, toinen puolen yön maissa ja kolmas kahden aikaan aamuyöstä keskiviikkona.

TOISTEN tietojen mukaan, joita levitetään tänään, IAF:n koneet kävivät tuhoamassa Syyrian puolella Damaskoksesta luoteeseen sijaitsevan Jamrayan sotilaallisen tutkimuskeskuksen. Syyrian hallituksen tiedotteessa keskiviikkona tunnustetaan tämä isku, jossa kuoli kaksi ihmistä ja viisi haavoittui, mutta siinä kielletään iskut sotilaallisia autosaattueita vastaan. Tiedotteessa todettiin edelleen, että ”iskut olivat aiheuttaneet huomattavaa tuhoa tutkimus-keskukselle ja viereiselle rakennukselle, minkä johdosta Syyrian armeija nostaa vastarinnan ja itsepuolustuksensa tasoa”.

WALL STREET JOURNAL raportoi USA:n viranomaisten uskovan, että ilmaiskuja oli kaksi, yksi tutkimuskeskusta ja toinen autosaattueita vastaan.
Libanonista tulleiden vahvistamattomien tietojen mukaan tutkimuskeskuksessa oli kemiallisia aseita. Syyrian armeijan tiedotteen mukaan IAF:n ilmaiskut tutkimuskeskusta vastaan ovat yhteydessä hallituksen taisteluihin terrorijoukkioita vastaan, sillä aseelliset terrorijoukot olivat useaan kertaan yrittäneet valloittaa sen useiden kuukausien aikana. ”Tämä osoittaa, että Israel on terroritoimien alullepanija, edunsaaja ja joskus suorittaja hyökkäyksissä Syyriaa ja sen kansaa vastaan”, armeijan lausunnossa todetaan.

ALUEELLISET viranomaiset totesivat Israelin suunnitelleen etukäteen iskuja aseiden siirtoa vastaan Syyriasta Hizbullahille, SA-17 ilmatorjuntaohjusten joutuminen sen käsiin katsottiin muuttavan sotilaallisen tilanteen alueella, sillä ne pystyvät tuhoamaan hävittäjiä ja helikoptereita sekä miehittämättömiä tiedustelukoneita. Libanonilaisten lähteiden mukaan IAF:n koneet lensivät lähellä maan pintaa tutkan ulottumattomissa. http://www.timesofisrael.com/us-official-israel-notified-us-about-syria-attack/

The New York Times ja Wall Street Journal ovat kumpikin eurooppalaisiin lähteisiin perustuen vahvistaneet IAF:n ilmaiskut kuten myös sen, että Israel informoi USA:n hallitusta iskuista ennen niiden suorittamista. Mitä autosaattueissa kuljetettiin, on epäselvää. Erään arvion mukaan niissä kuljetettiin Scud-D tai kiinalaisvalmisteisia Yakhont C-802 risteilyohjuksia. Eräs kapinallisten joukoissa taisteleva kertoi, että autosaattueeseen iskettiin Syyrian puolella
5 km:n päässä Libanonin rajasta Damaskoksen ja Beirutin välisellä valtatiellä arvioiden, että niissä kuljetettiin ATK-ohjattuja ilmatorjunta- ja panssarintorjuntaohjuksia.
Libanonilaislähteen mukaan IAF:n koneita lensi Libanonin ilmatilaan tiistai-iltana ja ennen keskiyötä. Kolmas lento tapahtui kahden aikaan keskiviikon vastaisena yönä.
Israelin kansa on havainnut tilanteen kiristymisen pohjoisessa ja vaatii kaasunaamareiden toimittamista. Yli 40 % kansasta ei tiettävästi ole vielä saanut kehittyneitä naamareita.
Israelin sotilastiedustelun johtaja Aviv Kochavi on USA:ssa neuvotellen Syyrian mt.-aseista.

2. EGYPTILÄINEN tunnetusti ristiriitaisten lausuntojen julkistaja islamin oppinut ja saarnaaja Wagdy Ghoneim kehotti Al-Arabiya lehden mukaan presidentti Mursia ”surmaamaan nuo roistot ja rikolliset, jotka polttavat maan, tai kansa tulee tekemään sen”.
”Sanon tämän julkisesti ja kiihotan rikollisten surmaamiseen; tarkoitan roistoja, rikollisia ja varkaita, noita, jotka polttavat maan ja surmaavat viattomia ihmisiä”, Ghoneim totesi youtubessa julkaistussa videossa. ”Jos poliisi ja syyttäjät eivät palauta oikeutta, me tulemme palauttamaan sen, jos Allah niin sallii.” Hän selitti, että Mursin tulisi käyttää voimiaan ja toimia päättäväisesti noiden laittomien hillitsemiseksi, jotka polttavat valtion laitoksia ja vahingoittavat ihmisiä. ”Sinun ystävällisyytesi ei tehoa noihin roistoihin, herra presidentti”.
Ghoneim on saanut porttikiellon moneen länsimaahan, kuten USA ja UK, vihaa ja väkivaltaa kiihottavien lausuntojensa vuoksi. Hän arvioi hirmumyrsky Sandyn iskeneen Yhdysvaltoihin Allahin kostoksi siksi, että filmi ”Muslimien viattomuus” kuvattiin USA:ssa. Toiseksi hän kehotti surmaamaan koptipaavin Shaenouda III:n, koska filmintekijöissä oli koptikristittyjä.
”Jotkut ihmiset ihmettelevät hirmumyrsky Sandya Amerikassa ja sen syitä”, hän kirjoitti twiitin sivullaan. ”Minun mielipiteeni mukaan tämä on Allahin kosto rakastetun Mustafan (profeetta Muhammedin) häpäisemisestä.”
Maaliskuussa 2012 Ghoneim  kirjoitti olevansa onnellinen, jos koptipaavi Shaenouda III kuolisi.

Viimeisessä lausunnossaan hän ottaa kantaa ”noihin rikollisiin ja roistoihin”, jotka viime viikolla osoittivat mieltään sosiaalisten uudistusten hitauden johdosta kääntyen sittemmin presidentti Mursin ja Muslimiveljeskunnan johtamaa hallitusta vastaan. Rauhalliset mielenosoitukset kiihtyivät väkivaltaisiksi surmaten yli 50 siviiliä, pääosassa Suezin kaupungissa. Väkivaltaa nostatti oikeuden tuomittua kuolemaan 21 jalkapallo-ottelun lopussa alkaneeseen mellakkaan osallistumisesta Port Saidissa viime vuonna, missä 74 ihmistä kuoli.
Väkivallan seurauksena presidentti Mursi julisti hätätilan kolmeen maakuntaan, Port Said, Suez ja Ismailia.
EGYPTIN puolustusministeri ja armeijan komentaja kenraali Abdel Fatah el-Sisi varoitti, että väkivaltaisuuksien jatkuminen voi romahduttaa Egyptin hallinnon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164757#.UQoUJ2JHT-k

3. EGYPTIN presidentti päätti tehdä vierailun Eurooppaan voidakseen nostaa maansa imagoa länsimaissa. Oikeaoppisilla muslimijohtajilla on vaikeuksia länsimaisten naisjohtajien kanssa, koska voidakseen säilyttää uskonnollisen puhtautensa he eivät voi koskettaa vieraan naisen kättä. Mursi opiskeli USA:ssa, joten hän lienee tottunut länsimaiseen käytäntöön, mutta hänen jokaista elettään ja sanaansa valvovat uskonkiihkoiset muslimisaarnaajat.
Kaksipäiväiseksi suunnitellun Saksan vierailunsa aikana, jonka hän joutui keskeyttämään Egyptin kärjistyneen sisäisen kriisitilanteen vuoksi, hän ei kuitenkaan voinut torjua Saksan liittokansleri Angela Merkelin ojennettua kättä, vaan joutui koskettamaan sitä – lieneekö menettänyt muutaman neitsyeen luvatusta 72:sta tämän johdosta paratiisissa.

LIITTOKANSLERI Merkel pyrki opettamaan korkealle vieraalleen eurooppalaisia tapoja ja käyttäytymisnormeja, joista ensimmäisiä Merkelin mukaan on vuoropuhelu eri yhteiskunta-ryhmien edustajien välillä, mitä hän suositteli Mursille: ”Omalta osaltani tein selväksi, että meillä on erinäisiä asioita, joita suuresti arvostamme”, hän totesi jatkaen: ”Yksi niistä on  dialogi eri poliittisten ryhmien välillä, ja se on aina mahdollista Egyptissä”. Hän selitti edelleen, että ”eri poliittiset voimat voivat antaa oman panoksensa ihmisoikeuksien kunnioittamiseen ja tietenkin myös uskonnonvapauden toteuttamiseen Egyptissä”.
Merkel toivotti muutosprosessin onnistumista Egyptissä rauhallisesti ilman väkivaltaa.
Mursin täytyi palata kiireesti kotimaahansa, sillä opposition edustajat olivat vaatineet pikaisia neuvotteluja tilanteen rauhoittamiseksi väkivallan vaadittua kahden uuden uhrinsa edellisten lisäksi. Hän peruutti Ranskan matkansa, joka siirtynee ensi viikkoon.
Mursi sanoi puhuessaan journalisteille, että Egypti on perustuslaillinen valtio, jossa sallitaan erilaisia mielipiteitä esittäville sananvapaus. Hän sanoi Egyptin ja Saksan suhteiden perustuvan keskinäiseen kunnioittamiseen ja toisen sisäisiin asioihin puuttumattomuuteen.
Mursi vakuutti, ettei hänellä ole mitään juutalaisia tai heidän uskontonsa harjoittamista vastaan.

OPPOSITIOTA  johtavan Kansallisen Pelastusrintaman johtaja, entinen IAEA:n pääsihteeri Mohamed ElBaradei pyysi presidentti Mursia kiireelliseen neuvotteluun, vaikka pari päivää aiemmin oppositio oli kieltäytynyt Mursin tarjoamista keskusteluista. Heidän mielipiteensä muuttumiseen on voinut vaikuttaa armeijan komentajan vakava varoitus, mikä ennakoi armeijan puuttumista tilanteeseen, elleivät poliitikot pääse sopuun tilanteen selvittämiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164754#.UQoeNGJHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          Sekä Hizbullah että Venäjä tuomitsivat Israelin ilmaiskut Syyriasta Libanoniin matkalla ollutta autokolonnaa ja tutkimuskeskusta vastaan keskiviikon vastaisena yönä. Hizbullah kutsui ilmaiskuja ”barbaarisiksi”, jotka ”selkeästi paljastavat Israelin motiivit Syyrian väkivaltaisuuksia kohtaan kahden kuluneen vuoden aikana ja rikollisen ajattelun Syyrian ja sen armeijan tuhoamiseksi”. Hizbullahin lausunnossa vaaditaan kansainvälistä yhteisöä sekä muslimi- ja islaminmaita tuomitsemaan iskut. Siinä todettiin lisäksi, että varsinainen kohde oli Syyrian elintärkeän vastarinnan ja puolustusvalmiuden eliminoiminen rakentaakseen tietä suuren salaliiton paljastumiseksi Syyrian kansaa vastaan kuten myös muslimi- ja arabikansaa vastaan. – Iran ilmoitti aiemmin, että hyökkäys Syyriaa vastaan on hyökkäys Irania vastaan. Venäjä julkisti myös kovasanaisen lausunnon, jossa ”se – mikäli tiedot ilmaiskuista ovat tosia – tuomitsee Israelin iskut, jotka merkitsevät provosoimatonta hyökkäystä toista itsenäistä maata vastaan sen alueella, mikä on raaka rikkomus YK:n perus-kirjaa vastaan ja sellaisena hyljättävä riippumatta siitä, mikä motiivi on voinut ollakin”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164765#.UQosJWJHT-k
-          Iranin kaasukentän edustalle mereen rakenteilla ollut 40 miljoonaan USD laituri-rakennelma upposi asennusvaiheessaan Persianlahdella, kertoo AFP. Sitä oli tarkoitus käyttää kaasun käsittelytasanteena. Rakennelman oli pystyttänyt Maritime Industrial Company (SANDRA), joka kuuluu Iranin vallankumouskaartin alaisiin liikeyhtiöihin. Yhtiön johtaja Mehdi Etesami kertoi ISNA-uutistoimistolle, että tutkimukset onnettomuuden syistä on aloitettu. Onnettomuus tapahtui maanantaina, jolloin tämä 1 850 tonnia painava rakennelma South Pars Face 13 upposi 80 metrin syvyyteen, ihmisuhreista ei ole raportoitu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164746#.UQoxPWJHT-k
-          Israelin hallituksen muodostamiskeskustelut presidentti Peresin ja 12 vaalikynnyksen ylittäneen puolueen edustajien välillä jatkuvat. Peres tapasi eilen illalla Likutenun ja Yesh Atid puolueitten edustajat, jotka suosittivat Netanyahua hallituksen muodostajaksi. Habait Hayehud-puolueen puheenjohtaja rabbi tri Danile Tropper suosittelee puolueelle sisäministerin ja uskontoministerin tehtäviä, koska sitä kautta sillä on mahdollisuus vaikuttaa maan sisä- ja uskontoasioitten hoitamiseen. Nämä ministeriöt olivat perinteisesti NRP:n hallussa ennen Shasin nousua hallitukseen. Ennen näitä neuvotteluja oikeiston parissa pelättiin, että presidentti Peres voi antaa hallituksen muodostamisen vasemmistopuolueille, päätellen Peresin kärkevästä kritiikistä tapaan, millä hallitus on hoitanut paikoilleen jumiutunutta rauhanprosessia. Tämä olisi voinut toteutuakin, jos Tzipi Livnin keskustan ja vasemmiston liitto olisi toteutunut. Nyt sekä Kadima että Livnin puolue Hatnua suositellee Netanyahua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164751#.UQo0F2JHT-k
-          Kuwaitissa ilmestyvä arabilahti Al-Watan kertoo syyrialaisiin oppositiotietoihin perustuen, että presidentti Bashar Assad toimitti Hizbullahille aseita, ohjuksia ja kemiallisia aseita vuoden 2012 alusta lähtien. Toimituksiin kuului kaksi tonnia sinappikaasua, ja pitkän matkan ohjuksia, joiden kantomatka on 300 km, joiden kärkiosiin voidaan asentaa kemiallisia aseita. Artikkelin mukaan toimitukset kestivät 40 päivää helmikuuta maaliskuuhun 2012. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=301624
-          Syyrian oppositiojohtaja Moaz al-Khatib sanoo, että kapinalliset ovat valmiit aloittamaan neuvottelut presidentti Bashar Assadin edustajien kanssa. Tämä on selvä suunnan muutos heidän taholtaan, koska he ovat aiemmin kieltäytyneet kaikesta yhteydenpidosta Assadin hallituksen kanssa vaatien Assadin eroa. Al-khatib valittiin marraskuussa Syyrian Kansallisen Koaliittion johtoon. Tämä järjestö on useimpien kapinajärjestöjen kattojärjestö. Hänen lausuntonsa voi ilmaista myös sen, että Assadin lupaama lopullinen hyökkäys kapinan murskaamiseksi Hizbullahin, Venäjän ja Iranin lisääntyneen avun turvin on saanut heidät toisiin ajatuksiin. Assadin kohentunutta itsevarmuutta osoitti hänen kehotuksensa maasta eri syistä paenneille palata koteihinsa – mikäli ne ovat vielä pystyssä – luvaten  valtion avustusta. Khatib sanoi olevansa valmis neuvotteluihin Egyptissä, Turkissa tai Tunisiassa. Ehdoksi hän asetti vaatimuksen kymmenien tuhansien vankien vapauttamisen sekä vanhentuneitten tai valtion peruuttamien passien hyväksyminen, mikä sallisi ulkomaille paenneitten opposition edustajien paluun maahan. Hallituksen edustaja ei ole kommentoinut asiaa, mutta muutamien kapinallisjärjestöjen edustajat tyrmäävät Khatibin esityksen todeten, etteivät he neuvottele Assadin kanssa. http://www.timesofisrael.com/syria-opposition-leader-willing-to-talk-to-government/





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019