KESKIVIIKKO 08.10.14


KESKIVIIKKO 08.10.14
1. TISHREIKUUN 14. päivä 2775 juutalaisen ajanlaskun mukaan alkoi 18 asteen lämpöisenä kuitenkin tuntuen viileältä aamuvarhaisella ihmisten viimeistellessä succa-tilojaan ja täydennellessä varastojaan 7-päiväisen Lehtimajan juhlan ajaksi. Tämä viikko on tietenkin muistona siitä 40+ vuoden ajasta, jolloin Egyptistä paennut juutalainen kansa vaelteli tiettömissä erämaissa Arabian niemimaan alueilla asuen teltoissa tai tilapäisiksi kyhätyissä majoissaan siirtyen paikasta toiseen sen mukaan, kuin kansan mukana kulkeva pilvi antoi kehotuksen nousemalla ylös telttamajasta, jossa säilytettiin Liitonarkkia. Lehtimajan juhla-aika antaa ihmisille mahdollisuuden retkeilyyn ja vaelteluun maastossa, mutta myös kokoontumaan hengellisiin tilaisuuksiin, vaikka se ei olekaan perusteiltaan uskonnollinen. Länsimuurille odotetaan kymmeniä tuhansia juutalaisia ja ulkomaisia turisteja, joista suurin osa haluaa myös nousta Temppelivuorelle.
POLIISI varustautuu tavallista tarkemmin mahdollisiin järjestyshäiriöihin lisäämällä sekä virkapuvussa toimivaa henkilökuntaansa että siviiliasuissa liikkuvia tarkkailijoita yleisö-massan joukkoon. Poliisi ei aseta ikärajoituksia arabi-muslimien pääsylle Temppelivuorelle, mutta voi muuttaa ohjettaan tilanteen mukaan. Perjantaina on muslimien perinteinen rukoustilaisuus Al-Aksa moskeijassa, ja sen yhteydessä tapahtuu usein hyökkäyksiä poliiseja ja Vuorelle nousseita juutalaisia vastaan. Hamasin sanotaan palkanneen Vuorelle nuoria miehiä, joiden tehtävänä on tehdä hyökkäyksiä poliiseja vastaan.
SÄÄENNUSTEEN mukaan tämä päivä on aurinkoinen koko maassa, mutta huomisesta alkaen taivas saa osittaisen pilvipeitteen lämpötilojen myös hieman laskiessa tämän päivän 30 asteen helteistä. Säätilat tänään: Jerusalem 18 -30; Tiberias 21 -35; Suolameri 27 -37; Eilat 23 -37 +C-astetta. Kinneretin vedenpinta laski 1 sm:n vuorokauden aikana. Tänään on myös toinen tämän vuoden aikana tapahtuva täydellinen kuunpimennys, tetrad, joka näkyy verenpunaisena suuressa osassa maapalloa. Historiallisten todisteiden valossa veren-punainen kuunpimennys tarkoittaa onnettomuuksia juutalaisille kertomatta millaisia tai tarkempaa ajankohtaa. Vuosi 2775 on myös shmita-vuosi, jonka aikana maan tulisi saada levätä muokkaamiselta ja kylvöltä, seuraten 7-vuotista jaksottelua. http://www.wnd.com/2014/10/heres-when-where-to-see-blood-moon/
2. POLIITTISTEN analyytikoiden ja tarkkailijoiden mukaan Libanonissa toimiva terrorijärjestö Hizbullah ei halua sotaa Israelia vastaan; ei vielä tässä vaiheessa, sillä se itse on joutunut ahtaalle Syyriassa toimivan al-Nusra-terrorijärjestön kanssa, joka muutamia päiviä sitten miehitti Hizbullahin tukikohdan Libanonin puolella surmaten sen 10 taistelijaa. Hizbullah iski takaisin voimalla karkottaen Al-Nusran pyssymiehet surmaten heistä lähes parikymmentä. Hizbullah sanoo toimivansa Libanonin suojelijana vaatien siksi tunnustusta toimilleen.
Israelissa todetaan, että Hizbullah on tehnyt sopimuksen Libanonin armeijan kanssa mahdollisen konfliktin yhteydessä Israelin kanssa, minkä johdosta sen aloittama konflikti koskee samalla myös Libanonin armeijaa, jonka kerrotaan luovuttaneen USA:lta saamiaan uudenaikaisia aseita liittokumppanilleen terrorijärjestölle. Jotkut EU-maat kuten Englanti katsovat, että koska Hizbullahilla on omia kansaedustajia ja ministereitä hallituksessa, sitä ei voi pitää pelkästään terrorijärjestönä vaan myös poliittisena puolueena.
VAIKKA Hizbullahin tavoitteena ei olekaan aloittaa sotimista IDF:n kanssa, se kuitenkin antaa ajoittain muistutuksen siitä, ettei entisiä kalavelkoja ole vielä maksettu. Eilen laukaistiin Libanonin ja Israelin välisellä turva-aidalla kaksi pommia, joista ensimmäinen haavoitti kahta IDF:n sotilasta. Israelin armeija vastasi siihen tulittamalla tykistöllä 40 iskua olettamiinsa Hizbullahin tukikohtiin Libanonissa. Israelin taholla painotetaan, ettei tulituksen tarkoituksena ollut kiihottaa tilannetta, vaan tasapainottaa tilejä osapuolten välillä.
HIZBULLAHILLA puolestaan on selvittämättömiä maksusuorituksia Israelin kanssa. Se syyttää, että Israelin agentit teloittivat sen korkeaan johtajistoon kuuluneen Hassan al-Laqisin joulukuussa 2013 hänen kotonaan Beirutissa. Hän vastasi ”erityislaitteiden” valmistuksesta järjestölleen. Hizbullah pitää Israelia syyllisenä hyökkäyksestä varastorakennusta ja aseita kuljettavaa autokolonnaa vastaan Libanonin alueella 2014. Kuukausi sitten Hizbullahin jäsen kuoli yrittäessään purkaa salakuuntelulaitetta Libanonissa, joka räjähti hänen käsissään. Hizbullahin ilmoituksen mukaan eilisen pommin asettaneen solun suorittama operaatio nimitettiin hänen mukaansa. Lähi-Idässä symbolit ovat tärkeitä.
PARI päivää sitten IDF:n komentaja Benny Gantz ojensi kuntoisuusmitalit ja kunnian osoitukset Sayetet Matkalin eliitti merijoukkojen kommandoyksilölle sen suorittamista 43 salaisesta operaatiosta kahden vuoden aikana, joista julkisuuteen on päästetty vain yksi. Israelin ilmavoimat ovat myös suorittaneet pommituslentoja havaitsemiaan epäilyttäviä kohteita vastaan Syyriassa hyödyntäen sen heikkoutta estää ja kostaa niitä. Etenkin ohjuksia kuljettavat kolonnat Syyriasta Libanoniin ovat olleet IAF:n iskujen kohteina.
HIZBULLAH lähetti arviolta 5000 miestään taistelemaan Syyriaan presidentti Bashar Assadin armeijan rinnalla useita terrorijärjestöjä vastaan, jotka pyrkivät syrjäyttämään Assadin hallituksen asettaakseen sen tilalle ääri-islamilaisen kalifaatin perustuen sunni-suuntaan. Hizbullah on menettänyt satoja sotilaitaan kuolleina ja haavoittuneina, mutta saanut korvaukseksi uudenaikaisia aseita Assadilta sekä korvaamatonta kokemusta sodankäynnistä. Tarkkailijat ovat havainneet, että Hizbullah on muuttanut taktiikkaansa. Se toimii yhä enemmän julkisesti ottaen myös syyn niskoilleen onnistuneesta iskusta. Tällä se pyrkii osoittamaan tärkeää rooliaan Libanonin suojelijana.
Hizbullahin miesvahvuus lienee nyt noin 30 000 miestä, mutta sillä on arvioiden mukaan 100 000 rakettia, joista osa on keskimatkan GPS-ohjattuja ulottuen pitkälle Israelin maaperälle. IDF:n laskelmien mukaan mitkään torjuntajärjestelmät eivät pysty estämään satojen rakettien yhteislaukauksia, minkä vuoksi ainoa selviytymismuoto on iskeä heti alussa täydellä voimalla sinne, missä ohjusten ja rakettien arvioidaan olevan, välittämättä rajuista ihmisuhreista. Niiden selvittäminen jätetään diplomaateille ja lakimiehille sodan jälkeen. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Hezbollah-sends-message-to-Israel-No-more-carte-blanche-for-the-IDF-in-Lebanon-378399
3. NAAMIOIDUT arabit olivat järjestäneet väijytyksen Temppelivuorella poliisin avattua Mughrabi-portin israelilaisille ja turisteille, joita succot lomaviikon aikana pyrkii perinteen mukaan nousemaan tuhansittain myös Vuorelle.
Jerusalemin poliisi on kieltänyt rukoilemisen ja provosoivien uskonnollisten symbolien käytön Vuorella voidakseen välttää usein verisiksi kehittyviä yhteenottoja arabien ja poliisin välillä. Rukouskielto ei perustu lakiin, se on poliisin omaksuma käytännön kokemukseen perustuva rajoitus.
Kun Jerusalemin poliisi avasi keskiviikkoaamuna Temppelivuoren ainoan, ei-muslimeille sallitun, Mughrabi-portin, Vuoren tasanteella väijyvät naamioidut arabinuoret alkoivat kivittää heitä kivin, polttopulloin ja ilotulitus-raketein, joita he olivat lisännet asearsenaaliinsa, sekä terästangoilla. Poliisi oli hyvin varautunut väkivallan mahdollisuuteen lisäten miestensä määrää ja soluttaen ihmisjoukkoon siviilivaatteissa liikkuvia agenttejaan. Poliisin tiedottaja Nichy Rosenfeld sanoi, että poliisi kajotti hetkessä mielenosoittajat ja että tilanne on hallinnassa ja liikenne Vuorelle toimii. 4 poliisia haavoittui kahakoissa.
Rosenfeld toteaa, että väkivaltaisuudet etenkin Temppelivuorella ovat lisääntyneet viime viikkojen aikana, mihin vaikuttavat muslimisaarnaajien kiihotuspuheet moskeijoissaan sekä Jordanian hallituksen antama tuki mielenosoittajille vakuuttaen heidän suojelevan muslimien oikeuksia Temppelivuorella, joita Israel uhkaa kaivauksillaan Länsimuurin edustalla valmistellessaan uuden pysyvän rampin rakentamista Temppelivuorelle. Jordanian vastustuksen vuoksi Netanyahu määräsi aloitetun rampin rakentamisen lopetettavaksi ja jo rakennetun osan purkamisen laittomana.
ISRAELIN turismiministeriö haluaisi avata uuden portin Temppelivuorelle, koska Mughrabi-portille johtava ramppi on ahdas ja puurakenteisena tulenarka, jonka kaupungin insinööri määräsi purettavaksi jo pari vuotta sitten. Esitys sai kiivaita vastalauseita arabien taholta, joita Jordania tukee. Temppelivuoren tilanne on sekava, sillä rauhansopimuksen mukaan vuoren omistus kuuluu yksin Israelille, mutta Jordanian johtama muslimisäätiö wakf sai sen päivärutiinin valvonnan. Jerusalemin kaupungin järjestyssääntö on voimassa Vuorella, ja sen mukaan kaikki siellä tehtävät muutokset, korjaus- ja rakennustyöt, tulee hyväksyttää kaupungin viranomaisilla, joiden tehtäviin kuuluu myös niiden valvonta arkeologien antamien suositusten perusteella.
Käytännössä wakf toimii kuin omistaisi sen suorittaen rakennustöitä ja muutoksia Vuorella ilman valvontaa. Se rakensi ns. Salomon talleihin Lähi-Idän suurimman moskeijan ilman lupaa ja valvontaa poistaen sieltä satoja kuorma-autollisia arvokkaita muinaismuistoja 1. ja 2. Temppelin ajoilta kipaten ne läheiseen laaksoon, jossa yksityiset järjestöt ovat pyrkineet haravoimaan niitä voidakseen pelastaa edes joitain Temppeleihin kuuluneita osia. Wakf on suorittanut luvattomia kaivauksia ja johtojen vetoja ylätasanteelle sinne muiluttamillaan työntötraktoreilla, mikä on vastoin sopimuksia. http://www.timesofisrael.com/three-police-hurt-in-holiday-eve-melee-on-temple-mount/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185959#.VDTwu0NsO-o
4. UUTISOTSIKOITA
·        Lontoon poliisi hajotti neljän ISIS-joukkoihin kuuluneen ja Irakin taisteluissa karaistuneen terroristin muodostaman solun, joka suunnitteli ISIS joukkojen Irakissa ja Syyriassa harjoittamien pään katkaisemisen kaltaisia teloituksia Lontoossa. Aiemmin viranomaiset paljastivat samanlaisia soluja Australiassa ja Norjassa. Tällaisten solujen on helppo toimia maassa toimivista moskeijoista käsin, joissa heitä suojellaan, varustetaan taloudellisesti ja tuetaan uskonnollisella kiihkolla arabimaista kuten Saudi Arabiasta ja Pakistanista tai Egyptistä tulleitten saarnaajien toimesta. Scotland Yardin antamien tietojen mukaan Lontoon solun tarkoituksen oli suorittaa jokin merkittävä terrori-isku. Viranomaisten mukaan solu kuuluu ISIS-joukkojen muodostamaan laajempaan verkostoon Englannissa ja Euroopassa, mitä poliisi tutkii. Solun antamiin tietoihin merkittävästä iskusta on suhtauduttava vakavasti, sillä toukokuussa islamisti-solu katkaisi kaulan brittisotilaalta Lee Rigbyltä Lontoon kadulla ihmisten seuratessa sivusta kauhuissaan. Nyt paljastetun solun ohjelmaan kuului sattumanvaraisten teloitusten suorittaminen Lontoon kaduilla. Norjassa paljastuneen solun tarkoituksena oli teurastaa kokonainen sattumanvaraisesti valittu perhe, jonka lahtaaminen oli tarkoitus tallentaa videolle varoituksena koko kansalle, mikä heitä odottaa, ellei muslimien vaatimuksiin suostuta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185958#.VDTxPENsO-o
·        Israelin turvallisuusvirkailijat kertoivat Israelin Radiossa, että tilanne Libanonin
rajalle on luisumassa pois valvonnasta. He viittaavat eilen tapahtuneeseen kahden pommin räjäyttämiseen, jotka oli asennettu Israelin puolelle turva-aitaa Dov-vuoren alueella. Viranomaiset pelkäävät, että nämä ”viestit” voivat laajeta ja monin-kertaistua, mikä voi johtaa avoimeen sotaan ilman, että kumpikaan sitä haluaa. Pommien räjähtämisen jälkeen Hizbullahin apulaispääsihteeri Naim Kassem sanoi, että ne oli tarkoitettu vastaukseksi Israelin suorittamille rikoksille. Viranomaisten pelkoa lisäävät IDF:n ilmeinen välinpitämättömyys vaara-hälytyksiä kohtaan, mistä on esimerkkinä IDF:n vartion poistaminen Gazan rajalta, missä Hamas a Jihad kaivavat hyökkäystunneleita Israelin puolelle. Nyt IDF suunnittelee samalla tavoin vartijain vähentämistä Libanonin ja Syyrian rajoilla. Golanin ja Galilean asukkaat ovatkin alkaneet aseistautua peläten pahinta, mikä ei lupaa hyvää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185955#.VDT18ENsO-o, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185935#.VDT480NsO-o
·        Turkin apulaispääministeri Yalcin Akdogan esitti USA:n hallitukselle, että sen tulee kiihdyttää ilmaiskujaan IS:n joukkoja ja muita kapinallisia vastaan. USA sanoo varoneensa lentotoimintoja Turkin rajan läheisyydessä, ettei loukkaisi Turkin presidentin Erdoganin tunteita, jotka heilahtelevat laidasta laitaan. Erityisesti Kobanin kurdikaupungin kohtalo huolettaa, sillä IS:n joukot saartavat sitä kolmelta taholta, eikä kurdeilla ole aseita, joilla estää panssarien ja ohjusten iskut kaupunkia vastaan. Kurditaistelijoita on siirtynyt Turkista Kobanin taistelijoiden avuksi, mutta heiltäkin puuttuu aseita. Jos kaupunki joutuu IS-joukkojen käsiin, seurauksena voi olla valtava massamurha ja kaupungin kulttuurikohteitten tuhoaminen. Muslimit pitävät kurdeja vääräuskoisina, vaikka IS-joukot eivät virallisesti kuulu mihinkään uskonlahkoon, vaikka heitä pidetään sunni-suuntaan kuuluvina. Heidän päämääränään on noudattaa Koranin kehotusta tuhota alueen entinen kulttuuri ja uskonto täydellisesti voidakseen rakentaa niiden raunioille puhtaan islamilaisen kalifaatin. Siksi he tappavat surutta sekä shia- että sunnimuslimeja, kristittyjä ja kaikkia muita vähemmistöjä, koska niillä on saastuttava vaikutus. Sekä Turkki että USA haluavat kaataa Bashar Assadin hallinnon Syyriassa.
Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020