SUNNUNTAI 18.02.07
USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice lensi eilen lauantai-iltana Israeliin käväistyään matkallaan Irakissa rohkaisemassa USA:n joukkoja niiden yrityksessä kapinallisten kukistamiseksi Bagdadin ympäristössä. USA:n senaatissa ei löytynyt 60 tukijaa tarvittavan päätöksen saamiseksi Bushin hallituksen Irakin politiikan tuomitsemiseksi, mutta enemmistö vastusti Bushin vaatimien 21000 sotilaan lähettämiseksi Irakiin entisten lisäksi.
ULKOMINISTERI Rice ja ulkoministeri Tzipi Livni illastivat eilen yhdessä, jonka jälkeen molemmat pitivät lyhyen lehdistötilaisuuden vakuutellen ”poliittisen taivaanrannan” tarpeellisuudesta, joskin tarkkailijat ovat todenneet sen näyttävän enemmän laskevan kuin nousevan auringon sävyttämäksi.
USA:N VIRALLINEN KANTA Mekkan sopimukseen näyttää olevan ristiriitainen. Bush ja Olmert keskustelivat perjantaina asiasta puhelimessa, ja siitä tulleitten tietojen mukaan molemmat vakuuttivat kvartetin asettaman kolmen ehdon täyttymisen olevan perusteena PA:n yhteishallituksen kansainväliselle tunnustamiselle.
Ulkoministeri Ricen kanta on pyöreämpi, hän pyrki muotoilemaan USA:n ulkoministeriön arabimyönteisen kannan mukaisesti sovittelevan ja odottavan lausuman: Olemme hallituksen muodostamispäätöksen ja sen toteuttamisen välimaastossa, joka on monimutkainen. Siksi on paikallaan odottaa sen toteutumista ennen päätösten tekemistä, mikä on myös kansainvälisen yhteisön näkemys asiasta.
TARKKAILIJOITTEN MUKAAN Olmert ja Rice pyrkivät vakuuttamaan Abbasille kvartetin asettaman kolmen ehdon noudattamisen tärkeyttä, koska ”ne ovat perusteita, joitten varaan todellinen rauha rakentuu.” Rice analysoi, että on järkevää vaatia, että sopimuksen toinenkin osapuoli tunnustaa toisen osapuolen oikeuden olemassaoloon ja kunnioittaa kansainvälisiä sopimuksia. ”Ne ovat myöskin perusteita, joitten varaan kahden valtion perustaminen voidaan rakentaa,” Rice totesi.
RICE tapaa Mahmoud Abbasin tänään iltapäivällä ja sen jälkeen myös Ehud Olmertin.
Kolmikantakokous on huomenna maanantaina Jerusalemin David Citadel hotellissa. Kokouksesta ei odoteta suuria päätöksiä, ja analysoijat uskovat myös Ricen odotusten päätyvän pieniin saavutuksiin.
MONET USA:N KONGRESSIN edustajat ovat tuominneet Ricen Jerusalemin matkan ja kyselevät, mitä mieltä tapaamisella on Mekkan sopimusten allekirjoittamisen vuoksi, koska ”sen mukaisesti muodostettu Fatahin ja Hamasin yhteishallitus ei jätä mitään keskusteluvaraa”. Toiset näkevät Ricen tarkoituksena olevan Mahmoud Abbasin aseman tukemisen, mutta ”mitä Abbas on itse tehnyt asemansa lujittamiseksi? Päinvastoin hän on antautunut Hamasille, eivätkä Mekkan sopimukset vahvista häntä eivätkä auta rauhan asian edistämistä,” sanoo Gary Ackerman (Dem.NY) .
PROFESSORI DAVID MAKOVSKY Washingtonin Instituutista sanoo asian näin: ”On tärkeää ymmärtää, miten Mekkan huipputapaaminen romutti tämän tavoitteen poliittisen taivaanrannan luomiseksi. On vaikea välttää päätelmää, että Abbas on laillistanut Hamasin, joka ei suostu katumaan. On hyvin mahdollista, että ero Hamasin ja Abbasin välillä on hämärtynyt.”
KOLUMNISTI Gil Hoffman tarkastelee 18.02.07 JPostin artikkelissaan Olmertin mahdollisuutta välttää poliittinen kuolema. Hän katsoo, että Olmertin säilyminen poliittisesti hengissä lepää siinä, miten diplomaattiset ponnistelut Abbasin kanssa etenevät: ”Olmertin paras mahdollisuus säilyä hengissä lepää Abbasin varassa,” hän sanoo artikkelinsa otsikossa. Hoffman vertaa Sharonin asemaa ennen Gazan evakuointia, jolloin hänen poliittinen asemansa oli vaakalaudalla. Sharonilla ei ollut enemmistöä Knessetissä eikä edes oman puolueensa keskuskomiteassa, mutta hän sai laajaa kannatusta kansan parissa uudella diplomaattisella aloitteellaan Gazassa. Tämä takasi hänen asemansa säilymisen vastustuksesta huolimatta.
Olmertin asema on toinen: Hänellä on 78 kansanedustajan enemmistö Knessetissä ja hän neuvottelee UTJ:n kanssa sen liittymisestä hallitukseen, mikä nostaisi sen kannatuksen Knessetissä 84 kansanedustajaan, mutta hänen kansansuosionsa pääministerinä on vain 3 %.
VOIDAKSEEN SÄILYÄ HENGISSÄ Olmertin hallitus tarvitsee uutta poliittista läpimurtoa neuvotteluissa palestiinalaisten kanssa. Tämä voi olla Olmertin pelastusrengas, mutta se voi osoittautua kuolettavaksi kuristusotteeksi Israelin kansalle. Tämä tarkoittaa suurta vaaraa koko juutalaiselle valtiolle, sillä epätoivoinen mies tekee epätoivoisia tekoja nahkansa pelastamiseksi.
SUOSITTU TV-JUONTAJA Dan Margalit kuvaa myöntämässään haastattelussa Haaretzin toimittajalle Olmertia mieheksi, jolla on suurta henkistä potentiaalia, mutta 35-vuotisen läheisen ystävyyden jälkeen sanoo kauhukseen huomaavansa, että Olmertin henkiseen rakenteeseen kuuluu ominaisuuksia, joita hän kutsuu valheellisiksi ja joitten vuoksi hän ei voi hyväksyä Olmertin toimia pääministerinä. Margalit toteaa, että hänelle totuus on arvokkaampi kuin henkilökohtainen ystävyys. Valintatilanteessa hän valitsi totuuden.
”Olmert ei ole sopiva pääministeriksi, hänen tulee erota ja hänen tulee mennä kotiinsa,” Margalit sanoo suuressa tuskassa, sillä ystävyys Olmertin kanssa merkitsi hänelle paljon, mutta joka nyt rikkoutui.
Margalit muistelee kaihoisasti ystävyyttään Olmertin ja Jossi Saridin kanssa vuosikymmeniä sitten.
Toinen Olmertin henkisen rakenteen ominaisuus on kuvitelma, että hän itse tietää asiat paremmin kuin kukaan toinen eikä tarvitse kenenkään neuvoa tai ohjausta päätöksissään, sanoo Margalit pahoitellen. Hän oli ehdottanut Olmertille oikeusministeriksi lahjomattomana tunnettua Dan Meridoria, mikä raivostutti Olmertia. (Dan Margalitin haastattelu julkaistiin Haaretzin web-sivulla viikonvaihteessa.)
SAUDI ARABIA, pelastusrengas Israelin ja palestiinalaisten välisten jumiutuneitten neuvottelujen pelastamiseksi, ehdottaa Rakennus- ja asuntoministeri Meir Sheetrit Tovah Lazaroffin artikkelissa.
Tähän vastaa Dan Schueftan, Kansallisen turvallisuustutkimuskeskuksen apulaisjohtaja Haifan yliopistossa: ”Se ei tule toimimaan, sillä Saudi Arabia ei pysty neuvottelemaan sellaista sopimusta.” Hän katsoo, että saudeille merkitsee paljon enemmän kansallisen sovun säilyttäminen kuin Iranin pelko. ”Tämän vuoksi, vaikka Israelin ja palestiinalaisten välisten ongelmien ratkominen auttaisi taistelussa islamin terroria ja Irania vastaan, he eivät pystyisi saamaan Israelia ja palestiinalaisia sovintoon.” Hän sanoo, että tämä tulee selvemmäksi kun tarkastellaan saudien tekemää aloitetta 2002, jota arabiliitto tukee, ja jota Sheetrit suosittelee keskustelujen pohjaksi. Siihen sisältyy palestiinalaisten pakolaisten oikeus palata entisille asuinsijoilleen, mikä puolestaan muuttaisi Israelin kahden kansan valtioksi, se ei olisi enää juutalaisvaltio. Schueftan näkee Cameron Brownin tavoin (apulaisjohtaja Global Research in International Affairs Center, IDC) israelilaisten poliitikkojen kärsimättömyyden tilanteen ja vaihtoehtoisen ratkaisijan löytämisen tärkeyden Saudi Arabiasta, mutta ”saudit ovat luonteeltaan konservatiiveja ja toimivat hitaasti”. Israelin kannalta Brown pitää tilaisuutta otollisena, sillä ”Israelin politiikka ei koskaan 1970-luvulta lähtien ole ollut siinä määrin vapaa ideologista kuin se on nyt, vasemmisto on lopulta havainnut, ettei neuvottelukumppania ole ja oikeisto tajuaa, ettei aika ole heidän puolellaan.”
SAUDIEN TARKOITUKSENA lienee ollut alun pitäen heittää ehdotuksia, joita on höystetty sopivilla syöteillä, kuten Hamasin ja Fatahin yhteishallitukselle luvattu miljardin USD tuki ilman ehtoja, mutta ettei se halua ottaa johtavaa asemaa neuvotteluissa oman asemansa vaarantamisen kustannuksella.
PERJANTAIN RUKOUKSET Temppelivuorella sujuivat lopulta suhteellisen rauhallisesti, vaikka 5000 muslimia oli ahtautunut sinne ikärajoituksista huolimatta. Heitä valvoi 3000 poliisia.
ISLAMILAISEN LIIKKEEN pohjoisen haaran johtaja Raed Salah puhui Wadi Jozissa järjestetyssä rukous-tilaisuudessa perjantaina. Hän kutsui kannattajiaan sinne osoittamaan mieltään Mughrabi-rampin rakennustöitten vuoksi, joitten hän sanoo vaarantavan al-Aksa moskeijaa.
RAED SALAH syytti juutalaisia ”suunnitelmista kolmannen Temppelin rakentamiseksi aikana, jolloin vertamme on heidän vaatteissaan, heidän sisäänkäynneissään, ruuassaan ja juomissaan. Veremme on siirtynyt yhdeltä terrorikenraalilta toiselle terrorikenraalille.” Hän toisti IDF:n teloittaman Hamas-johtajan sheikki Ahmed Yassinin repliikkiä: ”Voimallinen ei pysy ikuisesti voimallisena eikä heikko pysy aina heikkona.”
ITÄ JERUSALEMIN alueella sattui muutamia järjestyshäiriöitä. Naamioidut palestiinalaisnuoret kivittivät poliiseja ja toimittajia, sulkien katuja ja polttaen roskasäiliöitä. Poliisi hajotti heidät suhteellisen maltillisesti, vain yksi palestiinalainen haavoittui ja kolme pidätettiin.
KOLME SOTILASTA HAAVOITTUI Kalandiya pakolaisleirissä palestiinalaisten avattua tulen sotilaita kohti perjantaina iltapäivällä Jerusalemista pohjoiseen. Arviolta 300 palestiinalaista alkoi heitellä sotilaita kaikella käteen sattuvalla ja lopulta avaten tulen heitä kohti. He osoittivat mieltään Temppelivuoren tähden.
HEBRONISSA nuoret palestiinalaiset kivittivät IDF:n tukikohtia lähellä juutalaisten asuinaluetta. Yhdellä heistä oli Molotovin koktail, jonka hän oli sytyttänyt. Sotilaat ampuivat heidän ylitseen ja jalkoihin. Myös Ramallahin lähellä Bilissä palestiinalaiset ja vasemmistojuutalaiset kivittivät rajapoliiseja osoittaessaan mieltään sinne rakennettavaa turva-aitaa vastaan.
JOTKUT KADIMAN KANSANEDUSTAJAT, päähallituspuolueen edustajat, sanovat avoimesti vastustavansa Olmertin tapaa johtaa hallitusta. Olmert on heidän mielestään epäluotettava. Osa heistä haaveilee voivansa palata takaisin Likud-puolueeseen, josta he loikkasivat Sharonin aikana. Heidän ongelmansa on siinä, ettei Kadimassa ole karismaattista johtajaehdokasta, joka voisi ottaa puolueen johdon.
REFORMIRABBI Arik Asherman, vasemmistolaiset juutalaiset ja ulkomaalaiset arabien tukena estivät lapsia istuttamasta männyntaimia Hebronin ja Ber Shevan välillä Tu BiShvatin aikana. Muutaman päivän jälkeen havaittiin, että he olivat poistaneet yli 5000 lasten istuttamaa männyntainta Hebronin kukkuloilta.
ATERET KOHANIM ryhmä, joka siirtyi asumaan 1967 rakennettuun 7-kerroksiseen asuintaloon 2004 jälkeen, sai Jerusalemin tuomarilta käskyn muuttaa pois talosta ja kukin sai 3500 NIS sakon. Tuomari Eliahu Zimra määräsi, että heidän tulee muuttaa talosta kahden kuukauden kuluessa, ja talon sisäänkäynnit tulee sinetöidä. Talo rakennettiin ilman rakennuslupaa, mutta jemeniläisiä on asunut alueella 1930-luvulta lähtien.
PALESTIINALAISET aikovat rakentaa uuden kaupungin Jerikon ja Ramallahin välille. Rakennushanketta esiteltiin USA:n apulaisulkoministerille, joka ilmaisi myötämielisyytensä hankkeelle.
SAUDIPRINSSI, jota pidetään maailman neljänneksi rikkaimpana, aikoo osallistua 8-kerroksisen hotellin rakentamiseen Tel Avivin lähelle yhdessä Israelin arabin kanssa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019