TORSTAI 14.02.2019

TORSTAI 14.02.2019
01. Tänään on torstai. 14.päivä helmikuuta, juutalaisen ajanlaskun mukaan adarA-kuun 9. päivä vuonna 5779. Tämä vuosi on juutalaisessa kalenterissa karkausvuosi; adarA loppuu 7. maaliskuuta ja adarB alkaa 8. maaliskuuta, eli edellisen päivän iltana.

Kuten on tullut tavaksi, juutalaiset pitävät shivan, surmansa saaneen valittajaiset, hautaavat kuolleensa hiljaisuudessa, ja pyrkivät sen jälkeen palaamaan normaali-rytmiin, vaikka sydämeen jääkin tyhjiö läheisen ihmisen menettämisen vuoksi.

Toistuvista juutalaisiin siviilihenkilöihin kohdistuneista terrori-iskuista huolimatta ei ole havaittavissa yleistä vihan ja koston ilmapiiriä, ja median artikkeleiden ja yleisönosastojen joittenkin kommenttienkin kiihkeä sävy tasaantuu normaalitapaan enemmän sanojen pyörittelyksi ja ihmettelyksi viranmaisten saamattomuuden vuoksi. Onhan nyt vaalivuosi ja vaalitaistelu alkaa kuumeta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/259028, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/258973,

02. Israel Hajom ja i24NEWS raportoivat Maagar Mochot Instituutilta tilaamansa gallupin mukaan, että nykyinen poliittinen kuva ei suosi oikeistoa, eikä sillä ole mahdollisuutta muodostaa uutta vaalien jälkeistä hallitusta.

Likudin johtoasema pysyttelee tässäkin gallupissa vahvana, se saisi nyt 32 edustajapaikkaa Knessetissä. Benny Gantzin johtama Resilience puolue saisi 19 edustajaa. Yesh Atid säilyttäisi nykyiset 12 edustajapaikkaa.

UTJ saisi 9 paikkaa, kuten myös arabien Joint List.
Moshe Feiglinin Zehut saisi 5 paikkaa; Ahmed Tibin Ta´al puolue saisi 5 paikkaa; Shas ja Orly Levy-Abekasis saisivat kukin 4 paikkaa;
Jewish Home, National Union, Otzma Yehudit, Yisrael Beitenu, Livnin johtama Hatnua ja Moshe Kahlonin johtama Kulanu eivät ylittäisi 3.25 %:n vaalikynnystä.

Gallupin antamat tulokset tullevat kiihdyttämään vaatimuksia uskonnollisen Sionismin johdolle vaaliliittojen muodostamiseksi oikeistopuolueiden kesken.

Aiemmin keskiviikkona julkaistu mielipidetiedustelu antoi viitteitä, että viiden pienen oikeistopuolueen unioni (Jewish Home, Eli Yishain Yahad, Oztma Yehudit ja Zehut) tuottaisi huhtikuun 9. päivän vaaleissa peräti 12 edustajapaikkaa.

Gallupista puuttuu Labourin asema tällä hetkellä, mikä on selvä puute, sillä Labourin uudistuneen johdon positiivinen tulevaisuuden näky voi aiheuttaa muutoksia muittenkin puolueiden kannatuksessa.

Ennen Laborin primary vaaleja pidetyt gallupit ovat toistuvasti luvanneet sille vain 5 -7 edustajanpaikkaa, joittenkin jopa vihjaillessa, ettei Labor ylitä vaalikynnystä. Laborin sopima unioni Livnin Hatnua-puolueen kanssa oli selvä virhe, mutta tuliko ero näitten välille liian myöhään?
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/259038, https://www.timesofisrael.com/hopeful-labor-members-see-lifeline-in-youthful-progressive-primary-winners/,

03. Likudin sisäisten primary-vaalien uusintalaskenta nosti Netanyahun pahimpana kilpailijana pidetyt Gideon Sa´arin ehdokaspaikkaa yhdellä, hän on nyt kolmantena listassa.
Turistiministeri Yariv Levin asema nousi myös yhdellä ohittaen ehdokaslistalla maahanmuuttoministeri Yoav Gallantin (Kulanu, josta hän äsken erosi). Likuidin taholta selitetään, että virheellisyydet johtuivat siitä, ettei kaikkia äänimääriä ollut siirretty vaalien data-aineistoon.

Joka tapauksessa ikävä sählinki vaalikoneistossa, mikä aiheutti tarpeetonta sydänsurua toisissa ja häpeäntunnetta toisissa. https://www.jpost.com/Israel-Elections/Likud-court-orders-partial-recount-of-primary-votes-580604,

04. YK:n turvallisuusneuvosto auktorisoi delegaation, jonka tarkoituksena oli vierailla Juudean ja Samarian alueilla, joille PA/PLO kuvittelee perustavansa Palestiinan valtion.

Viime viikolla YK:n Turvallisuusneuvoston kiertävä presidentti Päiväntasaajan Guinean lähettiläs Anatolio Nding Mba sai tehtäväkseen neuvotella Israelin ja PA/PLO:n edustajien kanssa vierailun järjestämiseksi.

PA/PLO:n lähettiläs Riyad Mansour ilmoitti välittömästi, että Neuvoston delegaatio on mitä lämpimimmin tervetullut vierailulle.

Kuwaitin lähettiläs Mansour al-Otaibi raportoi suljetun tilaisuuden jälkeen, jossa vierailua käsiteltiin, Israelin ehdottomasti kieltäytyneen vierailun järjestämiseksi.
Israelin YK:n lähettiläs Danny Danon sanoi, että Israel tervehtii suosiollisesti yksittäisten neuvoston jäsenten vierailut, mutta ei delegaatiota.

Turvallisuusneuvoston vierailujen järjestäminen vaatii sen kaikkien 15 jäsenmaan hyväksymisen. Useat maat vahvistivat Israelin kieltäneen vierailun.

Kuwaitin lähettiläs al-Otaibi, joka edustaa arabimaita neuvostossa, valitti vierailun peruuntumista todeten, että neuvoston Neuvostolle on esitetty useita vaatimuksia vierailun järjestämiseksi Juudeaan ja Samariaan ja Jerusalemin itäosaan.
YK:n Turvallisuusneuvosto on yksi sen vaikutusvaltaisimmista järjestöistä.

Al-Otaibi sanoi jatkavansa keskusteluja Israelin lähettilään kanssa. Hän varmisti, että Neuvosto haluaa virallisen vierailun, eikä vierailua laittomasti tai turisteina.

Turvallisuusneuvoston varapresidentti Job Oblang Esono Mbengono vakuutti kuitenkin keskustelujen jatkuvan.

USA esti aiemmin Indonesian ja Kuwaitin tekemän Turvallisuusneuvoston lausunnon, jossa valitetaan TIPH:n edustajien karkottamista Hebronista. Israel syytti sen jäsenten toimineen vastoin sille annettua mandaattia, ja käyttäytyneen väkivaltaisesti alueen juutalaisasukkaita kohtaan.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5463433,00.html,

05. Ainakin 27 Iranin vallankumouskaartin IRGC:n sotilasta saivat surmansa ja 20 muuta haavoittuivat heitä kuljettaneen bussin jouduttua itsemurhaiskun kohteeksi.

Isku tehtiin Iranin kaakkoisosassa. Jaish Al Adl sotilaallinen järjestö ilmoitti tehneensä hyökkäyksen, kuten Iranin media raportoi.

FARS-uutispalvelun raportin mukaan sunni-militaristinen ryhmä Jaish Al Adl (oikeus-armeija), joka vaatii suurempia oikeuksia ja parempia elinolosuhteita etniselle Baluchi-vähemmistölle, tunnusti vastuullisuutensa iskuun.

Isku tehtiin samaan aikaan, kun Varsovassa 60 maan edustajat keskustelevat 2 päivän konferenssissa useista kysymyksistä, joista yksi on Iranin pahansuopa vaikutusvalta koko Lähi-Idän alueilla, kuten Washington asian näkee.
Iranin valtion valvoma IRNA raportoi aiemmin tuntemattoman lähteen tiedottaneen hyökkäyksestä IRGC:n sotilaita vastaan Iranin Sistan ja Baluchistanin provinssissa.

Tämä provinssin kautta kulkee yksi tärkeimmistä opiumin salakuljetusreiteistä, ja siellä on tapahtunut ajoittaisia Iranin sotilaitten ja separatistien välisiä yhteenottoja, usein myös salakuljettajia vastaan.

IRGC on tärkeä taloudellinen ja sotilaallinen voima Iranissa, joka vastaa teoistaan suoraan ylimmälle kaitsijalle Ali Khameneille.
IRGC:n perusti Iranin ylin kaitsija ajatollah Ruholla Khamenei saatuaan vallan maassa turvatakseen omansa ja islamilaisen vallankumouksen turvallisuuden 40 vuotta sitten.

Iran on viisaasti pysytellyt taustalla Lähi-Idän maita runtelevista väkivaltaisuuksista, mutta sillä on ollut kädet täynnä Iranin sisällä sunni-muslimien vähemmistöryhmien ja valtaa pitävän shia-enemmistön välisissä taisteluissa.

Vuonna 2009 60 ihmistä sai surmansa, heistä 6 IRGC:n sotilasta, sunni-ääriainesten järjestämässä itsemurhaiskussa Sistan ja Baluchistan provinssissa.
07.06.2017 Islamin Valtion iskuryhmä hyökkäsi Iranin parlamenttiin ja Ruholla Khomenein mausoleumia vastaan surmaten ainakin 18 ihmistä, ja haavoittaen yli 50.

Syyskuussa hyökkäys sotilasparaatia vastaan Iranin öljyrikkaassa lounaisosassa, joka surmasi yli 20 ja haavoitti yli 60 sotilasta ja siviilihenkilöä.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5463104,00.html,

06. Yossi Jehoshuan analyysin mukaan Hizbullahilla on valmiit suunnitelmat Israelin puoleisten Golanin kukkuloiden miehittämiseksi.

USA:n terrorijärjestöksi luonnehtima järjestö Hizbullah pyrkii saamaan jalansijan Libanonin ulkopuolelta ja lähempänä Israelin valta-alueita, jotka ovat sen suunnitelmien pääkohde.

Iranin tukema terrorijärjestö Hamas Gazassa on viime aikoina aktivoinut uudelleen päivittäiset väkivaltaiset mielenosoituksensa turva-aidan varrella, ilmoittaen äskettäin järjestävänsä niitä myös yöaikaan. Hamas ei kuitenkaan ole vielä valmis täysi-mittaiseen sotaan Israelia vastaan, vaikka viitteiden mukaan se valmistautuu siihen.

Israel on ollut kaiken aikaa varuillaan Iranin lähelle Israelin rajaa suunnittelemien ja rakentamien tukiasemien varalta pyrkien tuhoamaan niitä, mutta Venäjän kiellettyä IAF:n lentoiskut Syyriassa IDF:n vastatoimet ovat vaikeutuneet. Uusin vaaran merkki on Hizbullahin toiminta Israelin pohjoisrajan tuntumassa.

IDF sai tiedon sotilaallisen valvonta-aseman pystyttämiseksi Jabta Elhashabin kylään raporttien sanoessa sen kuuluvan paikallisille aktivisteille, mutta IDF epäilee sen kuuluvan Hizbullahille, jonka päämääränä on miehittää Israelin Golanin kukkulat.

Syyriasta tulleiden tietojen mukaan IDF:n tankkituli tuhosi maanantai-iltana ”sairaalan” Syyrian eteläosan Quneitran provinssissa, aiheuttaen sille materiaalista tuhoa.
Toiseksi raportti kertoo IDF:n iskeneen sotilaallisen tarkkailuasemaan Jabta Elhashabin kylässä. Soita terrorijärjestöjä vastaan on loputon, eikä valppautta voida vähentää.

Syyrian presidentti Bashar Assadin armeija on vähitellen saanut aiemmin valvomansa alueet valtansa alle myös Syyrian puoleisilla Golanin kukkuloilla. Vuosien 2014 -2015 ajaksi Hizbullah ja IRGC nimittivät yhden johtajista, Jihad Mughniyehin, Golanin kukkula-alueiden valvojaksi. Hän sai sumansa IAF:n ilmaiskussa 2015, kuten hänen isänsä, Hizbullahin sotilas- ja tiedustelujohtaja Imad Mughniyeh, oli saanut surmansa IDF:n väitetyssä operaatiossa 2008

Johtajiensa surmaamisen kostoksi Hizbullah järjesti väijytyksen IDF:n partiolle lähellä Har Dov kukkulaa, lähellä Libanonin rajaa. Hizbullah käytti Kornet pst-ohjuksia ohittavia sotilaita vastaan, tukien iskua kranaattitulella Libanonista Hermonin kukkuloille IDF:n vastattua tuleen. Iskussa saivat surmansa komppanian komentaja majuri Yohai Kalangel ja kersantti Dor Nini seitsemän muun haavoittuessa.

Hizbullah aikoo julkistaa valmistamansa videon edellisestä yhteenotosta.
Se on kuitenkin kiihdyttänyt Israelin vastaisia toimiaan Iranin kehotuksesta, kun sen omat yritykset kaatuivat IAF:n ilmaiskujen vuoksi sen kohteita vastaan Syyriassa.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5462852,00.html,

07. Israelin pääministeri Benyamin Netanyahu osoittaa harvinaista sieto- ja kestokykyä häntä ja hänen Sara-vaimoaan vastaan nostetuista lukuisista syytöksistä huolimatta.

Pääministerin velvollisuuksiensa ohella hän hoitaa Israelin ulkoministerin ja parin-kolmen muun ministeriön tehtävien valvontaa sen ohella, että hän on tehnyt useita virallisia vierailuja maihin, joihin hän pyrkii luomaan luottamussuhteita.

Netanyahu osallistuu keskiviikkona ja torstaina Varsovassa USA:n järjestämään Lähi-Idän aluetta koskevaan konferenssiin, jonka aikana hän pyrkii tapaamaan mahdollisimman monen 60 osanottajamaan johtajaa.

Netanyahu piti yhteisen lehdistötilaisuuden USA:n ulkoministeri Mike Pompeon kanssa torstaina aamupäivällä.

”Eilinen päivä oli historiallinen käännekohta” Bibi aloitti tilaisuuden. Samassa huoneessa kuutisenkymmenen maan ulkoministeriä, ja kymmenien hallitusten edustajia, Israelin pääministeri ja johtavien arabimaiden ulkoministerit kokoontuivat yhteen ja puhuivat epätavallisella voimalla, selkeydellä ja yhteydellä yhteistä uhkaa vastaan Iranin hallitusta taholta.”

”Käsittääkseni tämä merkitsee muutosta ja tärkeää ymmärrystä siitä, mikä uhkaa tulevaisuuttamme; ja mitä meidän on tehtävä turvataksemme sen; mitä yhteistyön mahdollisuuksia, jotka ulottuvat turvallisuuden ulkopuolelle Lähi-Idän ihmisten elämän jokaiselle alueelle”.

”Tämä tapahtui eilen Varsovassa, ja käsitykseni mukaan sen täytyy jatkua toisissa muodoissa saman tarkoituksen vuoksi”.

USA:n ulkoministeri Mike Pompeo kiitti Netanyahua osallistumisesta konferenssiin. Vastauksena reportterin kysymykseen käsittelikö kokous tapoja kamppailla ja taistella Irania vastaan kuten Netanyahu sanoi eilen, Pompeo vastasi: ”Rauhaa ja turvallisuutta ei voida saavuttaa Lähi-Idässä vastustamatta Irania. Se ei ole mahdollista”.

”Heillä on turmiollinen vaikutus Libanonissa, Jemenissä, Syyriassa, Irakissa, ne kolme ”Hoota”: Houthis, Hamas ja Hizbullah, ne ovat ne uhkat. Niitä on useampiakin, mutta rauhaa ei saada Lähi-Itään puskematta Irania vastaan” Pompeo selitti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/259047, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/259049,

08. Oliko 19-vuotias juutalaistyttö Tekoasta ainoa kadonnut henkilö, jonka terroristit ovat surmanneet? Ei suinkaan, mutta katoamisen ja terrorismin yhteys jää usein tutkimatta, eikä terroristia löydetä tai edes osata etsiä.
Yhteisissä harjoituksissa Israelin koirayksikön (IDU), Afulan poliisin ja United Hatzalah kesken simuloitiin kadonneen ihmisen etsimistä terroriin liittyvänä tapauksena.

Esimerkkinä oli edellisellä viikolla 19-vuotiaan israelilaistytön Ori Ansbacherin raaka raiskaus ja murha, jonka muistoksi harjoitus oli omistettu.

IDU, Israelin etsintä- ja pelastus yksikkö, jonka majapaikka on Tapuach Samariassa, saa toistuvasti avunpyyntöjä poliisilta, palokunnilta, ja armeijan upseereilta avustamaan kaikkein vaikeimpia etsintöjä Israelissa. He ovat olleet mukana 600 sellaisessa etsintä-työssä viime vuosina. Oli luonnollista, että IDU kutsuttiin mukaan Orin tapauksessa, jota aluksi pidettiin tavanomaisena tapauksena kadonneen ihmisen löytämiseksi.

Tapauksen luonne muuttui välittömästi, kun runnellun, raiskatun ja murhatun tytön ruumis löydettiin. Sen luonne muuttui raakalaismaisen murhaajan etsimiseksi.
Harjoituksen tarkoituksena oli kohentaa yhteistoimintaa ja yhteisen komento-keskuksen perustamiseksi tarpeen mukaan.

Harjoitukseen osallistuneet partiot opettelivat hyödyntämään IDU:n kehittämää MAMAN sovellusta, Se on kehittynyt vuosien kuluessa ja sitä pidetään johtavana SAR-apuvälineenä maailmassa, sillä se perustuu etsijöiden ja komentokeskuksen väliseen jatkuvaan yhteydenpitoon. Kunkin etsijän ja koiran paikka näkyy ohjelman mukaan komentokeskuksen kuvaruudulla, mikä taltioidaan tulevaa tarvetta varten.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/259046,

09. UUTISIA LYHYESTI

Hamas pidättää kymmeniä Islamic Jihadin terroristeja Gazassa estääkseen jännityksen nousemista turva-aidalla Israelin kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/259035,

Saudi prinssi Turki Al-Faisal kertoi TV-13 uutisissa, etteivät Israelin ja Saudi Arabian väliset suhteet voi edistyä ilman rauhan edistymistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/259034,

IDF:n entinen komentaja, Resilience johtaja Benny Gantz varoittaa Netanyahua käyttämästä IDF:n salaisiksi luonnehdittavia tietoja vaalikamppailussaan. Gantz sanoo, ettei ollut hyödyllistä ja tarpeellista julkistaa IDF:n äskeisiä iskuja Syyriaan. Hän vihjaa, että Bibi on voinut ylittää turvallisuuden punaisen linjan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/259019.

Megillot etsintä- ja pelastusyksikkö paikoitti perheen isän ja hänen 5 lastaan, joiden kanssa yhteys oli katkennut. Yksikkö löysi 6 henkisen perheen keskiviikkoiltana. He olivat retkeilemässä Nahal Darga alueella Juudean erämaassa kontaktin katketessa. Vapaaehtoistyöntekijät kävivät pelastamassa märän ja nääntyneen perheen, mutta muuten hyvässä kunnossa. Nuorin oli 12.vuotias.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/259026,

Jerusalemin keskustan asunnossa syttynyt tulipalo vahingoitti kolmea lasta, yksi heistä vakavasti joskaan ei hengenvaarallisesti, muut 2 lievemmin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/259024,

Pääministeri Netanyahu tapasi Varsovassa Omanin ulkoministerin Yusuf Bin Alawin ennen tapaamistaan Omanin sulttaania: ”Tartu tulevaisuuteen” hän rohkaisi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/259011,

Korkean Opetuksen Neuvosto Juudeassa ja Samariassa hyväksyi pitkällisen keskustelun päätteeksi lääkinnällisen koulun perustamisen Arielin ylipistoon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/259017,

13 matkustajaa loukkaantui lievästi halpamatkan Transavia matkustajakoneen jouduttua Ranskasta Israeliin ilmataskuihin ja pyörteisiin tuuliin, mutta kone onnistui laskeutumaan turvallisesti Ben Gurionille 17.50 aikaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/259015,

Valkoinen Talo kiihdyttää salaista internet-ohjelmaa, jolla se pystyy sabotoimaan Iranin ohjus-ohjelman toteuttamista. Iranin 2 epäonnistunutta yritystä satelliitin lähettämiseksi ovat voineet joutua USA:n sabotoinnin kohteiksi.
https://www.jpost.com/Middle-East/White-House-accelerates-secret-program-to-sabotage-Iran-missiles-report-580601,

Heprean, englannin ja arabiankielinen israelilainen versio Matisyahun laulusta One Day valittiin UNESCO:n maailman 2000 aseman radiodayn juhlistamiseksi maailmalla.
https://www.jpost.com/Israel-News/Culture/Israeli-version-of-Matisyahu-song-chosen-for-World-Radio-Day-580649,

Netanyahu tarjosi oikeuskansleri Avichai Mandelbitille pari uutta todistajaa, mutta oikeuskansleri vastasi tylysti. En tarvitse enempää todisteita kohtalosi päättämiseksi.
(JP 14.02.2019)

Israelin kuuluotain suorittaa erilaisia kokeita kuumatkallaan, kuten kuun magneettisen kentän laskemiseksi sekä ennen laskua, sen aikana että sen jälkeen. Kuukiviä tullaan analysoimaan paikan päällä.
https://www.jpost.com/Israel-News/Israels-first-lunar-mission-will-conduct-experiments-on-moon-580572,

Bibi sanoo, että Khan al-Ahamrin beduiinikylän hajottaminen tulisi auttamaan hänen ja Likudin vaalityöskentelyä.
https://www.timesofisrael.com/pm-says-it-would-certainly-help-if-khan-al-ahmar-razed-before-election/,

Lääkinnällinen alkava yhtiö Vessi Medical Ltd haluaa patentoida kehittämänsä työkalun, jolla on saavutettu hyviä tuloksia kokeiluissa sioissa virtsarakon syövän etenemisen taltuttamiseksi.
https://www.timesofisrael.com/israeli-startup-seeks-to-freeze-bladder-tumors-after-seeing-success-in-pigs/,

Eurovision kilpailuissa Israelia tulee edustamaan Kobi Marimi. Tel Avissa pidetyissä kisailuissa hänen laulunsa, jossa yhdistetään popia ja oopperaa, tuli ensimmäiseksi. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5462749,00.html,



















Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019