SUNNUNTAI 30.07.2017

SUNNUNTAI 30.07.2017
01. PUOLUSTUSMINISTERI Avigdor Liberman iloitsee, että kriisi Temppelivuorella näyttää tällä hetkellä laantuneen, mutta aktivistit varoittavat, että "uusia jäävuoria on lohkeamassa Etelänapamantereen jäätiköltä", ja että "uudet vaaratekijät ovat kuoriutumisvaiheessa".
Israelin poliisin poistettua kaikki asettamansa turvallisuus-järjestelyt Temppelivuorelta muslimit kokoontuivat perjantai-aamun rukouksiin ilman suurempia välikohtauksia, mihin vaikutti poliisin rajoitettua Vuorelle pääsyn vain yli 50 vuotiaisiin miehiin naisten päästessä ilman ikärajoitusta.
Välikohtauksia sen sijaan syntyi IDF:n sotilaitten ja PA:n arabien välille monin paikoin perjantain rukousten jälkeen: Kalkiliyassa, Betlehemissä, Nablusissa, Hebronissa, Kfar Qadumissa ja Raakelin hautakammion lähellä, kuten JP kertoo. PA:n Punainen Kuunsirppi raportoi yhden arabin haavoittuneen kiväärin luodista ja viiden muun haavoittuneen kumiluodeista. 10 ihmistä kärsi hengitysvaikeuksista hengitettyään kyynelkaasua Betlehemin alueella.
Tilanteen osoittaessa näennäistä rauhoittumista vuorelle nousseet muslimit sanoivat olleensa pettyneitä ikärajoituksiin vakuuttaen, ettei tilanne ole suinkaan ohi. He syyttävät, että Israel edelleen miehittää Temppelivuorta. Joukko arabinuoria pääsi Vuorelle johtavan väylän eteen suorittaen aamurukouksensa protestiksi Vuoren ulkopuolella. Poliisi jatkoi korkeaa hälytys-valmiuttaan kaiken varalta. Kysymys on edelleen siitä, kuka omistaa Temppelivuoren alueen. Muslimit ovat selvästi ilmaisseet voittaneensa kysymyksen omistusoikeudesta käyttäytyen sen mukaisesti Israelin hallituksen täydelliseen antautumisen valossa. Asiantilan muuttamiseksi on palattava lähtöruutuun ja aloitettava koko prosessi uudestaan eikä varaslähtöä sallita.
Sisäisen turvallisuuden ministeri Gilad Erdan totesi, että kiihotus jatkuu edelleen varoittaen, ettei poliisi kaihda käyttää kovaa kättä tilanteen niin vaatiessa. Muslimit väittävät, että mellakat alkoivat poliisin estettyä kauppiaita viemästä makeisia Vuoren ylätasanteelle voiton juhlintaa varten. "He pieksivät meitä ja takavarikoivat makeisemme" he valittivat.
Poliisin mukaan väkivalta alkoi muslimien alkaessa kivittää poliiseja.
Fatahin johtajiin kuuluva Qadura Fares kutsui poliisin toimia kauheiksi. Hän syytti "Israelin poliittisia johtajia Netanyahusta Bannettiin ja Yair Lapidiin typeryydestä kilpaillen keskenään, kuka on eniten äärimmäinen. Jos Israelilla olisi viisas johto, mellakoita ei syntyisi" hän väitti.
IDF:n tiedottajan mukaan väkivaltaisuuksia syntyi myös Gazan turvallisuus-aidan varrella muslimien polttaessa autonrenkaita ja kivittäessä sotilaita. IDF ampui laukauksia useita mielenosoittajia kohti. PA:n terveysministeriön mukaan 16-vuotias Abed al-Rahman al-Maysa sai surmansa Al-Burej.pakolaisleirin itäpuolella muslimien pyrkiessä häiritsemään sotilaitten toimia turva-.aidalla, jota he olivat korjaamassa estääkseen vahingot sen lähistöllä. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Israeli-Police-on-high-alert-ahead-of-Friday-prayers-at-Temple-Mount-501023,

01. 22-vuotiaan Israelin arabinuorukaisen hautajaiset Jaffassa kehittyivät väkivaltaisiksi lauantai-iltana. Hän oli saanut kuolettavan osuman poliisin luodeista yrittäessään paeta tulitus-välikohtauksen jälkeen aamuyönä kaupungin satama-alueella muutamia tunteja aiemmin, kuten poliisi kertoo.

Hautajaistilaisuuteen kokoontui satoja osanottajia ja uteliaita. Poliisi rikkoi TV2:n rikosreportterin kameran, ja häntä piestiin väkijoukon estäessä autoliikenteen hautajaistilaisuuden läheisellä kadulla. TV2:n reportteri Gilad Shalmor vietiin sairaalaan, mutta hänen vammansa ovat lievät, mutta kamera meni.
Hautajaisprosessi alkoi surmansa saaneen nuoren kotoa, josta saattue meni Yeterkadulla sijaitsevaan moskeijaan rukoillakseen ennen matkansa jatkamista hautausmaalle. Saattueen matka muuttui kuitenkin perheenjäsenten ja surevien marssijoiden toimesta Israelin poliisin vastaiseksi protestiksi. Poliisi lähetti alueelle lisäjoukkoja, mutta pysytteli kuitenkin turvallisen välimatkan päässä. Aiemmin päivällä syntyneiden väkivaltaisuuksien aikana poliisi pidätti yhden miehen. http://www.timesofisrael.com/violence-erupts-in-jaffa-at-funeral-for-suspect-killed-by-police/

02. AUSTRALIAN pääministeri Malcolm Turnbull julkisti sunnuntaina raportin, jonka mukaan poliisi esti terroristien suunnitelman matkustajakoneen tuhoamiseksi. Pääministerin mukaan poliisit tekivät useita ratsioita epäiltyjen terroristien koteihin useissa lähiöissä Sydneyssä
Turnbull kertoi, että turvallisuustoimia on tehostettu Sydneyn lentokentällä terroristien suunnitelman paljastuttua. Vastaavanlaisia ennakoivia varotoimia on yön aikana tehostettu kaikilla Australian sisämaan lennoilla.

"Voin raportoida viime yönä, että Australiassa on suoritettu laaja terrorinvastainen operaatio terroristien suunnitelman toteuttamisen estämiseksi matkustajakoneen tuhoamiseksi. Operaatio jatkuu edelleen" Turnbull ilmoitti.
Australian federaation poliisikomentaja Andrew Colvin tunnusti, että yksityiskohdat terroristien suunnitelmasta pudottaa matkustajakone kotitekoisella laitteella, ovat vielä vähäiset. "Tutkimme vielä viitteitä, joiden mukaan ilmailuteollisuus oli yhtenä hyökkäyksen kohteena".
Oikeusministeri Mixhael Keeman sanoi nyt paljastetun suunnitelman olevan 13.merkittävä uhka, jonka poliisit pystyivät poistamaan sen jälkeen, kun terroriuhka kasvoi maassa v. 2014. Viisi terrorisuunnitelmaa on toteutettu käytännössä.
Turnbull kehotti matkustajia saapumaan lentokentälle 2 tuntia ennen lähtöä, jotta matkatavarat voidaan tarkastaa ajoissa.
Keenan sanoi Australian vastaisen uhkan pysyvän edelleen, koska yöllisten ratsioitten jälkeenkin maassa on ihmisiä, joilla on pitkälle kehittyneitä suunnitelmia kehottaen kansalaisia pysymään varovaisina ja tarkkaavaisina.
http://www.timesofisrael.com/australian-pm-terror-plot-to-bring-down-plane-foiled/

03. UUTISIA LYHYESTI
• Muslimiarabit katsovat pyhällä vuorella Israelin asettamia
turvallisuustoimia vastaan protestoineen kansanjoukon saaneen suuren voiton pakottaen Israelin hallituksen peruuttamaan päätöksensä ja poistamaan asettamansa uudet ja myös aiemmin asentamansa järjestelyt. Mutta kuten sodassa on tapana sanoa, tämä oli vain yksi taistelu sodassa, jota tulee jatkaa lopulliseen voittoon saakka.

PA:n muslimiarabit aloittivat voitonjuhlansa torstaina Israelin poliisin vielä siivotessa jäänteitä aiemmin asennetuista turvallisuusjärjestelyistä – kameroita, liikennettä ohjaavia aitoja jne.- syleillen toisiaan ja jaellen makeisia ja leivonnaisia voittonsa kunniaksi.

Israelissa voidaan nähdä Netanyahun minikabinetin päätökset magneettien ja kameroiden asentamisesta seuraukseksi kahden poliisin murhaamisesta ja kolmannen haavoittamisesta kolmen Israelin arabimuslimin toimesta, mutta hätiköiden tehtyjen ja toteutettujen päätösten peruminen merkiksi täydellisestä antautumisesta on antanut arabimuslimeille aiheen nähdä Israelin tunnustaneen luopuneensa vaatimuksistaan Jerusalemin itäosiin ja Temppelivuoreen sekä myös Juudeaan ja Samariaan ja juutalaisyhteisöiden oikeutukseen siellä.

Vaikka tämä on vasta alkua, se kuitenkin tukee suuresti UNESCO:n äänestyspäätöksiä, joilla PA:n omistusoikeus on vahvistettu, kuten myös PA/PLO:n tekemiä Israelin vastaisia syytöksiä sotarikoksista kansainvälisessä rikosoikeudessa ICC. Israelia voidaan verrata äsken julkaistuun uutiseen amerikkalaisesta naisesta, jonka kasvot ja pään kuningasboa oli kietonut kuolettavaan syleilyynsä. Naisen kutsumat poliisit joutuivat leikkaaman käärmeen irti naisen kasvoista.
Onko tämä Israelin kohtalo?
http://www.timesofisrael.com/palestinians-see-temple-mount-showdown-as-rare-grassroots-victory/
• Ehkä tilannetta Israelissa voitaisiin verrata PA/PLO:n kannalta katsoen siihen, mikä Israelin tilanne oli tuomarien
aikana. Filistealaiset valvoivat 12 juutalaisheimon asumaa Luvattua maata siinä määrä, ettei Israelissa saatu harjoittaa sepän ammattia, ei valmistaa sota-aseita tai rautakärkiä niihin, eikä raudoitettuaja vaunuja. He jopa veivät Liitonarkin Filisteaan, mutta joutuivat palauttamaan sen, sillä se aiheutti Gazassa Egyptin vitsausten kaltaisia sairauksia.
Tuomari Samson aloitti Israelin vapauttamisen miehityksestä, joka toteutui vasta Davidin noustua Israelin valtaistuimelle ja yhdistettyä heimot yhdeksi kansaksi. PA/PLO:n arabimuslimit kuitenkin näkevät, että Israelin hallitus on menettänyt otteensa ja siksi se tullee takomaan silloin, kun rauta on vielä hehkuvaa. Israelille se tullee aiheuttamaan massamielenosoituksia ja yksityisten suorittamia hyökkäyksiä israelilaisia siviilejä vastaan. IDF on voimakas, asiantuntijoitten ehkä viidenneksi tehokkain tappokone maailmassa, mutta sen huippuluokkaa olevat sota-aseet ovat voimattomia kansanjoukkojen edessä, ellei se - vastoin moraaliaan - toimi uhreista välittämättä.
• Israelin ulkoiset viholliset Hamas, Hizbullah ja muut terrori-järjestöt, sekä Syyria, Irak, Iran, Egypti ja Jordania ovat Turkin lisäksi saaneet uutta tuulta purjeisiinsa Israelin vastaisissa suunnitelmissaan, kuten Psalmi 83 toteaa:
"Älä pysy ääneti, oi Herra. Älä ole toimettomana, äläkä ole hiljaa, sillä katso, vihollisesi ovat kiihkoissaan, ja Sinun vastustasi ovat nostaneet päänsä.
He ovat tehneet viekkaan suunnitelmia kansaasi vastaan, ja kyselleet neuvoa kätkettyjesi johdosta. He ovat sanoneet: "Tulkaa estäkäämme heidät olemasta kansa, ettei Israelin nimeä enää muistettaisi", sillä he ovat neuvotelleet keskenään yhteisymmärryksessä, he ovat liittoutuneet sinua vastaan". (Ps 83:1 -5 vapaasti käännettynä)
Nämä maat ovat muslimimaita, eivätkä tunne Israelin Jumalaa, eivätkä halua tietää mitään Jumalan sovituksesta eikä pelastuksesta. Siksi heitä kutsutaan Jumalan vihollisiksi.
• Kreikkalais ortodoksikirkon suorittamat suuret maan myynnit yksityisille ostajille viranomaisten tietämättä Jerusalemissa ja Kesareassa ja muuallakin Israelin maassa ovat aiheuttaneet hämmästystä sekä sen mailla asuvien ihmisten että maan vuokranneen KKL:n parissa, ja ovat saaneet maalle rakennetuissa rakennuksissa asuvat tuhannet kansalaiset hämmennyksen valtaan. He ovat rakentaneet talonsa tai ostaneet osake-asuntonsa hyvässä uskossa tilanteen jatkumisesta ennallaan. Nyt he huomaavat rakentaneensa omaisuutensa hiekalle. KKL, joka on vuokrannut kirkon omistamaa maata, jolle talot on pystytetty, on kieltäytynyt jatkamasta 2050 umpeutuvaa vuokrasitoumusta. Yleisen maan hallinnosta vastaavat korkeat johtajat tapaavat toisensa maanantaina keskustellakseen, miten suhtautua Israelin maan myymisestä yksityisille toistaiseksi tuntemattomille ostajille. Tilaisuuteen osallistuvat apulaisoikeusministeri, Israelin maan hallituksen, Keren Kayemet LeIsrael (KKL), JNF, Jerusalemin kaupungin ja Oikeusministeriön johtajat. Kreikkalaisortodoksi kirkko on toiseksi suurin maanomistaja Israelissa JNF:n jälkeen. Olisi mielenkiintoista tutkia, miten maaomistukset joutuivat kirkolle.
http://www.timesofisrael.com/church-land-sales-to-anonymous-buyers-set-homeowners-on-edge/
• Jordanian kuningas Abdullah II sanoo, että hän tulee estämään pyhien paikkojen juutalaistamisen. Vaikka hän on saanut länsimaisen koulutuksen ja edennyt Englannin armeijan opastuksella, hän on muslimi eivätkä hänen kiinnostuksensa kohteet ole juutalaisissa tai kristityissä. Myös Syyrian johtaja presidentti Bashar Assad on saanut englantilaisen koulutuksen valmistautuen silmälääkäriksi ennen kuin hänen isänsä kutsui hänet Syyrian johtajaksi. Kyllä heidän moraalikäsityksensä ovat islamin mukaisia. http://www.timesofisrael.com/jordans-king-says-amman-preventing-judaization-of-holy-sites-in-jerusalem/
• PA/PLO:n puheenjohtaja 82.vuotias Mahmoud Abbas kävi "rutiinitarkastuksessa" sairaalassa. Lääkärit sanovat hänen kärsivän liikarasituksesta. Jatkuva kiertäminen maailmalla on imenyt hänen voimansa, Hänellä on ollut aiemminkin sydänoireita. Mohammad Dahlanin nouseminen Gazan vahvaksi mieheksi aiheuttaa varmaan paljon sydänsuruja, He ovat katkeria vihamiehiä. Ihmettelen vain, miten kauan Israelin johto antaa hänen reissata potkin maailmaa puhuen pahaa Israelista. Hänet tulisi piirittää Ramallahiin Mukatan hallintokeskukseen Arafatin tavoin. http://www.timesofisrael.com/jordans-king-says-amman-preventing-judaization-of-holy-sites-in-jerusalem/
• IDF:n sotilaat tekivät ratsian Ramallahissa Palmedian tiloihin takavarikoiden dokumentteja ja tietoliikennevälineota. PA esitti vastalauseen. http://www.timesofisrael.com/idf-soldiers-raid-palestinian-media-offices-in-ramallah/
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 20 -30; Tiberias 26 -36; Suolameri 31 -41; Eilat 29 -41 +C-astetta. Huomenna lämpötila nousee parilla asteella.
PohjoisKorea laukaisi uuden ballistisen ohjuksen, jonka sanotaan yltävän pitkälle USA:n länsirannikkoa sekä useimpiin KeskiEuroopan maiden pääkaupunkeihin. https://www.cnbc.com/2017/07/28/half-the-continental-us-within-range-of-latest-north-korean-missile.html


Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020