PERJANTAI 08.02.08
1. ISRAELIN HALLITUS UHKAA: Jos Kassam-tuli Gazasta Israeliin ei lopu, IDF tulee iskemään Hamasin poliittisiin johtajiin. Näin kertoi JP:lle hallituksen edustaja. Hän kertoi, että IDF on asteittain lisännyt vastatoimiaan rakettitulta vastaan, ensin pyrkien eliminoimaan raketti-miehistöjä, sen jälkeen johtavia komentajia ja virkailijoita, seuraavaksi Hamasin vallan symboleita kuten Hamasin poliisiasemia, josta esimerkkinä on torstaina tehty isku Khan Younisin poliisiasemalle, missä 7 Hamasin poliisia sai surmansa. Seuraava askel operaatioiden kiihdyttämisessä on iskeä suoraan Hamasin poliittiseen johtoon, mitä ei kuitenkaan ole vielä päätetty. Ariel Sharon toteutti tätä periaatetta antamalla käskyn eliminoida Ahmed Yassinin ja Abdel Aziz Rantisin maaliskuussa 2004.
HARKITESSAAN sopivia ja hyväksyttäviä vastatoimia Israelin hallitus sai uutta pontta päätökselleen kiihdyttää vastaiskujaan IDF:n sotilaitten löydettyä kaksi maanalaista raketin-laukaisusiiloa Hizbullahin Libanonissa käyttämän esimerkin mukaan. Siilot olivat tarpeeksi väljiä, aukko metrinmittainen ja siilo 2 metriä syvä, Kathusha Grad-rakettia varten, jotka voidaan laukaista kaukosäätimellä. IDF epäilee, että tällaisia siiloja on rakennettu kaikkialle Gazassa. Tällaisten havaitseminen lentotiedustelulla on vaikeaa ja kaukosäädinlaukaisu ei vaaranna miehistöä IAF:n mahdollinen vastaiskun aikana. ISRAELIN HALLITUS on edellisiä vuosina toistuvasti syyllistynyt kovien uhkausten heittelemiseen ilman, että niitä olisi käytännössä toteutettu. Tämä on rohkaissut terroristeja jatkamaan toimiaan. (JP)
2. HALLITUS TULEE jatkamaan nykyistä politiikkaansa IDF:n sotilaallisin operaatioin ja taloudellisin rajoituksin, todetaan hallituslähteistä. Siellä todetaan, että kylmä harkinta ja eri vaihtoehtojen punnitseminen on tehtävä kaikessa rauhassa, vaikka IDF suunnittelee uusia laajempia operaatioita, kuten Philadelphia-käytävän ottamista uudelleen Israelin valvontaan.
ISRAEL tulee vähentämään sähkönjakelua Gazan kaistalle 1-5 % jokaisena päivänä, jona Kassam-raketteja ammutaan Israeliin. Israel toimittaa 70 % Gazan tarvitsemasta sähkövirrasta.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak uskoo, että IDF:n omaksuma toimintamalli tulee ajan oloon vähentämään terroristien toimintaa Israelia vastaan. Hän kuitenkin muistaa varoittaa, ettei hänellä ole maagista formulaa, joka lopettaisi rakettitulen kerta heitolla. Laajan sotilasoperaation mahdollisuus ja välttämättömyys on kuitenkin lisääntymässä uusien löytöjen mukana. (JP)
3. TORSTAINA TERRORISTIT ampuivat Gazasta 20 Kassam-rakettia Israeliin. Yksi niistä osui omakotitalon piharakennukseen Sderotissa hajottaen ja sytyttäen sen tuleen. Kolme ihmistä hoidettiin shokin vuoksi. Kaksi rakettia putosi lähelle opistoa Eshkolin alueella, kaksi muuta tyhjälle alueelle. Ne eivät aiheuttaneet aineellisia tai henkilövahinkoja. Lisäksi raportoidaan, että terroristit ampuivat 10 kranaattia Gazasta Israeliin, kuitenkaan osumatta mihinkään.
IDF ALOITTI puhdistusoperaationsa Gazassa keskiviikkoiltana Jabaliyan pakolaisleirin lähellä. Palestiinalaiset raportoivat, että IDF:n ohjus osui maatalouskouluun surmaten yhden opettajan ja haavoittaen kolmea. IDF vakuuttaa, että se ampui ohjuksen rakettimiehistöä kohti, mutta ei missään tapauksessa kouluun. IDF sanoo tutkivansa tapausta. Joukot tunkeutuivat kolmen kilometrin päähän Gazan turvallisuusaidasta, jota pidetään Gazan ja Israelin välisenä rajana. Joukkojen sanotaan vetäytyneen tukikohtiinsa eilen iltapäivällä. (JP)
4. EGYPTIN ULKOMINISTERI Ahmed Aboul Gheit antoi jyrkän varoituksen gazalaisille: Kaikilta rajan yli luvatta Egyptin puolelle tulleilta katkaistaan jalat. Hän antoi lausuntonsa Lähi Idän uutistoimistolle (MENA). Hän vakuuttaa, että laki ja järjestys tullaan palauttamaan raja-alueella eikä minkäänlaisia rikkomuksia niitä vastaan tulla sallimaan. Egyptin rajapoliisit ovat saaneet luvan ampua kovilla niitä kohti, jotka eivät välitä poliisien käskyistä. Egyptin koveneviin otteisiin on selkeä syy: Egypti pelkää Hamasin ja muiden terroristien saavan tukevan jalansijan el-Arishin kaupungissa ja perustavan tukikohtia Siinaille, joista ne voisivat lähettää rauhanhäiritsijöitä Kairoon ja muihin Egyptin kaupunkeihin sekä Israeliin. Egyptin pelkona on lisäksi Iranin ja Saudi Arabian vaikutusvallan kasvu Hamasin ja Islamic Jihadin kautta.
IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad suunnittelee virallista vierailua Egyptiin lähitulevaisuudessa, vaikka päivämäärä on vielä auki. Tämä tulisi ennakoimaan virallisten diplomaattisten suhteitten solmimista maitten välille. Se tulisi entisestään tiukentamaan fundamentaalisen islamin saartorengasta Israelin ympärille. (JP)
5. TUHANSIA PALESTIINALAISIA virtaa päivittäin Hebronin suunnasta Negeviin kohti Beershevaa ja muita juutalaiskaupunkeja. Suurin osa heistä on tavanomaisia työnhakijoita, mutta heidän joukossaan on rikollisia ja terroristeja. Tästä oli osoituksena äskettäin Beershevassa sattunut terrori-isku, jossa yksi israelilainen nainen kuoli ja yli 40 haavoittui. Tämän palestiinalaisten invaasion Negeviin mahdollistaa se, että suunniteltu turvallisuusaita on täysin auki ainakin 10 km:n matkalla. Toinen valtava aukko on Kuolleenmeren suunnalla, missä aitaa vastaan tehdyt valitukset ovat estäneet työn edistymisen. IDF:n tukikohta on päällystetyn tien päässä Metzudat Yehudassa lähellä Yatirin juutalaiskylää, mutta turva-aita päättyy siihen eikä sen jälkeen mikään estä kulkemasta merkitsemättömiä beduiinien käyttämiä polkuja pitkin Juudean kukkuloilta Negeviin, eikä sinne suunniteltua aitaa ole tarkoitus aloittaa ennen ensi vuotta. Sen rakentaminen on kiinni varoista, joita hallitus ei ole antanut. Suurempi ongelma on aidan jatkaminen Kuolleenmeren suunnassa, jossa aidan paikasta ei ole päästy sopimukseen.
TURVA-AIDASTA on sen 790 km:n kokonaispituudesta rakennettu 62 % eli 490 km. Loppu 300 km odottaa rahoitusta ja 100 km:n matkalla oikeuden päätöksiä tehtyihin valituksiin. Joulukuusta lähtien aitaa on saatu valmiiksi 40 km, suurin osa Jerusalemin läheisyydessä. Puolustusministeriö aikoo rakentaa tänä vuonna 80 km:n verran aitaa Jerusalemissa Maale Adumimin ja E-1 Alueen sekä Samariassa Arielin kaupungin ympärille. Aidan ei kokonaisuudessaan uskota valmistuvan ennen vuotta 2010. Maan keskiosien turva-aita on saanut kilpailijan samoista varoista Egyptin rajalle rakennettavasta aidasta, jonka rakentamista pidetään kiireellisenä, kuten myös Jerusalemin alueella. (JP)
6. EGYPTIN VIRANOMAISET pelkäävät kymmenien gazalaisten ostaneen maata Siinailta asettuakseen asumaan sinne. Monet Siilailla beduiiniheimot ovat ilmoittaneet viranomaisille, etteivät he ole myyneet maata. Egyptin laki kieltää myymästä Siinailla maata ulkomaalaisille. Tämä lisää entisestään kireitä välejä Egyptin ja Hamasin Gazan johdon välillä. Egypti on kieltänyt pääsyn maahan Hamasin johtajilta, joihin kuuluvat Khaled Meshaal, Ismail Haniyeh, Mahmoud Zahar ja Said Siam. Egyptin ulkoministeri Gheit vakuuttaa, että gazalaisten sallittiin päästä Egyptiin suurin joukoin inhimillisistä syistä täydentämään ruoka- ja taloustarvikevarastojaan. Gheit pilkkasi Hamasin ampumia raketteja, ”jotka hautautuvat Israelin hiekkaan ilman sanottavaa vaikutusta”, mutta mitä Israel käyttää tekosyynä hyökkäyksiin Gazan alueelle haavoittaen ja surmaten gazalaisia. ”Taisteluun ei mennä vain tullakseen vahingoitetuksi”, hän filosofoi.
EGYPTILÄINEN puolivirallinen lehti al-Ahram kertoi artikkelissaan, että Egyptin viranomaiset ovat pidättäneet 650 palestiinalaista el-Arishissa ja lisäksi takavarikoineet 22 ajoneuvoa, joilla on palestiinalaiset rekisterikilvet. Nämä palautettaneen Gazaan tulevina päivinä. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- KNESSETIN seurantavaliokunnan puheenjohtaja Zevulun Orlev (NU/NRP) harkitsee, että hän kutsuu juridisen tutkimuskomission jatkamaan Wino-komitean työskentelyä Libanonin kakkossodan tutkimuksista. Aiheen tähän antoi Wino-komitean jäsenen professori Yehezkel Drorin puheessaan tekemä tunnustus, että Wino-komitean työskentelyä ja loppuraportin laatimista ohjasivat poliittiset laskelmat. Orlev kertoi Maariv-lehdelle, että hänen mielestään Drorin antamat tiedot ovat hyvin vakavia ja ankaria, jotka nostattivat hyvin syvää huolestumista. Orlev kutsui Drorin Knessetin valiokunnan kokoukseen tiistaina vastaamaan hänelle asetettaviin kysymyksiin. Orlevin mukaan uusi komissio saisi raporttinsa valmiiksi kolmessa kuukaudessa. Vasemmistolaiset analyytikot ovat vinoilleet Orlevin ja muiden tuohtumisesta Drorin puheessaan esittämistä näkökohdista.JP
- KADIMAN puuhamies Avigdor Yitzhaki erosi Knessetistä vastalauseeksi sille, ettei Olmert suostunut eroamaan pääministerin tehtävistään Wino-raportin vuoksi. Yitzhaki sanoo olevansa sanansa mittainen mies, joka pysyy siinä, mitä tuli luvanneeksi. Hän sanoo, ettei hän voi istua samassa salissa Olmertin kaltaisten miesten kanssa. Hän sanoo epäilevänsä hyvin vakavasti, että Olmert pystyy hallitsemaan Wino-raportin julkistamisen jälkeen. Yitzhakin tilalle Knessetiin nousee Shlomo Mula, joka muutti Israeliin operaatio Moseksen yhteydessä 1984-1985, joka toi Israeliin 7 500 – 18 000 Etiopian juutalaista. Mula käveli ensin Etiopiasta Sudaniin, ja 17-vuotiaana pääsi lennolle Khartumista Israeliin nälänhädän runnellessa Sudania. Operaatio oli salainen CIA:n, USA:n viranomaisten ja sudanilaisten vapaaehtoisten välinen. Mula sanoo keskittyvänsä etiopialaisten ”gettojen” asioihin, kuten hän kutsuu Etiopiasta muuttaneiden juutalaisten asuinalueita Israelissa. Heitä asuu Israelissa 80 000. (JP)
- CANTERBURYN arkkipiispa Rowan Williams, joka tunnustanee druidi-uskoa, sanoo, että Englanti on pakotettu omaksumaan joitakin sharia-lakeja, koska muuten eri kulttuuria seuraavien ihmisten on vaikea asua samassa maassa. Hän ehdottaa sharia-oikeuksia muslimeille, jotka käsittelisivät muslimien sisäisiä asioita kuten avioliittoja koskevia. Williams, joka vieraili Israelissa viime vuonna herättäen syvää pahennusta Israelia syyttävien ja palestiinalaisia suosivien lausuntojensa vuoksi, sanoo jonkun sharia-lain jo olevan voimassa Englannissa. (JP)
- TERRORISTIT ampuivat perjantaina 10.30 mennessä 11 Kassam-rakettia Israeliin, jokunen niistä Ashkelonia kohti. Vahingoista ei ole raportoitu. (Ynet)
- PA:n pääministeri Fayad pitää mahdottomana saada rauhansopimusta v. 2008.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021