TORSTAI 07.02.08
1. IDF LAATII SUUNNITELMAA Philadelphia-käytävän ottamiseksi uudelleen valvontaansa. Tämä osoittaa lopullisesti, miten harkitsematon oli se suunnitelma, jolla juutalaiset asukkaat karkotettiin ja IDF:n sotilaat vedettiin pois Gazan kaistalta, myös Philadelphia-käytävältä. Gazan asukkaitten murtautuminen Israelin rakentaman korkean teräslevyaidan läpi Egyptin puolelle muutti tilanteen Gazassa oleellisesti sen ohella, että asukkaat saivat hetken kokea, mitä nuoret hiehot tuntevat keväällä päästyään ensimmäistä kertaa kesälaitumelle. Mutta se oli vain vajaan kahden viikon mittainen. Nyt raja alkaa olla suljettu uudelleen, ja egyptiläiset rajavartijat vannovat, ettei sama tule toistumaan; raja pysyy tästä lähtien kiinni. Rafahin rajaterminaalin pitämisestä auki matkustajille neuvotellaan edelleen, eikä ratkaisua ole löydetty. Hamas haluaa päästä mukaan rajavalvontaan, mitä sekä Fatah että Israel ja vastahakoisesti myös Egypti vastustavat.(JP)
2. AAMUN UUTISTEN mukaan Siinailta on mennyt Gazan kaistalle pari tuhatta arabia, joista osa lienee taistellut amerikkalaisia vastaan Irakissa. He ovat saaneet sotilaskoulutusta Syyriassa ja Iranissa, myös Hamasin koulutusleireillä, kertovat uutiset. Heidän kerrotaan tutustuneen Hamasin tukikohtiin ja leireihin Gazassa ja ilmoittaneen halunsa liittyä Israelin vastaiseen taisteluun. Hamasin edustajat ovat ilmaisseet tyytyväisyytensä ja kiitollisuutensa heidän antamastaan tuesta, mutta ilmoittavat samalla, että Hamasilla on tarpeeksi miehiä. Eniten Israelin turvallisuusjoukkoja huolettaa kuitenkin ne aseet, joita he toivat mukanaan. Heillä oletetaan olevan panssarin- ja ilmatorjunta-ohjuksia sekä luultavasti myös maalta merelle ammuttavia ohjuksia. VAIKKA IDF ottaisikin Philadelphia-käytävän valvontaansa, se ei ratkaisisi rajan alle kaivettujen kymmenien salakuljetustunnelien ongelmaa. IDF joutunee silloin kaivamaan vedellä täytetyn kanavan rajan varteen, mikä ainakin pakottaisi kaivamaan tunnelit entistä syvemmälle maahan. IDF HARKITSEE samalla, mitä tehdä sen jälkeen, kun raja Gazan ja Egyptin välillä on korjattu entiselleen. IDF:n suunnitelma edellyttää, että IDF poistuu raja-alueelta tiivistettyään raja-aidan uudelleen, ja että Egypti ottaa sen jälkeen jämäkämmän vastuun rajan valvonnasta. (JP)
3. ISRAELIN turvallisuusmiehet haluavat aidan rakentamista Egyptin ja Israelin väliselle rajalle, mutta vastustavat Egyptin joukkojen lisäämistä Siinailla. Egyptin joukkojen määrä Siinailla vahvistettiin 1979 rauhansopimuksessa. Israel salli Gazan rajan pinnassa olevien joukkojen vahvistamista 750 miehellä, eikä halua lisätä niitä vastoin Egyptin vaatimusta. Ulkoministeri Tzipi Livni esitti äskettäin suosittelevansa egyptiläisten joukkojen määrää raja-alueella, mutta eilen pääministerin kanssa pidetyssä keskustelussa, jossa puolustusministeri Ehud Barak oli läsnä, päätettiin hylätä Egyptin vaatimus. He kuitenkin sopivat raja-aidan rakentamisen aloittamisesta välittömästi. Ehkäpä siihen tarvittavat yli miljardi NIS löytyvät jostakin. (JP)
4. TERRORISTIEN ampumia raketteja putoili eilen tasaiseen tahtiin Gazan kaistan lähialueelle. Keskiviikkona iltapäivällä äiti oli kahden lapsensa kanssa kibbutsi Beerin leikkikentällä, kun raketti ujelsi kuin kirkkaalta taivaalta ilman red dawn hälytyssireenin ääntä pudoten aivan heidän lähelleen. 12-vuotias tyttö sai sirpaleen olkaansa ja vauvaikäinen tyttö jalkaansa. Heidät vietiin sairaalaan kuten myös heidän shokin saanut äitinsä. Hamas ilmoitti ampuneensa raketin. Tunnin kuluessa toinen Kassam-raketti putosi Sderotiin osuen omakotitaloon tuhoten sen. Onneksi ketään ei haavoittunut iskussa, mutta useat saivat shokin. Kansan vastarintakomitea (PRC) otti vastuu tästä hyökkäyksestä.
ENSIMMÄISET RAKETIT keskiviikkoaamuna ammuttiin Eshkolin aluekeskuksen lähelle 07.30 aikoihin. Pari tuntia myöhemmin seuraavat raketit iskivät kaupungin lähelle. Iltapäivällä suurin osa tähdättiin Ashkelonin kaupunkiin, mutta ne eivät osuneet kohteisiinsa. Nämä raketit olivat ilmeisesti Katjusha Grad-tyyppisiä, joiden kantomatka yltää Ashkeloniin.
HAMAS PERUUTTI keskiviikoksi suunnittelemansa PLC:n kokouksen peläten Israelin vastaiskua.
ISRAELIN hallituksen ministerit ovat alkaneet uskoa, että kysymyksessä on vakava asia, ellei peräti sota, jota on käytävä kuten sotia käydään, mutta ei Libanonin kakkossodan tapaan. Rakettitulen ohella kuvaan ovat tulleet koetut itsemurhahyökkäykset koko maan alueella.
KESKIVIIKKONA aamupäivällä terroristit ampuivat 7 rakettia Negevin länsiosaan, jotka seurasivat tiistain iltapäivän kuluessa ammuttuja viittätoista rakettia Sderotiin ja Ashkeloniin.
TORSTAIAAMUN kuluessa kaksi rakettia putosi Eshkolin lähelle, yksi Sderotin ulkopuolelle.
5. IDF ALOITTI operaationsa Gazan alueella viime yönä surmaten kuusi terroristia, viisi heistä Hamasin ja yksi Jihadin jäsen. Sotilaita avustivat puskutraktorit ja ilmavoimien helikopteri. Palestiinalaislähteiden mukaan joukot operoivat lähellä Jabaliyan pakolaisleiriä Gazan pohjoisosassa etsien rakettimiehistöjä ja laukaisutelineitä. Palestiinalaiset ilmoittivat myös, että kahdeksan aikoihin koulun opettaja kuoli ja kolme oppilasta haavoittui IDF:n ampumasta ohjuksesta, joka osui heidän kouluunsa Beit Hanoussa. IDF:n ilmoituksen mukaan heidän maalitaulunsa oli koulun lähellä toimiva rakettimiehistö. (INN, Ynet)
6. HIZBULLAHIN PÄÄSIHTEERI sheikki Hassan Nasrallah kiittää Winogradia rehellisestä sotaraportista, joka hänen mukaansa osoittaa Israelin tekemät virheet sodan aikana kuten myös sen, että Hizbullah voitti sodan. Hän sanoo raportin osoittavan, että Israel oli suunnitellut sotaa Libanonia vastaan syyskuussa 2006.
NASRALLAH esiintyi libanonilaisen OTV:n haastattelussa yhdessä kristityn johtajan Michel Aounin kanssa. Hän kiitteli nuorten taistelijoittensa panosta sodan aikana kuten myös Libanonin kansan myönteisyyttä, varsinkin kristittyjen osuutta, jotka ottivat avosylin vastaan maan eteläosasta kodeistaan paenneet miljoona libanonilaista.
NASRALLAH kertoi, ettei hän halua ylpeillä järjestönsä tämänhetkisestä varustautumisesta eikä uhkailla ketään, vaan ilmoittaa tosiasian, jonka tulisi varoittaa hyökkääjää aloittamasta uutta hyökkäystä Libanonia vastaan. Hän sanoi, että Hizbullahin uudet raketit ja ohjukset yltävät kaikkialle ”miehitetyn Palestiinan alueelle”. (Ynet)
7. SYYRIA ASEISTAUTUU Iranin avustuksella uudenaikaisilla venäläismallisilla aseilla ”kiivaaseen tahtiin”, kuten WND kertoo artikkelissaan. Israelin turvallisuusjoukkojen mukaan Syyrialla on kiireellisenä tavoitteena hankkia kolmenlaisia aseita: Uudenaikaisia panssarin- ja ilmatorjunta-aseita sekä keski- ja pitkänmatkan ballistisia ohjuksia. Syyria saa näitä aseita alennettuun hintaan Iranin tuella. Ballistiset ohjukset käsittävät Scud B ja Scud-D verisoita.
Sdud D yltää noin 400 km:n kantomatkallaan lähes kaikkialle Israeliin. Israel havainnoi äskettäin Syyrian kokeilevan Scud D ohjusta, mutta ei ole tietoinen sen räjähdyskärjestä. Lyhyemmän kantomatkan raketit ovat 220 ja 305 mm:n raketteja, joita Syyria välittää edelleen Hizbullahille.
SYYRIA on hankkinut kiinalaisvalmisteisia Silkworm C-802 tutkaohjuksia, jollaisen Hizbullah ampui israelilaiseen Hanit ohjusalukseen Libanonin rannikolla.
SYYRIA KUNNOSTAA Venäjän avustuksella Tartusin ja Latakian satamia Venäjän laivaston sota-alusten ja sukellusveneitten huolto- ja tukisatamiksi. (www.worldnetdaily.com)
8. IRAN TESTAA uudentyyppisiä P-2 sentrifugeja, joiden nopeus on 2-3 kertaa suurempi kuin aiempien P-1 tyyppisten. Iran tähtää määrätietoisesti uraanin rikastamiseen ja sillä näyttää olevan kiire saada tuloksia aikaan mahdollisimman nopeasti, vaikka Iranin raakaöljyn tuotto on maailman neljänneksi suurin ja sen kaasuvarat luultavasti maailman suurimmat. Myös Iranin tiistaina tehty kokeilu uudella ballistisella Safir ohjuksella on saanut jopa Venäjänkin epäilemään, että Iranilla saattaa olla salainen ydinaseen kehittely- ja valmistussuunnitelma. Länsimaiset asiantuntijat pitävät uutisia Iranin uusimmista sentrifugikokeista Natanzsissa huolestuttavina, kuten myös sen ohjuskokeilua, joskin USA:n asiantuntijat vähättelevät sen merkitystä. (Ynet)
9. IDF:N SOTILAAT tekivät ratsian Dimonan itsemurhapommittajan Mohammed Herbawin kotiin Hebronissa takavarikoiden kuvia ja kännyköitä tutkiessaan perheen ja Hamasin välisiä suhteita. Naapurit kivittivät sotilaita, jotka joutuivat käyttämään kyynelkaasua heidän hajottamisekseen. Kolme ihmistä sai lieviä vammoja yhteenotoissa. Sotilaat kehottivat PA:n poliiseja pysyttelemään poliisilaitoksessaan ratsian ajan. Terroristin äiti ilmoitti olevansa ylpeä pojastaan hänen antautuessaan ”marttyyriksi”, mutta hänen siskonsa sai sydänkohtauksen ratsian aikana. Sotilaat pidättivät Dimonan terroristin isän ja veljen kuten myös toisen terroristin lähisukulaisia ja kuulustelivat heidän naapureitaan. (Ynet)
10. ISRAELIN LAIVASTO on esittänyt pyynnön (tai vaatimuksen) saada käyttöönsä Lockheed Martinin kehitteillä oleva uusi ohjusvene, joka on suunniteltu liikkumaan matalissa vesissä. Laivastoa kiinnostavat aluksen nopeus, ohjattavuus ja vesillä liikkumisominaisuudet. Laivasto pyysi yhtiötä tutkimaan alustavasti, sopiiko alus Israelin olosuhteisiin ja tarpeisiin ja voidaanko se varustaa Israelin omilla teknisillä puolustuslaitteilla. Alus pystyy kuljettamaan erikoisjoukkoja ja suurehkoja maajoukkoja. Siihen mahtuu keskikokoisia ajoneuvoja ja kaksi helikopteria. Se voidaan varustaa Barak ohjustentorjuntajärjestelmällä ja se pystyy eliminoimaan sitä kohti ammuttuja ohjuksia.
11. WINOGRAD-KOMITEAN jäsen professori Yehezkel Drod on joutunut ja joutuu toistuvasti selittämään vahingossa paljastamansa julkisen salaisuuden, että komitean työskentelyä johtivat raskaasti poliittiset näkökohdat, jotka ohittivat tasapuolisuuden ja puolueettomuuden. Hän joutunee antamaan selityksen Knessetissä, joka voi lisäksi asettaa komitean tutkimaan asiaa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019