SUNNUNTAI 16.07.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Libanonin operaatioille on annettu nimi ”Change of Direction” ( Suunnanmuutos).
Viikonvaihteen aikana on kirjattu seuraavia tapahtumia:
Perjantaina:
- Hizbullah ampui Kiinassa valmistetun mutta Iranissa Radar-ohjauslaitteella varustetun Silkworm C-802 ohjuksen israelilaiseen Hanit (keihäs) Saar 5-luokan ohjusalukseen Beirutin edustalla sytyttäen aluksen polttoaine-järjestelmän tuleen ja surmaten neljä merisotilasta, joista yhden ruumin löydettiin, kolme on kateissa. Tämä tapahtui perjantai-iltana 20.00 jälkeen. Tuli saatiin hallintaan aluksessa ja se pystyi purjehtimaan omin konein Ashdodiin. Alus on Israelin kehittynein alus ja varustettuna Harpoon ja Baral-ohjustentorjuntajärjestelmillä, mutta niitä ei oltu kytketty päälle. Hizbullahin ohjusisku oli täydellinen yllätys.
- Isoäiti ja hänen 5-vuotias lapsenlapsensa saivat surmansa Katjusha-iskusta Meron moshavissa.
- IAF iski ohjuksillaan ja pommeillaan 11-kerroksiseen kerrostaloon Beirutin keskustassa. Rakennus toimi Hizbullahin päämajana. Rakennus tuhoutui iskussa.
- Katjusha-raketti osui omakotitaloon Safedissa. 12 ihmistä haavoittui, yksi heistä vakavasti.
- IAF iski ohjuksillaan uudelleen Beirutin lentokentälle ja maanteille sekä Hizbullahin TV-asemalle, joka kuitenkin pystyi jatkamaan lähetyksiään iskun jälkeen.
Lauantaina:
- Hizbullah ampui 12 Katjusha-rakettia Tiberiaaseen. Kaksi hotellia vaurioitui ja viisi ihmistä
haavoittui lievästi. Kymmeniä hoidettiin shokin vuoksi.
- Ainakin 18 libanonilaista siviiliä sai surmansa tiettävästi IAF:n tulittaessa autokolonnaa lähellä
kylää Etelä Libanonissa. He olivat luultavasti pakenemassa sodan jaloista. Heidän kerrotaan
pyrkineen suojaan paikallisen YK:n tiloihin, mutta heitä ei huolittu sinne.
- IAF iski ohjuksillaan Hizbullahin päämajaan ja sen johtajien asuintaloihin Beirutin eteläosassa.
- Hizbullah ampui raketteja lukuisiin Golanin kaupunkeihin, kyliin ja asutuskeskuksiin, mm. Kiryat Smona, Nahariya, Shavei Zion, moshav Meron, Hatzor Haglitit, Ben Ami, Safed, Amiad ja Tiberias.
- Sunnuntaiaamuna Haifaan ammuttiin 7 Katjusha-rakettia kuten myös Nahariyaan ja Akkoon. Arviolta 30 ihmistä haavoittui ja 9 sai surmansa iskuissa, tämä kello 9.30 mennessä. Kahdeksan kuollutta rekisteröitiin Haifassa näissä iskuissa.
Hizbullah on kolmen päivän aikana ampunut yli 750 Katjusha-rakettia Israelin puolelle. Se alkaa pian ylittää sen Kassam-rakettien määrän yli 1000, minkä palestiinalaiset ovat ampuneet Gazan alueelta.
Hizbullah ei ole vielä ampunut pitemmän matkan ohjuksiaan, joita sillä tiedetään olevan, ja joilla se yltäisi aina Tel Avivin esikaupunkiin. Se pidättää niitä strategisena varastona tai ei ole vielä saanut lupaa niitä toimittaneilta mailta toimittajilta Syyrialta tai Iranilta niiden ampumiseen.
IDF:n arvion mukaan Hizbullahilla on 11000-13000 rakettia.
Kaikkiaan miljoona ihmistä on Hizbullahin Katjusha-rakettien vaikutuspiirissä. Puolustus- ja pelastustoimien nopeuttamiseksi ja saadakseen tarpeeksi liikkumatilaan nopeissa päätöksissä IDF on julistanut Golanin alueen sotatoimialueeksi, jossa on voimassa sotalait.
2. AIKAA 72 TUNTIA
Israelilaiset diplomaatit Jerusalemissa arvioivat, että Israelilla on 72 tuntia aikaa musertaa Hizbullahin asemia ja voimaa Libanonissa, ennen kuin kansainväliset yhteisöt ja maat astuvat väliin keskeyttäen sotatoimet.
Israelissa todettiin tyydytyksellä Libanonin pääministeri Fuad Sanioran lauantaina antama lausunto, jossa hän lupaa Libanonin hallituksen ulottavan valvontansa koko maan alueelle, myös sen eteläosaan. Tämä toteuttaisi YK:n päätöslauselman 1559 vaatimukset Hizbullahin riisumiseksi aseista ja Libanonin armeijan ottamiseksi valvontaansa maan eteläosa, jota Hizbullah on valvonut suvereenisti.
Kuitenkin israelilaiset diplomaatit esittävät vaatimuksen, että Hizbullahin kidnappaamat kaksi sotilasta täytyy palauttaa.
IAF:n koneet iskivät Hizbullah-johtajien sheikki Muhammad Yazbekin ja Hussein Musawin asuintaloihin Baalbekin kaupungissa sytyttäen ne tuleen, mutta Hoizbullah-johtajat ovat menneet maan alle.
IDF sanoo, että sen iskut ovat aiheuttaneet 60 % tuhon Hizbullahin pitkän matkan rakettikapasiteetille. IAF on iskenyt sataan rakettien laukaisualustaan ja 11 liikkuvaa laukaisualustaa on tuhottu.
3. ISRAELIN VASTATOIMIA
IAF:n koneet tuhosivat Libanonin armeijan tutka-aseman rannikolla, koska sen kautta Hizbullah pystyi ohjaamaan ampumiaan ohjuksia, mm. Silkworm C-802, jossa on tutkaohjaus.
IDF pystytti kolme Patriot ohjustentorjunta patteristoa Haifan lähettyville. Asiantuntijat epäilevät niitten tehoa nopeita ja matalalla lentäviä lyhyen kantomatkan Katjusha-raketteja vastaan. Patriot-ohjusten tarkoituksena on nostattaa asukkaitten mielialaa, joka on kärsinyt pahoin rajoittamattoman Katjusha-tulen alla.
Iran on toimittanut 11 500 neljää eri mallista rakettia Hizbullahille. Niiden kantomatka vaihtelee sadasta sataan viiteenkymmeneen kilometriin.
Libanonin hallitus on pyytänyt tulitaukoa, mutta Israel vastusta sitä, ellei sen kahteen vaatimukseen suostuta, eli kaapattuja sotilaista vapauteta ja Hizbullahia poisteta Libanonin eteläosista tai riisuta aseista.
Israel varoittaa Libanonin hallitusta, että Libaonin voidaan sulkea vuosikausiksi.
Erään uutisen mukaan IDF:n kommandoyksikkö oli toiminnassa Libanonissa, mutta sen tehtävistä ei ole annettu tietoja julkisuuteen. Se on jo tiettävästi palannut Israeliin.
4. RATSUVÄKI SAAPUU HIZBULLAHIN AVUKSI
Palestiinalaiset ovat innoissaan seuranneet Hizbullahin onnistuneita iskuja IDF:n sotilaita vastaan. He tanssivat kaduilla ja jakelivat makeisia saatuaan tiedon kommandoiskusta Libanonin rajan yli ja kahden sotilaan kaappauksesta. Nyt innokkaimmat PA:n turvallisuusjoukoissa palvelevat nuoret palestiinalaiset ovat ilmoittaneet halunsa matkustaa Libanoniin taistelemaan Hizbullahin riveissä israelilaisia vastaan. Myös jotkut vanhemmat, aikoinaan Libanonissa israelilaisia vastaan taistelleet veteraanit ovat ilmaisseet halunsa antaa valtavan kokemuksensa Hizbullahin käytettäväksi.
Hamasin Libanonissa oleville johtajille on annettu kehotus matkustaa Syyriaan turvaan, koska on pelättävissä, että IAF voi yrittää iskeä heihin Libanonissa.
Arabiliiton Kairossa kokousta pitävät osanottajat eivät ole löytäneet yhteistä linjaa Libanonin tilanteeseen.
Syyria puolustaa Hizbullahin toimia, mutta monet maat, kuten Egypti, Saudi Arabia, Jordania ja Qatar ovat ilmaisseet suuttumuksensa Hizbullahin oma-aloitteisesti tekemään operaatioon, jossa muitten arabi- maitten mielipidettä ei kysytty etukäteen, mutta josta muut maat joutuvat kärsimään.
Äskeisen gallupin mukaan 72 % palestiinalaisista haluaa PA:n turvallisuusjoukkojen taistelevan Israelin sotilaita vastaan. Abbasia painostetaan Israelin vangitsemien palestiinalaisten vapauttamiseksi.
JPostin kolumnisti David Forman esitti aamun artikkelissaan, että Israel toimi tyhmästi pidättäessään ja tuomitessaan palestiinalaisia terroristeja kuten Marwan Barghouti, ja hän esittää tosissaan, että heidät tulee vapauttaa välittömästi kaapattuja sotilaitten vapauttamista vastaan. Formanin argumentti on, että tämän tyhmyyden seurauksena Abbas nyt puuhaa yhteishallitusta Fatahin ja Jihadin kanssa näitten murhamiesten laatiman ns. ”vankien dokumentin” ohjelman perusteella.
Oma arvioni on, että David Formanin tulisi kiireesti tutkituttaa päänsä ja sulkea suunsa lopullisesti.
Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah sanoo järjestönsä olevan valmis avoimeen sotaan Israelin kanssa. Hän oli tiettävästi Beirutissa yhden IAF:n pommittaman ja tuhoaman talon kellarissa ja erään raportin mukaan haavoittui iskussa, mitä ei ole voitu vahvistaa.
IDF:n arvion mukaan Iranilla on sadan miehen iskujoukko Libanonissa.
5. MIELIPITEITÄ LIBANONISSA
Libanonin hauras sisäinen yhtenäisyys on kovalla koetteella Hizbullahin yksipuolisten ja yllättävien toimien vuoksi. Viimeinen hallituksen istunto oli riitainen ja keskustelut käytiin huutaen ja elämöiden.
Shiat kannattavat Hizbullahia, sunnit, druusit ja kristityt ovat Syyrian vastaisia ja mielipiteet ovat kireitä sitä vastaan Haririn murhan seurauksena.
Yksityiset libanonilaiset liikemiehet surevat hyvin alkanutta turismikautta, joka nyt keskeytyi surkeasti.
6. GAZAN RINTAMA
Gazan alueen tapahtumat ovat jääneet Libanonin tilanteen varjoon. Eilen palestiinalaiset Hamasin jäsenet ampuivat suuren aukon Egyptin ja Gazan väliseen muuriin, josta tuhansia Egyptin puolelle jääneitä matkalaisia tulvi Gazan puolelle. Egypti uhkaa sulkea Gazan rajansa kokonaan.
Kassam-rakettaja on ammuttu ainakin Sderotiin.
IDF:n joukot tunkeutuivat tänä aamuna Gazan pohjoisosaan Beit Haniyaan ja Beit Lahiyaan. Syntyneissä taisteluissa kolme pyssymiestä kuoli ja arviolta 11 haavoittui, yksi heistä lapsi.
Lauantaina IAF tuhosi PA:n talousministeriön tilat Gazan kaupungissa.

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020