TIISTAI 29.01.13


TIISTAI 29.01.13

1. BRITTILEHTI Sunday Times julkaisi sunnuntain numerossaan pilapiirroksen, jossa näytetään pääministeri Netanyahua muistuttava henkilö muurauskauha kädessään muuraamassa tiilimuuria, jonka laasti näyttää verenpunaiselta. Tiilien väliin on muurattu eläviä ihmisiä, miehiä ja naisia, joiden oletetaan tarkoittavan palestiinalaisia, ja jotka huutavat apua ilmeisesti tuskissaan käsillään huitoen. Israelin suurlähetystö Lontoossa sanoo suunnittelevansa virallisen vastalauseen esittämistä ja vaativansa lehden anteeksipyyntöä. ”Lehden tulisi pyytää anteeksi, me emme tule hyväksymään tällaista”, totesi Israelin lähettiläs Daniel Taub Lontoossa. ”Uskomme todella, että punainen linja on tässä ylitetty ja että lehden velvollisuus on korjata se.” Hän sanoi tapaavansa lehden toimittajan mahdollisimman pian ilmaistakseen hallituksen huolen karikatyyrista, joka ylittää klassisen antisemitismin rajat.

KVARTETIN, USA, YK, EU ja Venäjä, Lähi Idän lähettiläs Tony Blair tapasi maanantaina   pääministeri Netanyahun , jolle hän valitti karikatyyria todeten sen julkistamisen kansainvälisen holokaust muistopäivän aikana, kuten pääministerin kansliasta kerrottiin.
Julkisen diplomatian ja diaspora-asiain ministeri Yuli Edelstein totesi, ettei Israel ehkä tee virallista valitusta pilapiirroksen johdosta, mutta harkitsee vastatoimia lehden edustajalle Israelissa. ”Karikatyyri on ilman muuta antisemiittinen, mitään muuta tulkintaa sille ei voida järjellisesti antaa”, Edelstein totesi.
Simon Wiesenthal-keskuksen johtaja Efrain Zuroff kutsui piirrosta ehdottomasti hävettäväksi (disgusting), mikä tekee puheet taistelusta antisemitismiä vastaan mitättömiksi.
ADL :n edustaja Michael Salberg totesi Sunday Times lehden menettäneen moraalisen järkensä vastauksena Sunday Timesin edustajan selitykseen, ettei pilapiirros ole anti-semiittinen, vaan sen tarkoituksena on kritisoida Netanyahun harjoittamaa politiikkaa.

KNESSETIN puhemies Reuven Rivlin lähetti kirjeen Englannin parlamentin (House of Commons) puhemiehelle John Berkow ilmaisten äärimmäisen järkytyksensä piirroksesta, jonka oli laatinut veteraani karikatyyripiirtäjä Gerald Scarfe. Hän analysoi piirroksen tekstiä: ”Israeli Elections. Will cementing Peace continue?” (Israelin vaalit. Tuleeko rauhan muuraaminen jatkumaan?) sanoen sen suuresti ylittäneen sananvapauden kriteerit.
Jewish Agencyn johtaja Nathan Sharansky tuomitsi samoin pilapiirroksen, mutta Israelin vasemmistolehden ha´aretz.com kolumnisti Anselm Pfeffer ei nähnyt piirroksessa mitään antisemitismiä eikä juutalaisvastaista, koska ”siitä puuttuivat niitä edustavat symbolit”.
NEWS corp. miljardööriomistaja Rubert Murdoch puolestaan julkaisi kovasanaisen tuomion todeten, että vaikka Gerald Scarfe ei ole koskaan edustanut Sunday Timesin mielipiteitä, syvä anteeksipyyntö on tarpeen tämän karkean, hyökkäävän piirroksen johdosta. http://www.timesofisrael.com/israel-to-demand-apology-for-anti-semitic-netanyahu-cartoon/

2. ISRAELIN yksi johtavista jalkapalloseuroista, Jerusalem Beitar, on joutunut pahanlaiseen vastatuuleen, joka voi pahimmillaan aiheuttaa sen sulkemisen kansainvälisestä yhteydestä.
Jerusalem Beitar perustettiin aikoinaan edustamaan maan poliittista oikeistoa Zeev Jabotinskyn Beitar järjestöä, eikä tämä ole mitenkään poikkeuksellista, sillä monet vastaavat seurat ja järjestöt tai klubit on perustettu samoin perustein. Historiallisesti tarkastellen monet Likudin puheenjohtajat ja pääministerit ovat kuuluneet seuran aktiivisiin tukijoihin. Nykyisistä mainittakoon pääministeri Benyamin Netanyhau, Avigdor Liberman (Israel Beitenu), Knessetin puhemies Reuven Rivlin sekä edellinen pääministeri Ehud Olmert, jolla oli tiettävästi vuosikortti järjestön jalkapallomatseihin.

JÄRJESTÖN pariin on kuitenkin pesiytynyt pahanlaatuinen kasvain, josta päästäkseen järjestön täytynee alistua suureen leikkaukseen voidakseen aloittaa parantumisoperaation.
Tätä sairautta kutsutaan nimellä ”rasismi”, ja se ilmenee huliganismina erityisesti nuorten kannattajien ylikiihottuneen käyttäytymisen ja väkivallan muodossa, mikä pahoin sotkee sen ulkoista mainetta ja imagoa.
Beitar Jerusalemin menestys on ollut kohtalainen. Se on voittanut 6 maan mestaruutta ja 7 valtion cup-otteluita, ja 1970-luvulta alkaen se on ollut yksi vakioseuroista mestaruuksista pelattaessa. Nyt kuitenkin näyttää, ettei kirurgisia hoitotoimia voida enää siirtää.

BEITAR Jerusalem-seuran kannattajat kokoontuivat lauantaina Teddy Kollek-stadionille Jerusalemissa seuraamaan Hapoel Tel Aviv seuraa vastaan, mutta joka kääntyi seuran johtoa vastaan johdetuksi mielenosoitukseksi siksi, että se oli päättänyt kiinnittää kaksi muslimipelaajaa seuran riveihin. Suurissa plakaateissa luki: ”Beitar puhdas ikuisesti”. Kansa huutaessa kuorossa iskulauseita kuten ”Kuolema arabeille”, ja ”Kuolema muslimeille”.
Tämä avoin rasismi nostatti välittömiä tuomioita sekä oikealta että vasemmalta, niiden mukana Knessetin puhemies Reuven Rivlin.
Muslimi- ja arabipelaajien osallistuminen seurojen joukkueisiin on tavallista Israelissa ja yksi arabijoukkue kuuluu parhaisiin maassa. Beitar Jerusalemin riveissä ei ole koskaan pelannut arabeja tai muslimeja. 2004 seuran johto halusi tuoda pelaajan Nigeriasta, mutta yritys jouduttiin peruuttamaan ”fanien” kiivaiden vastalauseiden vuoksi.

SEURA on julkaissut useita lausuntoja ja julkilausumia, joissa se tuomitsee rasismin ja väkivallan todeten, että niihin syyllistyy vai pieni vähemmistö, mutta vaalien aikana aktiivi-poliitikkojen halu käyttää myös jalkapalloseuraa poliittisen tuen hankkimiseksi sekoittaa tilannetta, kuten tapahtui ennen tiistain äänestystä. Israelin arabi-kansanedustaja Ahmed Tibi haluaa kutsua UEFA:n tarkkailijan seuraamaan Beitar Jerusalemin fanien käyttäytymistä. Erityisen tulenarka on hänen syytöksensä, että he ovat pilkanneet muslimiyhteisöä ja profeetta Muhammedia. Nämä voivat toimia kuvitteellisen petrolipommin tavoin. http://www.timesofisrael.com/beitars-racism-has-a-long-inglorious-history/

3. IRANIN maanalaisessa Fordon ydinlaitoksessa maanantaina tapahtunut räjähdys oli entisen CIA-agentin mukaan Mossadin tai CIA:n junailema. Hän tosin olettaa, että myös Iranin sisäinen oppositiojärjestö on voinut olla sen takana tai osallisena. 
WND:n ensimmäiseksi julkistaman Kahlilin kirjoittaman artikkelin mukaan räjähdyksessä jäi loukkuun laitoksen tiloihin 240 työntekijää ja tiedemiestä, eikä heihin ole saatu yhteyttä tiloihin johtavien kahden hissin ja hätäuloskäytävän romahdettua. Iranin virallinen lausunto kieltää räjähdyksen tapahtumisen laitoksessa.

USA:n Valkoisen Talon lehdistösihteeri Jay Carney vakuutti, ettei hänellä ole mitään vahvistettua tietoa räjähdyksestä Fordon laitoksessa.
Israelin TV-2:n ulkomaan asioitten asiantuntija Ehud Jaari totesi Israelin viranomaisten  vahvistaneen räjähdyksen. Hän sanoi, että IAEA:lla on tarkkailukamerat laitoksessa, joiden ottamat kuvat tarkastetaan 8-10 päivän välein. Jos siellä jotain poikkeuksellista tapahtui, tulemme saamaan vahvistuksen siihen muutaman päivän sisällä, hän totesi.
The Times of London kertoi raportissaan Israelin turvallisuusviranomaisten vakuuttaneen, että tiedot räjähdyksestä ovat tosia.

4. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu totesi vieraileville USA:n kongressin jäsenille, että Israel on jatkuvassa kiinteässä yhteydessä USA:n hallituksen kanssa Syyrian kysymyksessä. IDG siirsi äskettäin kaksi Iron Dome ohjustentorjunta ohjuspatteristoa Syyrian vastaisen rajan tuntumaan, toinen niitä Haifan lähettyville, jossa on useita arkoja laitteistoja, laitoksia ja varastoja, jotka ovat alttiina ohjusiskuille Syyriasta tai Libanonista ja lisännyt valmiuttaan rajavyöhykkeellä. Israel rakentaa myös kiireellä uutta sähköistettyä turva-aitaa Syyrian rajalle, mutta sen valmistuminen ei ehdi tähän hätään.
Suorien sotilaallisten iskujen mahdollisuuden ohella toinen ongelma on taistelujen ajamien pakolaisten ryntäys myös Israelin rajan yli, mikä viime päivinä on kiihtynyt Jordaniaan.

AIEMMIN  edellinen kansallisen turvallisuusneuvoston johtaja Uzi Arad totesi, että Israelilla on kyky toimia estääkseen Syyrian suurten massatuhoasevarastojen joutumisen Hizbullahin tai muiden terrorijärjestöjen käsiin. Hizbullahin tiedetään perustaneen tukikohtia lähelle Syyrian mt.-aseitten varastoalueita. Arad sanoi armeijan radion lähetyksessä, ettei Israel tule sietämään massatuhoaseitten varastojen käyttämistä ilmeisesti vihjaten, että armeijalla on suunnitelma toiminnasta, jos niihin kajotaan. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-says-israel-us-in-synch-on-syria/

5. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n presidentti Barack Obama soitti pääministeri Netanyahulle eilen, viikko vaalien jälkeen, onnitellakseen hänen johtamansa vaaliliiton voitosta. Obaman ja Netanyahun väliset suhteet ovat jatkuvien analyysien kohteina. Viimeksi läheisesti Israelin kanssa toiminut entinen USA:n lähettiläs Israeliin Martin Indyk varoitteli suhteitten huonosta hoidosta. Hän sanoi Obaman olevan syvästi pettynyt tapaan, millä Netanyahu on hoitanut palestiinalaiskysymystä. Hän vakuutti, että Netanyahun kannattaisi pyrkiä korjaamaan suhteita ja oletti, että Obama voisi olla hyvinkin halukas siihen todeten samalla, että heidän välillään vallitsee huono kemia, mikä estää luonnollisen kunnioituksen ja luottamuksen syntymisen heidän välilleen. http://www.timesofisrael.com/obama-congratulates-netanyahu-on-election-victory/
-          Gush Katifista 2005 karkotetut 185 perhettä karkotetaan toistamiseen kodeistaan Nitzanista, jossa he ovat asuneet valtion pystyttämissä mutta nyt jo huonokuntoisissa puurakenteisissa parakeissa. Hallituksen päämääränä oli antaa heille maksua vastaan maata, jolle he olisivat voineet rakentaa oman talonsa. Monet perheet ovat varattomia menetettyään kotinsa, työpaikkansa tai liiketoimintansa Gazassa, eikä heillä ole varaa maksaa vuokraa parakeista. He ovat saaneet lykkäystä vuokran suorittamisessa, mutta nyt heille sanotaan, että heidän tulee tehdä kiinteä sopimus hallituksen kanssa vuokrasta, maa-alueen hankkimisesta ja uuden talon rakentamisesta. Aikaa on 45 päivää. Heille on varattu alue lähellä Ashkelonia, josta he voivat ostaa maata. Muutamat ovat pystyneet hankimaan maapohjan ja rakentavat taloaan, mutta hekin joutuvat nyt maksamaan vuokraa parakeistaan. Vuokra on 60 neliömetrin parakista 1 400 NIS; 90 neliömetrin parakista 2 400 NIS. Myös ne, joilla rakentaminen on aloitettu, joutuvat maksamaan sakkoja asumisesta parakeissa, ja heillä on aikaa 3 kuukautta muuttaa pois niistä. Jos tämä on tapa, millä Israelin hallitus hoitaisi Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöistä karkotetut juutalaiset, joiden määrä voisi nousta satoihin tuhansiin, maassa syntyisi kapina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164682#.UQeEfmJHT-k
-          Hamasin ulkoasioitten johtaja Khlaed Mashaal tapasi Jordanian kuninkaan Abdullah II:n Ammanissa. Hamasin ja Jordanian välit ovat vähitellen parantuneet ja Mashaal on saanut armon vierailla kuningaskunnassa, josta hänet karkotettiin puuttumisesta maan sisäöisiin asioihin. Hamas etsii uutta keskuspaikkaa jouduttuaan lähtemään Damaskoksesta ja Syyrian suljettua äskettäin kaikki Hamasin toimistot maassa. Hamas saa tukea Egyptin Muslimiveljeskunnalta, jonka haara se on, mutta joka kannattaa Syyrian kapinallisia. Mashaal puolusti Fatahin ja Hamasin yhteys-neuvotteluja Kairossa vaatien niille kansainvälistä tukea. Hän sanoi olevansa optimistinen Kairon keskusteluista.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164680#.UQeJPGJHT-k
-          Varapääministeri Moshe Yaalon, josta ei tällä näkymällä tule puolustusministeriä, arvioi Syyrian tilannetta todeten, että Assadin valta murenee päivittäin ja kapinalliset valtaavat lisäalueita. Hän sanoi, ettei Israel puutu Syyrian sisällissotaan, mutta seuraa suuresti huolestuneena aseitten joutumista kapinallisille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164671#.UQeLhGJHT-k
-          Viimeisten kuukausien aikana IDF yhdessä shabakin ja poliisin kanssa pidätti viiden miehen terrorisolun, joka oli tehnyt useita hyökkäyksiä israelilaisia vastaan. Solu toimii Bait Fajr arabikylässä lähellä Betlehemiä. Osa solun jäsenistä kuului Fatah Tanzimiin, joka toimi aktiivisesti Juudeassa ja Samariassa Marwan Barghoutin komennossa toisen intifadan aikana ja sen jälkeen. Yksi heidän terroriteoistaan oli bussia vastaan tuliasein tehty hyökkäys sen ollessa matkalla Migdal Ozista Gush Atzionissa, sekä tulituksia myös Mogdal Ozian vastaan. Maanantaina sotilaat estivät beduiinien yrityksen ylittää Siinain rajalle pystytetty turva-aita paikalle tuomiensa tikkaitten avulla. Paikalle oli kokoontunut runsaasti kansaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164664#.UQeMmWJHT-k
-          Poliisit joutuivat kahinoimaan arabimielenosoittajien kanssa Silwanin lähiössä Jerusalemin itäosassa. Paikalle oli kokoontunut eurooppalaisten kiihottajien opastuksella kymmenittäin arabeja, jotka kivittivät poliiseja ja rajapoliiseja, jotka vastasivat siihen mellakantaltuttamisvälineillä. Yksi poliisi sai kiven silmäänsä. Viisi arabia ja kiihottajaa pidätettiin Poliisi takavarikoi kaksi löytämäänsä putkipommia Jerusalemin ulkolaidoilla, yksi Al-Aida arabikylästä lähellä Raakelin hautakammiota ja toinen Zeitimin risteyksen lähellä. Pommit räjäytettiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164652#.UQePLWJHT-k



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019