MAANANTAI 17.07.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Sunnuntai oli verisin päivä Hizbullahin ampumien rakettien takia. Yli 30 rakettia ammuttiin sunnuntain aikana Israelin pohjoisosaan, monet niistä Haifan keskustaan. Yksi raketti putosi Haifassa rautateitten junavarikkoon tappaen ja haavoittaen useita työntekijöitä ja aiheuttaen tuhoa rakenteille. Yli 800 rakettia on ammuttu Israelin puolelle viiden päivän aikana. Haifaan ammutut raketit olivat Fajar 3 tyyppiä, joiden kantomatka on ainakin 40 km.
Kahdeksan ihmistä kuoli sunnuntaina Haifaan tehdyissä raketti-iskuissa ja yli 20 on hoidettu sairaaloissa.
Tapahtumia sunnuntain aikana.
- Fajar 3 raketti osui rautatien varikolle lähellä Israelin sähköyhtiön laitteistoja Haifan satama-alueella. Iskussa kuoli 8 työntekijää ja ainakin 17 haavoittui, kuusi heistä vaarallisesti.
- IAF iski kymmeneen rakettien laukaisualustaan Libanonin eteläosassa. Yksi Hizbullahin liikuteltava laukaisupatteristo tuhottiin.
- IAF varoitti Libanonin eteläosan asukkaita lähtemään kodeistaan kahden tunnin kuluessa, koska IAF:n hyökkäys oli odotettavissa pian määräajan jälkeen.
- IAF jatkoi Beirutin eteläisen kaupunginosan pommittamista raketein.
- Beirutin ulkopuolella ohjusiskussa vaurioituneen tykkiveneen kateissa olleiden kolmen merisotilaan ruumiit löydettiin aluksen miehistöruumasta.
Rakettituli on jatkunut maanantaiaamuna.
Raketteja putoili Nahariyan lähelle, Kibbutz Lahomein Hagataot of Busten Hagalil lähellä Akkoa.
Akkoon osui useita raketteja, yksi lähelle yhteisön uima-allasta, toinen osui yhteen omakotitaliin 04.30 aikaan aamulla haavoittaen kahta, lisäksi kaksi muuta sai sirpalehaavoja.
Sireenit soivat myös Tiberiassa, mutta raketteja ei löydetty.
Yksi raketti putosi Afulan kaupungin alueelle, vajaa 8 km Nasaretista etelään.
IAF on jatkanut omia lentoiskujaan tehden maanantaiaamuna 50 lentoa Libanoniin mm. Beirutin satamaan sekä lentokentälle, jossa arabimedia ilmoittaa 15 ihmisen saaneen osumia.
IDF varoittaa Tel Avivin pohjoisosan lähellä olevan Dan-alueen asukkaita valppauteen, koska se voi olla seuraava kohde, jonne Hizbullah yrittää osua raketeillaan.
Israelin kotirintama on antanut ohjeita ja määräyksiä useille alueille, jotka ovat vaaravyöhykkeillä.
- Pohjoisen vaara-alueen asukkaita kehotetaan pysymään pommi- tai sirpalesuojissa.
- Karmielin, Tiberiaan ja Acre-Amiad tien pohjoispuolella asuvia kehotetaan pysyttelemään sisätiloissa tai kellarikerroksissa ja välttämään oleskelua ulkosalla.
- Haifan, Acren ja ympäröivien alueitten asukkaita kehotetaan pysyttelemään lähellä rakennuksia ja hälytysäänen kuultuaan menemään heti sisätiloihin.
- Gush Dan alueen asukkaita Haifasta etelään kehotetaan tarkkailemaan hälytyssireenin ääntä. Kun sellainen annetaan, heillä on minuutti aikaa mennä suojattuihin tiloihin.
Kotirintaman pelkona on, että israelilaisia matkailijoita voidaan kidnapata ulkomailla, ja on antanut ohjeita heitä varten.
- Pysytellä poissa arabimaista, paitsi Mauritania ja Komoro-saaret
- Pysytellä ulkomailla poissa alueilta, joissa vaara on tarjolla, kuten Turkissa lähellä Iranin rajaa.
- Välttää toimimasta outojen ihmisten tarjousten perusteella ulkomailla.
- Torjua oudot lahjat tai lomatarjoukset vierailta ihmisiltä.
- Välttää tapaamisia tuntemattomien kanssa syrjäisissä paikoissa.
- Välttää menemästä yksin sovittuun tapaamiseen tuntemattoman kanssa.
2. NASRALLAH ON HENGISSÄ
Hizbullahin johtaja sheikki Hassan Nasrallah esiintyi eilen järjestön al-Manar TV:ssä nukkavieruna, tavallisesti musta parta harmaantuneena ja väsyneen näköisenä, mutta edelleen voitontahtoa uhkuen. Nasrallah kehui järjestönsä IDF:lle aiheuttamia ”yllätyksiä” ja lupasi uusia yllätyksiä. Hän myös ilmoitti ”sotilaittensa”, joitten määrä lienee 1000 – 3000, tarkkaa lukua ei tiedetä, odottavan malttamattomina päästä taistelemaan IDF:n maajoukkoja vastaan ja aiheuttamaan niille suuria tappioita. Nasrallahin mukaan Hizbullahin joukot ovat täysissä voimissa ja vahvoina IDF:n viiden päivän pommitusten jälkeen. Hän kehui, että heillä on kapasiteettia ampua vielä paljon enemmän raketteja. Hän väitti, ettei tarkoituksen ole osua siviilikohteisiin, mutta IDF:n tehdessä niin heillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin vastata samalla mitalla.
Nasrallah väisti joittenkin arabimaitten syytökset, että hän oli saanut ne ja ennen kaikkea Libanonin taistelemaan Israelia vastaan todeten, että arabien ja muslimien tulee ottaa kantaa tulevaisuuden ja lasten tulevaisuuden vuoksi. Hän totesi, että arabi- ja muslimimailla on historiallinen tilaisuus aiheuttaa tappio sionistiselle viholliselle, ja Hizbullah näyttää siinä esimerkkiä. Hizbullah ei taistele itsensä eikä Libanonin vaan koko islamilaisen kansan puolesta, hän vakuutti.
Nasrallah kielsi väitteet, että iranilaiset vallankumouskaartilaiset toimivat Libanonissa Hizbullahin riveissä, ja iranilaiset asiantuntijat laukaisivat kaksi Silkworm-ohjusta Beirutin rannikolla, joista toinen osui kreikkalaiseen kauppalaivaan, jossa oli egyptiläinen miehistö, ja upotti sen, toinen osui israelilaiseen tykkiveneeseen surmaten neljä merisotilasta ja vahingoittaen alusta. ”He ovat libanonilaisia ja ylpeitä saavutuksistaan.”
Nasrallahia on verrattu Bin Ladeniin ja Ahmadinekadiin, mutta hänen tyylinsä on erilainen. Hän on ollut liittosuhteessa jopa Libanonin kristittyjen kanssa. Hizbullah saa vuosittain arviolta 100 miljoonaa USD apua Iranilta ja Iranin tuella se on vuodesta 2000 lähtien rakentanut Israelin hallitusten puuttumatta asiaan
13 000 raketin ja ohjuksen arsenaalin, kaikkiaan 40 eri tyyppiä. Iranin suurajatollah Khamenei sanoi äskettäin puheessaan, ettei Hizbullahia tulla koskaan riisumaan aseista.
3. GAZAN RINTAMA
IDF:n joukot jatkoivat aloittamaansa operaatiota Gazan alueella.
Sunnuntaina ainakin 10 terroristia kuoli ja 20 haavoittui IAF:n useissa iskuissa Beit Hanoun alueella.
Lauantaiyönä IAF iski ohjuksillaan taloon Jabaliyassa Gazan pohjoisosassa. Kaksi ihmistä kuoli ja kuusi haavoittui palestiinalaislähteitten mukaan.
Golani-prikaati etsi palestiinalaisten kaivamia tunneleita insinöörien, puskutraktorien ja helikoptereitten avustamina. Yhteenottoja palestiinalaisten pyssymiesten kanssa tapahtui.
IAF pommitti kanahäkkiä, jonka alta alkoi suuri tunneli täynnä räjähteitä.
SUNNUNTAIN AIKANA Gazasta ammuttiin viisi Kassam-rakettia Negevin alueelle.
IAF ampui Beit Hanoussa ohjuksen autoon, jossa oli terrorisolu ja panssariohjuksia.
Armeija ampui 400 tykinammusta Gazan alueelle, mistä Kassam-raketteja ammutaan.
Sunnuntai-iltana Gazasta ammuttiin kymmenen Kassamia, joista yksi lähelle strategista kohdetta ja bensiiniasemaa Ashkelonissa, kolme osui Sderotiin yhden pudotessa lastenklinikkaan aiheuttaen ahdistusta lähellä oleville, osa Kassameista Nahal Ozin kibbutsin ja Shaar Hanegev aluetoimiston lähelle.
MAANANTAIAAMUNA Gazasta on ammuttu kymmenen Kassamia, kolme niistä Hahal Ozin kibbutsiin, jossa kuoli yksi vasikka ja joukko lapsia joutui shokkiin. Yksi Kassam putosi talon pihamaalle Sderotissa. Kaksi ihmistä haavoittui raketin sirpaleista.
IDF JATKAA OPERAATIOTAAN Gazan alueella, jossa viikon aikana on surmattu 90 terroristia.
Palestiinalaiset Gazassa ovat selvästi saaneet lisäpontta yrityksilleen Hizbullahin esimerkeistä.
4. KOLMAS RINTAMA
Operaatiot jatkuvat myös Juudean ja Samarian alueilla.
Viime yönä palestiinalaiset tekivät pommi-iskun IDF:n partiota vastaan Nablusin keskustassa kauppakujalla. Yksi sotilas sai surmansa ja kuusi muuta haavoittui iskussa. Suuri joukko palestiinalaisia kerääntyi paikalle tanssien ja iloiten onnistuneesta iskusta. Osa palestiinalaisista otti ruhjoutuneen sotilaan ruumiinosia heilutellen niitä käsissään. IDF ei halua kertoa, neuvotellaanko sotilaan ruumiinosien palauttamisesta.
Yksi haavoittuneista on IDF:n yleisesikuntapäällikkö Dan Halutzin poika, joka aamulla joutui leikkaukseen.
5. EVAKUOINTIA LIBANONISTA
Ulkomaat ovat alkaneet evakuoida kansalaisiaan Libanonista, jossa he ovat tahtomattaan joutuneet sodan jalkoihin. Sekä Englanti että USA ovat puuhaamassa joukko-evakuointia tuhansien kansalaistensa saamiseksi pois maasta. Ainoa tie maantiekuljetusten ohella lienee laivakuljetus lentokenttien ollessa suljettuina. Myös Suomi on aloittanut omien kansalaistensa evakuoinnin maasta.
G-8 maat ovat antaneet voimakkaan vetoomuksen taistelujen lopettamiseksi. YK:n välittäjä- ja tarkkailutiimi on tulossa maahan. Kansainvälinen huoli tilanteen kärjistymisestä Syyrian ja Iranin suuntaan on nousemassa ja pakottamassa yhteisiin toimiin tilanteen ratkaisemiseksi. Kansainvälisten joukkojen tuominen Libanonin eteläosaan on vakavasti harkittavana, eikä Israel vastusta sitä.
Israel toivoo saavansa lisäviikon voidakseen moukaroida Hizbullahin maan rakoon.
IDF kokeilee ensimmäistä kertaa uutta rakettia nimeltä ”destroyer”, MLRS, jota pidetään pisimmälle kehitettynä. Sitä pystytään ampumaan useita raketteja yhtenä salvona.

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020