SUNNUNTAI 13.02.11

1.EGYPTIN presidentti Hosni Mubarak taipui lopulta kansansa hellittämättömiin vaatimuksiin ja luopui vallasta, jota hän oli pitänyt käsissään 29 vuotta. Hän toimi varapresidenttinä Anwar Sadatin aikana 1975-1981 ja valittiin presidentiksi Sadatin saatua surmansa murhaajan ampumista luodeista seuratessaan sotilasparaatia. Mubarak oli silloin hänen vierellään, mutta selvisi hengissä lähietäisyydeltä ammutuista luodeista.
Vielä vähän ennen kohtalokasta ilmoitustaan erostaan Mubarak vakuutti jatkavansa virassaan voidakseen varmistaa hallitun ja järjestelmällisen vallan siirtämisen varapresidentille, jonka tehtävänä oli jatkaa vallan siirtämistä uudelle hallitukselle ja presidentille, kuka virkaan sitten valittaisiinkaan. Tämä ei tyydyttänyt ensinkään mielenosoittajia, jotka halusivat, että Mubarak siirtyy syrjään välittömästi. Heillä oli pelko, että Mubarak tavalla tai toisella kuitenkin pystyy kääntämään heidän vaatimuksensa edukseen.

LOPULTA presidentti Mubarak suostui myöhään perjantai-iltana 11.02.2011 jättämään presidentin palatsinsa ja antoi varapresidentti Omar Suleimanille tehtäväksi kertoa hänen erostaan valtion TV:ssä. Hänen lennätettiin armeijan helikopterilla Siinaille, Sharm el-Sheikhiin, omistamaansa taloon, jonne hän usein aiemminkin meni lepäilemään perheensä kanssa. Uutistoimistot kertovat, että hän on itse asiassa kotiarestissa siellä, sillä armeija valvoo tarkasti hänen taloaan jo pelkästään turvallisuussyistä. Yhdellä jos toisellakin voisi olla kahdenkeskistä selvitettävää eronneen presidentin kanssa. Debkafile kertoo lähteisiinsä viitaten, että Mubarak on voitu viedä jonnekin Etelä Egyptin tukikohtaan tai hotelliin.

MUBARAKIN lopulliseen päätökseen vaikutti luultavasti painostus armeijan taholta, joka ei halunnut käyttää aseitaan väkijoukkoja vastaan, mikä olisi ollut seurauksena, jos tilannetta olisi pitkitetty, niin kiihtyneitä mielet alkoivat olla, ja kansa halusi rynnätä sotilaitten valvomaan presidentin palatsiin. Tämä olisi voinut aiheuttaa kaaoksen ja verilöylyn.
MUBARAK siirsi valtansa myöhään perjantai-iltana armeijan korkeimmalle neuvostolle, jota johtaa marsalkka, puolustusministeri Muhammad Tantawi, ja johon kuuluvat jäseninä eri aselajien komentajat. Tantawilla on ollut asiallinen työyhteys IDF:n kanssa.
Entinen hallitus jatkaa toistaiseksi pääministeri Ahmed Shafiqin johdossa ja sotilasneuvoston valvonnassa, jolla on todellinen valta maassa. Tantawi tapasi lauantain aikana useita hallituksen ministereitä sekä perustuslain tuntijoita ja oikeusministeriön edustajia voidakseen selvittää tilanteen oikeudelliset perusteet, jotka ovat epäselviä.
Tantawi pyysi pääministeriä saattamaan maan olot normaalitilaan niin pian kuin mahdollista ja vaati, että sisäministeri Mahmoud Magdin tulee saada poliisit hoitamaan normaalitehtäviään lain ja oikeuden palauttamiseksi maahan. Hän vakuutti Egyptin pitävän voimassa kaikki tekemänsä ulkomaiset sopimukset, joista Israelia kiinnostaa erityisesti maitten välille 1979 solmitun rauhansopimuksen kestävyys, sillä monet mielenosoittajat vaativat sen purkamista.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=207953

2. MIELENOSOITTAJAT sanovat muodostaneensa oman neuvostonsa, joka seuraa sotilasneuvoston toimia ja maan siirtämistä demokraattiseen hallintoon. Neuvosto listasi journalisteille järjestetyssä tilaisuudessa vaatimuksensa, joiden kärjessä on presidentin valinta ja hänen virka-aikansa pituus sekä parlamentin hajottaminen ja uudet vaalit. Neuvostolla on heidän lausuntonsa mukaan oikeus kutsua uusi mielenosoitus perjantaiksi tai tarvittaessa, ellei heidän vaatimuksiaan huomioida tarpeeksi.
Osa mielenosoittajista jäi edelleen Tahrir-aukiolle, osa varmaan juhlimaan saavutettua voittoa ja osa varmistaakseen, että tilanne on lauennut heidän edukseen.

USA on vakuuttanut, että sen 1.3 miljardin USD vuotuinen tuki Egyptille tulee säilymään. Tämä on suuri helpotus maalle, jonka talous on pahasti rempallaan 18 päivää kestäneen epäjärjestyksen ja pankkitoiminnan romahtamisen jälkeen.
Valkoisen Talon ulkomaisen avun tutkimuskomitean puheenjohtaja Kay Granger ilmoitti, että se valtuuttaa maksamaan taloustukena Egyptille 250 miljoonaa USD edellyttäen, että varat käytetään taloudelliseen ja demokraattiseen uudistustoimintaan. Saman ulkomaisen avun maksamislain mukaan Israel tulee saamaan 3 miljardia USD vuonna 2011. PA saa lain puitteissa 552 miljoonaa USD tänä vuonna, vaikka Ileana Ros-Lehtinen kyselikin tuen mielekkyyttä, koska ei ole varmuutta Mahmoud Abbasin aikeista ja sitoutumisesta rauhaan. Libanonille annetaan tukea ulkoministerin päätöksen mukaan, mikäli sen katsotaan edistävän USA:n intressejä. USA on joutunut kiristämään aiemmin laajaa avustusohjelmaansa kotimaan talouden nopean huononemisen vuoksi. Valtion velka nousi ennätysmäiseen 14. triljoonaan USD, mikä kauhistuttaa varsinkin republikaaniedustajia, jotka haluavat kiristää Obaman hallituksen rajusti kasvavia menoja. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=207964

3. EGYPTISSÄ alkoivat jo eilen Mubarakin eroamiseen liittyvät ilkeät toimet, jotka aina liittyvät diktaattorin eroon. Jotkut vaativat hänen ja hänen halituksensa asettamistaan syytteeseen korruptiosta ja vannoivat tutkivansa, kunnes löytävät, minne heidän kavaltamansa valtion varat on piilotettu. Hallituksen ministereiltä on kielletty matkustaminen ulkomaille.
Mubarakin yksityisvarallisuuden arvioidaan nousevan 40:en miljardiin tai jopa 70:en miljardiin USD ulkomaisina talletuksia eri maiden pankeissa sekä kiinteistöinä ja maaomaisuutena eri valtioissa, myös Englannissa ja USA:ssa. Toisten arvioiden mukaan omaisuus on ”vain muutamia satoja miljoonia”. Pahimmassa tapauksessa hän siirsi Egyptin varoja omalle tililleen pari miljardia vuodessa 30:n vuoden aikana, käyttäen 18 viimeistä päiväänsä toimessaan siirtääkseen varojaan Egyptistä ulkomaille turvaan. Ei mikään köyhä poika!

EGYPTIN TV kertoi, että viranomaiset tutkivat pääministerin ja sisäministerin, jotka Mubarak erotti vähän ennen eroaan, sekä tiedostusministerin toimia, joiden väitetään halunneen erota Mubarakin johtamasta vanhasta kaartista. Heitä syytetään muitten ministerien ohella valtion varojen väärinkäyttämisestä sekä varojen siirtämisestä omille tileilleen ulkomaille, joissa heidät tilinsä on pyydetty jäädyttämään tutkimusten ajaksi. Sveitsin pankki ilmoitti jo aiemmin, että se on jäädyttänyt Mubarakin varat maassa, jonka varojen ja omaisuuden varsinaisena hoitajana ja vartijana pidetään presidentin poikaa Gamalia.
http://www.haaretz.com/news/international/egypt-probes-former-ministers-in-possible-bid-to-break-with-old-guard-1.342962

4.DEBKAFILE (DF) kertoo artikkelissaan, että eri kaupunkeihin sijoitettujen armeijan joukko-osastojen, divisioonien ja pataljoonien, komentajat, ovat varoittaneet armeijan korkeinta neuvostoa siirtämään poliisit hoitamaan kaupunkien järjestystä todeten, ettei se kuulu armeijan tehtäviin, ja että nykyinen tilanne vaarantaa armeijan yhtenäisyyden miesten alkaessa häipyä asepalveluksesta. DF jopa epäilee, että tämä voi enteillä jonkin kenttäkomentajan nousemista maan vahvaksi mieheksi. Egyptillä ei ole kokemusta demokraattisesta hallinnosta, sillä sitä on tuhansien vuosien ajan hallittu diktatorisesti.

TOISEKSI DF kertoo, että Hamas ja al-Qaida ovat käyttäneet tilaisuutta hyväkseen Siinailla hyökäten poliisiasemia ja armeijan tukikohtia vastaan poliisien ja sotilaitten siirryttyä valvomaan kohteita Suezin kanavalla ja Egyptin sisämaassa. Varsinkin El-Arishin kaupungin lähellä on käyty kiivaita taisteluita, joissa 10 hyökkääjää sai surmansa. Egypti pyysi ja sai Israelilta luvan siirtää 800 sotilastaan, kaksi pataljoonaa, uusia joukkoja Siinaille vastaamaan beduiinien ja Hamasin/al-Qaidan aiheuttamaa uhkaan. Jos Hamas/al-Qaida onnistuu beduiinien kanssa saavuttamaan Siinain harvaan asutun alueen hallinnan, siitä voi kehittyä entistä suurempi terroristien koulutus- ja pesäpaikka, josta käsin ne pystyvät iskemään sekä israelilaisten turistien suosimiin kohteisiin Siinailla että egyptiläisiin kohteisiin Suezilla.
http://www.debka.com/article/20662/, http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=207963

5. EGYPTIN armeija on aloittanut järjestyksen palauttamisen maahan, mistä ensimmäiseksi se on aloittanut Kairon Tahrir-aukion tyhjentämisen saartamalla sinne jääneet mielenosoittajajoukot ja pidättäen niiden johtajia. Silminnäkijät kertovat, että 30 ihmistä pidätettiin ja poistettiin armeijan kulkuneuvoihin.
Mielenosoittajien kehotuksia sotilaille toimia rauhallisesti ja ilman väkivaltaa ei kuunneltu samalla tavoin kuin edellisinä päivinä. Armeija on päättänyt, että tilanne normalisoidaan, eikä siinä enää kuunnella vastaväitteitä. Mielenosoittajat vaativat armeijaa keskittymään uudistuksiin ja vapauttamaan pidättämänsä mielenosoittajat. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=207985

6. ALGERIASSA mielenosoittajia, joita kokoontui pääkaupunkiin kymmeniä tuhansia, hallitsemaan lähetettiin 30 000 poliisia, jotka käyttivät kovia otteita heitä vastaan. Ainakin 400 mielenosoittajaa pidätettiin ja vietiin kuulusteluihin, kertoo AP. Pidätettyjen joukossa oli journalisteja, kertovat silminnäkijät. Mielenosoittajat huutelivat ”Ei poliisivaltiolle”, ja ”Presidentti Abdelaziz Bouteflika pois”, joka on hallinnut maata vuodesta 1999 lähtien . Algeriaa on hallittu vuodesta 1992 lähtien poikkeuslain avulla. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4027401,00.html

7. UUTISOTSIKOITA
- Tunisian, Jemenin ja Egyptin tilanteen pelottelemana PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ilmoitti määränneensä PLC:n vaalit syyskuuksi 2011, sekä Länsirannalla että Gazassa. Hamas ilmoitti välittömästi, että se boikotoi vaaleja. PLO:n keskuskomitean jäsen Nabil Shaath onnitteli Egyptin kansaa demokratian voitosta ja sanoi, että PA tarvitsee vahvan Egyptin tuekseen pyrkiessään omaan valtioonsa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4027408,00.html
- Satoja Israelin arabeja marssi mielenosoituskulkueessa Nasaretissa eilen heiluttaen Egyptin, Tunisian ja PA:n lippuja osoittaakseen tukeaan mielenosoittajille. Arabikansanedustaja Zoabi iloitsi, että nyt voidaan murskata Israelin miehitys. Monia muitakin arabikansanedustajia osallistui marssiin, mutta toiset eivät hyväksyneet sitä, että marssi kohdistui ulkomaitten asioihin, kun Israelissakin on paljon korjattavaa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4027471,00.html
- Egyptin vallankeikaus on asettanut Israelin monien arvaamattomien kysymysten eteen. Riippuen siitä, kuka Egyptiä tulee hallitsemaan ja mikä osa Muslimiveljes-kunnalla on siinä, Israel joutuu laatimaan koko maan eteläisen osan puolustus-strategian suunnittelun ja toteutuksen uudelta pohjalta. Nykyinen strategia lähti olettamuksesta, että rauha Egyptin kanssa pitää, mikä ei nyt ole ollenkaan varmaa. Israelin potentiaaliset viholliset ovat olleet Gazassa sekä Syyriassa ja Libanonissa Iranin ohella, mikä ei nyt enää päde. Aluf Benn arvioi artikkelissaan, että Ilman Egyptin hiljaista tukea hyökkäys Iraniin on suljettu pois laskuista. http://www.haaretz.com/print-edition/news/without-mubarak-there-is-no-israeli-attack-on-iran-1.343012
- WikiLeaksin paljastusten vuoksi PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat erosi, koska Al-Jazeera antoi ymmärtää, että Erekatin toimisto oli yksi vuotojen lähde. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142285
- Muutosten tuulet puhaltavat jopa Saudi Arabiassakin, jossa viranomaiset ovat myöntämässä luvan perustaa maahan ensimmäinen poliittinen puolue. Se vaatii kuninkaan hyväksymisen, mutta uutta on se, että sellaista julkisesti suunnitellaan ensimmäistä kertaa 1932 jälkeen, jolloin saudien hallitsema kuningaskunta perustettiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142289
- Samarian pakallishallinnon johtaja Gershon Mesika valittaa pääministerille, että puolustusministeri Barak aiheuttaa alueella kaaoksen poistamalla elintärkeitä tarkastuspisteitä, joissa on pysäytetty useita potentiaalisia terroristeja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142284
- JadHasmonan yksi seitsemästä perustajajäsenestä, 81-vuotias Hilkka Manninen, pääsi viime viikolla taivaalliseen kotiinsa. Hänen ruumiinsiunauksensa ja muisto-tilaisuutensa pidetään JadHasmonassa kolmen aikaan tänään sunnuntaina.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019